اولین غذاهای جامد کودک ، که گاهی اوقات تغذیه کمکی یا از شیر گرفتن نامیده می شود، باید از زمانی شروع شود که کودک شما حدود 6 ماهه است. در ابتدا، میزان غذا خوردن کودک شما کمتر از عادت دادن او به ایده غذا خوردن اهمیت دارد. آنها همچنان بیشتر انرژی و مواد مغذی خود را از شیر مادر یا شیر خشک نوزاد اول دریافت خواهند کرد.
اولین غذاهای جامد کودک شما چه اهمیتی دارد؟
دادن انواع اولین غذاهای جامد کودک و غذاها در کنار شیر مادر یا شیر خشک به کودک از حدود 6 ماهگی به کودک شما کمک می کند تا یک عمر غذای سالم تر داشته باشد. به تدریج، میتوانید مقدار و تنوع غذایی را که کودک میخورد و اولین غذاهای جامد کودک را افزایش دهید تا زمانی که بتواند همان غذاهایی را که بقیه اعضای خانواده میخورد، در بخشهای کوچکتر بخورد. اگر نوزاد شما نارس به دنیا آمد، از پزشک یا پزشک عمومی خود در مورد زمان شروع مصرف غذاهای جامد راهنمایی بخواهید.
چرا برای اولین غذاهای جامد کودک تا حدود 6 ماه صبر کنیم؟
ایده خوبی است که تا حدود 6 ماه قبل از معرفی اولین غذاهای جامد کودک صبر کنید زیرا:
شیر مادر یا شیر خشک نوزاد اول انرژی و مواد مغذی مورد نیاز کودک شما را تا حدود 6 ماهگی تامین می کند (به استثنای ویتامین D در برخی موارد)
اگر شیر می دهید، تغذیه با شیر مادر تا حدود 6 ماهگی به محافظت از کودک شما در برابر بیماری و عفونت کمک می کند.
صبر کردن تا حدود 6 ماهگی به کودک شما فرصت می دهد تا رشد کند تا بتواند به طور کامل با غذاهای جامد کنار بیاید - این شامل غذاهای جامد ساخته شده به صورت پوره، غلات و برنج بچه اضافه شده به شیر است.
کودک شما بیشتر قادر خواهد بود خودش را تغذیه کند
کودک شما در حرکت دادن غذا به اطراف دهان، جویدن و بلعیدن آن بهتر عمل می کند – این ممکن است به این معنی باشد که او می تواند سریعتر به طیف وسیعی از طعم ها و بافت ها (مانند غذاهای له شده، کلوخه و انگشتی) پیشرفت کند و ممکن است نتواند اصلاً که در این صورت به غذاهای صاف و مخلوط نیاز دارید.
نشانه هایی که فرزندتان برای اولین غذاهای جامد کودک آماده است
3 علامت واضح وجود دارد که وقتی از حدود 6 ماهگی با هم ظاهر می شوند، نشان می دهد که کودک شما برای اولین غذاهای جامد کودک خود در کنار شیر مادر یا شیرخشک اول نوزاد آماده است.
آنها قادر خواهند بود:
- در حالت نشسته بمانند و سر خود را ثابت نگه دارند
- چشمها، دستها و دهانشان را هماهنگ کنند تا بتوانند به غذا نگاه کنند، آن را بردارند و خودشان در دهان بگذارند.
- غذا را قورت دهند (به جای تف کردن آن)
رفتارهای زیر می تواند توسط والدین به عنوان نشانه هایی مبنی بر آمادگی کودک آنها برای غذاهای جامد اشتباه گرفته شود:
- مشت خود را می جوند
- بیدار شدن در شب (بیش از حد معمول)
- نیاز به شیر اضافی
اینها همه رفتارهای طبیعی برای نوزادان هستند و لزوماً نشانه ای از گرسنگی یا آماده بودن آنها برای شروع اولین غذاهای جامد کودک نیست.
شروع اولین غذاهای جامد کودک باعث نمی شود کودک شما در طول شب بخوابد. گاهی اوقات کمی شیر اضافی تا زمانی که آنها برای غذاهای جامد آماده شوند کمک می کند.
نحوه شروع اولین غذاهای جامد کودک
در ابتدا کودک شما فقط به مقدار کمی غذا قبل از شیر خوردن معمول خود نیاز دارد.
نگران میزان خوردن آنها نباشید. مهمترین چیز این است که آنها را به طعم ها و بافت های جدید عادت دهید و یاد بگیرند که چگونه اولین غذاهای جامد کودک خود را در اطراف دهان خود حرکت دهند و چگونه آنها را ببلعند. آنها همچنان بیشتر انرژی و مواد مغذی خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت خواهند کرد.
غذاهایی وجود دارد که باید از دادن آنها به کودک خودداری کنید. به عنوان مثال، شکر یا نمک (از جمله ژله ها و آبگوشت) را به غذا یا آب پخت و پز کودک خود اضافه نکنید.
نوزادان نباید غذاهای نمکی بخورند زیرا برای کلیههایشان مفید نیست و شکر میتواند باعث پوسیدگی دندان شود.
اگر به دنبال یک مشاور تغذیه مناسب برای کودکتان هستید پیشنهاد می کنیم حتما لیست دکتر متخصص تغذیه کودکان در شیراز سایت پی جو را مطالعه کنید
نکاتی برای شروع خوب اولین غذاهای جامد کودک:
غذا خوردن یک مهارت کاملا جدید است. برخی از نوزادان یاد می گیرند که غذاها و بافت های جدید را سریعتر از دیگران بپذیرند. به تلاش خود ادامه دهید و کودک خود را تشویق و تحسین کنید.
به خصوص در ابتدا زمان زیادی بگذارید.
با سرعت کودک خود حرکت کنید و اجازه دهید به شما نشان دهد که چه زمانی گرسنه یا سیر است. وقتی کودکتان علائمی نشان داد که به اندازه کافی سیر شده است، توقف کنید. این می تواند محکم بستن دهان یا برگرداندن سرشان به سمت آن باشد. اگر از قاشق استفاده می کنید، قبل از دادن غذا، منتظر بمانید تا کودک دهان خود را باز کند. کودک خود را مجبور به خوردن غذا نکنید. اگر این بار علاقه ای ندارند تا دفعه بعد صبر کنید.
صبور باشید و به ارائه انواع غذاها ادامه دهید، حتی آنهایی که به نظر می رسد دوست ندارند. ممکن است 10 بار یا بیشتر طول بکشد تا کودک شما به غذاها، طعم ها و بافت های جدید و اولین غذاهای جامد کودک عادت کند. روزهایی خواهد بود که آنها بیشتر می خورند، برخی زمانی که کمتر می خورند، و سپس روزهایی که همه چیز را رد می کنند. نگران نباشید، این کاملا طبیعی است.
اجازه دهید کودکتان از لمس و نگه داشتن غذا لذت ببرد. به آنها اجازه دهید به محض ابراز علاقه، با استفاده از انگشتان خود غذا بخورند. اگر از قاشق استفاده می کنید، ممکن است کودک شما دوست داشته باشد آن را نگه دارد یا قاشق دیگری را امتحان کند تا خودش را تغذیه کند.
حواس پرتی را در طول وعده های غذایی به حداقل برسانید و از نشستن کودک در مقابل تلویزیون، تلفن یا تبلت خودداری کنید.
به آنها نشان دهید که چگونه غذا می خورید. نوزادان از والدین و سایر فرزندان خود کپی می کنند. تا جایی که امکان دارد برای صرف غذا در کنار هم بنشینید.
هنگامی که از حدود 6 ماهگی شروع به معرفی اولین غذاهای جامد کودک کردید، سعی کنید کودک خود را از غذاهای پوره شده یا مخلوط به غذاهای له شده، کلوخه یا انگشتی به محض اینکه بتواند آنها را مدیریت کند، تغییر دهید.
این به آنها کمک میکند یاد بگیرند که چگونه بجوند، غذای جامد را در اطراف دهان خود حرکت دهند و قورت دهند. برخی از نوزادان دوست دارند با غذاهای له شده، کلوخه یا انگشتی شروع کنند.
سایر نوزادان برای عادت کردن به بافت های جدید به کمی زمان بیشتری نیاز دارند، بنابراین ممکن است در ابتدا غذاهای صاف یا مخلوط را روی قاشق ترجیح دهند.
فقط به آنها بافت های توده ای ارائه دهید و آنها در نهایت به آن عادت خواهند کرد.
ایمنی و بهداشت اولین غذاهای جامد کودک
هنگامی که کودک خود را با غذاهای جامد آشنا می کنید، مهم است که مراقبت بیشتری داشته باشید تا آنها را در معرض خطر قرار ندهید.
توصیه های کلیدی ایمنی و بهداشت مواد غذایی:
- همیشه قبل از تهیه غذا دست های خود را بشویید و سطوح را تمیز نگه دارید
- غذای داغ را خنک کنید و قبل از دادن آن به کودکتان آن را آزمایش کنید
- میوه و سبزیجات خام را بشویید و پوست بگیرید
- از غذاهای سفت مانند آجیل کامل، هویج یا سیب خام خودداری کنید
- هسته های سفت را از میوه ها و استخوان ها را از گوشت یا ماهی جدا کنید
- غذاهای گرد و کوچک مانند انگور و گوجه فرنگی را به قطعات کوچک برش دهید
- در صورت شروع به خفگی، همیشه هنگام غذا خوردن در کنار کودک خود بمانید.
خفگی با نفس کشیدن فرق دارد. ممکن است وقتی غذای جامد را به او میدهید، کودکتان دچار تهوع شود.
این به این دلیل است که آنها یاد میگیرند که چگونه با اولین غذاهای جامد کودک کنار بیایند و میزان غذایی را که میتوانند در یک زمان بجوند و ببلعند، تنظیم کنند.
اگر کودک شما دهانش را می بندد:
چشمانشان ممکن است پر آب شود
آنها ممکن است زبان خود را به جلو هل دهند (یا از دهان خود خارج کنند)
آنها ممکن است برای آوردن غذا به جلو در دهان یا استفراغ عقب بیفتند
چک لیست تجهیزات اولین غذاهای جامد کودک
صندلی بلند. کودک شما باید به طور ایمن در وضعیت عمودی بنشیند (تا بتواند به درستی قورت دهد). همیشه از یک تسمه ایمنی نصب شده در صندلی بلند استفاده کنید. هرگز نوزادان را بدون مراقبت روی سطوح برجسته رها نکنید. سینه های پلاستیکی یا پلیکان. اولش خراب میشه!
قاشق های نرم از شیر گرفتن روی لثه های کودک شما ملایم تر است.
کاسه پلاستیکی کوچک. ممکن است برای شما مفید باشد که یک کاسه مخصوص شیرگیری با پایه مکش برای نگه داشتن کاسه در جای خود مفید باشد.
فنجان اول. از حدود 6 ماهگی یک فنجان وارد کنید و با غذا جرعه جرعه آب بنوشید. استفاده از فنجان باز یا فنجان بدون دریچه به کودک شما کمک می کند تا جرعه جرعه را یاد بگیرد و برای دندان هایش بهتر است.
یک تشک یا ورقه های روزنامه به هم ریخته زیر صندلی کودک برای اینکه بیشتر موارد به هم ریخته را بگیرد.
ظروف پلاستیکی و سینی های یخ می توانند برای پخت و پز دسته ای و انجماد بخش های کوچک مفید باشند.
غذاهایی که نباید به نوزادان و خردسالان بدهید
نمک
نوزادان نباید نمک زیادی بخورند، زیرا برای کلیه آنها مفید نیست.
به غذا یا آب پخت و پز کودکتان نمک اضافه نکنید و از مکعب ها یا آبگوشت استفاده نکنید، زیرا اغلب نمک زیادی دارند. اگر قصد دارید همان غذا را به کودک خود بدهید، این را به خاطر داشته باشید وقتی برای خانواده غذا درست می کنید.
از مصرف غذاهای شور مانند:
- بیکن
- سوسیس و کالباس
- چیپس با نمک اضافه شده
- کراکرها
- چیپس
- غذاهای آماده
- غذای آماده
- قند
کودک شما به شکر نیاز ندارد. با پرهیز از تنقلات و نوشیدنی های شیرین (از جمله آب میوه و سایر نوشیدنی های میوه ای)، به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک خواهید کرد.
چربی های اشباع شده
غذاهای حاوی چربی اشباع زیاد مانند چیپس، بیسکویت و کیک را به کودک خود ندهید.
بررسی برچسب های تغذیه می تواند به شما در انتخاب غذاهایی که چربی اشباع کمتری دارند کمک کند.
عسل
گاهی اوقات، عسل حاوی باکتری هایی است که می توانند در روده نوزاد سم تولید کنند که منجر به بوتولیسم نوزادان می شود که یک بیماری بسیار جدی است.
تا زمانی که به کودکتان بیش از یک سال نرسیده عسل ندهید. عسل یک قند است، بنابراین اجتناب از آن به جلوگیری از پوسیدگی دندان نیز کمک می کند.
آجیل کامل و بادام زمینی
آجیل و بادام زمینی کامل نباید به کودکان زیر 5 سال داده شود، زیرا ممکن است در آنها خفه شوند.
می توانید از حدود 6 ماهگی به کودک خود آجیل و بادام زمینی بدهید، به شرطی که له شده، آسیاب شده یا یک مغز آجیل یا کره بادام زمینی صاف باشد.
اگر سابقه آلرژی غذایی یا سایر آلرژی ها در خانواده شما وجود دارد، قبل از معرفی آجیل و بادام زمینی با پزشک عمومی یا پزشک خود صحبت کنید.
در مورد آلرژی غذایی در نوزادان و کودکان خردسال بیشتر ببینید.
مقداری پنیر
پنیر می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای نوزادان و کودکان خردسال باشد و کلسیم، پروتئین و ویتامین ها را تامین کند.
نوزادان از 6 ماهگی می توانند پنیر پاستوریزه پرچرب بخورند. این شامل پنیرهای سفت مانند پنیر چدار ملایم، پنیر دلمه و پنیر خامه ای می شود.
بسیاری از پنیرها از شیر غیر پاستوریزه تهیه می شوند. به دلیل خطر ابتلا به لیستریا، بهتر است از این موارد اجتناب کنید.
می توانید برچسب روی پنیرها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که از شیر پاستوریزه تهیه شده اند.
اما این پنیرها را می توان به عنوان بخشی از یک دستور پخت پخته استفاده کرد زیرا لیستریا با پختن از بین می رود. به عنوان مثال، بری پخته، گزینه مطمئن تری است.
تخم مرغ خام و کم پخته
از تخممرغهای خام، از جمله مخلوط کیک نپخته، بستنیهای خانگی، سس مایونز خانگی یا دسرهایی که حاوی تخممرغ نپخته هستند و نمیتوانید تأیید کنید که مهر شیر قرمز دارند، خودداری کنید.
شیر برنج
کودکان زیر 5 سال نباید شیر برنج را به عنوان جایگزین شیر مادر یا شیر خشک نوزادان (یا شیر گاو بعد از 1 سالگی) مصرف کنند زیرا ممکن است حاوی آرسنیک بیش از حد باشد.
آرسنیک به طور طبیعی در محیط یافت می شود و می تواند به غذا و آب ما راه پیدا کند.
برنج نسبت به سایر غلات آرسنیک بیشتری جذب می کند، اما این بدان معنا نیست که شما یا کودکتان نمی توانید برنج بخورید.
حداکثر سطوح آرسنیک غیر آلی در برنج و محصولات برنج مجاز است، و حتی سطوح سخت تری برای غذاهایی که برای کودکان در نظر گرفته شده است، تعیین شده است.
اگر فرزندتان قبلاً شیربرنج خورده است نگران نباشید. هیچ خطر فوری برای آنها وجود ندارد، اما بهتر است به شیر دیگری روی بیاورید.
مکعب های ژله خام
مکعب های ژله خام می تواند خطر خفگی برای نوزادان و کودکان خردسال باشد. اگر از مکعب های ژله خام ژله درست می کنید، مطمئن شوید که همیشه دستورالعمل های سازنده را دنبال می کنید.
صدف خام
صدف های خام یا کم پخته شده مانند صدف، صدف و صدف می توانند خطر مسمومیت غذایی را افزایش دهند، بنابراین بهتر است آن را به نوزادان ندهید.
کوسه، اره ماهی و مارلین
به کودک خود کوسه، اره ماهی یا مارلین ندهید. مقدار جیوه موجود در این ماهی ها می تواند بر رشد سیستم عصبی نوزاد تاثیر بگذارد.
منبع: وبسایت پی جو