نقد و بررسی کتاب مادام بواری
کتاب مادام بواری برای آن دسته از ماجراجویان داستانهای عشقی، که به دنبال جلوههای مختلف این پدیده هستند، بسیار دلچسب خواهد بود. گوستا فلوبر فرانسوی، در این داستان به بی فرجام بودن و نرسیدن به عشق واقعی و پایدار، میپردازد. نکته قابل توجه و جذاب در این داستان، جانکاه بودن این غم تا پایان عمر شخصیتهای اصلی کتاب مادام بواری میباشد. از نکات قابل توجه در چاپ این کتاب میتوان به تهدیدهای فراوان از سوی خوانندگان به محتوای غیر اخلاقی رمان مادام بواری اشاره نمود. شخصیت اِما همواره در سردرگمی برای یافتن عشق حقیقی میباشد، این پریشانی نمونهای از بسیاری از انسانهای عصر امروز به شمار میآید.

خلاصه ای از کتاب مادام بواری
داستان مادام بواری با فرستادن پسری توسط مادرش به تحصیل درس پزشکی آغاز میشود. فرایند این داستان با پزشک شدن این پسر، شارل بوواری پی گرفته میشود. این جوان کم بضاعت که پزشک تازهکاری نیز به شمار میرود، طی ماجراهای خاصی با دختر ثروتمندی، برای بار دوم ازدواج میکند. شهرستانی بودن و به نوعی کم اعتماد به نفس بودن شارل، زندگی را برای او دستخوش تغییرات فراوان و پر هزینهای میکند.
مادام بواری زیبا جلوهی عشق را در مردان بسیاری میبیند؛ اما درست در زمانی که باید به این عشق تکیه کند، آنها را توخالی و پوچ درمییابد. هر کدام از این مردان به نوبهی خود ضربه مهلکی به روح این زن جوان وارد میکنند و جالب اینکه، شارل بواری در تمامی داستان بیاطلاع از وقایع میباشد. آگاه شدن شارل بواری از کلیه اتفاقات زمانی ممکن میشود که شالوده خانواده بواری از هم گسسته شده است.
اصلیترین محوریت اصلی داستان، تأکید بر مسائل غیر معمول در ازدواج و مخالفت با فضای سنتی فرانسه آن دوران، میباشد. در واقع شروع داستان با یک حادثه پیش پا افتاده آغاز میگردد و در ادامه زنی را به نمایش میگذارد که به برای آزادی و خواستههای متفاوت خود به هر سو روی میآورد.
زمان اوج داستان، در شرایطی پدیدار میشود که شخصیت اصلی داستان برای یافتن خواستههای خود به هر صورتی، تن میدهد. به همین دلیل احساس سرخوردگی و گاه رضایتمندی، در سرتاسر داستان به جذابیت آن بسیار میافزاید. در خلاصه مادام بواری، عشق و نفرت را کنار هم و در فاصلهای بسیار کم میتوان مشاهده نمود. باید توجه داشت که عامل بروز تمامی اتفاقات این داستان، یک اتفاق عجیب و خارق العاده نبوده است؛ بلکه تنها نارضایتی یک زن جوان و خواستههای کمالگرایانه او توانسته است او را به این ورطه بکشاند.
شخصیت های اصلی داستان
شاهکار گوستا فلوبر، شخصیتهای متنوعی دارد؛ که هر کدام از آنها جلوهای از رئالیست را به نمایش میگذارند. رودولف بولانگه بیانگر شخصیت رند و سو استفاده گر از روایتهای عاشقانه زنان میباشد. این شخصیت، درست در زمانی که اما یا همان مادام بواری دلباخته دچار وابستگی شدید میشود، او را ترک میکند.
لئون دوپوا که یکی از همسایگان محل جدید زندگی آقا و خانم بواری به شمار میرود، بیانگر شخصیت افرادی است که توان بیان احساسات خود را ندارند و عدم ثبات را برای طرف مقابل در رابطه فراهم میکند. این عدم ثبات تا بدان جا پیش میرود که ثروت اما نیز از بین میرود. اما یا همان خانم بواری، احساسات متفاوتی را در طول داستان تجربه میکند و این تجربه را به کمک آرایههای ادبی به کار رفته در نثر داستان، با خواننده به اشتراک میگذارد. به همین دلیل زمانی که زهر به زندگی اما پایان میدهد، خواننده نیز اثر آن را به خوبی درک کرده و احساس خانم بواری را به درستی تایید میکند. البته خیالبافیهای این دختر شهرستانی و تصور او از ایدهال همواره خواننده را در طول داستان با خود همراه میسازد و او را به فضاها و موقعیتهای مختلف میکشاند.
آقای اومه، به عنوان داروساز روستا رابطهی تنگاتنگی با این خانواده برقرار میکند و در طی این ملاقاتها و مصاحبتها، تاثیر زیادی بر روی خانم بواری میگذارد. عقاید ضد دینی و آتئیستی اومه، به نوعی فضای محصور را برای اما میشکند و اجازه تفکری متفاوت را برای او فراهم میکند. شخصیت اومه دارای بالاترین نشان افتخار فرانسه و یا همان لژیون دونور میباشد. آقای لورو تاجری فرصت طلب است که از وضعیت درماندهی خانواده بواری، بیشترین بهره را میبرد. او در ابتدا با رویه مثبت با اما برخورد میکند و از او میخواهد تا با خیال آسوده از اجناس او خریداری کند. در ادامه با بالا بردن نرخ بهره، تیر نهایی را بر پیکرهی این خانواده میاندازد. دانلود مادام بواری، برای افرادی که به دنبال شناخت شخصیتهای متفاوت در فضاهای مختلف هستند، بسیار مفید خواهد بود. شارل بواری شخصیتی است که گاه بسیار پر رنگ . گاه ناپدید میشود. گرچه در تمامی لحظاتی هم که به ظاهر حضور ندارد، اثر ملموسی از او به دلیل تفکر سنتی جامعه فرانسه، حس میشود. احساس این عواطف از سوی خوانندگان، از ویژگیهای برتر این رمان با ارزش به شمار میآید.
دیگر آثار گوستا فلوبر
در کنار کتاب مادام بواری، آثار متنوع دیگری از گوستا فلوبر با استعداد، به چاپ رسیده است. از جملهی مهمترین آثار او میتوان به کتاب تربیت احساسات ترجمه مهدی سحابی پرداخت. سفری به دوزخ، خاطرات یک دیوانه، رؤیایی از دوزخ، سالامبو، نامههایی به شهرداری روآن و بووار و پکوشه از داستانهای گوستاو فلوبر به شمار میروند.
نسخه الکترونیک مادام بواری، نسخهای جذاب و قابل دسترس برای بسیاری از علاقهمندان به آثار گوستا فلوبر میباشد. در تمامی آثار گوستا فلوبر نواندیش و به ویژه در کتاب مادام بواری، سبک ناتورالیسم در نظر گرفته شده است. این امر در نقل جزئیات حوادث، بیان اتفاقات و احساست، به خوبی نمایان میشود. ریز بینی و دقت نظر فلوبر در تمامی آثارش بر هر خوانندهای نمایان است؛ به طوری که تنها نگارش کتاب مادام بواری، هفت سال به طول انجامیده است.
خیالپردازیهای خانم بواری، به ویژه از زندگی طبقات بالای جامعه و مرفه، تا حدودی غیر قابل باور و طنزآمیز برای یک انسان با اعتماد به نفس به شمار میآید. نشان دادن این موضوع به طرق مختلف در کتابهای فلوبر، نشانه مهم بودن این ویژگی بر زندگی انسان میباشد.
مطالب مرتبط:
نقد و بررسی کتاب دختر فرانسوی
معرفی کتاب پاپیون - هانری شاریر
معرفی کتاب سه روایت از زندگی
نقد و بررسی کتاب آخرین روز یک محکوم به اعدام
نقد و بررسی کتاب فردا
منبع: فیدیبو