در این مطلب از سایت پی جو به بررسی خواص درمانی فلفل سیاه و همچنین کاربرد و نحوه مصرف این گیاه دارویی می پردازیم.
فلفل سیاه ادویهای پرکاربرد و مفید

مجله سلامت پی جو - فلفل سیاه ، ادویهای دارویی و خوراکی با طعم تند که در دانههایش پنهان شده است. فلفل سیاه یا Piper nigrum از خانواده Piperaceae به وجود آمده و به صورت خشک به عنوان یکی از مهمترین ادویهها و چاشنیها در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. نام "فلفل" از واژههای قدیمی انگلیسی pipor، لاتین piper و سانسکریت pippali گرفته شده و به معنای "فلفل بلند" اشاره دارد. فلفل سیاه یکی از قدیمیترین ادویههای شناختهشده در جهان است که قدمت آن به بیش از 4000 سال میرسد.
این ادویه در ابتدا در هند کشت میشد و از آنجا به سایر نقاط جهان، از جمله ایران، چین و روم باستان، گسترش یافت. فلفل سیاه در طول تاریخ به عنوان یک کالای تجاری ارزشمند محسوب میشد و در بسیاری از فرهنگها به عنوان نمادی از ثروت و قدرت شناخته میشد. این گیاه رونده و گل دهنده از خوشهها و گرههای ساقهاش نمونههای جدید خلق میکند و برگهای آن ساده، چرمی، با رنگ سبز درخشان و بدون کرک میباشند. گلهای فلفل سیاه به شکل تخم مرغی با رنگهای متفاوتی میآیند، ابتدا سبز درخشان و سپس قرمز روشن میشوند.

این ادویه برای تزیین و طعم دهی به غذاها استفاده میشود. دانههای فلفل پس از خشک شدن در رنگهای مختلف مانند سیاه، سفید و سرخ عرضه میشود. تندی فلفل از ترکیب شیمیایی پیپرین مشتق میشود و تفاوتهای آن با فلفل چیلی به ویژه جلبکی است. دانههای فلفل سیاه به عنوان یکی از ادویههای بسیار محبوب در ایران و در سطح جهان شناخته میشوند. فلفل سیاه که به عنوان یکی از چاشنیهای اصلی در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد، به ویژه در کنار نمک، به تهیه و طعم دهی به غذاها اضافه ارزش میدهد. در ضمن، عرق و روغنی که از دانههای فلفل استخراج میشود، در صنایع دارویی و زیبایی به کار میرود.
خواص و فواید
همچنین اگر شما به حوزه طب سنتی علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های طب سنتی" در خصوص انواع داروهای گیاهی و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
با بیش از 4000 سال سابقه کشت و استفاده در سرتاسر جهان، این ادویه به عنوان یکی از ادویههای اصلی در آشپزخانهها معروف است. از آن به عنوان "پادشاه ادویهها" نیز یاد میشود و این لقب به دلیل غنی بودن از نظر ترکیبات گیاهی قوی و مفید است. همچنین به مدت هزاران سال، از این ادویه در طب باستانی مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله خواص آن به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- بهبود گردش خون: به دلیل محتوای بالای آنتیاکسیدانها و ترکیبات دیگری مانند پیپرین، به بهبود گردش خون کمک میکند.
- کاهش التهاب: فلفل سیاه دارای خواص ضدالتهابی است که میتواند به کاهش التهاب در بدن کمک کند.
- تقویت سیستم ایمنی: این ادویه به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
- افزایش متابولیسم: فلفل سیاه میتواند به افزایش متابولیسم و کمک به کاهش وزن کمک کند.
کاربرد فلفل سیاه در طب سنتی
این ادویه یکی از ادویههای معروف در طب سنتی ایران است. این ادویه به نامهای پلپل و فلفل گرد نیز شناخته میشود و دو نوع اصلی دانههای آن، سیاه و سفید، وجود دارد. این ادویه طبع گرم و خشک دارد و در درمان بیماریهای بلغمی اعضای مختلف بسیار مؤثر است.
همچنین در مکملهای طب سنتی و گیاهشناسی نوین کاربردهای متعددی دارد. از جمله کاربردهای مهم آن میتوان به درمان اختلالات گوارشی، سوء هاضمه، نفخ، اسهال، مشکلات تنفسی مانند سرفه و زکام و آسم، دردهای عصبی، آرتریت، محرک غشاهای مخاطی و ترشح شیر اشاره کرد.
این ادویه با خواص حل کننده و جذب کننده بلغم معروف است. این ادویه گرمکننده بوده و مفید برای افرادی است که مزاج گرمتری دارند. همچنین از آن به عنوان یک مقوی حافظه و اعصاب استفاده میشود. جویدن فلفل سیاه به همراه مویز برای دفع رطوبتهای زائد از مغز و معده توصیه میشود.
این ادویه به عنوان جداکننده بلغم از مجاری و گرمکننده معده و کبد شناخته میشود. همچنین خواصی مانند اشتهاآوری، رفع ترشی معده، لطیف کردن غذاهای سنگین و رقیق کننده خون غلیظ در افراد سرد مزاج را داراست. فلفل سیاه همچنین برای رفع نفخ، دل پیچه و مشکلات تنفسی مفید است. مصرف مداوم آن از پولنج بلغمی جلوگیری میکند و سرمه کردن آن به عنوان برطرف کننده تاریکی چشم و جلای سفیدی آن توصیه میشود.
در کتب بودائی، فلفل به عنوان یکی از داروهایی که راهبان مجاز به حمل آن هستند ذکر شده است. به طور کلی، فلفل سیاه با خصوصیات گوارشی، عصبی و ترشی شکنی خود در طب سنتی ایران و دیگر مکاتب طب سنتی جهان به عنوان یک درمان مؤثر شناخته شده و در طول تاریخ به عنوان یکی از ادویهها و داروهای طبیعی مورد استفاده قرار گرفته است.
نحوه استفاده

از این ادویه به عنوان چاشنی در بسیاری از غذاهای جهان استفاده میشود. این ادویه را میتوان به صورت کامل یا آسیاب شده استفاده کرد. فلفل سیاه کامل را میتوان به غذاهای پخته اضافه کرد، یا از آن برای تهیه پودر استفاده کرد. فلفل آسیاب شده را میتوان به صورت مستقیم به غذاها اضافه کرد، یا از آن برای تهیه سسها، سوپها و سایر غذاها استفاده کرد.
مضرات فلفل سیاه
این فلفل به طور کلی یک ادویه ایمن است، اما مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به عوارض جانبی مانند سوزش سر دل، اسهال و نفخ شود. همچنین، افرادی که مشکلات گوارشی دارند، باید از مصرف آن خودداری کنند.
همچنین برای جست و جو در خصوص راه های درمان مرتبط با مشکلات گوارشی در شیراز می توانید به این لینک رجوع کنید: دکتر ژیلا حضرتی - متخصص بیماری های داخی فوق تخصص گوارش و کبد
سخن پایانی
فلفل سیاه یک ادویه پرکاربرد و مفید است که طعم و خواص زیادی برای سلامتی دارد. این ادویه را میتوان به صورت روزانه در رژیم غذایی خود گنجاند و از مزایای آن بهرهمند شد.
همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص فلفل سیاه به همراه فواید آن و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را "بررسی ارزش غذایی فلفل تند و فلفل شیرین" نیز مطالعه نمایید.