در این مطلب از سایت پی جو به بررسی انواع داروهای اشتها آور و همچنین نکات مصرفی و عوارض جانبی آنها می پردازیم.
داروهای اشتها آور چه هستند؟ انواع، نکات مصرف و عوارض جانبی
مجله سلامت پی جو - اشتها آورها، موادی هستند که احساس گرسنگی را در افراد افزایش میدهند و به طور خاص برای افرادی که نیاز به افزایش وزن دارند یا در شرایط خاصی مانند سرطان، مشکلات روانی یا پیری کاهش اشتها دارند، توصیه میشوند. ویتامینها، داروها و گیاهان دارویی ممکن است به عنوان اشتها آور در کنار رژیم غذایی پر کالری توسط پزشک یا مشاور تغذیه تجویز شوند. اهمیت این نکته ضروری است که داروها و مکملها با عوارض جانبی مختلف همراه بوده و باید تحت نظر پزشک مصرف شوند، بنابراین استفاده از آنها بدون نظر پزشک توصیه نمیشود. در این مقاله به معرفی انواع این داروهای به همراه نکات مصرفی و عوارض جانبی آنها می پردازیم با ما همراه باشید.
انواع داروهای اشتها آور
داروهای اشتها آور به دو دسته اصلی تقسیم می شوند که به شرح زیر می باشند:
- داروهای تحریک کننده اشتها: این داروها با افزایش سطح دوپامین و نوراپی نفرین در مغز، اشتها را افزایش می دهند.
- داروهای مکملی: این داروها حاوی مواد مغذی و گیاهان دارویی هستند که ممکن است به افزایش اشتها کمک کنند.
بهترین داروهای اشتها آور
همچنین اگر شما به حوزه داروها و انواع آن علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های دارویی" در خصوص انواع داروها و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
داروی مگسترول استات Megestrol acetate
مگسترول یک داروی پروژسترونی است که به منظور افزایش اشتها در افرادی که با مشکلاتی مانند بیاشتهایی روبرو هستند، از جمله افراد مبتلا به سرطان، HIV یا ایدز، تجویز میشود. علاوه بر این کاربرد، مگسترول نیز در درمان برخی نوعهای سرطان مانند سرطان پستان و سرطان آندومتر مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند به صورت مایع یا قرص تجویز شود.
از جمله عوارض جانبی معمول مگسترول استات، ناراحتی معده، تغییرات خلقی و مشکلات خواب است؛ اما باید توجه داشت که واکنشهای جدیتری نیز ممکن است اتفاق بیافتد که شامل عدم (تجمع مایعات در بافتها)، ابتلا به دیابت یا تشدید وضعیت دیابت فرد و همچنین افزایش خطر لخته شدن خون میشوند؛ بنابراین، مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک باشد و با رعایت دقیق دستورات پزشکی انجام شود.
داروی اکساندرولون Oxandrolone
اکساندرولون یک استروئید خوراکی است که به افرادی که به دنبال جراحی، تروما یا عفونت مزمن هستند و دچار کمبود وزن شدهاند، در افزایش وزن کمک میکند. این دارو ممکن است با عوارض جانبی متداولی همراه باشد، از جمله آکنه، تغییر در میل جنسی، کلفتی صدا، رشد بیش از حد مو، تغییرات در دوره قاعدگی، تغییرات در خلق و خوی، ناراحتی معده، افزایش آنزیمهای کبدی (که پس از قطع مصرف دارو به حالت طبیعی بازمیگردند) و کاهش سطح کلسترول خوب (HDL) در بدن. از آنجایی که این دارو استروئیدی است، مصرف آن باید تحت نظر پزشک باشد و با دقت و بر اساس دستورات پزشکی انجام شود.
داروی درونابینول Dronabinol
درونابینول یک کانابینوئید است که توسط پزشکان به منظور کمک به درمان بیاشتهایی ناشی از ایدز تجویز میشود. این دارو همچنین میتواند در افزایش اشتها در افراد مبتلا به سرطان مؤثر باشد و عوارضی نظیر تهوع و استفراغ که اغلب در اثر درمان شیمیدرمانی به وجود میآیند را کاهش دهد. درونابینول به صورت کپسول خوراکی در دسترس است و برخی از عوارض جانبی ممکن است شامل گیجی، سرگیجه، خوابآلودگی، توهم و بدخلقی باشد. تمامی مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک و به دقت انجام شود.
داروی ویتافت فور Vita fat 4
این قرص افزایش وزن آمریکایی یک مکمل انرژیزا گیاهی است که برای افزایش وزن در تمام قسمتهای بدن به کار میرود. ارتفاع از حد معقول در مصرف این مکمل ممکن است منجر به افزایش وزن بیش از حد شود. همچنین، به علت مشتقات گیاهی در این مکمل، احتمال دچار شدن به عوارض مرتبط با گیاهان دارویی ممکن است وجود داشته باشد. مصرف این مکمل نیز باید با احتیاط و تحت نظر متخصص انجام شود.
داروی روی
کمبود روی ممکن است باعث علائمی مانند کاهش اشتها، ضعف سیستم ایمنی بدن، تغییرات در حس چشایی که موجب کاهش لذت از طعام میشود، کاهش سرعت بهبودی زخمها و ریزش مو گردد. تحقیقات انجام شده در حیوانات نشان می دهد که مصرف مکملهای روی ممکن است اشتهای افرادی که کمبود روی دارند را تحریک کند.
داروی گین آپ
قرص گین آپ، به عنوان یک مکمل غذایی در بازار ایران شناخته میشود و شامل ویتامینها مانند C، A، E، B6، B12، فولیک اسید و بیوتین، به همراه مواد معدنی اشتهاآور از جمله روی، سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و نیاسین میباشد. این مکمل غذایی اهدافی از جمله افزایش اشتها، تقویت عضلات و جلوگیری از افزایش چربی در بدن دارد. از طریق ارتقاء وعدههای غذایی سالم و متناسب، این مکمل به افراد کمک میکند تا بدون افزودن چربی در مناطق نامطلوب مانند شکم و پهلو، وزن مناسبی حفظ کنند.
ویتامین B-1
ویتامین B1 یا تیامین نقش مهمی در رشد و نمو سالم برای بدن انسان ایفا میکند. کمبود این ویتامین معمولاً منجر به کاهش اشتها، کاهش وزن و علائم عصبی مختلف میشود. قرص اشتها آور حاوی ویتامین B1 یک مکمل مؤثر و مفید است که به افزایش اشتها کمک میکند و علائم کمبود ویتامین B1 را بهبود میبخشد.
شربت اشتها آور باریج اسانس
این شربت اشتها آور کاملاً گیاهی و ترکیبی از انار، نعنا و عسل استفاده میکند. علاوه بر تقویت معده و بهبود سوء هاضمه، این محصول میتواند اشتهای شما را افزایش داده و تأثیرات ضد التهابی و آنتیاکسیدانی بلند مدت از ترکیبات گیاهی خود بهرهبرداری کند. بزرگسالان میتوانند ۵ تا ۱۰ میلی لیتر از این شربت را سه بار در روز و قبل از وعدههای غذایی مصرف کنند. همچنین، از توانایی این شربت در تصفیه خون نیز میتوان بهرهبرداری کرد.
نکات مصرف داروهای اشتها آور
قبل از مصرف هرگونه داروی اشتها آور، با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای آن صحبت کنید. همچنین، نکات زیر را در هنگام مصرف داروهای اشتها آور رعایت کنید:
- داروهای اشتها آور را فقط تحت نظارت پزشک مصرف کنید.
- دوز مصرفی داروهای اشتها آور را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- داروهای اشتها آور را بیش از حد مجاز مصرف نکنید.
عوارض جانبی داروهای اشتها آور
داروهای اشتها آور می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلالات خواب
- سرگیجه
- خشکی دهان
- یبوست
- سردرد
- افزایش ضربان قلب
- فشارخون بالا
- اختلالات خلق
در موارد نادر، داروهای اشتها آور می توانند باعث عوارض جانبی جدی تر مانند تشنج، نارسایی قلبی و سکته مغزی شوند.
همچنین برای جست و جو در خصوص درمان های مرتبط با اختلالات خواب می توانید به این لینک رجوع کنید: درمان اختلالات خواب در شیراز
سخن آخر
داروهای اشتها آور می توانند ابزاری مفید برای درمان کم اشتهایی یا کاهش وزن در افراد مبتلا به سرطان یا سایر بیماری ها باشند، اما مصرف آنها بدون نظارت پزشک می تواند خطرناک باشد. قبل از مصرف هرگونه داروی اشتها آور، با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای آن صحبت کنید.
نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفاً در جهت آگاهی و اطلاعات دارویی شما می باشد. همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص داروهای اشتها آور این مقاله را "داروهای کاهش اشتها : انواع، نکات مصرف و عوارض جانبی" نیز مطالعه نمایید.