در این مطلب از سایت پی جو به بررسی گیاه دارویی شمعدانی عطری و هر آنچه نیاز هست در خصوص این گیاه دارویی بدانید می پردازیم.
گیاه دارویی شمعدانی عطری : خواص، کاربردها و عوارض جانبی

مجله سلامت پی جو - شمعدانی، گیاهی چند ساله از خانواده Geraniaceae است، با رشد نسبتاً کند. این گیاه دارای بیش از 200 نوع مختلف است، اما گل شمعدانی یا گرانیوم پلارگونیوم، تنها گونه خوراکی در این خانواده هست. شاخههای بلند و برگهای گرد با لبههای کمی موجدار، ویژگیهای شمعدانی را تشکیل میدهند. گیاه شمعدانی عطری بومی آفریقای جنوبی است و از قرن ها پیش به عنوان یک گیاه دارویی در این منطقه استفاده می شده است. این گیاه دارای خواص متعددی از جمله ضدالتهابی، ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضداضطراب است.
این گیاه، عضوی از دسته گیاهان معطر است و گونهای از آن به نام شمعدانی عطری هم شناخته میشود. شمعدانی معمولاً در فصل بهار و تابستان گل میدهد و گلهای آن در رنگهای متنوعی از سفید و صورتی تا قرمز ظاهر میشوند. اصلیترین خانه این گیاه در آفریقا هست، اما امروزه به عنوان یک گیاه زینتی محبوب و همیشه سبز، در خانههای ایرانی و کشورهای دیگر نیز پرورش مییابد. اسانس معطری به نام ژرانیوم از این گیاه استخراج میشود و در صنایع عطرسازی نیز کاربرد دارد.
جالب است بدانید که شمعدانی خواص درمانی زیادی نیز دارد و در طب سنتی به منظور درمان بیماریها بهرهمند است. با اینکه در آشپزی کاربرد خاصی ندارد، اما به عنوان یک گیاه دارویی مؤثر به شمار میرود. در ادامه به کاربردها و خواص بیشتر این گیاه دارویی می پردازیم با ما همراه باشید.
خواص شمعدانی عطری

خواص ضدالتهابی
این گیاه دارای خواص ضدالتهابی قوی است. این خواص به دلیل وجود ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک در این گیاه است. مطالعات نشان داده اند که عصاره شمعدانی عطری می تواند به کاهش التهاب در شرایط مختلف از جمله آرتروز، آسم و بیماری التهابی روده کمک کند.
خواص ضدباکتریایی
شمعدانی عطری دارای خواص ضدباکتریایی قوی است. این خواص به دلیل وجود ترکیبات فنلی و ترپنوئید در این گیاه است. مطالعات نشان داده اند که عصاره شمعدانی عطری می تواند به کشتن باکتری های مضر مانند استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی و سالمونلا کمک کند.
همچنین اگر شما به حوزه طب سنتی علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های طب سنتی" در خصوص انواع داروهای گیاهی و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
خواص ضدویروسی
همچنین این گیاه دارای خواص ضدویروسی قوی است. این خواص به دلیل وجود ترکیبات فنلی و ترپنوئید در این گیاه است. مطالعات نشان داده اند که عصاره شمعدانی عطری می تواند به کشتن ویروس های مضر مانند ویروس سرماخوردگی، ویروس آنفولانزا و ویروس ایدز کمک کند.
خواص ضداضطراب
این گیاه دارای خواص ضداضطراب قوی است. این خواص به دلیل وجود ترکیبات فنلی و ترپنوئید در این گیاه است. مطالعات نشان داده اند که عصاره شمعدانی عطری می تواند به کاهش اضطراب و بهبود خلق و خو کمک کند.
کاربردهای شمعدانی عطری

شمعدانی عطری به صورت های مختلفی از جمله دمنوش، عصاره، روغن ضروری و پماد استفاده می شود.
- دمنوش شمعدانی عطری: دمنوش شمعدانی عطری یک نوشیدنی سالم و خوشمزه است که می تواند به کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود خلق و خو کمک کند. یکی از روشهای معمول برای تهیه دمنوش یا چای شمعدانی این است که مقداری برگ خشک شده از این گیاه را در ظرفی قرار داده و روی آن آب جوشانده و داغ ریخته شود. سپس باید به مدت 10 تا 20 دقیقه اجازه داده شود که دم بکشد. برای تهیه جوشانده شمعدانی، برگهای گیاه را در آب جوشانده و حدود 5 دقیقه بجوشانید، سپس شعله را خاموش و میل کنید.
- عصاره شمعدانی عطری: علاوه بر این، از شمعدانی میتوان روغن استخراج کرد و همچنین از آن کپسول خوراکی تهیه نمود؛ اما تحقیقات نشان میدهد که تأثیر دمنوش و جوشانده شمعدانی ممکن است بیشتر از سایر موارد باشد. عصاره شمعدانی عطری یک ماده طبیعی قدرتمند است که می تواند برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها از جمله آرتروز، آسم، بیماری التهابی روده، عفونت های باکتریایی و ویروسی و اضطراب استفاده شود.
- روغن شمعدانی عطری: روغن شمعدانی عطری یک روغن معطر و آرامش بخش است که می تواند برای کاهش استرس، اضطراب و بی خوابی استفاده شود.
- پماد شمعدانی عطری: پماد شمعدانی عطری می تواند برای درمان درد، التهاب و زخم های پوستی استفاده شود. استفاده از شمعدانی به دو صورت خارجی و داخلی جهت درمان بیماریها معمول است. در روش خارجی، از آن به صورت ضماد یا مرهم استفاده میشود تا درمان زخمها، کاهش خونریزی، کاهش التهاب لوزه، درمان آلتونسیونها، کاهش بثورات و عفونتهای پوستی و رفع کبودی انجام شود.
در استفاده داخلی، گیاه به صورت چای، دمنوش، کپسول و یا به صورت جویدنی مصرف میشود. همچنین، از شمعدانی به صورت لوسن چشم برای پاکسازی عفونت زیرناخنها نیز استفاده میشود. این روشهای مختلف نشان از تنوع و گستردگی کاربردهای گیاه شمعدانی در حوزههای مختلف دارویی دارد.
همچنین برای جست و جو در خصوص بیماری های مرتبط با زخم و مراکز مرتبط با آن در شیراز می توانید به این لینک رجوع کنید: کلینیک های درمان زخم در شیراز
عوارض جانبی شمعدانی عطری
گیاه شمعدانی عطری به طور کلی ایمن است. با این حال، در برخی موارد ممکن است باعث بروز عوارض جانبی خفیفی مانند تهوع، استفراغ و اسهال شود. همچنین، در دوران بارداری و شیردهی توصیه می شود از مصرف شمعدانی عطری خودداری شود.
سخن آخر
گیاه شمعدانی عطری یک گیاه دارویی ارزشمند است که دارای خواص متعددی از جمله ضدالتهابی، ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضداضطراب است. این گیاه می تواند برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها و بهبود سلامت عمومی استفاده شود. با این حال بهتر است پیش از مصرف هرگونه گیاه دارویی با پزشک و یا متخصص حوزه طب سنتی خود مشورت کنید.
همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص گیاه دارویی شمعدانی عطری و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را "شرایط رشد و نحوه نگهداری شمعدانی معطر" نیز مطالعه نمایید.