آب مروارید (به انگلیسی Cataracts) یکی از شایع ترین بیماری های چشم در سنین پیری است که در صورت عدم درمان عوارض شدید مانند کاهش دید یا نابینایی دارد. در این مقاله مجله سلامت پی جو به علائم، علت، روش های درمان و پیشگیری از آب مروارید می پردازیم.
آب مروارید چیست؟
آب مروارید یکی از بیماریهای چشم است که باعث مات شدن عدسی چشم می شود. عدسی چشم پرتو های نور را به شبکیه هدایت می کند و در نهایت تصویر تشکیل می شود. به همین دلیل با از بین رفتن عدسی کریستالی چشم، بیمار دچار کاهش تدریجی بینایی می شود. آب مروارید جزو عوامل اصلی نابینایی در جهان است. بیش از نیمی از افراد بالای ۶۵ سال در جهان به این بیماری مبتلا هستند.
نامهای دیگر آب مروارید آب سفید و کاتاراکت هستند. برای شناخت علائم و علت آب سیاه (گلوکوم) یا ماکولا می توانید دیگر مقاله پی جو درباره انواع بیماری های چشم را بخوانید.
این مقاله صرفا جهت افزایش اطلاعات عمومی است. برای تشخیص آب مروارید بهتر است در اولین فرصت به بهترین متخصصان چشم یا نزدیکترین کلینیک چشم پزشکی در شیراز مراجعه کنید.
علت آب مروارید چشم چیست؟
بهطور کلی عوامل مختلفی وجود دارند که باعث به وجود آمدن آب سفید چشم می شوند. علت اصلی آب مروارید مرتبط با افزایش سن است چرا که این بیماری چشم به تدریج در طول زمان شکل می گیرد.
با گذشت سال ها اجزای عدسی تغییر می کنند و آب و پروتئین ها به تدریج جمع می شوند؛ در نتیجه لایه ای جلوی عدسی تشکیل می دهند که از دید صحیح افراد جلوگیری می کند.
از دیگر علت های آب مروارید می توان به دیابت و قرار گرفتن به مدت طولانی در معرض تابش خورشید اشاره کرد.
همچنین مصرف کورتیکواستروئید ها، آسیب یا ضربه به کره چشم و مصرف سیگار یا دخانیات نیز از عواملی هستند که این بیماری چشم را تسریع و تشدید می کنند.
مبتلا به دیابت هستید؟ انواع انسولین از نظر سرعت شروع اثر و دوام برای دیابت نوع ۱ و ۲ را بشناسید
علائم آب مروارید
یکی از علائم آب مروارید ضعیف شدن تدریجی چشم است و از آن جا که دید تدریجی کاهش می یابد، زیاد توجه افراد را به خود جلب نمی کند. به همین دلیل توصیه می شود که از ۴۰ سالگی به بعد، منظم فرد به چشم پزشک مراجعه کند.
با گذشت زمان بیمار متوجه می شود تاری دید دارد و رنگ ها کدر تر به نظر می رسند. همچنین شخص متوجه می شود نور خورشید او را اذیت می کند و رانندگی برای فرد دشوار می شود. این دید بیشتر شبیه به محیط مه آلود ممکن است به نظر برسد. کاهش حساسیت به رنگ ها و افزایش نزدیک بینی بعد از ۵۰ سالگی می تواند جزو علائم آب مروارید باشد.
روش های درمان آب مروارید
درمان آب مروارید (کاتاراکت) در این سه مرحله، نیاز به جراحی دارد:
- اگر بیماری شما باعث افزایش فشار داخل چشم شود. (مراکز و کلینیک چشم گرفتن فشار چشم در شیراز)
- بیماری باعث یووئیت (التهاب غشای یووئال چشم) شود.
- شما را از انجام فعالیت های روزانه باز می دارد.
اگر قصد عمل چشم دارید می توانید بهترین جراح آب مروارید در شیراز را بشناسید و تجربه و نظرات افراد دیگر را بخوانید.
برای درمان آب مروارید می توان از دو روش جراحی استفاده کرد: روش فیکوامولسیفیکاسیون و روش لیزر فمتوثانیه
در روش فیکوامولسیفیکاسیون جراح یک میکرو برش ۲.۰ میلی متری ایجاد می کند. برای دسترسی به داخل چشم در مرحله بعد کپسولورکسیس انجام می شود و امکان دسترسی به آب مروارید فراهم می شود. این کار به صورت دستی صورت می گیرد. این عمل یک عمل سرپایی است و با بی حسی موضعی انجام می شود.
این جراحی را می توان با لیزر فمتوثانیه نیز انجام داد. این لیزر به مراحل جراحی آب مروارید مانند مرحله برش، کپسولورکسیس (بهبود مرکز عدسی داخل چشمی و به حداقل رساندن خطرات)، تکه تکه شدن و از بین رفتن آب مروارید کمک می کند.
از آنجایی که لنز طبیعی چشم (عدسی چشم) برداشته می شود باید آن را با یک عدسی مصنوعی داخل چشمی جایگزین کرد. انتخاب لنز به ظرفیت بینایی فرد و انتظارات او از جراحی بستگی دارد. درباره انواع عمل لیزر چشم لیزیک، لازک و PRK بیشتر بخوانید.
برای گرفتن نوبت و مشورت درباره لیزر چشم به بهترین دکتر فمتو لیزیک در شیراز مراجعه کنید.
مراقبت های بعد از عمل آب مروارید چشم
پس از انجام جراحی آب مروارید بیماران نگران این هستند که آیا این عمل عوارضی دارد و بهترین روش مراقبت از چشم ها چه راهی است.
بعد از عمل مراقبت هایی که باید بیمار انجام دهد، بسیار ساده هستند. به طور مثال چشم پزشک ممکن است قطره های چشمی مختلفی برای جلوگیری از عفونت و التهاب احتمالی برای بیمار تجویز کند.
همچنین ممکن است، اشک مصنوعی برای ایجاد روان شدن کره چشم نیز تجویز کند. به طور معمول بیمار باید به مدت یک ماه از چشم های خود مراقبت کند.
آیا آب مروارید قابل پیشگیری است؟
از بروز آب مروارید به طور کامل نمی توان جلوگیری کرد، اما می توان روند این بیماری را آهسته یا تا حدی متوقف کرد. همچنین اگر آب سفید زود تشخیص داده شود، قبل از آنکه باعث بروز مشکل جدی برای بیمار شود می توان خطر از دست دادن بینایی را تا حد زیادی کاهش داد. از این رو معاینات سالانه و دوره ای چشم اهمیت ویژه ای برای افراد مسن دارد.
توصیه مجله سلامت پی جو
در ادامه ۵ نکته برای جلوگیری از بروز آب مروارید و تقویت بینایی را توضیح می دهیم:
دوبینی و دید واضح نداشتن در رانندگی می تواند علائم آب مروارید باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم به چشم پزشک مراجعه کنید.
- از چشمان خود در برابر نور خورشید محافظت کنید
حضور طولانی در معرض نور مستقیم خورشید می تواند باعث بروز سریعتر آب مروارید شود. به همین دلیل باید به طور مرتب از عینک آفتابی استفاده کرد، مخصوصا در تابستان که شدت پرتو های خورشید قوی تر است. حتی در بقیه ماه های سال هم باید از عینک آفتابی استفاده کرد زیرا تشعشعات خورشید می توانند روی چشم ها اثر بگذارند. حتما هنگام خرید عینک آفتابی این مورد را در نظر داشته باشید که لنز ها دارای فیلتر در برابر ماورا بنفش باشند.
از ۴۰ سالگی به بعد معاینات چشم هر دو سال یکبار توصیه می شود. اگر بیشتر از ۶۰ سال سن دارید سالی یکبار باید برای معاینه کامل به پزشک متخصص مراجعه کنید. به منظور تشخیص به موقع آب مروارید، گلوکوم، دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) و سایر بیماری ها، مراجعه به متخصص چشم پزشکی ضروری است.
- برنامه غذایی سالم داشته باشید
سلامت بدن روی سلامت چشم ها تاثیر گذار است. با توجه به اینکه بیماری آب مروارید مرتبط با پیری است بیماری هایی مثل دیابت می تواند در بروز آن تاثیر گذار باشد. بنابراین توصیه می شود سیگار نکشید، رژیم غذایی متعادل و سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها داشته باشید و فعالیت بدنی منظم انجام دهید. میوه ها و سبزیجاتی مثل هویج، شلیل و زردآلو حاوی ویتامین A هستند و برای بینایی مفید می باشند.
اگر آب مروارید دارید، توصیه های پزشک را جدی بگیرید
متخصص در صورت لزوم، مناسب ترین تکنیک و بهترین روش را برای حفظ کیفیت زندگی به شما توصیه می کند.
مهارت و تجربه پزشک برای درمان این بیماری چشم بسیار مهم است. شما می توانید به صورت آنلاین و در کمترین زمان از بهترین متخصصان قرنیه و آب مروارید از پی جو نوبت مراجعه دریافت کنید.
منبع: پی جو
مقالات چشم پزشکی EyeCenterSurgeons درباره کاتاراکت (آب مروارید)
انتشار محتوای صفحه فوق تنها با اجازه کتبی و درج منبع امکان پذیر می باشد.