بررسی کتاب مامان و معنی زندگی
کتاب مامان و معنی زندگی اثر اروین د. یالوم، شش داستانِ روان درمانی را که چهار مورد از آنها کاملا واقعی و براساس تجربیاتِ شخصیِ نویسنده است برای ما بازگو میکند.
اروین د. یالوم، نویسنده کتاب مامان و معنی زندگی یکی از مشهورترین روانپزشکان و معرفانِ قویِ مکتب اگزیستانسیال، مفاهیمِ و دلهرههای اصلیِ این فلسفه از جمله پوچی، مرگ، انزوا و… را در این شش داستان گنجانده است.
درست مانند کتاب هنگامی که نیچه گریست، یالوم در این کتاب هم به طور غیر مستقیم، قصد دارد تاثیرِ شگرفِ اگزیستانسیال و درک ابعادِ مختلف هستی انسان را بر روی درمان، در قالب داستان به خوردِ مخاطب بدهد. و حقیقتا که چقدر هم در این کار ماهر است.
در قسمتی از پشت جلد کتاب آمده است:
مامان و معنی زندگی با نگاهی گذرا، به غایت ارزشمند و کم و بیش ممنوع به درون قلب و ذهن درمانگر، تواناییهای منحصر به فرد هر رابطهی انسانی را روشن میسازد.

خلاصه کتاب مامان و معنی زندگی
همانطور که اشاره کردیم این کتاب شامل شش داستان است که مانند دیگر کتابهای یالوم به زبان ساده نوشته شده است و مخاطب عام هم میتواند آن را درک کند و از آن لذت ببرید. ترجمه مامان و معنی زندگی هم که توسط سپیده حبیب انجام شده، ترجمهای خوب و روان است.
یالوم برخلاف بیشتر رواندرمانگرانها، موضوعات مورد نظر خودش را با استفاده از کلمات و اصطلاحات سنگین و تخصصی بیان نمیکند. او از شیوه داستانسرایی و قصه گویی استفاده میکند. خواننده کتابهای او در حین خواندن یک داستان جذاب، مفاهیمی را یاد میگیرد که یالوم سالها روی آن تحقیق و بررسی داشته است. و این هنر یالوم است.
درباره کتاب مامان و معنی زندگی
اگر بخواهیم از دید تخصصی نگاه کنیم میتوان گفت موضوع این کتاب، و یا کتابهای دیگر یالوم، روشهای مختلف و تکنیکهای روان درمانی، با درونمایهی سنگینِ فلسفی است. ولی یالوم انقدر ماهرانه تمام اینها را به شکل داستان بازگو میکند که تو متوجه بارِ سنگینِ کتاب نمیشوید. و در حالی که از خواندن رمانِ جذابی که در دست دارید لذت میبرید، ناخوداگاه مفاهیمِ روانشناسی و فلسفیِ عمیقی ذره ذره در ذهنت تزریق میشوند.
مامان و معنی زندگی آنقدر واقعی است، که به ما تجربه هرکدام از دلهرههای هستی، از جمله:
- از ترس از دست دادن عزیزان
- انکارِ مرگ
- سوگواری
- پوچی
- تنهایی
- و…
را به ما میدهد. انگار که در هر جلسه روانکاوی، این ما هستیم که با هرکدام از این ضعفهایمان، روبروی دکتر یالوم مینشینیم، و با او هم صحبت میشویم. درک میشویم و درک کردنِ متقابل را یاد میگیریم.
قسمتهایی از متن کتاب مامان و معنی زندگی
- ولی تو متوجه نشدی، مامان. ما باید از هم جدا بشیم، نباید همدیگه رو به زنجیر بکشیم. انسان شدن اینجوریه.
- در اصل هر آدمی تو دنیا تنهاست. این سخت است. ولی این جوریه دیگه و ما باید با این مسئله روبهرو بشیم.
- نیچه گفته است ما نیازمند هنریم تا حقیقت هلاکمان نکند.
- ما موجوداتی در جستوجوی معنا هستیم که باید با دردسر پرتاب شدن به دنیایی که خود ذاتا بیمعناست کنار بیاییم.
- میدانم احساس خوبی نسبت به خونهات، پاهات و پوستت نداری. ولی اینها «تو» نیستند. اینها فقط چیزایی «دربارهی» تو هستند، نه «تو»ی اصلی و حقیقی. به اصل خودت نگاه کن. آنجا چه چیزی را میخواهی تغییر بدهی؟
- بعضى افراد، سراسر زندگى را جنگى کینخواهانه میبینند که باید در آن پیروز شد.
- من متقاعد شدهام که رویارویی صریح با موقعیت اگریستانسیال، ممکن است برای فرد ترس و دلهره به همراه آورد، ولی در نهایت شفابخش و پربار است.
مطالب مرتبط:
معرفی بهترین کتاب های معروف جهان
معرفی کتاب یالوم خوانان
معرفی کتاب فلسفی یالوم خوانان
منبع: کافه کتاب