در این مطلب از سایت پی جو به بررسی میوه فوفل و خواص آن برای سلامتی و همچنین هر آنچه نیاز دارید در خصوص این گیاه دارویی بدانید می پردازیم!
فواید و خواص میوه فوفل برای سلامتی
مجله سلامت پی جو - فوفل یا درخت نخل هندی، با نام علمی Areca catechu L، در زبان انگلیسی به نام Areca و در زبان فرانسه به نام Arequier شناخته میشود. این درخت میوهای به نام فوفل (Betel nut در انگلیسی) تولید میکند و همچنین با نامهای دیگری همچون گیاه سپاری، تانبول، کوثل، پوفل، پوپل و فاطویل نیز شناخته میشود.
فوفل و اجزای مختلف آن در طب سنتی و از سالیان دور مورد استفاده قرار گرفتهاند. یکی از کاربردهای رایج این گیاه، جویدن مخلوط میوه و برگ فوفل در بسیاری از کشورهای آسیایی و اقیانوسیه است. اجزاء مورد استفاده از گیاه فوفل شامل دانه، پوست دانه، شاخههای جوان، جوانهها، برگها و تا حدی ریشه درخت، می باشند که خواص دارویی مختلفی دارند. در ادامه با خواص و کارکردهای این میوه دارویی بیشتر آشنا می شویم، لطفاً تا انتها با ما همراه باشید.
مشخصات میوه فوفل
فوفل یک درخت زیبا و بلند با شباهت به نخل است. تنهاش بسیار باریک و دراز است و برگهای آن پهن، مرکب، پری و گروهی در انتهای ساقه درخت قرار دارند. از میوه این درخت، مادهای به نام کاشو استخراج میشود. کاشو یک ماده قابض، مقوی معده و محرک است که از چوب نوعی آکاسیا به دست میآید.
ابعاد میوه فوفل همانند یک تخممرغ هست. زمانی که نارس است، پوست خارجی آن سفید است، اما با رسیدن، رنگ پوست آن به زرد نارنجی تغییر میکند. در داخل میوه، یک دانه بیضی شکل با طول حدود 2 سانتیمتر قرار دارد و رنگ غشای نازک آن قهوهای است. طعم دانه تلخ و قابض بوده و بوی آن شبیه به بوی پنیر است.
دانههای درخت فوفل با ترکیب با سایر اجزا برای تهیه ماستیک یا سقزی به نام بتل استفاده میشود. بتل یک ماده است که جویدن آن باعث افزایش ترشح بزاق میشود. این درخت بومی مناطق حاره آسیا از جمله هند، مالزی، سیلان، فرموز و جنوب چین میباشد و تاکنون در ایران مشاهده نشده است به همین علت این گیاه در ایران به صورت وارادتی می باشد.
طبع میوه فوفل
طبع میوه فوفل در طب سنتی سرد و خشک می باشد.
همچنین اگر شما به حوزه طب سنتی علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های طب سنتی" در خصوص انواع داروهای گیاهی و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
ترکیبات شیمیایی میوه فوفل
ترکیبات شیمیایی در گیاه فوفل شامل مواد ایزوگووسین، کولین، آلکالوئیدهای آرکائین، آرکائیدین، آرکولین و گوواسین میباشد. در میوه این گیاه، آلفا کاتچین یافت میشود و در دانه آن نیز آرکودین و آرکاتین حاضر میباشند. آرکولین، با توانایی ایجاد تشنج در قورباغه و موش، اثری شبیه به نیکوتین دارد. دانه فوفل حاوی حدود 15 درصد تانن، حدود 14 درصد مواد چرب و مقداری قند ساکاروز، مانان و گالاکتان است. این ترکیبات متنوع در گیاه فوفل، به آن خواص و اثرات مختلف در حوزههای مختلف بهداشت و درمان میبخشند.
خواص میوه فوفل
میوه فوفل دارای خواص و فواید زیادی برای سلامتی است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
میوه فوفل سرشار از فیبر، پتاسیم و آنتیاکسیدانها است که همگی برای سلامت قلب مفید هستند. فیبر به کاهش کلسترول LDL (بد) کمک میکند، پتاسیم به تنظیم فشار خون کمک میکند و آنتیاکسیدانها از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری میکنند.
کنترل قند خون
میوه فوفل دارای شاخص گلیسمی پایینی است که به این معناست که مصرف آن باعث افزایش سریع قند خون نمیشود. این امر میوه فوفل را برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 گزینه مناسبی میکند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
میوه فوفل سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C، ویتامین E و بتاکاروتن است که به محافظت از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند. رادیکالهای آزاد میتوانند باعث جهش در DNA شوند که میتواند منجر به سرطان شود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
میوه فوفل سرشار از ویتامین C است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است. ویتامین C به بدن در تولید گلبولهای سفید خون کمک میکند که به مبارزه با عفونتها کمک میکنند.
بهبود سلامت پوست
میوه فوفل سرشار از ویتامین A است که برای سلامت پوست ضروری است. ویتامین A به تولید کلاژن کمک میکند که به حفظ خاصیت ارتجاعی پوست کمک میکند. همچنین، ویتامین A به محافظت از پوست در برابر آسیبهای ناشی از نور خورشید کمک میکند.
بهبود سلامت گوارش
میوه فوفل سرشار از فیبر است که به بهبود سلامت گوارش کمک میکند. فیبر به افزایش حرکات روده و جلوگیری از یبوست کمک میکند. همچنین، فیبر به جذب مواد مغذی از مواد غذایی کمک میکند.
دیگر خواص فوفل
به طور کلی و جامع این میوه دارای خواص بیشماری است که به شرح زیر است:
- ضد کرم قوی
- مدر و تصفیهکننده کلیهها
- کاهنده دردهای گرم بدن
- هضم کننده غذا
- ضد تب مالاریا
- ضد باکتری و درمان بریبری
- ضد تب نوبهای
- مؤثر در برابر قارچها و انگلها
- درمان سستی اعصاب
- ضد استسقاء
- تقویتکننده کبد
- اشتهاآور و افزایش تمایلات جنسی
- بهبود آفتابزدگی
- ضد اسکوربوت (کمبود ویتامین C)
- قابض و ضد اسهال
- کاهنده التهاب چشم
- مسکن درد معده
- ضد سرفه و مسکن سرفههای کهنه
- افزاینده ترشح بزاق
- کاهنده ورم گلو و حنجره
- درمان جوشها و آکنهها
- درمان بیماریهای گرم دهان و لثه
- درمان نزلههای برونشیتی
- قاعده آور و درمان کننده پریودهای نامنظم
- مقوی عمومی
- درمان ناراحتی ترشح ادرار
- کاهش ترشح عرق
- خوشبوکننده دهان
- درمان سستی و بیحسی زبان و دهان
- کرمکش برای اطفال
- درمان مشکلات تنفسی مثل آسم
- رفع آفت دهان و برفک دهان
- کرمکش در حیوانات
نحوه مصرف میوه فوفل
فوفل، به عنوان یک گیاه دارویی، دارای روشهای متعدد استفاده است که به تسکین برخی از مشکلات بهداشتی کمک میکند.
یکی از روشها این است که ۳۰ گرم آرد دانه فوفل را برای تنقیه غیر سمی به کار گیرید. این تنقیه از جوشانده دانه فوفل برای از بین بردن سر انگل کرم نواری در روده کولون کارآمد است.
از اسانس معطری که از برگهای درخت فوفل به دست میآید، میتوان برای معالجه ناراحتیهای نزله ای استفاده کرد. این اسانس همچنین به عنوان یک ماده ضد عفونی برای کاهش ورم گلو و حنجره و تسکین مشکلات برونشیت نیز مفید است.
علاوه بر این، غشای نازک دانه فوفل پس از گرم کردن بین انگشتان فشار داده و برای تسکین خارش، به مواضع مورد نیاز مالیده میشود. جویدن مخلوط میوه و برگ فوفل نیز در بسیاری از کشورهای آسیایی و اقیانوسیه متداول است و باید بهطور کامل رسیده و به میزان مصرف خوراکی حدود ۴ گرم در روز محدود شود.
- همچنین برای جست و جو در خصوص پزشکان متخصص درمان خارش و مراکز مرتبط با آن در شیراز می توانید به این لینک رجوع کنید: درمان خارش واژن در شیراز
برای کودکان مبتلا به سوء هاضمه، میتوان برگ فوفل را با آب جوشانده کمی فشرده کرده و مصرف کرد.
استفاده از فوفل به عنوان یک راهکار طبیعی برای سستی چشم، سنگینی پلک، التهاب و سرخی چشم نیز مؤثر است.
همچنین، با مالیدن جوشانده ریشه فوفل بر روی لب و پوست، میتوان به آسانی خشکی و ترکخوردگی پوست را درمان کرد.
عوارض جانبی فوفل
فوفل به عنوان یک گیاه ممکن است عوارض و موارد منع مصرف مختلفی داشته باشد. در زیر توضیحاتی با تغییراتی جزئی ارائه شده است:
اعتیاد آور بودن و افزایش احتمال ابتلا به سرطان:
فوفل اعتیادآور است و زیادهروی در مصرف آن ممکن است باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطانهای دهان شود.
سنگ کلیه و مثانه:
اشخاص مبتلا به سنگ کلیه و مثانه باید از مصرف فوفل خودداری کنند.
تأثیر بر سلامتی سینه:
مصرف فوفل ممکن است خشونت را به سینه بیاورد و برای تسکین این مشکلات، مصرف کتیرا توصیه میشود.
ممنوعیت مصرف در دوران بارداری و شیردهی:
مصرف فوفل در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است به دلیل احتمال اثرات منفی بر رشد و توسعه جنین و نوزاد.
مصرف دانه نارس:
در صورت مصرف دانه نارس فوفل، ممکن است سرگیجه و خفقان ایجاد شود. در چنین مواردی، توصیه میشود آب سرد بنوشید و از راه دهان هوا دمید.
سخن پایانی
میوه فوفل میوهای خوشمزه و مغذی است که میتواند برای سلامتی بدن بسیار مفید باشد. اگر به دنبال میوهای هستید که فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد، میوه فوفل گزینه مناسبی برای شما است. با این حال لازم است پیش از مصرف هرگونه گیاه دارویی با پزشک و یا متخصص حوزه طب سنتی خود مشورت نمایید.
همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص گیاه درمانی فوفل و سایر گیاهان دارویی با کارکرد مشابه و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را "علف لیمو یا لمون گرس : گیاهی با خواص درمانی فراوان" نیز مطالعه نمایید.