سرطان حنجره نوعی سرطان یا رشد تومور در ناحیه گلو و تار های صوتی است که بیشتر در مردان رخ می دهد. حنجره در تنفس، بلع و صحبت کردن نقش اساسی دارد. یکی از شناخته شده ترین علائم این نوع سرطان، گرفتگی صدا می باشد. در این مقاله مجله سلامت پی جو در مورد علت، علائم و درمان سرطان حنجره (گلو) صحبت می کنیم.

سرطان حنجره چیست؟
سرطان حنجره به تومور هایی گفته می شود که در بالا، پایین یا روی تار های صوتی ایجاد می شوند. این توده سرطانی معمولا از غشای مخاطی که داخل حنجره را می پوشاند، ایجاد می شود. سرطان حنجره که از بیماری های گوش حلق و بینی است، معمولا به سرطان گلو نیز شناخته می شود.
جای حنجره در بدن، در جلو گردن است و باعث می شود که غذا یا نوشیدنی وارد نای نشود. از سوی دیگر از طریق تار های صوتی خود امکان ایجاد صدا ها و در نتیجه گفتار را فراهم می کند.
سرطان حنجره مانند سرطان حفره دهان و سرطان حلق، ناشی از تومور در گردن است. مردان به طور قابل توجهی بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سرطان حنجره هستند.
بسیاری از افراد با خواندن علائم فورا تصور می کنند مبتلا به سرطان هستند. به همین دلیل بهتر است ابتدا به متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید.
سرطان حنجره چه علائمی دارد؟
علائم سرطان حنجره تا حد زیادی به محل قرار گیری تومور و ناحیه درگیر با بیماری ارتباط دارد. اگر تومور روی تار های صوتی باشد معمولا در مراحل اولیه سرطان باعث گرفتگی صدا می شود. اگر تومور ها در بالا یا پایین تار های صوتی باشند، علائم ممکن است دیرتر ظاهر شوند. همچنین مشکلات بلع و مشکلات تنفسی در افرادی که سرطان حنجره دارند، دیده می شود.
احساس می کنید که مبتلا به سرطان حنجره هستید؟ می توانید به بهترین دکتر درمان سرطان حنجره (یا سرطان گلو) مراجعه کنید.
سایر علائم سرطان حنجره یا گلو
به طور کلی علائم زیر می تواند نشان دهنده وجود تومور در حنجره باشد:
- احساس جسم خارجی در گلو به خصوص در یک سمت
- گرفتگی صدا و سرفه مداوم
- احساس گلودرد یا گوش درد
- مشکلات بلع: احساس خفگی یا درد هنگام بلع و کاهش وزن شدید
- التهاب و ورم گردن
- اختلال کلامی (دشواری در صحبت کردن)
- مشکلاتی تنفسی یا تنگی نفس
- داشتن سرفه خونی
- بوی بد دهان
گاهی دلیل التهاب حنجره (لارنژیت) بیماری عفونی یا آسیب فیزیکی است و نه سرطان. پس بهتر است ابتدا به پزشک متخصص درمان التهاب حنجره در شیراز مراجعه کنید.

علت ابتلا به سرطان گلو چیست؟
سرطان حنجره مانند بقیه سرطان ها، بر اساس تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. در سرطان سلول های طبیعی بدن شروع به رشد غیر قابل کنترل می کنند و به سلول های سرطانی بدخیم تبدیل می شوند.
بیشتر این تغییرات ژنی به طور تصادفی اتفاق می افتند. با این حال عواملی وجود دارند که ریسک ابتلا به سرطان حنجره را افزایش می دهند:
- سیگار کشیدن
- مصرف بیش از حد الکل
- تنفس گرد و غبار آزبست (پشم شیشه)
- قرار گرفتن در معرض آلاینده های شیمیایی و مواد رادیواکتیو
مانند تشعشعات یونیزان (مانند اورانیوم)، ذرات معلق حاوی اسید سولفوریک، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، زغال سنگ سخت یا محصولات قیر.
در برخی از بیماران عفونت با منشا ویروس های پاپیلومای انسانی (HPV)، باعث ایجاد سرطان حنجره می شود.
علاوه بر این، برخی از تغییرات سفید رنگ (لکوپلاکیا یا کیدرما) یا تغییرات مایل به قرمز (اریتروپلاکیا) در مخاط حنجره می توانند باعث ایجاد سرطان گلو شوند.
علل و عوامل خطر
اصلی ترین عوامل ابتلا به سرطان حنجره مصرف دخانیات و الکل هستند. مصرف هر دوی آن ها ابتلا به سرطان گلو را تا ۳۰ درصد افزایش می دهند.
همچنین مطالعاتی نشان داده است که سوء تغذیه و مصرف بیش از حد گوشت یا غذا های سرخ شده می تواند خطر ابتلا به سرطان گلو را افزایش دهد.

سرطان حنجره چگونه پیشرفت می کند؟
همانطور که گفتیم عوامل محیطی و ژنتیکی، با تغییرات بافت بدن می توانند بافت های سالم را به بافت های سرطانی تبدیل کنند. اگر سلول آسیب دیده به طور غیرقابل کنترلی رشد کند، یک تومور بدخیم در حنجره ایجاد می شود که می تواند به سایر اندام ها گسترش یابد (متاستاز).
بسته به منشاء تومور و پیشرفت بیماری سرطان حنجره رفتار های خاصی از خود نشان می دهد:
- تومور های حنجره که روی تار های صوتی (با شیوع ۶۰٪) که به ندرت متاستاز به غدد لنفاوی انجام می دهند.
- تومور هایی که در بالا (۳۵٪ موارد)
- زیر تار های صوتی (۵٪)
نومورهایی که در بالا یا زیر تارهای صوتی رشد می کنند، در مرحله اولیه بیماری اغلب به غدد لنفاوی گردن متاستاز می کنند و گسترش می یابند.
سرطان گلو عمدتا از راه خون به ریه ها گسترش می یابد و ممکن است منجر به سرطان ریه شود. متاستاز به ندرت در استخوان ها و کبد اتفاق می افتد.
تنباکو (سیگار و قلیان) و الکل می توانند باعث ایجاد سرطان های دیگری مثل سرطان ریه، سرطان مری یا سرطان گلو در ناحیه سر و گردن شوند.
راه های درمان سرطان حنجره
چند راه درمانی متخلف برای درمان سرطان حنجره وجود دارد:
در ادامه به اصلی ترین روش های درمان سرطان حنجره یا گلو می پردازیم:
برداشتن تومور
زمانی که تومور پیشرفت زیادی کرده باشد، برداشتن کامل تومور - همراه با حنجره - ضروری است. پس از آن لازم است تار های صوتی و همچنین تمام غضروف های حنجره برداشته شوند. بیمار با نصب تراکئوستومی دائمی صدای خود را از دست می دهد. در طی این روش غدد لنفاوی مشکوک نیز برداشته می شوند.
رادیوتراپی
رادیوتراپی را می توان به تنهایی یا همراه با سایر روش های درمانی (جراحی، شیمی درمانی و ...) انجام داد. گاهی اوقات به تنهایی برای درمان تومورهای کوچک کافی است. رادیوتراپی اغلب برای جلوگیری از عود کردن بیماری استفاده می شود. استفاده از این درمان در مرحله پیشرفته سرطان گلو، به منظور جلوگیری از برداشتن حنجره و حفظ صدای بیمار ضروری است.
نزدیکترین و بهترین مراکز رادیوتراپی در شیراز کجا هستند؟
شیمی درمانی
شیمی درمانی از دارو ها برای جلوگیری از پیشرفت سلول های سرطانی استفاده می شود. (اگر چه بسیاری از سلول های سالم از بین می روند). اغلب در مرحله پیشرفته سرطان حنجره از شیمی درمانی استفاده می شود.
برای نوبت گرفتن یا مشاهده نظرات می توانید به صفحه بهترین پزشکان فوق تخصص سرطان شناسی (انکولوژی) مراجعه کنید.
عوارض بعد از درمان سرطان حنجره چیست؟
در اغلب موارد بیماران پس از درمان دچار عوارض تولید یا تغییر جنس صدا می شوند. پس از درمان بسیاری از بیماران به طور کلی صدایشان تغییر می کنند اما مشکلی در نفس کشیدن و غذا خوردن ندارند.
پس از جراحی برداشتن کامل حنجره بیماران گفتار خود را از دست می دهند. بهترین راه گفتار درمانی است که به بیمار کمک می کند توانایی تولید صدا از مری به دست آورند. این صدا با بیرون راندن هوای ریه از طریق دهان تولید می شود.
هنگام انجام دادن رادیوتراپی، بیمار خشکی دهان و احساس سوختگی در پوست می کند که این ناراحتی ها دو ماه پس از پایان درمان از بین می روند.
شیمی درمانی می تواند باعث خستگی، حالت تهوع و ریزش مو شود.
خلاصه سرطان گلو مجله سلامت پی جو
- سرطان گلو به تومور های بدخیمی گفته می شود که در بالا، پایین یا روی تار های صوتی رشد می کنند.
- مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سرطان گلو هستند.
- شایع ترین علامت سرطان گلو گرفتگی صدا است.
- مصرف دخانیات و الکل باعث از اصلی ترین عوامل بروز سرطان حنجره هستند.
- درمان های سرطان حنجره عبارتند از جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمانی و ایمونوتراپی.
برای اطمینان از سلامت تارهای صوتی یا ابتلا به سرطان حنجره، مراجعه به پزشک متخصص گوش حلق و بینی است.
اولین گام برای درمان سرطان حنجره مراجعه به یک متخصص گوش حلق و بینی است. شما می توانید به صورت آنلاین با مراجعه به بخش مورد نظر از بهترین پزشکان و متخصصان نوبت بگیرید یا نظرات مراجعان را بخوانید.
منبع: پی جو
مقالات پزشکی MyCleveland، سازمان NHS و بیمارستان JohnsHopkins درباره علائم و درمان سرطان حنجره
انتشار محتوای صفحه فوق تنها با اجازه کتبی و درج منبع امکان پذیر می باشد.