افتادگی پلک که پتوز نیز نامیده می شود ممکن است به دلیل سن یا اختلالات پزشکی مختلف برای هرفردی رخ دهد. این وضعیت زمانی که یک چشم را درگیر می کند پتوز یک طرفه و هنگامی که هر دو چشم را درگیر می کند پتوز دو طرفه نامیده می شود. ممکن است خود به خود درمان شده یا دائمی باشد. افتادگی چشم ممکن است در بدو تولد وجود داشته و مادرزادی باشد یا بعداً در زندگی به آن مبتلا شوید. افتادگی پلک بالایی بسته به میزان انسداد مردمک میتواند دید را مسدود کرده یا تا حد زیادی کاهش دهد. در بیشتر موارد، این وضعیت به طور طبیعی یا از طریق مداخله پزشکی برطرف می شود.
چه کسانی دچار افتادگی پلک می شوند؟
علل مختلفی برای افتادگی پلک وجود دارد. هر کسی ممکن است دچار افتادگی پلک شود، و تفاوت قابل توجهی در شیوع بین مرد و زن یا قومیت های مختلف وجود ندارد. با این حال، به دلیل روند طبیعی پیری، در افراد مسن تر رایج تر است. عضله بالابرنده مسئول بالا بردن پلک است. با افزایش سن، آن عضله می تواند کشیده شود و در نتیجه باعث افتادن پلک شود. البته به خاطر داشته باشید که افراد در هر سنی ممکن است تحت تاثیر این بیماری قرار بگیرند و در برخی شرایط هم ممکن است افتادگی پلک، عصبی باشد. در واقع، نوزادان گاهی اوقات با پتوز به دنیا می آیند. شایع ترین علت پتوز مادرزادی این است که عضله بالابرنده به درستی رشد نمی کند. کودکانی که پتوز دارند نیز ممکن است دچار آمبلیوپی شوند که معمولا به عنوان تنبلی چشم شناخته می شود. این اختلال همچنین می تواند دید آنها را محدود کند.
عوامل خطر افتادگی پلک چیست؟
برخی شرایط نیز می توانند شما را در معرض خطر افتادگی پلک قرار دهند. اگر پلک های شما افتاده است، می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد، به خصوص اگر این مشکل هر دو پلک را تحت تاثیر قرار دهد. اگر فقط یکی از پلک های شما افتادگی داشته باشد، ممکن است در نتیجه آسیب عصبی یا گل مژه موقتی باشد. لیزیک معمولی یا جراحی آب مروارید گاهی اوقات مقصر ایجاد افتادگی پلک در نتیجه کشیدگی عضله یا تاندون است، اگرچه این امر بسیار نادر است. در برخی موارد، افتادگی پلک به دلیل شرایط جدی تری مانند سکته مغزی، تومور مغزی یا سرطان اعصاب یا ماهیچه ها ایجاد می شود. اختلالات عصبی که اعصاب یا ماهیچه های چشم را تحت تاثیر قرار می دهند - مانند میاستنی گراویس - نیز می توانند منجر به پتوز شوند.
علائم افتادگی پلک چیست؟
علامت اصلی افتادگی پلک این است که یک یا هر دو پلک بالایی رو به پایین هستند و مردمک چشم را می پوشانند. در برخی موارد، این می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، بسیاری از مردم متوجه می شوند که افتادگی پلک به سختی قابل توجه است یا همیشه اتفاق نمی افتد. همچنین ممکن است چشمان شما به شدت خشک باشد یا آبریزش داشته باشد و یا متوجه شوید که صورتتان خسته به نظر می رسد. نواحی اصلی که تحت تأثیر قرار می گیرند، اطراف چشم ها هستند و ممکن است درد را تجربه کنید، که همچنین می تواند باعث خسته به نظر رسیدن شما شود.
برخی از افراد مبتلا به پتوز شدید ممکن است مجبور باشند سر خود را به سمت عقب خم کنند تا هنگام صحبت کردن، فرد مقابل خود را ببینند. پزشک باید افتادگی مداوم پلک را بررسی کند تا مطمئن شود که هیچ بیماری زمینه ای وجود ندارد. این امر به ویژه در صورتی مهم است که متوجه شوید سردردهای میگرنی یا سایر مسائل از اولین باری که متوجه افتادگی شده اید، ظاهر شده اند.
افتادگی پلک چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک احتمالا معاینه فیزیکی انجام می دهد و در مورد سابقه پزشکی شما می پرسد. وقتی توضیح دادید که پلکهایتان چند وقت است که دچار افتادگی شده اند ، پزشک آزمایشهایی را برای یافتن علت انجام میدهد. یکی دیگر از معایناتی که می توان برای تشخیص مشکلاتی مانند افتادگی پلک استفاده کرد، تست تنسیلون است.
پزشک ممکن است دارویی به نام تنسیلون را که به طور کلی به عنوان ادروفونیوم شناخته می شود، به یکی از رگ های شما تزریق کند و از شما خواسته شود که پاهای خود را ضربدری کنیدیا چند بار بایستید و بنشینید. پزشک شما را تحت نظر خواهد گرفت تا ببیند آیا تنسیلون قدرت عضلانی شما را بهبود می بخشد یا خیر. این روش به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا بیماری به نام میاستنی گراویس باعث افتادگی پلک شده است یا خیر.
افتادگی پلک چگونه درمان می شود؟
درمان افتادگی پلک به علت و شدت آن بستگی دارد. اگر این عارضه نتیجه سن یا چیزی است که شما با آن متولد شده اید، هیچ کاری لازم نیست انجام شود زیرا این وضعیت معمولاً برای سلامتی شما مضر نیست. با این حال، اگر می خواهید افتادگی را کاهش دهید، ممکن است جراحی پلاستیک را انتخاب کنید. با روش بلفاروپلاستی شیراز میتوانید پلک خود را به سمت بالا بکشید. اگر پزشک متوجه شود که افتادگی پلک شما ناشی از یک بیماری زمینه ای است، احتمالاً برای آن درمان خواهید شد. اگر پلک شما دید شما را مسدود کند، به درمان پزشکی نیاز خواهید داشت که ممکن است شامل جراحی باشد.
در طی این روش، عضله بالابرنده سفت می شود. این کار پلک را به سمت بالا و در موقعیت مورد نظر بالا می برد. برای کودکانی که پتوز دارند، پزشکان گاهی جراحی را برای جلوگیری از شروع تنبلی چشم (آمبلیوپی) توصیه می کنند. با این حال، خطرات مرتبط با جراحی وجود دارد، از جمله خشکی چشم، خراشیده شدن قرنیه و هماتوم. علاوه بر این، اگرچه جراحان مراقبت می کنند که پلک را در ارتفاع مناسب قرار دهند، اما بهتر است که توسط جراح اکولوپلاستی ارزیابی شود تا از آسیب به چشم جلوگیری شود.
عصا پتوز
عصا پتوز یک گزینه غیرجراحی است که شامل اضافه کردن یک تکیه گاه به فریم عینک شما می شود. این چسب یا عصا با نگه داشتن پلک در جای خود از افتادگی جلوگیری می کند. عصاها را می توان تقریباً روی همه انواع عینک نصب کرد، اما روی فریم های فلزی بهترین عملکرد را دارند. اگر به عصا علاقه دارید، با یک چشم پزشک یا جراح پلاستیک که با افرادی که پتوز دارند ، مشورت کنید.
آیا می توان از پتوز جلوگیری کرد؟
هیچ راهی برای جلوگیری از افتادگی پلک وجود ندارد، اما شناخت علائم و معاینه منظم چشم می تواند مفید باشد. اگر متوجه شدید که فرزندتان دچار افتادگی پلک شده است، فوراً او را نزد پزشک ببرید تا تحت درمان و نظارت قرار گیرد. از آنجایی که پتوز می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد، باید آن را جدی بگیرید. ممکن است بتوانید با مراجعه فوری به پزشک از بدتر شدن آن جلوگیری کنید.
اگر بعد از تزریق بوتاکس دچار افتادگی پلک شدم چه کار کنم؟
بوتاکس یک درمان موقت است. درمان می تواند سه تا هفت ماه طول بکشد، اما افتادگی پلک معمولا در عرض چهار تا شش هفته از بین می رود.