نقد و بررسی کتاب آشنایی با پرسششناسی (کواسشنولوژی) و برخی از کاربردهای آن
در دنیای علم و دانش امروزی، پرسشگری یکی از فعالیتهایی است که روزانه آن را انجام میدهیم و پرسششناسی یکی از علومی است که به تازگی تحقیق دربارهاش آغاز شده است. اما به راستی پرسششناسی یعنی چی؟
غلامرضا جعفری ممتاز در کتاب آشنایی با پرسششناسی، برای این علم تعریفی جامع را ارائه میکند: «پرسششناسی در حقیقت هنر پرسیدن است. در پرسششناسی هدف این است که قدرت پرسش را در محیط زندگی و کار به آگاهی مخاطبان برسانیم.» کتاب آشنایی با پرسششناسی، کتابی علمی و کامل دربارهی این علم است.

دربارهی کتاب آشنایی با پرسششناسی (کواسشنولوژی) اثر غلامرضا جعفری ممتاز
کتاب آشنایی با پرسششناسی نوشتهی غلامرضا جعفری ممتاز است. این کتاب برای نخستین بار در سال 1397 منتشر شده است و حاصل سالیان زیادی است که جعفری ممتاز دربارهی این روش تحقیق و تفحص کرده است. غلامرضا جعفری ممتاز دربارهی این کتاب مینویسد: «این کتاب درباره ی علم پرسش شناسی (کواسشنولوژی) و برخی از کاربردهای آن است که تا به امروز دربارهی آنها مطالعه کرده و با آنها آشنا شدهام. ممکن است بعضی ها تعجب کنند يا کنجکاو شوند که چرا پرسش و پرسشگری مهم است. برای این دسته از عزیزان باید بگویم که این موضوع قدرت و توانایی زیادی به انسان میدهد و موجب میشود تفکر و تأمل بیشتری صورت گیرد و نتایج بهتر و مناسبتری در برخورد با مسائل و مشکلات به دست بیاید؛ زیرا پرسشگری موجب میشود ابعاد دیگر موضوع نیز مورد توجه قرار گیرد و از جوانب و زوایای گوناگون بدان نگریسته شود. در نتيجه دید بهتری پیدا میشود و راهحلهای بیشتر و بهتری به ذهن میرسد که باید از میان آنها راه حل بهینه انتخاب و اجرا شود. ولی کمتر کسی به این موضوع دقت و توجه کافی کرده و به مطالعه و بررسی در مورد آن پرداخته است. به همین دلیل است که منابع اندکی در مورد آن یافت میشود.»
مروری بر فصلهای کتاب آشنایی با پرسششناسی (کواسشنولوژی)
کتاب آشناسس با پرسششناسی در دوازده فصل نوشته شده است که غلامرضا جعفری ممتاز در هر فصل یکی از جنبههای این روش علمی را بررسی میکند و نکات لازم را برای خواننده شرح میدهد.
فصل اول: معرفی پرسششناسی
فصل دوم:هفتهی پرسش، آغاز و اوج پرسشگری
فصل سوم: راههای تقویت پرسشگری
فصل چهارم: سرکوب پرسشگری و راهکارهای پیشگیرانه
فصل پنجم: بهکارگیری پرسش در نرم افزارها و مدل کسب و کار
فصل ششم: جادوی پرسش
فصل هفتم: پرسشگری راهی برای حل مسئله و تحقیق و پژوهش
فصل هشتم:پرسشهای هدفمند و کمککننده در انتخاب
فصل نهم: پرسش و مدیریت
فصل دهم: پرسش و استراتژی
فصل یازدهم:پرسش و بازاریابی
فصل دوازدهم: پرسش و ساختار سازمانی
در بخشی از کتاب آشنایی با پرسششناسی (کواسشنولوژی) میخوانیم
یکی دیگر از راههای تقویت پرسشگری، استفادهی مناسب از قوهی تکلم است. شاید تا کنون کمتر به این موضوع پرداخته شده باشد و در آموزشهایی که ارائه میشود جای این توانایی و مهارت خالی باشد، در حالی که گفتگو یکی از فرستندههای قوی انتقال پیام و راههای ارتباطی با سایرین است.
آیا تاکنون به مفاهیم و کاربردهای گفتگو و بحث و تفاوتهای آنها با هم دقت کرده اید؟ یکی از مواردی که باعث اختلال در ارتباط موثر میشود عدم اطلاع و آگاهی از این مفاهیم است.
زبان ابزاری قدرتمند در ارتباطات ماست. به وسیلهی زبان میتوانیم افکارمان را به هم منتقل کنیم و از افکار یکدیگر مطلع شویم. زبان همچنین میتواند افکار ما را از هم پنهان کند. از این رو نحوهی انتخاب کلمات برای بیان افکار بسیار مهم است. گاهی ما خیال میکنیم عبارتهایی که بر زبان میآوریم قابل فهم است و منظور ما را میرساند درحالی که این طور نیست. گاهی نیز با استفاده از کلمات محدودکنندهای مانند نمی توانی، هرگز، نمیشود، نباید، نکن و ... موانعی در ارتباطات خود به وجود میآوریم. کلی گوییهای گمراه کننده، محدودیتها و قوانین صوری اغلب سد راه ارتباطات،فعالیتها و امکانات هستند.
برای شکستین این سدها و تقویت قدرت کلام در ارتباطات خود از پرسشهای کلیدی استفاده کنید. پرسشهای کلیدی در واقع ضعفهای زبانی را برطرف، کدهای نهان کلام را آشکار و ارتباطات را قوی و کارآمد میکنند. این پرسشها دارای قدرت بینظیری در رمزگشایی کلمات هستند. این پرسشهای کلیدی با تشریح جزئیات یک عبارت مبهم یا ارتباط بهتر با گوینده و بیان تجربیات واقعی او بخش حذف شده را کشف میکنند.
مطالب مرتبط:
معرفی کتاب جامعه شناسی نخبه کشی
نقد و بررسی کتاب دیوید کاپرفیلد - چارلز دیکنز
کتاب هایی که سطح آگاهی ما را بالا می برد
منبع: فیدیبو