مجله سلامت پی جو- رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا موضوعی است که این بیماران برای حفظ سلامت حتما باید در نظر داشته باشند. در باور عموم مواردی وجود دارد که شاید بخشی از آن درست و بخشی غلط باشد. بنابراین در این مقاله مواردی را که باید در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا رعایت کنید آورده ایم که با به کاربردن این دستورالعمل ها سلامت خود و عزیزانتان را حفظ کنید.
تخم مرغ، لبنیات و گوشت در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
یکی از باورهای عموم این است که کسانی که کلسترل دارند باید تخم مرغ، لبنیات و گوشت را حذف کنند. لازم نیست به طور کامل خوردن تخم مرغ، گوشت و محصولات لبنی را متوقف کنید تا کلسترول درستی داشته باشید. اما ممکن است تغییر عادات غذایی برای کمک به کاهش کلسترول مفید باشد.
اگر کلسترول بالا در شما تشخیص داده شده است، آیا باید تخم مرغ، گوشت و لبنیات را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید؟ لازم نیست. کاهش میزان چربی های ناسالم مصرفی برای کاهش کلسترول بالا حیاتی است. اما لازم نیست که رژیم غذایی خود را به طور کامل از شر تخم مرغ، گوشت و محصولات لبنی خلاص کنید تا این رژیم غذایی با کلسترول سازگارتر باشد. می توانید در یک رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا این غذاها را به روشی سالم در رژیم غذایی خود بگنجانید. کلید لذت بردن از همه آنها به موارد زیر مربوط می شود:
اگر علاقه مند هستید درباره علائم بیماری های قلبی بیشتر بدانید توصیه می کنیم این مقاله را هم بخوانید.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده مومی شکل و چربی مانند است که به طور طبیعی در بدن شما وجود دارد. بسیاری از مردم فکر می کنند که کلسترول مضر است، اما حقیقت این است که برای عملکرد بدن شما ضروری است. کلسترول به ساختار غشایی هر سلول در بدن شما کمک می کند. بدن شما همچنین برای ساخت هورمون ها و ویتامین D و همچنین انجام عملکردهای مختلف ضروری دیگر به آن نیاز دارد. به عبارت ساده، شما نمی توانید بدون آن زنده بمانید. بدن شما تمام کلسترول مورد نیاز خود را می سازد، اما مقدار نسبتا کمی کلسترول را از برخی غذاها مانند تخم مرغ، گوشت و محصولات لبنی پرچرب نیز جذب می کند.
کلسترول معمولاً مفهوم منفی دارد. اما همه کلسترول ها بد نیستند. دو نوع کلسترول وجود دارد: لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL). کلسترول HDL به کلسترول "خوب" معروف است. این به حذف کلسترول خطرناک از خون کمک می کند تا توسط بدن دفع شود.
LDL را کلسترول "بد" می نامند. هنگامی که مقدار زیادی از آن در خون وجود داشته باشد، باعث ایجاد پلاک بر روی دیواره های شریانی در قلب و مغز می شود. در صورت عدم درمان و رعایت رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا، این تجمع پلاک می تواند منجر به موارد زیر شود:
- بیماری قلبی
- سکته
- حمله قلبی
- غذا و کلسترول
کلسترول عملکردهای حیاتی را برای بدن شما انجام می دهد. در عملکردهای مهم مانند:
- ساخت پوشش بیرونی سلول ها
- ساخت اسیدهای صفراوی برای هضم غذا
- تولید ویتامین D و هورمون
بر اساس منبع مورد اعتماد انجمن قلب آمریکا (AHA) تمام کلسترول مورد نیاز شما به طور طبیعی در کبد تولید می شود. باقیمانده کلسترول بدن شما از غذایی که می خورید به دست می آید. کلسترول زمانی که مقدار زیادی از آن در خون وجود داشته باشد به یک خطر برای سلامتی تبدیل می شود.
برای برخی از افراد، ژنتیک باعث می شود کبد آنها کلسترول LDL (بد) بیش از حد تولید کند. یکی از عواملی که در افزایش کلسترول LDL نقش دارد، رعایت نکردن رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا و خوردن مداوم غذاهای حاوی مقادیر زیر است:
- چربی های اشباع شده
- چربی ترانس
- کلسترول
کلسترول فقط در محصولات حیوانی از جمله گوشت و لبنیات وجود دارد.
اگر به حوزه تغذیه و تناسب اندام علاقه مندید ، پی جو در بخش مجله سلامت ، مقالات مفیدی برای شما در زمینه تغذیه و رژیم درمانی قرار داده است. برای اطلاعات بیشتر درباره رژیم های غذایی ، تغذیه کودک و... به این بخش مراجعه فرمایید.
اعداد سالم
طبق AHA، سطح بهینه LDL در بدن کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر منبع قابل اعتماد است. سطح 130 تا 159 میلی گرم در دسی لیتر منبع قابل اعتماد بالا مرزی در نظر گرفته می شود. از آنجایی که کلسترول HDL (خوب) محافظ است، مقدار بالاتر بهتر است. ADA HDL حداقل 60 میلی گرم در دسی لیتر منبع قابل اعتماد را توصیه می کند.
کلینیک مایو به افرادی که دارای کلسترول LDL بالا هستند توصیه می کند مصرف روزانه کلسترول خود را به 200 میلی گرم یا کمتر محدود کنند. این عدد را هنگام برنامه ریزی وعده های غذایی خود در طول روز در نظر داشته باشید. برچسب های مواد غذایی را برای دانستن رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا به دقت بخوانید تا مطمئن شوید که بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف نمی کنید.
تخم مرغ در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
تصور می شود که تخم مرغ در مورد کلسترول تابو است. با این حال، مطالعات متعدد نشان می دهد که تخم مرغ بد نیست. تخم مرغ دارای مقادیر زیر است:
- آنتی اکسیدان ها
- پروتئین
- مواد مغذی
آنتی اکسیدان های موجود در تخم مرغ با میزان کمتری از موارد زیر مرتبط است:
- بیماری قلب و عروقی
- فشار خون بالا
- سرطان
خوردن تخم مرغ در حد اعتدال، حدود 4 تا 6 تخم مرغ در هفته، حتی برای افراد مبتلا به کلسترول بالا قابل قبول است و می توان در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا گنجاند. تحقیقات نشان میدهد افرادی که تخممرغ مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که تخم مرغ را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف میکنند، سطح کلسترول خود را افزایش نمیدهند. نکته اصلی خوردن تخم مرغ در حد اعتدال است.
گوشت در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
ایجاد یک برنامه غذایی سالم برای حفظ کلسترول به این معنی نیست که باید به طور کامل گوشت را حذف کنید. در حالی که برخی از انواع گوشت سرشار از چربی اشباع شده هستند، گزینه های کم چرب تر زیادی وجود دارد.
می توانید با خیال راحت گوشت را در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا خود بگنجانید. این فقط به نوع گوشتی که انتخاب می کنید و نحوه تهیه آن بستگی دارد. برش های کم چرب تر و بخش های کوچکتر گوشت (کمتر از 3 اونس) را استفاده کنید مانند:
گوشت گاو بدون چربی: فیله یا کمر
بره: برش از ساق، بازو و کمر
گوشت چرخ کرده گاو که از 90 درصد یا بیشتر گوشت بدون چربی درست شده است.
بهترین متخصص قلب در شیراز ، تهران و سایر شهرها را در سایت پی جو مشاهده و نوبت دریافت نمایید.
روش های آشپزی در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
نحوه پختن گوشت به اندازه برش گوشت در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا اهمیت دارد. اینطور نباشد که یک برش بدون چربی از فیله گوشت انتخاب کنید و سپس آن را سرخ کنید یا سس خامه ای تهیه کنید. این مزیت برش بدون چربی گوشت خوک را نفی می کند. این گزینههای آشپزی در سالمتر را انتخاب کنید:
قبل از پختن تا آنجا که ممکن است چربی های قابل مشاهده را جدا کنید.
به جای سرخ کردن کباب کنید و بپزید.
هنگام پخت و پز از یک قفسه برای گرفتن چکه های چربی استفاده کنید.
غذاهای گوشتی مانند خورش را از یک روز قبل بپزید. پس از یخچال، چربی جامد می شود و به سمت بالا می رود که می توانید آن را بردارید.
لبنیات در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
مصرف لبنیات فواید سلامتی به ویژه در تقویت استخوان ها دارد. محصولات لبنی دارای مقادیر زیادی هستند:
کلسیم
پتاسیم
ویتامین دی
مصرف لبنیات پرچرب می تواند اثرات ناخواسته ای بر سلامتی داشته باشد که باعث افزایش سطح کلسترول LDL شما می شود. آنها سرشار از چربی اشباع شده و کلسترول هستند. آنها را با گزینه های سالم تر و کم چرب جایگزین کنید، از جمله:
شیر 1 درصد یا شیر بدون چربی
پنیرهای کم چرب مانند ، موزارلای شیر کم چرب
ماست یا بستنی منجمد کم چرب یا بدون چربی
ماست کم چرب
چرا به رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا کم توجهی می شود؟
ده ها سال است که به مردم گفته می شود که کلسترول غذایی موجود در غذاها سطح کلسترول خون را افزایش می دهد و باعث بیماری قلبی می شود. این ایده ممکن است یک نتیجه گیری منطقی بر اساس علم موجود 50 سال پیش باشد، اما شواهد جدیدتر این موضوع را زیر سوال می برد. سطح بالای کلسترول خون یک عامل خطر شناخته شده برای بیماری قلبی است. اینکه آیا کلسترول غذایی باعث ایجاد آنها می شود یا خیر، یک سوال متفاوت است.
کلسترول و لیپوپروتئین ها
وقتی مردم در مورد کلسترول در رابطه با سلامت قلب صحبت می کنند، معمولاً در مورد خود کلسترول صحبت نمی کنند. آنها به لیپوپروتئین ها اشاره می کنند - ساختارهایی که کلسترول را در جریان خون حمل می کنند. لیپوپروتئین ها از چربی (لیپید) در داخل و پروتئین در خارج ساخته می شوند. انواع مختلفی از لیپوپروتئین ها وجود دارد، اما دو نوع مرتبط با سلامت قلب، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) هستند.
لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)
LDL 60 تا 70 درصد از کل لیپوپروتئین های خون را تشکیل می دهد و مسئول حمل ذرات کلسترول در سراسر بدن شما است. اغلب از آن به عنوان کلسترول "بد" یاد می شود، زیرا با تصلب شرایین یا تجمع پلاک در شریان ها مرتبط است. داشتن مقدار زیادی کلسترول توسط لیپوپروتئین های LDL با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. در واقع، هر چه سطح بالاتر باشد، خطر بیشتر است. انواع مختلفی از LDL وجود دارد که عمدتاً بر اساس اندازه تقسیم می شوند. آنها اغلب به عنوان LDL کوچک، متراکم یا LDL بزرگ طبقه بندی می شوند. مطالعات نشان می دهد که افرادی که عمدتا ذرات ریز دارند، نسبت به افرادی که ذرات عمدتا بزرگ دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی هستند. با این حال، اندازه ذرات LDL مهم ترین عامل خطر نیست - بلکه تعداد آنهاست. این اندازه گیری عدد ذرات LDL یا LDL-P نامیده می شود. به طور کلی، هر چه تعداد ذرات LDL شما بیشتر باشد، خطر ابتلا به بیماری قلبی بیشتر است.
لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)
HDL کلسترول اضافی را در سراسر بدن شما جمع آوری می کند و آن را به کبد شما می برد، جایی که می توان از آن استفاده کرد یا دفع کرد.
برخی شواهد نشان میدهند که HDL در برابر تجمع پلاک در داخل شریانها محافظت میکند. اغلب به عنوان کلسترول "خوب" شناخته می شود، زیرا داشتن کلسترول توسط ذرات HDL با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است.
چگونه کلسترول رژیم غذایی بر کلسترول خون تأثیر می گذارد؟
مقدار کلسترول در رژیم غذایی شما و میزان کلسترول خون شما چیزهای بسیار متفاوتی هستند. اگرچه ممکن است منطقی به نظر برسد که خوردن کلسترول باعث افزایش سطح کلسترول خون می شود، اما معمولاً به این شکل کار نمی کند. بدن با کنترل تولید کلسترول، میزان کلسترول خون را به شدت تنظیم می کند. سطح کلسترول خون بیشتر بر اساس میزان چربی و کربوهیدرات در رژیم غذایی تعیین می شود نه کلسترول رژیم غذایی. تحقیقات اخیر نشان داده است که برای اکثر مردم، مصرف یک تخم مرغ در روز هیچ تاثیری بر کلسترول آنها ندارد.
با این حال، در برخی افراد، غذاهای با کلسترول بالا باعث افزایش سطح کلسترول خون می شوند. این افراد اغلب به عنوان "بیش از حد پاسخگو" شناخته می شوند. این تمایل ژنتیکی در نظر گرفته می شود. حتی اگر کلسترول رژیم غذایی به طور متوسط منبع مورد اعتماد LDL را در این افراد افزایش می دهد، به نظر نمی رسد خطر ابتلا به بیماری قلبی را در آنها افزایش دهد.
این به این دلیل است که افزایش کلی ذرات LDL معمولاً منعکس کننده افزایش ذرات بزرگ LDL است - نه LDL کوچک و متراکم. در حقیقت، به نظر می رسد ذرات بزرگ LDL هیچ تاثیری بر خطر بیماری قلبی فرد ندارد.
یک مطالعه قدیمیتر نشان داد که افراد بیش از حد پاسخدهنده افزایش ذرات HDL را نیز تجربه میکنند که با انتقال کلسترول اضافی به کبد برای دفع از بدن، افزایش LDL را خنثی میکند.
به این ترتیب، در حالی که افراد بیش از حد پاسخگو با افزایش کلسترول غذایی خود سطوح کلسترول را افزایش می دهند، نسبت کلسترول LDL به HDL در این افراد ثابت می ماند و به نظر نمی رسد خطر ابتلا به بیماری قلبی در آنها افزایش یابد.
البته همیشه در تغذیه استثنائاتی وجود دارد و برخی افراد ممکن است اثرات نامطلوبی را از خوردن غذاهای غنی از کلسترول مشاهده کنند.
کلسترول غذایی و بیماری قلبی
بر خلاف تصور رایج، بیماری قلبی تنها توسط کلسترول ایجاد نمی شود. عوامل زیادی در این بیماری دخیل هستند، از جمله التهاب، استرس اکسیداتیو، فشار خون بالا و استعمال دخانیات. در حالی که بیماری قلبی اغلب توسط لیپوپروتئین هایی ایجاد می شود که کلسترول را به اطراف منتقل می کنند، کلسترول رژیم غذایی به خودی خود تأثیر کمی بر این موضوع ندارد. با این حال، پختن غذاهای غنی از کلسترول با حرارت بالا می تواند باعث تشکیل اکسیسترول های منبع مطمئن شود.
دانشمندان در مطالعات اولیه این فرضیه را مطرح کردهاند که سطح بالای اکسی استرولها در خون ممکن است در ایجاد بیماری قلبی نقش داشته باشد، اما قبل از اینکه بتوان به نتیجهگیری قوی رسید، به شواهد بیشتری نیاز است. تحقیقات نشان داده است که کلسترول رژیم غذایی با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط نیست.
تحقیقات زیادی به طور خاص بر روی تخم مرغ انجام شده است. تخم مرغ منبع قابل توجهی از کلسترول غذایی است، اما مطالعات نشان داده است که مصرف آن با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط نیست.
همچنین، تخم مرغ حتی ممکن است به بهبود پروفایل لیپوپروتئین شما کمک کند، که می تواند خطر شما را کاهش دهد. یک مطالعه در سال 2013، اثر تخم مرغ کامل و جایگزین تخم مرغ بدون زرده را بر سطح کلسترول مقایسه کرد.
افرادی که روزانه سه عدد تخم مرغ کامل میخوردند، نسبت به افرادی که رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا را رعایت کرده اند و به میزان معادل تخممرغ مصرف میکردند، افزایش بیشتری در ذرات HDL و کاهش بیشتری در ذرات LDL داشتند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که خوردن تخم مرغ ممکن است برای مبتلایان به دیابت، حداقل در چارچوب یک رژیم غذایی معمولی غربی، خطری ایجاد کند. برخی از مطالعات منبع معتبر نشان می دهد که خطر ابتلا به بیماری قلبی در افراد دیابتی که تخم مرغ می خورند افزایش می یابد.
آیا باید از غذاهای با کلسترول بالا اجتناب کرد؟
اگرچه تحقیقات در حال انجام است و ثابت شده است که رابطه بین رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا و کلسترول خون پیچیدهتر از آن چیزی است که قبلاً تصور میشد، اما هنوز هیچ شواهد قطعی وجود ندارد که نشان دهد ارتباطی بین غذاهای با کلسترول بالا و بیماری قلبی وجود ندارد.
منبع مورد اعتماد انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه های قطعی در مورد مصرف کلسترول در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا ارائه نمی کند. در عوض، AHA توصیه می کند که بر روی غذاهای سالم توصیه شده برای کاهش خطر بیماری قلبی تمرکز کنید.
AHA توصیه می کند نمک و چربی های اشباع شده را در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا محدود کنید، میوه ها و سبزیجات بیشتری مصرف کنید، غلات کامل غنی از فیبر، محصولات لبنی کم چرب و پروتئین مانند حبوبات و آجیل را مصرف کنید. همچنین توصیه می کند مصرف گوشت قرمز و نوشیدنی های شیرین را هم در رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا محدود کنید.
AHA همچنین توصیه می کند که از نظر بدنی فعال بمانید، 150 دقیقه ورزش متوسط یا 75 دقیقه ورزش شدید در هفته انجام دهید تا قلب خود را سالم نگه دارید.
بسیاری از غذاهای با کلسترول بالا نیز از جمله مغذی ترین غذاهایی هستند که می توانید بخورید. اینها شامل گوشت گاو ، تخم مرغ کامل، محصولات لبنی پرچرب، روغن ماهی، صدف، ساردین و جگر است. مگر اینکه پزشک به طور خاص به شما توصیه کند که اینها را از رژیم غذایی خود حذف کنید، اعتدال ممکن است بهترین رویکرد باشد.
راه های کاهش کلسترول خون با رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
اگر کلسترول بالایی دارید، اغلب می توانید آن را با تغییرات ساده در سبک زندگی کاهش دهید. به عنوان مثال، کاهش وزن اضافی ممکن است به معکوس کردن کلسترول بالا کمک کند. چندین مطالعه نشان می دهد که کاهش وزن متوسط 5 تا 10 درصد منبع قابل اعتماد می تواند کلسترول را کاهش دهد و خطر بیماری قلبی را در افراد دارای اضافه وزن کاهش دهد.
همچنین بسیاری از غذاها می توانند به کاهش کلسترول کمک کنند. اینها شامل آووکادو، حبوبات، آجیل، غذاهای سویا، میوه ها و سبزیجات است. افزودن این غذاها به رژیم غذایی سالم برای بیماران با کلسترول بالا
می تواند به کاهش کلسترول و کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند.
فعال بودن بدنی نیز مهم است. ورزش باعث بهبود سطح کلسترول و سلامت قلب می شود. رابطه بین کلسترول رژیم غذایی و سطح کلسترول در بدن شما یک رابطه پیچیده است. تحقیقات در مورد این موضوع هنوز قطعی نیست، بنابراین ممکن است اطلاعاتی را بشنوید که متناقض به نظر می رسد. مهمترین چیزی که باید روی آن تمرکز کنید یک رژیم غذایی متعادل و ورزش است.
منبع: وبسایت پی جو