دیورتیکول زمانی رخ میدهد که کیسههای کوچکی در پوشش دستگاه گوارش، و معمولاً در روده بزرگ، ایجاد شوند. این کیسه ها با نام دیورتیکول شناخته می شوند و می توانند به اندازه نخود و حتی بزرگتر باشند. دیورتیکول ها بسیار شایع هستند و اغلب هیچ علامتی ایجاد نمی کنند، اما گاهی اوقات ممکن است عفونی یا ملتهب شوند و منجر به عوارض جدی در فرد شوند.
لیست بهترین متخصص گوارش و کبد در جنوب تهران برای رزرو نوبت کلیک کنید.
علائم دیورتیکول
اکثر افراد مبتلا به دیورتیکول هیچ علامتی را تجربه نمی کنند، اما برخی افراد ممکن است دچار درد خفیف تا شدید شکمی، نفخ، یبوست، اسهال و خونریزی مقعدی شوند. در موارد نادری، عوارضی مانند دیورتیکولیت، آبسه، فیستول و انسداد روده ممکن است رخ دهد که می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
علت ابتلا به دیورتیکول
علت دقیق تشکیل دیورتیکول ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که به رژیم غذایی کم فیبر مربوط می شود. وقتی افراد به اندازه کافی فیبر مصرف نکنند، مدفوع آنها سخت تر و دفع آن ها سخت تر می شود و برای ورود آن به روده بزرگ نیاز به فشار بیشتری دارند. این افزایش فشار می تواند باعث ایجاد نقاط ضعیف در دیواره روده بزرگ شود و به مرور زمان منجر به تشکیل دیورتیکول شود.
متخصص گوارش و کبد در یوسف آباد تهران برای رزرو نوبت کلیک کنید.
عوامل خطر برای دیورتیکول
عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به دیورتیکول را افزایش دهند، از جمله سن (افراد بالای 50 سال بیشتر در معرض ابتلا به دیورتیکولوز هستند)، چاقی، عدم فعالیت بدنی، سیگار کشیدن و رژیم غذایی کم فیبر و پرچرب و گوشت قرمز نیز خامل خطر هستند.
بهترین متخصص کبد و گوارش در نبرد تهران برای رزرو نوبت کلیک کنید.
راهبردهای درمان و پیشگیری
اگر دیورتیکول در شما تشخیص داده شود، پزشک احتمالاً تغییرات سبک زندگی را برای جلوگیری از عوارض و بهبود سلامت کلی شما توصیه می کند. این تغییرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش مصرف فیبر: خوردن یک رژیم غذایی غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات می تواند به نرم شدن مدفوع و دفع آن کمک کند.
- نوشیدن مایعات زیاد: هیدراته ماندن می تواند به دفع مواد زائد از سیستم شما کمک کند و حرکات روده را آسان تر کند.
- ورزش منظم: فعالیت بدنی منظم می تواند به حرکت روده ها و کاهش فشار روی روده کمک کند.
- مصرف دارو: در صورت ابتلا به دیورتیکولیت یا سایر عوارض، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا سایر داروها را برای مدیریت علائم شما تجویز کند
- جراحی: در موارد نادر، در صورتی که عوارض شدید یا عود کننده باشد، ممکن است جراحی برای برداشتن قسمت آسیب دیده کولون ضروری باشد.
ابتلا به دیورتیکول معمولا رایج می باشد، و اگر به درستی مدیریت نشود، می تواند خطرناک باشد. خوشبختانه، با خوردن یک رژیم غذایی سالم، فعال ماندن و مراجعه فوری به پزشک در صورت بروز علائم، می توانید خطر عوارض را در خود کاهش دهید و سلامت گوارش خود را حفظ کنید. اگر مشکوک هستید که ممکن است دیورتیکول داشته باشید، یا خیر با یک متخصص گوارش صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: بیماری های التهابی روده کدامند و چه علايم و درمانی دارند؟
بیشتر بخوانید:وجود خون در مدفوع نشانه چیست و چه دلیلی دارد؟