مواد غذایی که در دوران بارداری از آنها باید اجتناب کنید
بارداری علاوه بر اینکه یک مرحله شادی از زندگی است، یک دوره آسیب پذیری نیز هست. بنابراین مراقبت از مادر و نوزاد در این دوران بسیار مهم است. و به همین دلیل است که واقعاً لازم است همیشه به یاد داشته باشید که هر آنچه مادر می خورد توسط کودکش نیز تقسیم می شود. تغذیه سالم یکی از مواردی است که هم مادر باردار و هم کودکش را تغذیه می کند.
در این دوران غذاهای زیادی وجود دارد که برای مادر یا کودک یا هر دو مضر است. در این مقاله تمام غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها پرهیز کنید را فهرست کرده ایم. لطفاً ادامه مطلب را بخوانید تا مراقب باشید که مادر باردار در دوران بارداری چه چیزی باید بخورد و چه چیزی را نه.
غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد
غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها پرهیز کرد، معمولاً شامل انواع غذاهایی است که معمولاً خطر عفونت را به همراه دارند. اما برخی نوشیدنی ها، اقلام فرآوری شده و سایر غذاها نیز باید محدود شوند. مصرف زیاد این گونه غذاها به بدن مادر و جنین در حال رشد آسیب می رساند. در اینجا لیست کاملی از غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کنید آورده شده است:
1.گوشت خام و نیم پز
مصرف غذاهای خام و نیم پز برای سلامتی بسیار مضر است. این خطر در دوران بارداری به دلیل خطر آلودگی باکتریایی مانند سالمونلا یا لیستریا بیشتر است. این عفونت ها هم برای مادر و هم برای جنین مضر هستند. ضروری است که همه گوشت ها به طور کامل بپزند، مطمئن شوید که به دمای داخلی توصیه شده برسند و از خوردن گوشت های خام یا نیم پز کاملاً خودداری کنید.
2.ماهی و غذاهای دریایی با جیوه بالاجیوه یک عنصر بسیار سمی است که در آب های آلوده یافت می شود و اثرات مضری بر سیستم عصبی، سیستم ایمنی و کلیه ها دارد. مصرف آن به ویژه در دوران بارداری نگران کننده است زیرا خطر آن با احتمال ایجاد مشکلات جدی رشد در جنین همراه است. برای بارداری ایمن و سلامت جنین از ماهی و غذاهای دریایی با جیوه بالا اجتناب کنید.
3.ماهی خام و نیم پزماهی و سایر غذاهای دریایی خطر آلودگی با باکتری ها و انگل هایی مانند سالمونلا، نوروویروس، ویبریو و لیستریا را دارند. مصرف ماهی خام یا نیم پز می تواند باعث عفونت در دوران بارداری شود که می تواند واقعاً شدید باشد که می تواند روی جنین در حال رشد تأثیر بگذارد. مطالعات نشان می دهد که خطر ابتلا به عفونت لیستریا در دوران بارداری تا 10 برابر بیشتر از سایر مواقع است. این عفونت خطر بارداری شدیدی برای مادر و کودک دارد. بنابراین بهتر است از مصرف ماهی خام و نیم پز اجتناب شود
4.محصولات لبنی پاستوریزه نشده
محصولات غیر پاستوریزه نیز در فهرست غذاهایی قرار می گیرند که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد. محصولات لبنی غیر پاستوریزه میتوانند دارای باکتریهایی مانند سالمونلا، ای کولای و کمپیلوباکتر باشند که میتوانند باعث ایجاد مشکلاتی مانند مسمومیت غذایی شوند. بنابراین، همیشه محصولات لبنی پاستوریزه را انتخاب کنید، زیرا فرآیند پاستوریزاسیون به طور موثر باکتری های مضر را از بین می برد.
5.تخم مرغ خام و محصولات حاوی تخم مرغ خاماز مصرف تخم مرغ خام در دوران بارداری خودداری کنید. غذاهای حاوی تخم مرغ خام باعث عفونت سالمونلا می شوند که منجر به بیماری شدید می شود. در دوران بارداری منجر به انقباضات رحمی می شود که به نوبه خود منجر به زایمان زودرس می شود.
*همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد زایمان زودرس می توانید مقاله علائم زایمان زودرس ، عوامل و راههای جلوگیری از آن در وب سایت پی جو مطالعه نمایید.
6.گوشت های فرآوری شده و اغذیه فروشیگوشت های فرآوری شده و اغذیه فروشی نیز از جمله مواد غذایی هستند که در دوران بارداری باید از آن اجتناب کنید. اینها شامل غذاهایی مانند هات داگ، ژامبون و سالامی هستند که خطر آلودگی باکتریایی را دارند که می تواند منجر به اثرات جدی روی کودک شود. علاوه بر این، این غذاها به دلیل وجود سدیم و چربیهای ناسالم بر مادران تأثیر منفی میگذارند.
7.میوه ها و سبزیجات شسته نشده
همیشه میوه ها و سبزیجات را قبل از مصرف در دوران بارداری بشویید و پوست بگیرید. خطر زیادی وجود انگل ها و باکتری هایی مانند
E. coli، سالمونلا، لیستریا و توکسوپلاسما در میوه ها و سبزیجات شسته نشده و پوست کنده وجود دارد. در دوران بارداری با مصرف میوه ها و سبزیجات شسته نشده به عفونت های مضر مبتلا می شوید. بسیار ضروری است که در دوران بارداری از چنین چیزهایی اجتناب کنید تا احتمال ابتلا به عفونت را از بین ببرید.
8.جوانه خامجوانه ها همچنین خطر آلودگی باکتریایی را به همراه دارند. از جوانه های خام مانند ماش، شبدر، یونجه و جوانه تربچه باید اجتناب شود زیرا احتمال ابتلا به
E.coli، لیستریا و سالمونلا با آنها مرتبط است. در دوران بارداری همیشه سبزیجات پخته مصرف کنید.
9.الکلبعد، چیزی که باید در دوران بارداری کاملاً از آن اجتناب کنید، الکل است. مصرف الکل برای مادر و همچنین جنین در حال رشد واقعا مضر است. این می تواند منجر به از دست دادن بارداری، مرده زایی و
FAS، یعنی سندرم الکل جنینی شود که بر قلب و مغز جنین تأثیر می گذارد.
10.پنیر نرمپنیر نرم و نیمه نرم تهیه شده از شیر غیر پاستوریزه نیز جزو غذاهایی است که در دوران بارداری باید از آن اجتناب کرد. اینها شامل پنیرهای نرم مانند بری، فتا، پنیر بلو، کوزو بلانکو و کاممبر هستند و می توانند لیستریا داشته باشند که در دوران بارداری عوارض شدیدی دارد. همیشه خوردن پنیر پاستوریزه را در دوران بارداری مد نظر داشته باشید.
11.گوشت اندام
گوشت اندام مغذی است زیرا حاوی مواد مغذی مانند آهن و ویتامین های
A و
B12 است. با این حال، استفاده بیش از حد از ویتامین
A، به ویژه در سه ماهه اول، می تواند اثرات مضری بر روی جنین داشته باشد. گوشت اعضای بدن مانند جگر، مغز و کلیه در لیست غذاهایی هستند که در اوایل بارداری باید از آنها اجتناب کرد.
12.کافئیناگر به کافئین علاقه دارید، مهم است که مصرف خود را در دوران بارداری کاهش دهید. مصرف بیش از حد کافئین می تواند منجر به سقط جنین و زایمان زودرس شود. اگرچه مصرف معمولی یا متوسط مشکلی ندارد. از 200 میلی گرم کالری در روز یا یک فنجان در روز تجاوز نکنید.
13.غذاهای فراوری شدهاز مصرف غذاهای فرآوری شده در دوران بارداری خودداری کنید زیرا دارای کالری بالا و مواد مغذی پایینی هستند. این می تواند منجر به افزایش وزن ناخواسته در دوران بارداری شود که شانس چاقی را در کودک افزایش می دهد. در عوض، بهتر است در دوران بارداری از وعده های غذایی غنی از پروتئین، کربوهیدرات های غنی از فیبر، چربی های سالم و غیره استفاده کنید.
14.شیرین کننده های مصنوعیاگرچه استفاده متوسط از شیرین کننده های مصنوعی در دوران بارداری مجاز است، اما سعی کنید از شیرین کننده های طبیعی مانند عسل و شربت افرا استفاده کنید. تحقیقات نشان داده است که شیرین کننده های مصنوعی به جز ساخارین که از جفت عبور می کند و به جنین آسیب می رساند بی خطر هستند.
15.پاپایای نارس
پاپایای نارس مقدار زیادی لاتکس/پاپائین در خود دارد. انقباض را تحریک می کند که می تواند باعث سقط جنین یا زایمان زودرس شود. بنابراین، پاپایای نارس نیز در لیست غذاهایی است که در دوران بارداری باید از آن اجتناب کنید.
16.غذاهای باقیماندهغذاهای باقیمانده را در ظرف دربسته ای در یخچال بگذارید. اما مطمئن شوید که در هنگام گرم کردن مجدد، دما حداقل 60 درجه سانتیگراد یا 140 درجه فارنهایت باشد. استفاده از غذاهای باقی مانده بدون یخچال می تواند خطر ابتلا به لیستریا را افزایش دهد.
17.غذای ناسالمغذاهای ناسالم هیچ ماده مغذی ضروری ندارند. در واقع باعث افزایش وزن و دیابت بارداری می شوند. علاوه بر این، افزودنی های مصنوعی می توانند اثرات منفی بر روی نوزادان نیز داشته باشند. بنابراین، از خوردن کله پاچه در دوران بارداری خودداری کنید.
همچنین برای درمان دیابت بارداری می توانید به پزشکان درمان قطعی دیابت در شیراز مراجعه نمایید.
18.مصرف بیش از حد نمک
از مصرف بیش از حد نمک در دوران بارداری باید خودداری کرد. مصرف زیاد نمک منجر به احتباس مایعات و افزایش فشار خون می شود و به کلیه ها فشار وارد می کند. این به طور بالقوه به عوارضی مانند پره اکلامپسی یا فشار خون بارداری کمک می کند. مهم است که حواستان به مصرف نمک باشد و به جای غذاهای فرآوری شده یا بسته بندی شده که دارای سدیم بالایی هستند، غذاهای تازه و کامل را انتخاب کنید.
نتیجه گیریدر دوران بارداری، انتخاب آگاهانه در مورد آنچه که باید بخورید برای سلامت و رفاه مادر و نوزاد ضروری است. لیست مفصلی از غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کنید وجود دارد. در حالی که برخی از غذاها خطر ابتلا به عفونت را برای مادر یا جنین به همراه دارند، سایر غذاها با افزایش وزن بیش از حد و فشار خون بالا در دوران بارداری همراه هستند که خطری برای بارداری ایمن هستند. توصیه می شود با
پزشک متخصص زنان و زایمان در شیراز در مورد اینکه از چه غذایی در دوران بارداری اجتناب کنید صحبت کنید و یک نمودار رژیم غذایی سفارشی برای تغذیه متوسط و سالم در دوران بارداری طراحی کنید.