آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان می تواند هر مادری را بسیار نگران و مضطرب کند. اینکه شما ندانید فرزندنتان به چیزهایی حساسیت دارد، ممکن است بسیار خطرناک باشد. به همین دلیل باید با شناخت انواع غذاهای آلرژی زا از این موضوع پیشگیری کنید و آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان خود را به کمترین حالت کاهش دهید. در این مقاله نکاتی وجود دارد که با رعایت آن می توان از آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان جلوگیری کرد.
آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان چیست؟
آلرژی غذایی زمانی است که بدن کودک شما نسبت به یک غذای خاص واکنش ایمنی بدی داشته باشد. این با عدم تحمل غذایی که بر سیستم ایمنی تأثیر نمی گذارد متفاوت است.
علت آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان چیست؟
سیستم ایمنی کودک شما با عفونت ها و سایر خطرات مبارزه می کند تا او را سالم نگه دارد. آلرژی غذایی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی کودک شما تصمیم بگیرد که یک غذا برای سلامتی کودک شما "خطرناک" است. دلیل این اتفاق مشخص نیست. سیستم ایمنی کودک شما آنتی بادی های ایمونوگلوبولین E (یا IgE) را ارسال می کند. این آنتی بادی ها به غذا واکنش نشان می دهند و باعث آزاد شدن هیستامین و سایر مواد شیمیایی می شوند. این مواد شیمیایی می توانند باعث کهیر، آسم، خارش در دهان، مشکلات تنفسی، معده درد، استفراغ یا اسهال شوند. برای ایجاد واکنش شدید در کودکان بسیار آلرژیک، مقدار زیادی غذا لازم نیست.
بیشتر آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان توسط این مواد غذایی ایجاد می شود:
- شیر
- تخم مرغ
- گندم
- سویا
- آجیل درختی
- بادام زمینی
- ماهی
- صدف
تخم مرغ، شیر و بادام زمینی شایع ترین علل آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان هستند. اگرچه بسیاری در کودکی آلرژی خود را بیشتر نشان می دهند، برخی از آلرژی های غذایی ممکن است مادام العمر باشد. در مورد آلرژی های غذایی فرزندتان با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی آلرژی او صحبت کنید.
علائم آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان چیست؟
علائم آلرژیک ممکن است در عرض چند دقیقه تا یک ساعت پس از خوردن غذا شروع شود. علائم ممکن است در هر کودک کمی متفاوت باشد. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- حالت تهوع یا استفراغ شدید
- اسهال
- گرفتگی معده یا درد معده
- قرمز و خارش دارشدن پوست (کهیر)
- تورم صورت
- اگزما
- خارش یا تورم لب، زبان یا دهان
- خارش یا گرفتگی در گلو
- سرگیجه، همراه با کاهش فشار خون
- علائم آسم، مانند سرفه، آبریزش یا گرفتگی بینی، خس خس سینه یا مشکل در تنفس
- احساس عذاب قریب الوقوع
برای ایجاد واکنش بسیار بد در کودکان بسیار آلرژیک، مقدار زیادی غذا لازم نیست. در واقع، یک تکه کوچک بادام زمینی یا یک جرعه کوچک شیر می تواند باعث واکنش شدید در کودکی شود که به شدت آلرژیک است.
برخی از نوزادان ممکن است به شیر، سویا یا سایر آلرژنها حساسیتهای غیرتهدیدکننده زندگی داشته باشند. این علائم اغلب شبیه علائم سایر آلرژی ها نیستند. در عوض ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کولیک یا رفتار بداخلاقی
- خون در مدفوع کودک شما
- رشد ضعیف
- اگزمای شدید که از بین نمی رود
این آلرژی های غیر تهدید کننده زندگی ممکن است مانند سایر مشکلات سلامتی به نظر برسند و اغلب تشخیص آنها با آزمایش آلرژی دشوار است. مطمئن شوید که فرزندتان برای تشخیص به پزشک خود مراجعه می کند.
علائم شدید آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان
آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است. تهدید کننده زندگی است. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
مشکل تنفس، تنگی نفس یا خس خس سینه
احساس می کنید که گلو در حال بسته شدن است
گرفتگی صدا یا مشکل در صحبت کردن
تورم صورت، لب ها، زبان و گلو
پوست سرد، مرطوب یا آبی کم رنگ
احساس ضعف، سبکی سر یا گیجی
حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
ضربان قلب تند و ضعیف
احساس سرگیجه، همراه با افت ناگهانی فشار خون
از دست دادن هوشیاری
تشنج
آنافیلاکسی یک اورژانس پزشکی است. اگر مشکوک هستید که فرزندتان آنافیلاکسی دارد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید تا کمک بگیرید. اگر کودک شما اتوانژکتور اپی نفرین دارد، زمانی که منتظر آمدن آمبولانس هستید از آن استفاده کنید. اپی نفرین به توقف علائم واکنش آلرژیک کمک می کند. هنگامی که برای واکنش های آلرژیک شدید استفاده می شود نجات دهنده زندگی است. کودک شما باید همیشه 2 اتوانژکتور اپی نفرین هر جا که می رود همراه داشته باشد.
اگر دوست دارید درباره رژیم غذایی سالم در دوران بارداری بیشتر بدانید پیشنهاد می کنیم این مقاله را هم بخوانید.
آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان چگونه تشخیص داده می شود؟
ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی فرزند شما تشخیص را بر اساس معاینه فیزیکی و سابقه سلامت کامل انجام میدهد. این تاریخچه باید شامل فهرستی از غذاهایی باشد که قبل از علائم آلرژیک خورده شده اند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی آزمایش هایی را برای تشخیص دقیق انجام می دهد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد.
تست پوست
تست های پوستی رایج ترین تست های آلرژی هستند. آزمایشهای پوستی وجود آنتیبادیهای IgE برای آلرژنهای خاص مانند غذاها، گردهها یا شوره حیوانات را اندازهگیری میکنند. مقدار کمی از آلرژن رقیق شده روی پوست قرار می گیرد. ناحیه دچار خارش یا خراشیده شده است. اگر کودکی به ماده حساسیت زا حساسیت داشته باشد، یک برآمدگی کوچک برجسته که شبیه نیش پشه است، پس از حدود 15 دقیقه ظاهر می شود. آزمایش برای بسیاری از آلرژن ها ممکن است همزمان انجام شود. نتایج آزمایش پوست بلافاصله پس از انجام آزمایش در دسترس است. اگر کودک شما اخیراً واکنش شدیدی داشته باشد، یا اگر کهیر طولانی مدت (مزمن) یا اگزمای شدید داشته باشد، ممکن است آزمایش پوستی انجام نشود.
آزمایشات خون
آزمایش خون برای آلرژی، آنتی بادی های IgE را نسبت به آلرژن های خاص در خون اندازه گیری می کند. آزمایش خونی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد RAST (آزمون رادیو آلرژی جاذب) نام دارد. زمانی که آزمایش های پوستی انجام نمی شود یا اگر بعد از آزمایش پوست هنوز سؤالاتی در مورد حساسیت غذایی وجود دارد، ممکن است از آزمایش خون استفاده شود. مثبت بودن آزمایش خون همیشه به این معنا نیست که کودک شما حساسیت خاصی دارد. هر آزمایش خون مثبت باید توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی توضیح داده شود که با آزمایش ها آشنا باشد و از سابقه سلامتی فرزند شما اطلاع داشته باشد. این آزمایش ها برای به دست آوردن نتیجه بیشتر طول می کشد. ممکن است هزینه بیشتری نسبت به سایر تست های آلرژی داشته باشند.
توجه: نه یک آزمایش پوستی و نه آزمایش خون نمی تواند شدت واکنش آلرژیک را تعیین کند.
تست چالش غذا
این آزمایش توسط متخصص آلرژی انجام می شود. او مقدار بسیار کمی از یک آلرژن را از طریق دهان به کودک شما می دهد. آلرژن را نیز می توان استنشاق کرد. سپس کودک شما برای هر واکنشی از نزدیک زیر نظر گرفته می شود. چالشهای غذایی اغلب در صورتی انجام میشوند که متخصص آلرژی فکر کند کودک شما میتواند دوباره بدون واکنش غذا بخورد.
آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان چگونه درمان می شود؟
در حال حاضر هیچ دارویی برای پیشگیری از حساسیت غذایی در کودکان وجود ندارد. هدف از درمان دوری از غذاهایی است که باعث ایجاد علائم می شوند. بسیار مهم است که کودک شما از این غذاها یا سایر غذاهای مشابه در آن گروه غذایی استفاده نکند. اگر به کودک خود شیر می دهید، با متخصص آلرژی کودک خود صحبت کنید که آیا باید از این غذاها نیز خودداری کنید یا خیر.
اگر فرزندتان قادر به خوردن غذاهای خاص نیست، دادن ویتامین به او مهم باشد. این موضوع را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی فرزندتان در میان بگذارید.
کودکان مبتلا به آلرژی غذایی که در معرض خطر واکنش شدید (آنافیلاکسی) هستند، باید 2 اتوانژکتور اپی نفرین را همیشه همراه خود داشته باشند. این به توقف علائم واکنش های شدید کمک می کند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی فرزندتان می تواند نحوه استفاده از آن را به شما آموزش دهد.
برخی از کودکان ممکن است آلرژی خود را افزایش دهند. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی فرزندتان در مورد آزمایشات بعدی یا چالشهای غذایی با شما صحبت خواهد کرد. بسیاری از آلرژی ها ممکن است در کودکان کوتاه مدت باشند. کودک شما ممکن است بعد از 3 یا 4 سالگی بتواند غذا را بخورد. فقط پس از مشورت با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، غذا را دوباره معرفی کنید. این به دلیل خطر واکنش شدید است.
اگر کودک شما به شیر حساسیت دارد، درمان ممکن است شامل تغییر شیر خشک کودک به شیر خشک سویا باشد. اگر کودک شما با شیر خشک سویا مشکل دارد، پزشک ممکن است شیر خشک ضد حساسیت به راحتی هضم شود.
برای جلوگیری از آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان چه کنم؟
برای سالها توصیه میشد که دادن برخی از غذاهای بسیار آلرژیزا به کودک را تا یک سالگی به تعویق بیندازید. اما تحقیقات جدید نشان می دهد که برای نوزادانی که در معرض خطر ابتلا به آلرژی بادام زمینی هستند، دادن بادام زمینی بین 4 تا 6 ماهگی می تواند تا حد زیادی خطر ابتلا به آلرژی به بادام زمینی را کاهش دهد.
اگر نوزادان دارای اگزما متوسط تا شدید یا آلرژی به تخم مرغ باشند "خطر بالا" در نظر گرفته می شوند. سایر کودکانی که ممکن است در معرض خطر باشند عبارتند از کودکان مبتلا به آلرژی غذایی به غیر از حساسیت به تخم مرغ و آنهایی که خواهر و برادری دارند که به بادام زمینی حساسیت دارند. اما این نوزادان کم خطر در مطالعات اخیر گنجانده نشدند.
اگر کودک شما در معرض خطر بالای آلرژی بادام زمینی است، قبل از دادن بادام زمینی به او با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است ابتدا آزمایش خون یا آزمایش پوست برای بادام زمینی توصیه شود.
اگر کودک شما اگزما یا سایر آلرژی های غذایی ندارد، می توانید بادام زمینی را در زمانی که فکر می کنید مناسب است معرفی کنید.
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه شیردهی یا تغذیه با شیر خشک محافظت بیشتری در برابر آلرژی های غذایی می دهد وجود ندارد. اگر در حال شیردهی هستید، نیازی نیست از غذاهای خاصی دوری کنید، مگر اینکه ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به شما بگوید. تا 1 سالگی فقط شیر خشک یا شیر مادر را به کودک خود بدهید. تا بعد از 1 سالگی به کودک خود شیر کامل ندهید.
دادن زودهنگام تخم مرغ به نوزاد ممکن است به پیشگیری از آلرژی به تخم مرغ کمک کند. دادن زودهنگام سایر غذاها برای پیشگیری از آلرژی مفید نیست. اما افزودن غذاها به رژیم غذایی کودک در سال اول زندگی بسیار مهم است.
چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم با آلرژی غذایی زندگی کند؟
زندگی با آلرژی های غذایی به این معناست که غذاهایی را که فرزندتان به آن حساسیت دارد، ندهید. برای برخی از کودکان، لمس کردن ماده حساسیت زا می تواند باعث واکنش آلرژیک شود. اگرچه خانواده ها می توانند آلرژن را از خانه خود حذف کنند، غذا خوردن در بیرون می تواند چالش برانگیز باشد.
در اینجا چند نکته برای مقابله با آلرژی غذایی فرزندتان در زمانی که خارج از خانه غذا می خورید آورده شده است:
بدانید چه موادی در غذاهای رستورانی که قصد دارید غذا بخورید وجود دارد. در صورت امکان، منوی رستوران را از قبل دریافت کنید و موارد منو را مرور کنید.
هرگز تصور نکنید که مواد تشکیل دهنده یک کالا را می دانید. همیشه بپرسید، حتی اگر قبلاً بارها به رستوران رفته اید.
از همان ابتدا به سرور خود در مورد آلرژی غذایی فرزندتان اطلاع دهید. قبل از سفارش بپرسید که چگونه غذا درست شده و چه چیزی در آن است. اگر سرور شما این اطلاعات را نمی داند یا به نظر می رسد از آن مطمئن نیست، بخواهید با مدیر یا سرآشپز صحبت کنید.
از خدمات بوفه یا خانوادگی استفاده نکنید. ممکن است آلودگی متقاطع مواد غذایی ناشی از استفاده از ظروف یکسان برای ظروف مختلف وجود داشته باشد.
به کودکتان اجازه ندهید غذاهای سرخ شده بخورد. ممکن است از یک روغن برای سرخ کردن چندین غذای مختلف استفاده شود.
نکته دیگر برای صرف غذا همراه داشتن کارت حساسیت غذایی است. می توانید قبل از سفارش غذا برای فرزندتان، سرور یا مدیر خود را به آن بدهید. کارت آلرژی غذایی حاوی اطلاعاتی در مورد موارد خاصی است که کودک شما به آنها حساسیت دارد. همچنین دارای اطلاعات اضافی مانند یادآوری برای اطمینان از تمیز کردن کامل ظروف و تجهیزات مورد استفاده برای تهیه غذا قبل از استفاده است. با استفاده از کامپیوتر و چاپگر به راحتی می توانید این کارت ها را خودتان چاپ کنید.
اگر فرزندتان با دوستانتان بیرون غذا می خورد و شما قرار نیست در آن حضور داشته باشید، یک کارت حساسیت غذایی به فرزندتان بدهید (یا مطمئن شوید که بزرگسال مسئول آن را دارد) تا به سرور بدهد.
آلرژی غذایی فرزندتان را با مدرسه اش در میان بگذارید. استفاده از برخی از استراتژی های فوق در مدرسه می تواند مفید باشد. ممکن است تعجب کنید که چند کودک در مدرسه شما آلرژی مشابه یا مشابه دارند.
انژکتورهای خودکار اپی نفرین کودک شما باید همیشه همراه آنها باشد. تمام تلاش خود را بکنید تا از غذاهایی که باعث آلرژی می شوند اجتناب کنید، اما همیشه در صورت مواجهه یا واکنش تصادفی آماده باشید.
از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بخواهید تا یک برنامه اقدام آنافیلاکسی که علائمی را که باید جستجو کنید و اقداماتی را که باید در صورت بروز یک واکنش آلرژیک شدید انجام دهید، مشخص کند.
نکات کلیدی در مورد آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان
آلرژی غذایی زمانی است که بدن کودک شما نسبت به یک غذای خاص واکنش ایمنی بدی داشته باشد.
بیشتر آلرژی ها توسط شیر، تخم مرغ، گندم، سویا، آجیل درختی، بادام زمینی، ماهی و صدف ایجاد می شود.
علائم آلرژی غذایی ممکن است شامل استفراغ، اسهال، گرفتگی عضلات، کهیر، تورم، اگزما، خارش، مشکل در تنفس، خس خس سینه و کاهش فشار خون باشد.
علائم عدم تحمل شیر یا سویا ممکن است شامل قولنج، خون در مدفوع کودک و رشد ضعیف باشد.
هدف از درمان این است که کودک شما از غذاهایی که باعث ایجاد علائم می شوند دوری کند. کودک شما همچنین در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید به یک برنامه درمان آلرژی غذایی و تزریق کننده های خودکار اپی نفرین نیاز دارد.
مراحل بعدی
نکاتی که به شما کمک می کند از ملاقات با پزشک فرزندتان بیشترین بهره را ببرید:
دلیل بازدید و اتفاقی که می خواهید بیفتد را بدانید.
قبل از بازدید، سؤالاتی را که می خواهید به آنها پاسخ دهید، یادداشت کنید.
در ویزیت، نام تشخیص جدید و هر گونه دارو، درمان یا آزمایش جدید را یادداشت کنید. همچنین هر دستورالعمل جدیدی که ارائه دهنده شما برای فرزندتان به شما می دهد را یادداشت کنید.
بدانید که چرا یک دارو یا درمان جدید تجویز می شود و چگونه به کودک شما کمک می کند. همچنین بدانید که چه عوارضی دارد.
بپرسید که آیا می توان وضعیت فرزندتان را به روش های دیگری درمان کرد.
بدانید چرا یک آزمایش یا روش توصیه می شود و نتایج چه معنایی می تواند داشته باشد.
بدانید که اگر فرزندتان دارو را مصرف نکند یا آزمایش یا روش را انجام ندهد، چه انتظاری دارید.
اگر فرزندتان قرار ملاقات بعدی دارد، تاریخ، زمان و هدف آن ملاقات را یادداشت کنید.
بدانید چگونه می توانید پس از ساعات اداری با پزشک فرزندتان تماس بگیرید. اگر فرزندتان بیمار شود و سؤالی دارید یا نیاز به مشاوره دارید، این مهم است.
آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان در شیردهی یا شیر خشک
تغذیه انحصاری با شیر مادر یا شیر خشک برای اولین بار در حدود 6 ماه اول زندگی توصیه می شود. اگر کودک شما به شیر گاو حساسیت دارد و از شیر مادر تغذیه نمی کند، با پزشک عمومی خود در مورد نوع شیر خشکی که باید به او بدهید صحبت کنید.
اگر باردار یا شیرده هستید، لازم نیست از غذاهایی که میتوانند واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند (از جمله بادامزمینی) اجتناب کنید، مگر اینکه به آنها حساسیت داشته باشید.
معرفی غذاهایی که می توانند آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان ایجاد کنند
هنگامی که از حدود 6 ماهگی شروع به معرفی غذاهای جامد به کودک خود می کنید، غذاهایی را که می توانند باعث واکنش های آلرژیک شوند را یکی یکی و در مقادیر بسیار کم معرفی کنید تا بتوانید هر واکنشی را تشخیص دهید.
اگر کودک شما قبلاً آلرژی دارد، مانند آلرژی غذایی یا اگزما تشخیص داده شده، یا اگر سابقه خانوادگی آلرژی غذایی، اگزما، آسم یا تب دارید، ممکن است لازم باشد هنگام معرفی غذاها مراقب باشید. ابتدا با پزشک عمومی یا بازدیدکننده سلامت صحبت کنید.
غذاهایی که می توانند باعث واکنش آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان شوند عبارتند از:
شیر گاو
تخم مرغ (تخم مرغ بدون مهر شیر قرمز نباید خام یا کمی پخته مصرف شود)
غذاهای حاوی گلوتن، از جمله گندم، جو و چاودار
آجیل و بادام زمینی (آنها را خرد شده یا آسیاب شده سرو کنید)
دانه ها (آنها را خرد شده یا آسیاب شده سرو کنید)
سویا
صدف (خام یا کمی پخته سرو نکنید)
ماهی
این غذاها را میتوان از حدود 6 ماهگی به عنوان بخشی از رژیم غذایی کودکتان مانند سایر غذاها معرفی کرد.
پس از معرفی و در صورت تحمل، این غذاها باید بخشی از رژیم غذایی معمول کودک شما شوند تا خطر ابتلا به آلرژی را به حداقل برسانند.
شواهد نشان داده اند که تاخیر در معرفی تخم بادام زمینی و تخم مرغ بیش از 6 تا 12 ماه ممکن است خطر ابتلا به آلرژی به این غذاها را افزایش دهد.
بسیاری از کودکان حساسیت خود را به شیر یا تخم مرغ افزایش می دهند، اما آلرژی به بادام زمینی معمولا مادام العمر است. اگر کودک شما حساسیت غذایی دارد، برچسب مواد غذایی را با دقت بخوانید. اگر مطمئن نیستید که حاوی مواد غذایی هستند که فرزندتان به آن حساسیت دارد، از خوردن غذاها خودداری کنید.
افزودنی های غذایی و کودکان
مواد غذایی به دلایل زیادی حاوی مواد افزودنی هستند، مانند حفظ آن، کمک به ایمن شدن برای مدت طولانی تری برای خوردن و ایجاد رنگ یا بافت. همه افزودنی های غذایی قبل از استفاده از آزمایش های ایمنی دقیق می گذرند. برچسب مواد غذایی باید به وضوح افزودنی ها را در فهرست مواد تشکیل دهنده نشان دهد.
تعداد کمی از افراد نسبت به برخی از افزودنی های غذایی مانند سولفیت ها واکنش های نامطلوب نشان می دهند، اما واکنش ها به غذاهای معمولی مانند شیر یا سویا بسیار رایج تر است.
منبع: وبسایت پی جو