در این مطلب از سایت پی جو به بررسی گیاه کندوش و هر آنچه نیاز هست در خصوص این گیاه دارویی بدانید می پردازیم.
همه چیز درباره گیاه کندوش (کندش)

مجله سلامت پی جو - گیاه کندوش یا کندش، با نام علمی Gypsophila struthium، یک گیاه سمی است که دو نوع هندی و سوریه ای دارد. از ساقه و ریشه این گیاه به صورت تجاری استفاده میشود. هرچند اطلاعات جامعی درباره این گونه وجود ندارد، اما تحقیقات نشان میدهد که ریشه آن دارای سم های کشنده است. با این حال، مواد تشکیلدهنده ریشه به راحتی توسط بدن جذب میشوند و میتوانند از پوست عبور کنند بدون ایجاد آسیب.
مواد تشکیلدهنده ریشه کندوش نسبت به حرارت ناپایدار بوده و در اثر دیدن طولانی مدت خاصیت خود را از دست میدهند. این گیاه دارای آلکوئیدهای سمی مانند veratrin است که عروق را منبسط کرده و فشار خون را کاهش میدهد. با این حال، خوردن مقدار ۱ تا ۲ گرم از ریشه میتواند خطرناک باشد و مصرف آن به صورت خوراکی توصیه نمیشود.
طب سنتی خواص فراوانی را به این گیاه نسبت میدهد و از آن به صورت پودر یا روغن برای درمان برخی بیماریها استفاده میکند. هرچند کندوش به دلیل سمی بودن مناسب برای مصرف خوراکی نیست، اما روغن استخراجشده از ریشه و ساقه این گیاه حاوی مواد مغذی غنی است و میتواند برای مصارف مختلف بهرهور باشد. رنگ اصلی این روغن زرد است که در ادامه با خواص و کارکردهای این گیاه دارویی بیشتر آشنا می شویم، لطفاً تا انتها با ما همراه باشید.
مشخصات گیاه کندوش
گیاه کندوش، یک گیاه پایا با ساقهای کوتاه و ریشهای قوی است. در انتهای شاخههای آن، خوشههایی از گلهای زرد که به سبز متمایل است، مشاهده میشود. برگهای کندوش دراز و عریض هستند و ریشهاش شبیه به پیاز با رنگ قهوهای تیره تا سیاه و داخل آن زرد مایل به قهوهای است. این گیاه دارای بوی تیزی نیز میباشد. دوره گلدهی کندوش اغلب در تیر و مرداد ماه است، هنگامی که گلهای زرد به سبز متمایل میشوند. عمدتاً در مرداد و شهریور، پس از دوره میوه دهی، کندوش برداشت میشود. میوه این گیاه به شکل کپسول است.
طبع گیاه کندوش
طبع گیاه دارویی کندوش گرم و خشک می باشد.
همچنین اگر شما به حوزه طب سنتی علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های طب سنتی" در خصوص انواع داروهای گیاهی و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
ترکیبات شیمیایی کندوش
کندوش دارای ترکیبات شیمیایی متعددی از جمله آلکالوئیدها، فلاونوئیدها و ترپنوئیدها است. این ترکیبات شیمیایی مسئول خواص دارویی و درمانی این گیاه هستند.
خواص درمانی کندوش

کندوش دارای خواص دارویی و درمانی متعددی است که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان سینوزیت
استفاده از گیاه کندوش برای درمان سینوزیت ممکن است به علت خاصیت عطسه آور آن که میتواند مجاری بینی را باز کند و از ترشحات سینوسها خارج شود، مفید باشد. عطسههای مکرر به عنوان یک واکنش طبیعی بدن به محرکات خارجی، میتوانند منجر به باز شدن مسدودیت مجاری بینی شده و به تخلیه ترشحات بیشتر کمک کنند.
درمان زکام و سرماخوردگی با گیاه کندوش
استفاده از گیاه کندوش برای درمان سرماخوردگی و زکام میتواند مفید باشد و به خروج عفونت از بینی کمک کند. طبق اظهارات درمانگران طب سنتی، استفاده از ریشه کندوش میتواند نزله را به زکام تبدیل کند. این تغییر مسیر ترشحات پشت حلق به سمت بینی و خروج آنها از طریق بینی ممکن است در بهبود علائم زکام و سرماخوردگی مؤثر باشد.
مهمترین نکته در استفاده از گیاه کندوش این است که این گیاه دارای سمیهای قوی است و به هیچ وجه استفاده خوراکی بدون مشورت متخصص سلامت توصیه نمیشود. بهتر است هر گونه استفاده از آن درمانی تحت نظر یک پزشک یا اپتروپات باشد تا احتمال وقوع عوارض جانبی کاهش یابد.
جلوگیری از ریزش مو و تقویت رشد مو با استفاده از روغن کندوش
در جامعه امروز، مشکلاتی نظیر نازک شدن و ریزش مو برخی افراد را نگران کرده است که ممکن است از دلایل گوناگونی از جمله کمبود عناصر غذایی و کمخونی ناشی شود. برای جلوگیری از ریزش مو و تقویت رشد مو، استفاده از روغن کندوش به عنوان یک راهکار مؤثر مطرح میشود. گیاه کندوش با افزایش خونرسانی به ریشه مو، میتواند فعالیت آن را تحریک کرده و به تولید موهای جدید کمک کند.
برای مقابله با مشکلات پوستی و شوره سر
روغن کندوش به عنوان یک ابزار مؤثر برای مقابله با مشکلات پوستی نظیر شوره، موخوره و قارچهای پوستی شناخته شده است. این روغن دارای خاصیتهای ضد باکتریال و ضد قارچی است که میتواند به حفاظت از سلامت پوست سر کمک کند. با استفاده از روغن کندوش، میتوانید شرایط PH پوست سر را کنترل کنید، میزان چربی سر را تنظیم نمایید و رطوبت موها را حفظ کنید.
مهم است به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از این روغن مختص پوستهای چرب است و برای پوستهای خشک توصیه نمیشود. با استفاده مؤثر و مناسب از روغن کندوش، ممکن است مشکلات مربوط به شوره، موخوره و قارچ پوستی را بهبود بخشیده و پوست سر را در وضعیت بهتری نگه دارید. همچنین، همیشه میتوانید با مشورت پزشک یا متخصص پوست، استفاده از روشهای مناسب برای نوع پوست خود را ارزیابی کرده و بهترین نتیجه را به دست آورید.
نحوه استفاده از کندوش

نحوه استقاده برای درمان سینوزیت
برای تهیه این درمان، ابتدا ریشه گیاه کندش را خرد کرده و سپس آسیاب کنید تا به شکل پودری نرم و یکدست برسد. سپس این پودر را با یکی از روغنهای طبیعی مانند روغن بادام شیرین یا روغن گل بنفشه مخلوط کنید. میتوانید چند قطره از این مخلوط را در بینی سمت راست و چند قطره در بینی سمت چپ خود بچکانید.
توجه داشته باشید که این روش ممکن است منجر به عطسههای مکرر شود و با تحریک مخاط بینی، عفونتها شروع به ترشح شدن و حرکت از جای خود کنند تا از مجرای بینی خارج شوند. با انجام این کار، علائم سینوزیت ممکن است بهبود یابد.
نحوه استقاده برای درمان سرماخوردگی
برای درمان سرماخوردگی با استفاده از کندوش، میتوانید به روش زیر عمل کنید:
مقدار یک عدس از پودر ریشه کندوش را تهیه کنید.
پودر را در بینی بکشیدید تا عطسه ایجاد شود. عطسه باعث ترشح و خروج عفونت از بینی میشود.
اگر تمایل دارید، میتوانید پودر را در روغن بنفشه یا روغن بادام شیرین مخلوط کرده و در بینی بچکانید. این کار باعث عطسه شدید میشود و عفونت از مجرای بینی خارج میشود.
نحوه استقاده برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش
برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش، میتوانید از روغن کندوش بهره ببرید. برای این کار، یک شب در هفته، به مقدار یک درب بطری روغن کندوش را به پوست سر خود بمالید و با ماساژ دادن به سر، این روغن را به خوبی جذب کنید. حداقل پنج دقیقه ماساژ باعث تحریک خونرسانی به فولیکولهای مو و تقویت ریشه مو میشود. سپس روغن کندوش را حداقل 1 تا 2 ساعت بر روی سر نگه دارید و برای اثر بخشی بیشتر، میتوانید سر خود را با یک حوله یا کاور بپوشانید.
در انتها، با یک شامپو ملایم سر خود را بشویید. این روش را به صورت منظم و در بازههای زمانی مناسب انجام داده و نتایج مثبت را در تقویت و رشد موها تجربه کنید. قبل از استفاده مرتب از این روش، بهتر است با یک متخصص مشورت کنید تا متناسب با نیازهای موهای شما، بهترین راهکارها را در اختیار داشته باشید.
نحوه استقاده برای از بین بردن شوره و موخوره
مقدار کمی روغن کندوش را در یک ظرف گرم کنید تا گرما به آن منتقل شود. سپس، با دقت و به آرامی، روغن گرم کندوش را به موها و کف سرتان ماساژ دهید. ماساژ دادن به کف سر به کمک انگشتانتان به فرایند جذب روغن توسط پوست کمک میکند. بعد از ماساژ، روغن را به مدت حداقل یک ساعت روی موها بمانید تا مواد مفید آن به خوبی جذب شود.
با انجام این فرآیند به طور مرتب، ممکن است شوره و موخوره روی سر شما بهبود یابد. همچنین، در صورت وجود مشکلات پوستی یا حساسیت، بهتر است قبل از استفاده مکرر، با یک متخصص پوست مشورت کنید.
عوارض و موارد منع گیاه کندوش

مصرف گیاه کندوش همراه با عوارض و موارد منع زیر ممکن است:
- سمی بودن گیاه: گیاه کندوش به دلیل داشتن ترکیبات سمی مانند veratrin، مصرف زیاد آن میتواند خطرآفرین برای سلامتی باشد و به خصوص میتواند آسیب رسان به ریهها باشد.
- تأثیرات بر چشم: در صورت ورود به چشم، گیاه کندوش میتواند بر روی بینایی اثرات مخرب داشته باشد.
- مناسب نبودن برای مزاج گرم: این گیاه دارای خصوصیات گرم و خشک است، بنابراین افراد با مزاج گرم در استفاده از آن باید احتیاط کنند و ممکن است مصرف آن در این افراد باعث عوارضی مانند تشنگی مفرط یا شکم درد شود.
- مناسب نبودن برای کودکان: به دلیل داشتن ترکیبات سمی، کندوش برای کودکان مناسب نیست و باید از دسترس آنها دور نگه داشته شود.
- مصرف خوراکی برای جلوگیری از مرگ آفرین: حتی مصرف کمی از گیاه کندوش، مخصوصاً به مقدار 1 یا 2 گرم، میتواند جلوگیری از مرگ آفرین باشد و بنابراین مصرف خوراکی آن توصیه نمیشود.
موارد منع مصرف کندوش
کندوش برای زنان باردار و شیرده، کودکان زیر 12 سال و افراد مبتلا به بیماری های قلبی، کلیوی و کبدی توصیه نمی شود. همچنین، مصرف زیاد کندوش می تواند باعث مسمومیت شود.
جمع بندی
کندوش گیاهی با خواص دارویی و درمانی متعدد است که از دیرباز در طب سنتی استفاده می شده است. این گیاه دارای ترکیبات شیمیایی متعددی است که مسئول خواص دارویی آن هستند. کندوش را می توان به شکل های مختلفی از جمله پودر، روغن و دمنوش استفاده کرد. با این حال، قبل از مصرف کندوش، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص گیاه مصطکی و همچنین کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را "معرفی گیاه مصطکی و خصوصیات دارویی آن" نیز مطالعه نمایید.