مجله سلامت پی جو -هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن یعنی چه؟ کریستال هوشاو یک مادر، نویسنده و تمرینکننده قدیمی یوگا است. او در استودیوهای خصوصی، سالن های ورزشی، و در محیط های انفرادی در لس آنجلس، تایلند و منطقه خلیج سانفرانسیسکو تدریس کرده است. او از طریق دورههای آنلاین، استراتژیهای آگاهانه برای خودمراقبتی را به اشتراک میگذارد. در این مقاله او درباره تجربه خود از نحوه سالم غذاخوردن و هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن نوشته است.
چرا هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن مهم است؟
من متحیر نگاه می کنم که زرد زعفرانی درخشان به رنگ سفید کرمی تبدیل می شود. سپس یک رنگ زنگ زده و کمی مایل به قهوه ای اضافه می کنم. رنگها به صورت رنگدانهای در هم میآیند، و من متوجه میشوم که چقدر شبیه کهکشان راه شیری است. نه من نقاشی نمیکنم دارم آشپزی میکنم. حتی کاری که بهاندازه تهیه وعده غذایی بعدی شما پیش پا افتاده به نظر میرسد، میتواند به فرصتی برای کاهش سرعت و لذت بردن از لحظه تبدیل شود، اما ایجاد این نوع رابطه با تهیه غذا و هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن همیشه آسان نیست.
مانند بسیاری از مادران پرمشغله، مواقعی وجود دارد که من نمی توانم صبر کنم تا آن پیازها قهوه ای شوند و مواد بعدی در ماهیتابه قرار گیرد. مواقعی وجود دارد که علیرغم بهترین نیتم نمی توانم به مایکروویو یا بسته ادویه از پیش مخلوط شده نه بگویم. حتی با وجود اینکه گاهی اوقات همه چیز گیج کننده می شود، من همچنان به دنبال فرصت هایی می گردم تا روال آشپزی خود را با تمرکز حواس پرت کنم. به هر حال، اگر قرار است کاری را سه بار در روز انجام دهید، ممکن است در حین انجام آن کار نیز حضور داشته باشید! در اینجا نکاتی وجود دارد که میتوانید دنیا را به حالت تعلیق درآورید و وعدههای غذایی خود را کمی با دقت تر کنید و هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن را افزایش دهید.
بیش از حد متعهد نشوید
در گذشته، در مورد برنامه ریزی وعده غذایی بعدی خود هیجان زده می شدم و به یک غذای مفصل و چند وعده ای فکر می کردم. تقریباً هر بار، مشکلی پیش می آمد. گاهی اوقات، آماده سازی بیش از حد انتظار طول می کشید و در نهایت غذای خود را با 3 ساعت تاخیر سرو می کردم. در موارد دیگر، من نتوانستم به درستی زمان بندی کنم و غذای اصلی من در حالی که منتظر پختن طرفین بودم سرد شد. مواقع دیگر، چیزها ریخته میشوند، نمک زیاد میریزند یا میسوزند . برای رفع این مشکل، آن را ساده نگه می دارم.
من ترجیح میدهم یک غذا را با حضور و بدون استرس درست کنم تا اینکه یک میز را کامل آماده کنم.
اگر دوست دارید درباره اینکه چگونه می توانیم رابطه خوب با غذا داشته باشیم؟ بیشتر بدانید پیشنهاد می کنیم این مقاله را هم بخوانید.
رنگین کمانی بخورید
یکی از راههای آسان برای درست کردن یک غذای ساده و تبدیل آن به تمرینی آگاهانه و هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن ، آگاهی از رنگهایی است که در دستور غذایتان وجود دارد. خوردن غذاهایی که رنگ بژ تک رنگ دارند، بسیار جالبتر از خوردن یک رنگ سبز، یک تکان قرمز و یک انفجار زرد است.
افزودن رنگ به وعدههای غذایی، حواس شما را به تجربه میآورد. چشمان شما به اندازه دهانتان درگیر غذا می شوند و از آن لذت می برند.
به عنوان یک امتیاز، خوردن رنگهای شما تضمین میکند که تغذیه متنوع و طیف وسیعی از مواد مغذی گیاهی را دریافت میکنید و به هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن شما کمک می کند.
اگر به حوزه تغذیه و تناسب اندام علاقه مندید ، پی جو در بخش مجله سلامت ، مقالات مفیدی برای شما در زمینه تغذیه و رژیم درمانی قرار داده است. برای اطلاعات بیشتر درباره رژیم های غذایی ، تغذیه کودک و... به این بخش مراجعه فرمایید.
غذاهای قرمز، بنفش، زرد، آبی و حتی سفید، همه انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را ارائه می دهند. برخی از رنگ های موجود در غذاها حتی ممکن است به پیشگیری از بیماری کمک کند.
دفعه بعد که املت اسفناج درست میکنید، کمی وقت بگذارید و متوجه شوید که رنگ قرمز پر جنب و جوش یک گوجهفرنگی گیلاسی و سفیده کمی پنیر فتا چقدر برای بینایی شما رضایتبخش است.
بخش جدایی ناپذیر ذهن آگاهی لذت بردن از زیبایی در چیزهای ساده و روزمره است. تمرکز روی رنگ غذا یکی از راههای کاهش حواس و لذت حسی هنگام صرف غذا است.
بیاموزید که به هیجان عشق بورزید
چه پیاز را دور تابه جابهجا کنید، ادویهها را با سوپ مخلوط کنید، یا برای حرفهایهای واقعی، خامه را در یک رویه دسر کفدار بریزید، قسمتهای تکراری آشپزی فرصتهایی برای غرق شدن، تمرکز و مزه کردن هستند.
بله، مطمئنا، ممکن است بیشتر از آنچه می خواهید طول بکشد، ممکن است دستتان درد بگیرد، یا ممکن است فرزندتان برای سومین بار بپرسد که شام چه زمانی آماده است.
به جای تسلیم شدن در برابر بی حوصلگی خود، از این لحظات به عنوان فرصتی برای حضور و تامل استفاده کنید.
عطر ادویه های در حال جوشیدن را تنفس کنید، گرمای شعله را در زیر ماهیتابه احساس کنید یا حباب های آب را تماشا کنید که به آرامی در یک جوش زنده می شوند.
با سپردن کامل خود به این کار، می توانید متوجه تمام شگفتی های کوچکی شوید که در زیر "مشکل" آشپزی اتفاق می افتد.
بدن خود را احساس کنید
این فقط غذا نیست که سزاوار توجه شماست. بدن شما دقیقاً در کنار شماست و این امکان را برای شما فراهم می کند که در وهله اول غذای خود را درست کنید و هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن را به بهترین نحو درک کنید.
همانطور که بر فراز آشپزی خود می ایستید، لحظه ای وقت بگذارید و پاهای خود را روی زمین در زیر خود احساس کنید. اگر نشسته اید، استخوان های نشستن خود را روی صندلی احساس کنید.
به احساس ثبات ناشی از این آگاهی توجه کنید. به احساس آن در بدن هنگام آشپزی توجه کنید.
آیا شکم شما امیدوارانه غرغر می کند؟ آیا در انتظار آب دهانتان می آید؟ آیا این فرآیند حس گرما را در قلب شما به ارمغان می آورد؟
هیچ پاسخ درست یا غلطی وجود ندارد. تنظیم احساسات بدنی خود در حین آشپزی راه دیگری است که شما را به لحظه حال می رساند.
به تنفس خود توجه کنید
درست مانند آگاهی از بدن، آشپزی فرصت خوبی برای توجه به نفس فراهم می کند.
وقتی با عجله دارم غذا می خورم، متوجه می شوم تنفسم کم عمق است. این به این دلیل است که من به جای متعهد شدن به فرآیند، روی نتیجه نهایی متمرکز هستم و متوجه هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن نیستم.
وقتی آرام میشوم و به خودم اجازه میدهم غرق شوم، نفسهایم گسترده و ریتمیک میشود. من آن را در تمام شکم و سینه ام حس می کنم و نفس کشیدن به خودی خود کیفیت شیرینی پیدا می کند.
من به دم و بازدم خود نگاه می کنم و سپس بخش تماشای خود را حل می کنم و به سادگی نفس را در حالی که وارد و خارج می شود احساس می کنم.
حتی میتوانید نفس خود را با یک عمل زمانبندی کنید، مانند دم در حالی که وردنه خود را به بالای ورقه پخت میچرخانید و هنگام بازدم آن را پایین میآورید.
بهترین متخصص تغذیه و رژیم درمانی شیراز و سایر شهرها را در پی جو مشاهده ، نوبت و مشاوره آنلاین درباره تغذیه بگیرید.
بگذار زمان متوقف شود
این ممکن است مستلزم صرف زمان بیشتر از آنچه واقعاً نیاز دارید باشد، بنابراین مجبور نیستید دائماً ساعت را تماشا کنید.
به این ترتیب می توانید از کاری به کار دیگر حرکت کنید بدون اینکه احساس کنید اعضای خانواده گرسنه در حین کار انگشت شست خود را می چرخانند و به پاهایشان ضربه می زنند.
آنزیم های گوارشی به محض اینکه چشم ما غذای ما را می بیند و بینی ما رایحه معتمد را استشمام می کند آزاد می شوند. این بدان معنی است که حواس ما نقش مهمی در هضم غذا دارند.
اگر برای خودتان آشپزی می کنید، قبل از اینکه گرسنه شوید شروع کنید. این احتمال وجود دارد که وقتی غذا برای میز آماده شد، برای خوردن آماده باشید.
وقتی بالاخره وقت آن رسید که به وعده غذایی خود بنشینید، آن را آهسته مصرف کنید. غذای خود را به طور کامل و روشمند بجوید تا بتوانید هر لقمه را بچشید و لذت غذا خوردن را افزایش دهید.
وقت بگذارید و طعمهای ظریف طعمها را در حالی که به زبانتان برخورد میکنند بچشید و عطرها را هنگام بیرون آمدن از بشقاب استشمام کنید.
حداقل 20 دقیقه از ابتدا تا انتها روی روند غذا خوردن سرمایه گذاری کنید.
جایگاه را درست برنامه ریزی کنید
فرآیند پخت و پز را از ابتدا تا انتها تشریح کنید. با یک دسته گل روی میز شروع کنید تا کمی گرمای بصری به اتاق بیاورید.
حس شنوایی را با گذاشتن موسیقی مورد علاقه خود و تاب خوردن در حین هم زدن، وارد این فرآیند کنید.
فقط اطمینان حاصل کنید که آن را به اندازه کافی پایین نگه دارید تا بتوانید صدای تند کردن، حباب کردن و زنده شدن غذا را بشنوید.
این صداها به خودی خود می توانند نوعی موسیقی باشند و همانطور که در بالا ذکر شد، فرآیند هضم را آغاز می کنند.
جریان خود را پیدا کنید
هر کاری که برای شما انجام می دهد، اجازه دهید در این فرآیند گم شوید. روانشناس مجارستانی-آمریکایی، میهالی سیکسزنت میهالی، در کتابهای خود «فراتر از کسالت و اضطراب» و «جریان: روانشناسی تجربه بهینه»، جریان را اینگونه تعریف میکند: «حالت اوج لذت، تمرکز پرانرژی، و تمرکز خلاق که توسط افرادی که در بازی بزرگسالان تجربه میشوند. که اساس یک رویکرد بسیار خلاقانه برای زندگی شده است.»
مطالعهای در سال 2011 نشان داد که فعالیتهای حالت جریان ممکن است منجر به بهبود شناختی در افراد مسن شود. مطالعه دیگری نشان می دهد که جریان می تواند منجر به بهبود انگیزه، توسعه مهارت و عملکرد شود.
کار در تحقیقات جدیدتر منبع معتبری ارجاع شده است که نشان می دهد جریان را می توان حتی با الکتروانسفالوگرام (EEG) که به عنوان نوروفیدبک نیز شناخته می شود اندازه گیری کرد.
با تبدیل کردن آشپزی به شکلی از بازی، ممکن است متوجه شوید که حالتی از جریان را ایجاد می کنید و هوشیار بودن در هنگام غذا خوردن را لمس کنید.
غذاخوردن را به یک آیین تبدیل کنید
آشپزی یک فرصت روزمره برای تمرین ذهن آگاهی است. به جای اینکه آن را به عنوان یک کار طاقت فرسا بدانیم، می توانیم آن را به عنوان فرصتی برای حضور بیشتر در آغوش بگیریم.
تمرینهایی که مدیتیشن را با فعالیتهای عادی ادغام میکنند، از قویترین تمرینها هستند. آنها به ما می آموزند که چگونه در لحظه حال غرق شویم بدون توجه به آنچه که انجام می دهیم.
این نشان می دهد که حضور در شرایط فوق العاده صورت نمی گیرد. در عوض، خود به خود از سادگی و روتین زندگی روزمره بیرون می آید.
منبع: وبسایت پی جو