فواید و عوارض پروتز بیضه چیست؟
اگر شما یک یا هر دو بیضههای خود را به دلیل سرطان بیضه از دست دادهاید، شاید بخواهید استفاده از پروتز بیضه را امتحان کنید. اما این عمل نیز همانند انواع دیگر جراحی، جوانب مثبت و منفی خود را دارد.
برای بسیاری از مردان مبتلا به سرطان بیضه، درمان اصلی شامل برداشتن بیضه آسیب دیده است. اگر چه در این روش معمولاً کیسه بیضه سالم و دست نخورده باقی میماند و ظاهر طبیعی آن حفظ میشود، اما پروتز بیضه میتواند شکل طبیعیتری به آن بدهد. البته استفاده از پروتز بیضه برای همه افراد مناسب نیست. برای اینکه مطمئن شوید که انجام این عمل برای شما مناسب است یا نه، باید با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید.
فوائد پروتز بیضه
مزایای پروتز بیضه عبارتند از:
- نمای بیرونی کیسه بیضه مانند قبل خواهد شد.
- باعث میشود بیماران احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند.
- در صورت بروز هر گونه مشکل، خارج کردن پروتز نسبتاً آسان است.
- پروتز بیضه در اندازههای کوچک تا بزرگ موجود است، به طوری که بیضهها با یکدیگر کاملاً همسان و مشابه خواهند بود.
- جراحی پروتز بیضه را میتوان به صورت سرپایی انجام داد که در حدود یک ساعت به طول میانجامد و معمولاً بیمار میتواند در همان روز به خانه بازگردد. دوره بهبودی بیمار فقط چند روز طول میکشد.
آیا شما متقاضی مناسبی برای پروتز بیضه هستید؟
پروتز بیضه نه تنها از نظر زیبایی اهمیت دارد، بلکه میتواند کیفیت زندگی مردان را بهبود ببخشد. برای مردانی که دارای چرخش و یا پیچخوردگی بیضه، سرطان بیضه یا آسیبدیدگی بیضه هستند، ممکن است برداشتن بیضه آسیبدیده لازم باشد. استفاده از پروتز میتواند ظاهر طبیعی بیضه و احساس اعتماد به نفس مردان را بازگرداند. همچنین پروتز بیضه گزینه مناسبی است برای کودکانی که با بیضه نزول نکرده و یا چرخش بیضه متولد شدهاند.
در اکثر موارد عدم نزول بیضه، تلاش پزشکان این است که بیضه را پایین آورده و آن را در داخل کیسه بیضه قرار دهند، اما گاهی اوقات این کار امکانپذیر نیست و برای جلوگیری از گسترش سرطان بیضه، بیضه نزول نکرده برداشته میشود. مردانی که بیضههای کوچک و فاقد عملکرد طبیعی دارند نیز میتوانند متقاضی مناسبی برای پروتز بیضه باشند. البته در صورت وجود عفونت یا سرطانی که درمان نشده باشد، نباید از پروتز بیضه استفاده کرد. درمان جایگزین برای این موارد، عدم کاشت پروتز بیضه و عدم هیچگونه درمان است.
مراحل کاشت پروتز بیضه
پروتز بیضه یک عمل جراحی کوچک است که تحت بیهوشی و در یک جلسه به صورت سرپایی انجام شده و 30-60 دقیقه به طول میانجامد. قبل از عمل، بیماران آنتی بیوتیک داخل وریدی را دریافت کرده و تحت آمادهسازی کامل پوست قرار خواهند گرفت. جراح برای قرار دادن پروتز یک برش کوچک را در کیسه بیضه یا در کشاله ران ایجاد میکند. جراح پس از برش در کیسه بیضه، از نوار بخیه برای تثبیت پروتز در یک موقعیت وابسته در کیسه بیضه استفاده میکند. پروتز در محلول آنتی بیوتیک شسته شده و با سرم نمکی پر میشود، سپس در داخل کیسه بیضه قرار داده شده و مناسب بودن موقعیت و اندازه آن ارزیابی میگردد. بعد از شستشوی آنتی بیوتیک، برش در چندین لایه مجزا و بدون همپوشانی بسته میشود. برای بیماران آنتیبیوتیکهای خوراکی تجویز شده و به آنها دستورالعملهای مراقبتی و جلسات پیگیری درمان در طی سه ماه آینده توصیه میشود.
مانند پروتزهای پزشکی دیگر، پروتز بیضه یک درمان همیشگی و مادام العمر نیست. احتمال خطر کمی وجود دارد که بدن شما پروتز را پس زده یا بیرون براند، یا اینکه پروتز دچار نشت و یا پارگی شود. در این صورت لازم است تا پروتز بیضه خارج گردد. علاوه بر این، مدت زمان تخلیه سرم نمکی پروتز هنوز مشخص نیست. حدوداً از هر 40 بیمار، یک نفر در سال اول عمل جراحی، نیاز به بیرون آوردن پروتز و یا اصلاح پروتز دارد. در کودکان همزمان با رشد آنها، به احتمال زیاد پروتزهای کوچکتر باید با پروتز بزرگتر جایگزین گردد.
مراحل قبل از عمل پروتز بیضه
مشاوره با پزشک
در جلسه مشاوره میتوانید بهراحتی در مورد فوائد و خطرات انجام این روش با متخصص خود صحبت کرده و دریابید که آیا شما متقاضی مناسبی برای پروتز بیضه هستید یا خیر. پزشک سؤالاتی در مورد نوع علائم شما پرسیده و سابقه پزشکیتان را بررسی خواهد کرد، همچنین برای ارزیابی آناتومی دستگاه تناسلی شما و تأیید شما برای انجام این عمل، معاینه فیزیکی محدود و مختصری از شما انجام خواهد داد. نکاتی که پزشک در معاینه مد نظر قرار میدهد شامل آناتومی بیضه، اندازه بیضه دیگر و بهترین محل برش است.
پزشک پس از آن در مورد گزینههای کاشت پروتز بیضه، از جمله فوائد و خطرات آن با شما صحبت خواهد کرد تا شما از مراحل عمل، دوره بهبودی و زمانی که میتوانید فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید، آگاه شوید. در جلسه مشاوره به تمام سئوالات شما پاسخ داده خواهد شد تا به طور کامل با برنامه درمان خود آشنا شده و هیچگونه ابهام و نگرانی در این زمینه نداشته باشید.
نحوه آمادگی قبل از عمل
شب قبل از عمل جراحی میتوانید به طور معمول غذا بخورید، اما برای صبح روز جراحی، توصیههای متخصص بیهوشی را انجام دهید. اگر هیچ دستورالعمل خاصی به شما توصیه نشد، از خوردن هرگونه مواد غذایی و نوشیدنی بعد از نیمه شب و در صبح روز جراحی خودداری کنید. حداقل 10 روز قبل از عمل، به هیچ وجه آسپرین یا ایبوپروفن مصرف نکنید، زیرا عارضه جانبی این داروها میتواند عملکرد پلاکتها و در نتیجه انعقاد خون را کاهش دهد.
موارد مهم پس از عمل
رژیم غذایی
در خصوص رژیم غذایی بعد از عمل، ابتدا باید خوردن مایعات یا خوراکیهای سبک را شروع کنید و سپس به تدریج رژیم غذایی عادی را از سر بگیرید.
فعالیت جسمی
برای کاهش احتمال تورم باید در مدت 24 ساعت بعد از عمل، فقط استراحت کنید. همچنین باید به مدت 7 روز از فعالیت و ورزش شدید (از جمله فعالیت جنسی) و یا بلند کردن اجسام سنگین اجتناب کنید. پس از آن میتوانید تمام فعالیتهای عادی خود را انجام دهید. اما برای شروع، اجازه دهید راهنمای شما احساس ناراحتیتان باشد و به محض احساس ناراحتی، فعالیت خود را سبکتر کنید.
با قرار دادن بستههای یخ (حبوبات و یا سبزیجات یخ زده) در ناحیه کشاله ران به مدت 24 ساعت میتوانید از تورم منطقه درمان بکاهید.
اگر شغل شما اداری و یا شامل فعالیت بسیار سبک است، احتمالاً میتوانید 2 یا 3 روز بعد از عمل جراحی به محل کار خود بازگردید. اما هنگام تصمیمگیری برای بازگشت به کار، به یاد داشته باشید که در چند روز اول بعد از جراحی، احتمال بروز مقداری درد و ناراحتی وجود دارد.
مراقبت از زخم بعد از جراحی
روزانه دوش بگیرید، اما تا حداقل 5 روز، محل جراحی را در آب فرو نبرید. بخیهها در زیر پوست قرار دارند و خود به خود جذب خواهند شد.
دستورالعملهای پس از بیهوشی
بهتر است تا روز بعد از جراحی، از تصمیمگیریهای مهم اجتناب کنید، زیرا متابولیسم برخی از مواد بیهوشی، دیرتر رخ میدهد و میتواند توانایی شما برای انجام کارها را مختل سازد. بنابراین:
- از خوردن نوشیدنیهای الکلی اجتناب کنید.
- از رانندگی و یا کار با ماشین آلات سنگین به مدت 48 ساعت خودداری کنید.
- تا روز بعد از جراحی، از خوردن وعدههای غذایی سنگین و یا بزرگ پرهیز کنید، زیرا هضم وعده غذایی سنگین ممکن است برای شما دشوار باشد. همچنین از خوردن غذاهای پرادویه و چرب اجتناب کنید.
معایب پروتز بیضه
جنبههای منفی پروتز بیضه عبارتند از:
- اگر چه ظاهر بیرونی بیضه ممکن است طبیعی باشد، اما حالت پروتز سرم نمکی معمولاً سفتتر و انعطافپذیری آن از یک بیضه طبیعی کمتر است.
- پروتز بیضه صرفاً جنبه زیبایی دارد، از این رو قادر به تولید اسپرم و یا هورمون مردانه تستوسترون نیست.
- اگر یک نوجوان در حال رشد از پروتز بیضه استفاده کند، ممکن است نیاز به تعویض آن با یک پروتز بزرگتر داشته باشد، در نتیجه به یک عمل جراحی دوم نیاز خواهد داشت.
- پروتز بیضه عوارضی را به همراه دارد. پروتز بیضه ممکن است بسیار سفت شده یا جابجا شود، یا اینکه صدمه دیده و از داخل یا خارج، دچار تورم، خونریزی و یا زخم شود.
همانند هر عمل جراحی دیگر، عمل پروتز بیضه نیز با خطرات مرتبط با بیهوشی همراه است که بیمار باید قبل از جراحی به طور کامل در مورد آن آگاه شود.
مطالب مرتبط:
داروهای گیاهی برای درمان پروستات
عوارض مصرف قرص تاخیری و داروهای جنسی در مردان
یائسگی مردان یا آندروپوز چیست؟
مشاهده خون در مایع منی مردان نشانه چیست؟
علت و درمان انزال رتروگراد
عوامل کاهش طول عمر مردان
نشانه های ناباروری در مردان
روش های نابارور کردن موقتی مردان
رایج ترین علائم کمبود ویتامین D در مردان
مواردی که مردان سعی می کنند از زنان مخفی کنند
علت درد بیضه مردان چیست؟
راهکارهایی برای افزایش توان جنسی مردان
آیا فیزیوتراپی در درمان ناباروری کمک کننده است؟
بیماری واریکوسل در مردان و ناباروری
شایع ترین علت ناباروری مردان