بهترین رژیم غذایی برای نقرس : چه چیزی بخوریم و از چه چیزی اجتناب کنیم؟
نقرس باعث درد ناگهانی، التهاب مفاصل و تورم می شود. این یک نوع آرتریت است. و در بیشتر موارد، نقرس بر انگشتان پا، زانو، پا یا پاشنه پا تأثیر می گذارد. علائم نقرس زمانی ظاهر می شود که سطح اسید اوریک در خون افزایش یابد. نکته قابل توجه، نقرس یک محصول زائد بدن ما است که در اثر مصرف مواد غذایی خاص ایجاد می شود. بنابراین، افراد باید از رژیم غذایی برای نقرس پیروی کنند و غذاهایی را که باعث افزایش سطح اسید اوریک و همچنین محرک نقرس می شوند، حذف کنند.
رژیم غذایی برای نقرس
دو نوع رژیم غذایی وجود دارد که برای نقرس مفید است. آنها شامل میوه ها، سبزیجات و غلات کامل هستند. همچنین این رژیم ها به کنترل مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده و چربی های اشباع کمک می کند. بنابراین، بیایید با این رژیم ها آشنا شویم:
رژیم غذایی DASHDASH مخفف عبارت
Dietary Approaches to Stop Hypertension است. از این نام به راحتی می توانید فرض کنید که
DASH یک نمودار رژیم غذایی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا است. همچنین برای مدیریت نقرس موثر است. این رژیم شامل غلات کامل، سبزیجات، میوه ها، لبنیات کم چرب یا بدون چربی، روغن گیاهی و پروتئین بدون چربی از ماهی، گوشت، آجیل، حبوبات و اقلام مرغ است.
رژیم غذایی مدیترانه ایاین رژیم چندین فواید برای سلامتی دارد. جدا از کنترل نقرس، به بهبود سلامت قلب و عروق نیز کمک می کند. شباهت هایی بین برنامه های رژیم غذایی مدیترانه ای و
DASH وجود دارد. غذاهایی که در رژیم مدیترانه ای گنجانده شده اند، سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، چربی سالم از روغن زیتون فرابکر و پروتئین بدون چربی از ماهی، غذاهای دریایی، حبوبات و آجیل هستند.
غذاهای مفید برای نقرس
یک رژیم غذایی سالم برای نقرس، سرشار از مواد مغذی است و به فرد در مدیریت آن کمک می کند. غذاهای زیر علائم مرتبط با نقرس، را کاهش می دهند.
سبزیجاتسبزیجات از جمله اسفناج، قارچ، گوجه فرنگی، مارچوبه و کلم بروکلی از درمان نقرس حمایت می کنند. آنها ویتامین ها و مواد معدنی ضروری را فراهم می کنند. همچنین با خوردن این سبزی ها می توانید وزن خود را حفظ کنید.
غلات کامل، لوبیا، توفو و عدساین پروتئین های گیاهی از افراد در برابر حملات نقرس، محافظت می کنند. همچنین روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، سویا و آفتابگردان خطر ابتلا به نقرس، را کاهش می دهند.
محصولات لبنیمطالعات پزشکی نشان می دهد که پروتئین های محصولات لبنی از کاهش سطح اسید اوریک حمایت می کنند. علاوه بر این، می توانید محصولات کم چرب مانند شیر بدون چربی و ماست کم چرب را برای کنترل وزن انتخاب کنید.
میوه های خانواده مرکباتمرکبات سرشار از ویتامین
C هستند و تحقیقات نشان داده است که ویتامین
C فراوانی عود نقرس را کاهش می دهد. علاوه بر این، این ویتامین سطح اسید اوریک را کنترل می کند. به طور خاص، میوه هایی که فروکتوز کمتری دارند برای کنترل سطح اسید اوریک مفید هستند. به عنوان مثال، برای کنترل سطح اسید اوریک می توان پرتقال، آناناس یا گریپ فروت مصرف کرد.
گیلاس
از نظر علمی ثابت شده است که مصرف گیلاس سطح اسید اوریک را کنترل می کند. همچنین خطر عود نقرس، را سرکوب می کند. علاوه بر این، گیلاس و محصولات گیلاس حاوی مقدار زیادی آنتوسیانین هستند که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. بنابراین، گیلاس درد مرتبط با نقرس، را کاهش می دهد.
آووکادوهاآووکادو دارای پورین کم و سرشار از ویتامین
E و اسیدهای چرب تک غیراشباع است. این عناصر دارای اثرات آنتی اکسیدانی و خواص ضد التهابی هستند. بنابراین، آووکادو درد، التهاب و خطر آسیب مفاصل را کاهش می دهد.
غذاهایی که با نقرس باید از آن اجتناب کنید
اکنون در مورد غذاهایی که باعث نقرس می شوند بدانید:پورین هابدن انسان پورین ها را به اسید اوریک تبدیل می کند. بنابراین، غذاهای حاوی پورین علائم نقرس،را بدتر می کنند. برخی تحقیقات همچنین نشان می دهد که غذاهای حیوانی دارای پورین بالایی هستند و خطر ابتلا به نقرس، را افزایش می دهند. لیست غذاهای پورین شامل:
- الکل، مانند آبجو
- گوشت قرمز مانند گوشت خوک، گوشت گاو و بره
- غذاهای دریایی مانند ماهی تن، قزل آلا، ساردین، گوش ماهی، آنچوی و صدف
- گوشت اندام شامل کلیه و جگر
کربوهیدرات ها
کربوهیدرات ها حاوی قند هستند که باعث افزایش سطح قند خون فرد می شود. بنابراین، نقش کلیدی در ایجاد مقاومت به انسولین، که به شدت با افزایش اسید اوریک مرتبط است، ایفا می کند. این نوع غذاها دارای شاخص گلیسمی (
GI) بالایی هستند.
در اینجا لیستی از غذاهای با
GI بالا آمده است:
- سبزیجات نشاسته ای که باید با نقرس، اجتناب کنید مانند سیب زمینی، کدو سبز زمستانی و ذرت
- آب میوه و میوه هایی مانند موز، انبه، انگور و هندوانه
- اسنک هایی مانند کوکی ها، چیپس، کیک، دونات، چوب شور و تارت های پاپ
- نان سفید
- برنج
- غلات صبحانه
فروکتوزغذاهای با فروکتوز بالا باعث کاهش آدنوزین تری فسفات می شوند. در نتیجه باعث تولید بیش از حد اسید اوریک می شود. بنابراین، افراد مبتلا به نقرس، باید مصرف فروکتوز خود را کنترل کنند. غذاهای حاوی فروکتوز بالا عبارتند از:
- عسل
- نوشابه های گازدار
- شربت ذرت
نتیجه گیری بهترین رژیم غذایی برای نقرس
نقرس یک بیماری دردناک است که ممکن است با مصرف برخی مواد غذایی ایجاد شود. فردی که از نقرس رنج می برد برای درمان مناسب باید با پزشک خود تماس بگیرد. قابل ذکر است، درمان شامل داروها و تغییرات رژیم غذایی خاص است.
همچنین برای درمان نفرس می توانید به بهترین پزشکان فوق تخصص روماتولوژی در شیراز مراجعه نمایید.