آیا این اختلالات رایج مغزی می دانستید؟
اختلال مغزی یک اصطلاح جامع است که شامل تمام شرایط و ناتوانی هایی است که بر مغز تأثیر می گذارد. مغز نقطه اتکای است که عملکردهای بدن حول آن می چرخد. این مرکز کنترل بدن است که شامل نخاع و شبکه بزرگی از اعصاب و نورون ها می شود. قابل درک است که وقتی مغز آسیب می بیند، عملکردهای بدن نیز از بین می روند. بیایید به جزئیات بیشتر در مورد اختلالات مغزی بپردازیم.
انواع اختلالات مغزی
بیماری مغزی به دلایل مختلفی ایجاد می شود. دلایل اصلی شامل بیماری، ژنتیک یا یک آسیب تروماتیک است. اختلالات مغزی بسته به علت بیماری مغزی در سرهای مختلفی دسته بندی می شوند. شایع ترین اختلالات مغزی به شرح زیر است:
1. بیماری های مغزی ناشی از بیماریبیماری، به ویژه عفونت، می تواند باعث اختلالات مغزی شود. بسته به شدت بیماری، علت عفونت و سرعت شروع درمان، بیماری های مغزی ناشی از بیماری کاملاً قابل برگشت هستند.
بیماری های مغزی شایع ناشی از عفونت عبارتند از:
مننژیت - التهاب پوشش محافظ مغز و نخاع است. معمولاً به دلیل عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد می شود. علائم اصلی شامل سفتی و تورم گردن، سردرد، تب، استفراغ، درد عضلانی و گیجی است. بسته به علت و شدت، وضعیت می تواند معکوس یا تهدید کننده زندگی شود.
همچنین برای درمان مننژیت می ت.ناید به بهترین پزشکان درمان مننژیت در شیراز مراجعه کنید.
آنسفالیت - التهاب بافت مغز است که به دلیل عفونت ویروسی یا باکتریایی ایجاد می شود یا در اثر اختلال سیستم ایمنی ایجاد می شود. شایع ترین علائم آنسفالیت شامل گیجی، مشکل در صحبت کردن، از دست دادن حرکت در برخی از اعضای بدن، تنش و/یا تغییرات شخصیتی است. موارد خفیف آنسفالیت به طور خودکار بهبود می یابند، در حالی که موارد شدید می توانند زندگی را به خطر بیندازند.
آبسه مغزی - به تجمع چرک در مغز اشاره دارد که منجر به تورم غیر معمول می شود. این به دلیل عفونت باکتریایی یا قارچی ایجاد می شود. علائم اصلی شامل تب، سردرد و مشکلات سیستم عصبی مانند گیجی، مشکل در راه رفتن و گفتار و/یا ضعف یک طرفه است. یک برنامه درمانی برای آبسه مغزی شامل آنتی بیوتیک و تخلیه چرک با جراحی است. اگر درمان نشود، در نهایت می تواند منجر به مرگ شود.
2. بیماری های مغزی ناشی از تروما/آسیبآسیب مغزی ناشی از ضربه یا تکان شدید به سر است. این ممکن است منجر به کبودی، پارگی بافت یا خونریزی داخلی شود. تروما همچنین بر عملکرد سلول های مغز تأثیر می گذارد و طیف وسیعی از اثرات فیزیکی و روانی دارد. شایع ترین اختلالات مغزی ناشی از تروما عبارتند از:
ضربه مغزی - این یک آسیب مغزی است که منجر به اختلال موقت در عملکرد مغز می شود. علائم معمولی عبارتند از گیجی، بیهوشی، سردرد و مشکلات حافظه. استراحت جسمی و روحی همراه با داروهای مسکن به بهبودی کمک می کند.
هماتوم - تجمع خون در خارج از رگ خونی است. این به دلیل آسیب به رگ خونی ایجاد می شود. علائم شامل سردرد، استفراغ و مشکل در بلع است. موارد خفیف هماتوم نیازی به درمان یا درمان در طول زمان ندارند. با این حال، موارد شدید نیاز به مکش جراحی مایع انباشته شده دارند.
لخته خون - لخته خون می تواند در رگ های خونی ایجاد شود و به مغز برود و باعث سکته مغزی شود. علائم سکته مغزی شامل ضعف، بی حسی یک طرفه، مشکل در صحبت کردن و راه رفتن و مه مغزی است. داروهایی که لختههای خون را حل میکنند و جریان خون را بازیابی میکنند، خط درمانی ارجح هستند.
3. بیماری های مغزی ناشی از ژنتیک
یک بیماری ژنتیکی مغز به دلیل جهش در یک ژن ایجاد می شود. بر رشد و عملکرد مغز تأثیر می گذارد. اختلالات ژنتیکی اصلی مغز عبارتند از:
تومور مغزی - در حالی که تومورهای مغزی ارثی نیستند، به دلیل تغییرات ناخواسته در
DNA ایجاد می شوند. همانطور که سلول های مغز شروع به رشد و تقسیم سریع می کنند، منجر به تجمع غیر طبیعی سلول ها در مغز می شود. این وضعیت با سردرد، تشنج، سرگیجه، ضعف و تغییرات رفتاری مشخص می شود. درمان بستگی به نوع، اندازه و محل تومور دارد.
همچنین برای درمان تومور مغزی می توانید به بهترین پزشکان درمان تومور مغزی در شیراز مراجعه کنید.
Leukodystrophies - این یک اختلال ژنتیکی نادر است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. این وضعیت منجر به فرسایش ماده سفید در سیستم عصبی مرکزی می شود. کاهش ماده سفید سیگنال های بین سلول های عصبی را کند یا مسدود می کند. علائم منجر به از دست دادن تدریجی تعادل، تون عضلانی و مشکلات گفتاری و شنوایی می شود. درمان شامل تسکین علائم و ارائه حمایت است.
فنیل کتونوری - این یک اختلال متابولیسم اسید آمینه است که در آن بدن نمی تواند اسیدهای آمینه فنیل آلانین را پردازش کند. سطوح بالای فنیل آلانین در بدن می تواند منجر به ناتوانی شدید ذهنی شود. برنامه درمانی شامل تغییر رژیم غذایی کم پروتئین است.
بیماری ویلسون - این یک اختلال متابولیک است که از خلاص شدن بدن از مس اضافی جلوگیری می کند. مقادیر بالای مس در بدن سمی است و باعث آسیب به سلول های مغز می شود. درمان شامل داروهایی است که مس را از بدن خارج می کند و از رژیم غذایی کم مس پیروی می کند.
4. شرایط خودایمنی مغز
برخی از بیماری های مغزی به دلیل ضعف سیستم ایمنی ایجاد می شوند. به این شرایط خود ایمنی مغز می گویند.
واسکولیت - وضعیتی است که شامل ضخیم شدن عروق خونی می شود. هنگامی که رگ های خونی مغز ملتهب می شوند، منجر به محدود شدن جریان خون می شود. علائم شایع شامل گیجی، تشنج، سردرد و از دست دادن هوشیاری است. برنامه درمانی رایج شامل استفاده از داروهای ضد التهابی است.
مولتیپل اسکلروزیس – مولتیپل اسکلروزیس زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی شروع به حمله به ماده سفید مغز می کند. این به سلول ها و اعصاب آسیب می رساند. علائم شایع شامل اسپاسم عضلانی، خستگی و ضعف غیر قابل توضیح است. مولتیپل اسکلروزیس یک اختلال پیشرونده است که از طریق دارو درمان می شود.
5. شرایط نورودژنراتیوجدای از مواردی که در بالا ذکر شد، طیف وسیعی از شرایط تخریب کننده عصبی وجود دارد که ناشی از کاهش تدریجی سلول های مغز است. علل بیماری های دژنراتیو شامل آسیب عصبی مرتبط با افزایش سن، عوامل محیطی و ژنتیکی و سطوح غیر طبیعی پروتئین است. بیماری های عصبی غیرقابل درمان و پیشرونده هستند. رایج ترین آنها عبارتند از:
بیماری پارکینسون – زمانی که سلولهای مغز شروع به تخلیه میکنند، باعث کاهش سطح دوپامین میشود. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی در بدن است که با حرکت و هماهنگی بدن مرتبط است. بیماری پارکینسون با لرزش و سفتی اندام ها مشخص می شود. در حالی که هیچ درمانی وجود ندارد، تزریق مصنوعی دوپامین از طریق دارو به تسکین علائم کمک می کند.
همچنین برای درمان پارکینسون می توانید به پزشکان درمان پارکینسون در شیراز مراجعه نمایید.
بیماری هانتینگتون: این یک بیماری ژنتیکی است که باعث تجزیه سلول های مغز می شود. منجر به ناتوانی های جسمی و ذهنی می شود. علائم شایع شامل مشکل در راه رفتن، حرکات کنترل نشده، کاهش توانایی های ذهنی و تغییرات شخصیتی و گفتاری است. درمان شامل داروهای ضد روان پریشی است.
زوال عقل - این یک اختلال مغزی است که با کاهش عملکرد شناختی مشخص می شود. علائم معمول این بیماری شامل اختلال در حافظه و کاهش تفکر و توانایی های اجتماعی است. زوال عقل یکی از بیماری های روانی است که می تواند در اثر سایر اختلالات مغزی ایجاد شود. داروها و درمان ها می توانند به مدیریت علائم کمک کنند.
بیماری آلزایمر – بیماری آلزایمر زمانی ایجاد میشود که سلولهای مغز و اعصاب در مناطق خاصی از مغز شروع به تحلیل رفتن میکنند یا بافت غیرطبیعی مغز ایجاد میشود. این وضعیت منجر به از دست دادن تدریجی حافظه، کاهش عملکردهای ذهنی و تغییر در رفتار و شخصیت می شود.
همچنین برای درمان آلزایمر می توانید به پزشکان درمان آلزایمر در شیراز مراجعه نمایید.
6. اختلالات سلامت رواناز آنجایی که مغز مرکز کنترل بدن است، تغییر در محیط، شرایط محیطی و موقعیت ها بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد. طیف وسیعی از شرایط سلامت روان وجود دارد که الگوهای رفتاری را تغییر می دهد. این شرایط عبارتند از:
افسردگی – یک اختلال خلقی است که با احساس تنهایی، غم و اندوه و کاهش عزت نفس مشخص می شود. اگر درمان نشود، می تواند به یک بیماری روانی جدی تبدیل شود.
اضطراب - اضطراب یک احساس معمولی از احساس بی قراری است. در حالی که احساس خفیف و کوتاه مدت اضطراب برای بدن مفید است زیرا مکانیسم دفاعی بدن را تحریک می کند، اضطراب طولانی مدت می تواند منجر به حملات پانیک، تپش قلب و افزایش سطح استرس شود. اگر درمان نشود می تواند منجر به انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی شود.
اختلال دوقطبی - این یک بیماری مغزی است که با تغییرات شدید خلق و خوی مشخص می شود. دارای مراحل دوره ای شیدایی و افسردگی است. این وضعیت به طور کلی با داروهای روانپریشی کنترل میشود.
همچنین برای درمان بیماری دوقطبی می توانید به پزشکان درمان بیماری دوقطبی در شیراز مراجعه نمایید.
اسکیزوفرنی - اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن است. افراد مبتلا به این عارضه معمولا دچار هذیان یا توهم می شوند. اغلب به آن یک اختلال شخصیتی دوپاره یا اختلال هویت تجزیه ای می گویند.
نتیجه آیا این اختلالات رایج مغزی می دانستید؟
مغز مرکز اصلی کنترل بدن است. هر گونه تغییر در شیمی مغز می تواند منجر به شروع اختلال مغزی شود. آسیب یا ضربه، ژنتیک یا عفونت می تواند باعث بیماری مغزی شود. شرایط سلامت روان نیز می تواند خود ایمنی یا دژنراتیو باشد. هر بیماری روانی دارای خطرات، تشخیص ها و برنامه های درمانی متفاوتی است. پیش آگهی این بیماری به نوع و شدت بیماری بستگی دارد. در حالی که برخی از اختلالات سلامت روان را می توان به راحتی با داروها و درمان های احیاگر کنترل کرد، شرایط خودایمنی و دژنراتیو پیشرونده و غیرقابل درمان هستند. بنابراین، برنامه درمانی بر مدیریت علائم و حفظ استقلال تا حد امکان متمرکز است.