نقد و بررسی کتاب نامه های عاشقانه یک پیامبر
دوری و جدایی باعث شده تا افراد دست به قلم شوند، از دلتنگیها و محبت برای معشوق خود نامه بنویسند. نامهها حسهای واقعی و پاک را نشان میدهد، ثبت میشوند و حتی میتواند بعدها برای دیگران هم خواندنی باشند. نامه نوشتن برای معشوق و ابراز عشق و جدایی در ادبیات هم سابقهای طولانی دارد. از نمونههای ماندگار این نامههای عاشقانه میتوان به توصیفات ناب «احمد شاملو» برای همسرش «آیدا»، نامههای «فرانتس کافکا» به نامزدش «فلیسه» و نامههای عاشقانه «جلال آل احمد» و «سیمین دانشور» اشاره کرد. کتاب «نامههای عاشقانه یک پیامبر» مجموعه نامههای عاشقانه و عارفانهای است که جبران خلیل جبران برای «ماری هسکل» دوست و معشوقهاش نوشت.
درباره کتاب نامههای عاشقانه یک پیامبر
کتاب نامههای عاشقانه یک پیامبر مجموع نامههایی است که جبران خلیل جبران بین سالهای 1908 تا 1924 برای «ماری هسکل» که معشوقهاش بود نوشت. این کتاب به خواست جبران چند سال بعد از نوشتن، منتشر شد. بعدها «پائولو کوئلیو» نویسنده معروف برزیلی که تحت تاثیر شخصیت جبران قرار گرفته بود نامههای او را گردآوری و بازنویسی کرد.
کتاب نامههای عاشقانه یک پیامبر سه شخصیت اصلی دارد: «خلیل جبران»، «ماری هسکل» دوست و معشوقهی جبران و «ماریانا جبران» خواهر جبران.
انتشارات نوین کتاب گویا کتاب صوتی «نامههای عاشقانه یک پیامبر» را با صدای دلنشین «پیام دهکردی»، «شهین نجفزاده» و «سونا امینی» منتشر کرده است. موسیقی منحصر به فردی که در کتاب صوتی استفاده شده است از «جان ویلیامز» است. متن این کتاب با ترجمهی «آرش حجازی» است.
کتاب صوتی نامههای عاشقانه یک پیامبر در فیدیبو قابل خرید و دانلود است.
جبران با زبانی لطیف و عرفانی در طول زندگی خود برای ماری هسکل که معشوقهاش بود و خواهرش ماریانا نامه مینوشت. او در این نامهها از درونیترین افکار خود مثل دوری، عشق، دلتنگی و تنهایی برای ماری میگوید. در مقابل پاسخ نامههای ماری هسکل و ماریانا به جبران هم در این اثر شنیده میشود.
داستان دوستی جبران و ماری از زبان هم برای دیگری در قالب نامه این اثر را شبیه مستند کرده است. جبران خلیل جبران در این نامهها به شکل تکهتکه برای مخاطب روایتی جذاب و زیبا را بر اساس واقعیت بازگو میکند و شنوندهی کتاب در فضایی عارفانه و احساسی قرار میگیرد.
سبک و درونمایهی کتاب نامههای عاشقانه یک پیامبر
قلم خلیل جبران ساده، روان و لطیف است. عرفان جبران تنها محدود به يك مكتب خاص نيست. در آثار جبران نگاه معنوی و عرفانی او و همچنین رد پایی از فلسفهی شرق دیده میشود. در عین حال استفاده از تکنیکهای غربی در نثر او باعث شده تا آثار خلیل جبران برای خوانندگان قابل درک باشد. جبران نثر خود را در هر قالبی چه شعر چه نثر شیوا و صریح بیان میکند. عرفان جبران، عرفاني با این طرز نگاه است که از نظر او تمامي موجودات رو به سوي كمال دارند.
جبران خلیل جبران در آثارش درون خود را به شیوهای خاص نشان میدهد. این شگرد اوست که با اکثر نوشتههایش بر روی خواننده تاثیر عمیقی بگذارد. همین موضوع باعث شد تا به دلیل تعدادی از آثارش که دربارهی پیامبران الهی نوشته بود، در جامعهی غرب لقب «پیامبر» را به او دادند و در جوامع شرقی او را «شاعر» مینامیدند.
«آدونیس» شاعر معاصر عرب در کتاب معروف «ثابت و متغیر» دربارهی جبران خلیل جبران میگوید: «فرق پیامبری جبران با پیامبران الهی این است که آنان وحی خدا را برای انسانها بازگو میکردند، در حالی که جبران درون و ذات منزه خود را عرضه میکرد.»
با اینکه درونمایه اکثر آثار جبران خلیل جبران با مفاهیم عرفانی، اخلاقی و فلسفی گره خورده است اما او این بار در کتاب نامههای عاشقانه یک پیامبر با زبان عشق از علاقه و تحسین خود نسبت به ماری هکسل و خواهرش میگوید.
جبران خلیل جبران در این نامهها با جملات کوتاه، ساده و اکثرا عاشقانه و عارفانه مخاطب خود را وارد دنیایی میکند که بهدور از تعلقات و تعصبات مذهبی پای صحبتهای او با ماری هکسل بنشیند.
در بخشی از کتاب نامههای عاشقانه یک پیامبر میشنویم
اگر بتوانم در قلب یک انسان، گوشهای تازه را به او بنمایانم، بیهوده نزیستهام. موضوع خود زندگی است، نه شعف یا درد یا شادی یا ناشادی. نفرت به همان اندازه دوست داشتن خوب است، یک دشمن میتواند به خوبی یک دوست باشد. برای خود زندگی کن. زندگیات را بزی. سپس به راستی دوست انسان خواهی شد. من نیازمند آنم که بگذارم چیزهایی که باید، رخ بدهند، پس باید برای حوادث غیر مترقبه آماده بود. برای من هر روزی که میگذرد تفاوت دارد، و وقتی هشتاد سالم بشود، همچنان منتظر تجربههایی خواهم بود که درون و بیرونم را دگرگون کند. وقتی پیری فرا میرسد، دیگر به کارهایی که کردهام نخواهم اندیشید، دیگر گذشته است. میخواهم از هر لحظه زندگی که برایم باقی مانده، استفاده کنم.
بررسی کتاب خلق تجارتهای بزرگ با ریزدادهها
کتاب دیروز نوشته هاروکی موراکامی
پروفروشترین کتاب های دهه 90 ایران
منبع: فیدیبو