مجله سلامت پی جو- بیماری روماتیسم قلبی از جمله بیماری های قلبی به شمار می آید که در دو حالت حاد و مزمن ایجاد می شود. اصلی ترین دلیل بروز این بیماری، تب روماتیسمی است. علائم روماتیسم قلبی متعدد هستند و در صورت درمان نشدن به همان شکل باقی می مانند. خطراتی مانند آریتمی قلبی و سکته مغزی از عوارض درمان نشدن روماتیسم قلبی هستند. تشخیص و درمان این بیماری توسط متخصص قلب و عروق انجام می شود. در ادامه با ما در پی جو همراه باشید تا درباره روماتیسم قلبی با شما صحبت کنیم.
بیماری روماتیسم قلبی چیست؟
یماری روماتیسم قلبی ناشی از تب روماتیسمی است. تب روماتیسمی نوعی واکنش التهابی است که در اثر عفونت استرپتوکوکی و چرک گلو، بروز پیدا می کند. تمامی گلو دردها، منجر به تب روماتیسمی نمی شوند ( تب روماتیسمی زمانی ایجاد می شود که این عفونت به درمان آنتی بیوتیک جواب ندهد). با وجود این که عفونت استرپتوکوکی گلو قابل سرایت است؛ ولی بیماری تب روماتیسمی مسری نیست. این بیماری در ارگان های مختلف بدن مانند قلب، مغز، مفاصل و… تاثیر می گذارد. به طوری که تب روماتیسمی باعث بروز روماتیسم قلبی و نارسایی دریچه های قلبی می شود. نارسایی دریچه های قلبی، مشکلات جدی و خطرناکی برای بیمار ایجاد می کنند.
علائم روماتیسم قلبی کدام ها هستند؟
- بروز تب
- احساس درد در قفسه سینه
- احساس درد در مفاصل بدن مانند زانو، مچ دست، مچ پا و آرنج
- انتقال درد از مفصلی به مفصل دیگر
- ایجاد التهاب، تورم و قرمزی در مفاصل
- ضعف و خستگی
- شنیدن صداهای غیر طبیعی از قلب یا همان سوفل قلبی
- برآمدگی های بدون درد زیر پوست
- کاهش وزن
- ضایعات پوستی مانند لکه های قرمز و چرک دانه ای بدون درد
- حرکات غیر عادی و غیر قابل کنترل در دست ها، پاها یا صورت
- ایجاد مشکل های تنفسی به خصوص در زمان استراحت و خواب

چه عواملی باعث بروز بیماری روماتیسم قلبی می شود؟
مهم ترین و اصلی ترین دلیل بروز بیماری روماتیسم قلبی، تب روماتیسمی عنوان می شود. عفونت باکتریایی که باعث تب روماتیسمی می شود، اختلالات التهابی ایجاد می کند. در بخش های مختلف بدن مانند گلو، پوست، مفاصل، بافت های همبند قلب و مغز، التهاب مشاهده می شود. التهاباتی که در دریچه های قلبی ایجاد می شوند، باعث تنگی دریچه ها و نارسایی دریچه های قلبی خواهند شد. با تنگ شدن دریچه ها، سیستم خونرسانی مختل می شود و نارسایی قلبی به وجود می آید
اگر به حوزه پزشکی علاقه مندید، پی جو در بخش مجله سلامت ، مقالات مفیدی برای شما در زمینه بیماری های قلب و عروق قرار داده است. برای اطلاعات بیشتر درباره بیماری ها و دانستنی های پزشکی و... به این بخش مراجعه فرمایید
چه کسانی بیشتر در معرض روماتیسم قلبی هستند
افرادی که بیشتر از بقیه در معرض این بیماری هستندد عبارت اند از:
- کودکانی که به هر شیء ناشناخته دست می زنند یا آن را به دهان می برند
- افرادی که در خانواده خود تجربه ابتلا به این بیماری را داشته اند
- خانواده هایی که پر جمعیت هستند
- افرادی که در محیط های آلوده با حداقل امکانات زندگی می کنند یا این که آب آشامیدنی بهداشتی ندارند
- افرادی که به هر طریقی بهداشت فردی، خانوادگی و جمعی خود را رعایت نمی کنند
بیماری روماتیسم قلبی چگونه تشخیص داده می شود؟
- برای بررسی و تشخیص بیماری روماتیسم قلبی، ابتدا علائم و وجود تب روماتیسمی مورد بررسی قرار می گیرد. انجام آزمایش خون روش دقیقی برای تشخیص عفونت و تب روماتیسمی شناخته می شود. در ادامه، متخصص قلب و عروق برای تشخیص وجود بیماری روماتیسم قلبی از روش های دیگری بهره می گیرد. این روش ها اطلاعاتی همچون وضعیت دریچه ها، شنیدن صدای قلب و عملکرد آن، تصاویر التهابات قلبی و… را در اختیار پزشک قرار می دهند. از جمله این روش ها عبارتند از:
- اکوکاردیوگرام یا اکوی قلبی : در این آزمایش از امواج صوتی برای بررسی محفظهها و دریچههای قلب، استفاده میشود.
- الکتروکاردیوگرام یا نوار قلبی: این آزمایش، قدرت و زمان فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند و ریتمهای غیر طبیعی را نشان میدهد و گاهی اوقات میتوان آسیبهای عضلانی قلب را نیز با این روش تشخیص داد.
- تصویر برداری با اشعه ایکس: برای بررسی ریهها و بزرگی قلب، از این روش استفاده شود.
- تصویر برداری به MRI: این یک آزمایش تصویربرداری است که ازقلب، تصاویر مفصلی تهیه می کند.
روشی هایی برای درمان روماتیسم قلبی
این بیماری میتواند در مراحل مختلف اولیه یا شدید باشد. برای هر کدام از این مراحل، از روش درمانی مناسب تری استفاده می شود. در ادامه روش های درمانی بیماری روماتیسم قلبی را بررسی خواهیم کرد.
دارو درمانی
عفونت مهم ترین دلیل التهابات روماتیسم قلبی است. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه خود باشد، برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و از بین بردن عفونت، پزشک متخصص از تجویز آنتی بیوتیک ها استفاده می کند(در صورتی که فردی به این بیماری مبتلا شود، باید تحت نظر پزشک، به مدت طولانی از آنتیبیوتیکها استفاده کند تا از بازگشت بیماری، جلوگیری شود). داروهای ضد التهاب نیز باعث کاهش التهابات می شوند و خطرات نارسایی قلبی را کاهش می دهند.
جراحی
در صورت ادامه ی بیماری و آسیب رسیدن به دریچههای قلب مانند تنگ شدن یا نارسایی دریچههای قلبی، ممکن است نیاز به انجام جراحی باشد. از روش جراحی برای مراحل شدید و پیشرفته بیماری استفاده می شود. در صورتی که عفونت و التهاب ناشی از تب روماتیسمی، صدمات زیادی به دریچه های قلبی وارد کنند، عملکرد قلب دچار اختلالات جدی و خطرآفرین خواهد شد. از این رو، متخصص قلب و عروق برای جلوگیری از بروز این خطرات، از روش جراحی استفاده می کند. جراحی می تواند با دو هدف ترمیم یا تعویض دریچه قلب انجام شود.
بهترین پزشکان متخصص قلب و عروق در شیراز را در سایت پی جو مشاهده و نوبت دریافت نمایید.
پیشگیری از ابتلا به روماتیسم قلبی
- بررسی منظم توسط متخصص قلب برای پایش قلب
- مصرف آنتی بیوتیک به موقع در صورت ابتلا به عفونت
- تزریق واکسن آنفولانزا و پنوموکوک
- تشخیص به موقع و درمان آنتی بیوتیکی گلودرد
- رعایت بهداشت دهان و دندان
کلام آخر
در این مقاله در سایت پی جو پیرامون بیماری روماتیسم قلبی، علائم، خطرات و درمان آن بررسی کردیم. احساس درد در مفصل و قفسه سینه از مهم ترین علائم روماتیسم قلبی هستند. روماتیسم قلبی یک بیماری نسبتا خطرناک است که نیاز به توجه و مراقبتهای طولانی مدت دارد. در بسیاری از مواقع این بیماری در اثر یک سرماخوردگی یا عفونت ساده گلو ایجاد میشود. اقدام به موقع برای درمان عفونت در بدن میتواند از بروز آسیبهای جدی و بیماریهای قلبی جلوگیری کند. از طرف دیگر ارزیابی سلامت قلب به طور مرتب در کنار رعایت نکاتی که باید در طول زندگی جدی گرفته شوند، به این بیماران کمک میکنند تا دیرتر به نارسایی قلبی مبتلا شوند و زندگی راحت تری را تجربه کنند.