در این مطلب از سایت پی جو به بررسی تاریخچه و نحوه مصرف گیاه جین سینگ و هر آنچه نیاز هست در خصوص این گیاه دارویی بدانید می پردازیم.
تاریخچه و نحوه استفاده از گیاه جین سینگ

مجله سلامت پی جو - گیاه جینسینگ، با نام علمی Panax ginseng، از جنسهای متنوعی نظیر Panax notoginseng و Panax bipinnatifidus تشکیل شده است و بیش از 11 گونه از این گیاه وجود دارد. جین سینگ یک گیاه علفی چند ساله است که بومی شرق آسیا است. این گیاه دارای ریشه ای گوشتی و ضخیم است که به عنوان دارو استفاده می شود.
این گیاه خصوصیات درمانی فراوانی دارد، از جمله افزایش توان ذهنی، تقویت قدرت جسمانی، بهبود حافظه، افزایش شادابی و نشاط، افزایش قدرت تحمل و پایداری، مقابله با استرس، جلوگیری از علائم پیری، تقویت سیستم ایمنی، تنظیم متابولیسم بدن، کاهش سردرد، بهبود خواب، کاهش علائم یائسگی، تقویت جنسی، رفع خستگی و ضعف، افزایش قدرت قلبی و عروقی و تنظیم فشار خون. مطالعات معاصر به تأثیرات ضدسرطانی، تنظیم قند خون، تقویت ایمنی و مقابله با خستگی تمرکز داشتهاند. همچنین به عنوان یک آنتیاکسیدان قدرتمند، جینسینگ به مقاومت بدن در برابر استرسها، تروما، اضطراب و خستگی کمک میکند.
تاریخچه استفاده از گیاه جین سینگ
همچنین اگر شما به حوزه طب سنتی علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های طب سنتی" در خصوص انواع داروهای گیاهی و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
نام "جینسینگ" که از عبارت چینی به معنی "ریشههای مرد" گرفته شده، به احتمال زیاد به خاطر شباهت ریشههای گیاه به پاهای انسان انتخاب شده است. مصرف این گیاه به مدت ۵۰۰۰ سال به عقیده ای دارد. نخستین بار این گیاه در کوههای چین کشف شد و در آن دوران به عنوان مادهای جوانکننده یا ترکیبی با ارزش برای تهیه صابون مورد استفاده قرار میگرفت. سپس، به یک محصول صاداراتی با ارزش تبدیل شد و به سراسر جهان صادر میشد.
در قرن ۱۷ میلادی، یک کشیش کانادایی جینسینگ را در سراسر این قاره معرفی کرد که به نام "جینسینگ آمریکایی" شناخته میشد و امروزه نیز به صورت گسترده، به ویژه در ویسکانسین و انتاریو، در دسترس است
خواص درمانی جین سینگ
جینسینگ یک گیاه با خواص فراوان است که به عنوان یک ماده ترکیبی مفید در زندگی انسانها شناخته میشود. میتوانید در زیر برخی از خواص این گیاه را مشاهده کنید:
- رهایی از استرس و افسردگی
- توازن فشارهای جسمی و روحی
- درمان سرطان
- درمان دیابت نوع ۲
- کاهش وزن و چربیسوزی
- تقویت پوست و مو
- درمان اختلال نعوظ
- بهبود حافظه
- گشایش ذهن
- افزایش نیروی جسمانی
- تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریها
- رفع خستگی، ضعف و بی حالی
- افزایش قدرت و توان سیستم قلبی و عروقی
- افزایش توان تحمل و پایداری
- پیشگیری از سردرد
- درمان مشکلات خواب
- مقابله با علائم پیری و فرسودگی
- افزایش شادابی و نشاط
- تنظیم فشار خون
- تنظیم سوخت و ساز و متابولیسم بدن
- تنظیم سطح قند خون بدن
- کاهش اثرات منفی ناشی از یائسگی
- افزایش میل جنسی در دوران یائسگی
- رفع و یا بهبود مشکلات جنسی در زنان و مردان
- مفید برای سلامتی پوست زنان و متعادل ساختن چربی پوست
- تنظیم هورمونها برای تحریک میل جنسی در خانمها
- تقویت ایمنی بدن زنان و کاهش خطر ابتلا به سرماخوردگی و عفونت
- افزایش تعداد و کیفیت اسپرم
- درمان اختلال در نعوذ و افزایش لذت جنسی
- رفع اختلالات جنسی
- تقویت توانایی جنسی
- ایجاد سفتی آلت فوق العاده و طولانی در هنگام نزدیکی
- تقویت اعصاب تناسلی برای جلوگیری از انزال زودهنگام و درمان دیر انزالی
- افزایش مقدار مایع منی و تقویت و افزایش تولید اسپرم و توان بارورسازی در مردان.
انواع جینسینگ عبارتاند از:
- جینسینگ آمریکایی
- جینسینگ آسیایی
- جینسینگ قرمز یا چینی
- جینسینگ وحشی
مکانیسم اثر گیاه جین سینگ

جین سینگ، یک گیاه با خصوصیات درمانی فراوان، اثرات متعددی در سیستم بدن ایجاد میکند. تحقیقات نشان میدهد که عصاره این گیاه تأثیرات مثبتی بر سیستم عصبی مرکزی دارد و به گسترش عروق در دستگاه گردش خون کمک میکند. این اثرات به وسیله محورهای هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال ایجاد میشود. همچنین، تحقیقات نشان داده است که عصاره جین سینگ میتواند عوارض داروی سیکلوفسفامید را روی سلولهای تولیدکننده هورمونهای جنسی کاهش دهد.
گیاه جین سینگ، به عنوان یک گیاه با خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار قوی، از طریق تحریک فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی مانند گلوتاتیون و سوپراکسید دیسموتاز، این اثرات را ایجاد میکند. علاوه بر این، این گیاه با داشتن اثرات آنتیاکسیدانی، به عنوان یک مهارکننده قوی بر روی رادیکالهای آزاد عمل کرده و از پراکسیداسیون لیپیدی جلوگیری مینماید. همچنین، افزایش آنزیمهای آنتیاکسیدانی در سلولهای فیبروبلاست نیز به دلیل ویژگیهای محافظتی این گیاه از سلولها ایجاد میشود.
فارماکوکینتیک گیاه جین سینگ
فارماکوکینتیک جین سینگ، خاصیت دارویی این گیاه را به ریشه آن نسبت میدهد. ریشه جین سینگ حاوی ترکیبات متنوعی از جمله ساپونینهای تریترپنی، روغنهای ضروری، پلیاستیلن، پلیساکارید، پپتیدوگلیکان، ترکیبات نیتروژنی، اسیدهای چرب، کربوهیدراتها و ترکیبات فنولی میباشد؛ اما مهمترین ترکیبات این گیاه جین سینوسایدها یا همان ساپونینها هستند. ساپونینها ترکیباتی هستند که اثرات دارویی این گیاه را تعیین میکنند و اغلب از ترکیبات تریترپنی به دست میآیند. این ترکیبات تریترپنی دارای اثرات متنوعی بر روی بدن انسان هستند و نقش مهمی در خواص دارویی جین سینگ ایفا میکنند.
نحوه استفاده از گیاه جین سینگ
گیاه جین سینگ به روش های مختلفی استفاده می شود، از جمله:
- دمنوش: دمنوش جین سینگ یکی از محبوب ترین روش های استفاده از این گیاه است. برای تهیه دمنوش جین سینگ، یک قاشق چایخوری ریشه جین سینگ را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه دم کنید.
- قرص و کپسول جینسینگ: برای مصرف قرص یا کپسول جینسینگ، بهتر است دستورالعمل موجود در بستهبندی یا مشورت پزشک را رعایت کنید. معمولاً مصرف قرص یا کپسول با یک لیوان آب پیشنهاد میشود.
- پودر جینسینگ: در صورت استفاده از پودر، میتوانید آن را به مواد غذایی خود افزوده یا در نوشیدنیها مخلوط کنید. دقت داشته باشید که مقدار مناسب را بر اساس دستورالعمل برداشت کنید.
- عصاره جینسینگ: برای استفاده از عصاره، معمولاً چند قطره از آن را به نوشیدنی یا غذاهای خود اضافه کنید.
- روغن جینسینگ: از روغن جینسینگ میتوانید برای تهیه محصولات زیبایی پوست و مو استفاده کنید، مثلاً ماسک یا کرم. نکته مهم، استفاده از روغن را در حد مقدار توصیه شده نگه دارید.
دوز توصیه شده جینسینگ:
استفاده از جینسینگ، میتواند با دوزهای متناسب و معقول به عنوان یک مکمل مفید برای افراد باشد. توصیهها نشان میدهد که مصرف روزانه میزان ۲۰۰ تا ۶۰۰ میلیگرم جینسینگ کافی است. این مقدار معمولاً به صورت پودر شده یا در قالب چای تهیه میشود، اما محصولات دیگر نیز مانند کپسولها در داروخانهها موجود هستند. از مصرف مداوم بدون استراحت نیز پرهیز و استفاده به مدت دورههای معین، به عنوان مثال دو هفته مصرف و دو هفته استراحت، توصیه میشود.
برای تقویت حافظه:
برای تقویت حافظه، توصیه میشود هر روز ناشتا به مدت ۴۵ روز یک عدد کپسول ۳۰۰ میلی گرمی جینسینگ مصرف نمایید. این روش ممکن است در بهبود عملکرد حافظه و تمرکز شما تأثیرگذار باشد.
برای تقویت قوای جنسی:
برای تقویت قوای جنسی، میتوانید روزانه ۱ گرم ریشهی خشک جینسنگ را در سوپ یا غذاهای دیگر خود اضافه کنید؛ اما مهم است که این مصرف را بیش از ۳ ماه ادامه ندهید تا احتمال وقوع عوارض جانبی کاهش یابد.
برای پیشگیری از چین و چروک در افرادی که پوست خشکی دارند:
برای پیشگیری از چین و چروک در افرادی که پوست خشکی دارند، توصیه میشود هر روز یک عدد کپسول حاوی ۱۵ میلیگرم پودر عصارهی خشک جینسینگ، ۱۵ میلیگرم پودر عصارهی خشک جینکو و ۱۵ میلیگرم پودر عصارهی خشک گیاه بومادران بخورید. همچنین توصیه میشود که این مصرف را بیش از ۳ ماه ادامه ندهید تا از احتمال تاثیرات جانبی جلوگیری شود.
برای جلوگیری از ریزش موها:
برای جلوگیری از ریزش موها، میتوانید یک قطره عصارهی روغنی جینسینگ، ۱ قطره عصارهی روغنی گیاه رازک، ۱ قطره روغن سویا و ۱ قطره روغن ذرت را به شامپوی خود اضافه کرده و موهایتان را با این مخلوط بشویید. سپس به مدت ۱۵ دقیقه این شامپو را بر روی موهایتان باقی بگذارید و سپس آن را با آب بشویید. این روش را به مدت ۳ ماه به صورت دورههای درمانی متداول انجام دهید تا نتایج بهتری در جلوگیری از ریزش موها بهدست آید.
عوارض جانبی گیاه جین سینگ

جین سینگ به طور کلی ایمن است. با این حال، در برخی موارد ممکن است باعث بروز عوارض جانبی خفیفی مانند سردرد، حالت تهوع و استفراغ شود.
منع مصرف جین سینگ
به علت عدم وجود مطالعات کافی، مصرف جین سینگ در دوره حاملگی و شیردهی منع میشود. با توجه به این که برخی از مطالعات نشان دادهاند که در موشها ممکن است تراتوژنیکیته وجود داشته باشد، اما تا کنون هیچ گزارشی در مورد انسان ارائه نشده است. به همین دلیل، به منظور حفاظت از سلامت مادر و جنین، توصیه میشود که زنان باردار یا در دوران شیردهی از مصرف جین سینگ خودداری کنند و قبل از هر تصمیمی، با پزشک خود مشورت نمایند.
تداخلات دارویی جین سینگ
تداخلات دارویی جین سینگ باید با دقت در نظر گرفته شوند. مصرف همزمان این گیاه با داروی فنلزین (مهارکننده مونوآمین اکسیداز) ممکن است به علائم شبه سرخوشی منجر شود. همچنین، مصرف خوراکی فراوردههای حاوی کافئین به همراه مصرف طولانیمدت با دوز بالای جین سینگ در برخی از افراد ممکن است به افزایش فشار خون منجر شود.
استفاده از این گیاه در افراد دیابتی توصیه نمیشود، زیرا ممکن است منجر به تطبیق دوز انسولین آنها شود. همچنین، با مصرف جین سینگ، فعالیت ضدانعقادی وارفارین ممکن است کاهش یابد. مصرف همزمان این گیاه با داروهای رپاگیلینید، فنلزین، گلی بوراید و میگلیتول نیز ممکن است تداخل ایجاد کند.
سخن آخر
جین سینگ یک گیاه دارویی باستانی است که از قرن ها پیش در چین و سایر کشورهای آسیایی استفاده می شده است. این گیاه دارای خواص متعددی از جمله بهبود عملکرد شناختی، کاهش التهاب، بهبود گردش خون و... است. با این حال بهتر است پیش از مصرف هرگونه گیاه دارویی با پزشک و یا متخصص حوزه طب سنتی خود مشورت کنید.
همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص گیاه جین سینگ و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را "ریشه گیاه ماکا یا جینسینگ پرویی چیست و چه خواصی دارد؟" نیز مطالعه نمایید.