آیا دلایل پتوز را می دانید ؟

آیا تا به حال متوجه شده اید که پلک بالایی شما افتاده است؟ اگر چنین است، ممکن است وضعیتی به نام پتوز داشته باشید. این حالت زمانی رخ می دهد که پلک بالایی یک یا هر دو چشم می افتد و گاهی قسمتی یا تمام مردمک را می پوشاند. پتوز به معنی: وضعیتی است که می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث مشکلات دیگری مانند خستگی چشم، خشکی، آبریزش یا تنبلی چشم شود. این مقاله به بررسی علل پتوز، عوامل خطر، پیشگیری و درمان میپردازد.
علل پتوز
این وضعیت سلامتی می تواند از بدو تولد وجود داشته باشد یا در مراحل بعدی زندگی ایجاد شود. انواع اصلی پتوز مادرزادی و اکتسابی است.
پتوز مادرزادی زمانی است که عضله پلک در دوران بارداری به درستی رشد نمی کند. این می تواند به دلیل عوامل ژنتیکی، مشکلات رشد، نقایص مادرزادی یا آسیب هایی باشد که بر عضلات یا اعصاب چشم تأثیر می گذارد.
پتوز اکتسابی زمانی است که عضله پلک به مرور زمان ضعیف یا آسیب می بیند. این می تواند به دلیل افزایش سن، آسیب، تروما، عفونت، جراحی، تزریق بوتاکس، تومورهای چشمی، آسیب عصبی، اختلالات عضلانی یا بیماری های سیستمیک باشد.
عوامل خطر پتوز چیست؟
عواملی وجود دارند که می توانند خطر ابتلا به پتوز را افزایش دهند یا آن را بدتر کنند. این شامل:
- افزایش سن: ماهیچه ها و پوست پلک شما ممکن است با افزایش سن خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و شل شوند.
- استفاده از لنزهای تماسی: لنزهای تماسی می توانند پلک های شما را کشیده یا بکشند و به عضله بالابرنده آسیب برسانند.
- مالش چشم: مالش بیش از حد چشم ها می تواند پلک های شما را کشیده یا پاره کند و عضله بالابرنده را ضعیف کند.
- جراحی چشم: هر عمل جراحی که پلک ها یا ماهیچه های چشم را درگیر می کند می تواند باعث زخم، تورم، خونریزی یا عفونت شود که می تواند عضله بالابرنده را تحت تاثیر قرار دهد.
- سندرم هورنر: این بیماری نادر بر اعصابی که ماهیچه های چشم را کنترل می کنند تأثیر می گذارد. می تواند باعث پتوز، همراه با مردمک کوچک و کاهش تعریق در یک طرف صورت شود.
- میاستنی گراویس: این اختلال خود ایمنی باعث ضعف و خستگی عضلانی می شود. می تواند عضلات چشم را تحت تاثیر قرار دهد و باعث پتوز، دوبینی و افتادگی سایر عضلات صورت شود.
چگونه از پتوز پیشگیری کنیم؟

جلوگیری از پتوز دشوار است، به خصوص اگر مادرزادی یا به دلایل غیرقابل اجتناب باشد. با این حال، راههایی برای کاهش خطر یا کند کردن پیشرفت آن وجود دارد.
از لنزهای تماسی استفاده نکنید یا مالش بیش از حد چشم انجام ندهید: این عادات می توانند به مرور زمان به پلک ها و عضلات بالابرنده آسیب برسانند.
تزریق بوتاکس ماهر را ترجیح دهید: تزریق بوتاکس اگر به درستی یا خیلی نزدیک به ماهیچه های چشم انجام شود می تواند باعث پتوز شود. اطمینان حاصل کنید که یک تزریق کننده واجد شرایط و با تجربه را انتخاب کرده اید که بتواند از این عارضه جلوگیری کند.
همچنین برای تزریق بوتاکس می توانید به بهترین دکتر تزریق بوتاکس در شیراز مراجعه نمایید
برای علائم به یک متخصص چشم مراجعه کنید: اگر متوجه هرگونه تغییر در بینایی، وضعیت پلک، حرکت چشم یا ظاهر چشم خود شدید، در اسرع وقت به
بهترین دکتر چشم پزشک در شیراز مراجعه کنید.
درمان های موجود برای پتوز چیست؟
درمان پتوز به علت، شدت و تأثیر آن بر بینایی و کیفیت زندگی شما بستگی دارد. دو گزینه اصلی برای درمان پتوز وجود دارد - غیر جراحی و جراحی.
گزینه های غیر جراحی عبارتند از:استفاده از قطره های چشمی: برخی از قطره های چشمی عضله تارسال فوقانی را فعال می کند تا پلک را به صورت لحظه ای بالا بیاورد. اما ممکن است عوارض جانبی نیز ایجاد کنند، از جمله سردرد، خشکی چشم یا گشاد شدن مردمک چشم.
عینک هایی با ویژگی های خاص: برخی از عینک ها دارای اتصال سیمی یا پلاستیکی هستند که در صورت استفاده، پلک را بالا می برد. اگرچه ممکن است راحت یا واضح نباشند، اما می توانند به شما کمک کنند بهتر ببینید.
استفاده از تکهها: کودکان مبتلا به پتوز مادرزادی با تکههایی که افتادگی پلکهایشان را میپوشانند، بهتر میبینند. علاوه بر این، آنها می توانند با سخت تر کردن چشم مخالف از تنبلی چشم جلوگیری کنند.
گزینه های جراحی عبارتند از:بلفاروپلاستی یک عمل زیبایی است که پوست و چربی اضافی پلک ها را از بین می برد. می تواند ظاهر پلک را بهبود بخشد، اما عملکرد آن را بهبود نمی بخشد.
همچین برای بلفاروپلاستی می توانید بهترین جراح بلفاروپلاستی در شیراز مراجعه نمایید
برداشتن لواتور تکنیکی برای کشش عضله بالابر با برداشتن یک قطعه از آن است. این می تواند موقعیت و عملکرد پلک ها را بهبود بخشد، اما همچنین می تواند باعث ایجاد اسکار و عدم تقارن شود.
لیفت پیشانی روشی است که در آن یک بند بالابر ساخته شده از مواد مصنوعی یا طبیعی پلک را به پیشانی (عضله پیشانی) متصل می کند. این می تواند پلک را با انقباض عضله قدامی بلند کند، اما همچنین می تواند باعث عفونت، ناراحتی و فرسایش زنجیر شود.
نتیجه گیری آیا دلایل پتوز را می دانید ؟

پتوز باعث افتادگی پلک فوقانی به سمت پایین می شود و یک یا هر دو چشم را درگیر می کند. مادرزادی یا اکتسابی است و می تواند بینایی را مختل کند و عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند. علل، پیشگیری و درمان پتوز به شدت بیماری بستگی دارد.
برای نظارت بر این وضعیت و شروع درمان در صورت لزوم باید به طور منظم آزمایش های چشمی انجام دهید. درمان پتوز می تواند غیر جراحی یا جراحی باشد و برای هر گزینه مزایا و معایبی دارد.