پرورش تربچه و خواص دارویی آن
تربچه نوعی ریشهی خوراکی است که در سراسر جهان مصرف میشود. این ریشهی خوراکی را میتوان به صورت خام در سالاد یا از برگهای آن به صورت پخته در سوپ استفاده کرد. رنگ تربچه ممکن است از سفید تا قرمز متفاوت باشد.
نام فارسی: تربچه
خاستگاه جنوب آسیا و اروپا
نام انگلیسی: RADISH
نام علمی: RAPHANUS SATIVUS
خانواده: BRASSICACEAE – شب بوها یا چلیپائیان
نامهای دیگر: radish, common radish, wild radish, garden radish
مشخصات:
تربچه جزء سبزیجاتی می باشد که ریشه خوراکی دارد و بومی جنوب آسیا و اروپا می باشد و سپس در تمامی جهان کاشته شده است. از نظر ظاهر و بافت شبیه چغندر و شلغم است ولی طعمی متفاوت دارد. این گیاه دارای انواع و اقسام فراوانی بوده برگ های آن بیضی شکل و کشیده هستند و اطراف برگ دارای بریدگی و شکاف بوده و زبر(خشن) می باشد. برگ ها مستقیم از ریشه خارج می شوند. قسمت اصلی و خوراکی تربچه برجستگی انتهایی برگ ها است که به رنگ های مختلف سفید، قرمز و دورنگ دیده می شود.
اصولا این گیاه را به دو نوع تقسیم می کنند و کلیه انواع این گیاه را در این دو دسته قرار می دهند .
۱– تربچه نقلی یا تربچه چهار فصل: این قسم تربچه خیلی زود سبز شده و محصول آن در مدت زمان کوتاهی بدست می آید. تربچه به به رنگهای مختلف قرمز و صورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد.
۲– ترب یا تربچه درشت: برای بدست آوردن محصول ترب، مدت زمان بیشتری لازم است. بوته های ترب بزرگتر از تربچه می باشد. ترب به دو رنگ سفید و سیاه وجود دارد که به نامهای: ترب سفید و ترب سیاه نامیده می شوند .
ترب گیاهی است یکساله و یا دو ساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد .(معمولا بین ۲۰ سانتیمتر تا ۵۰ سانتیمتر می باشد.) برگهای آن پهن، ناصاف، کرک دار و با بریدگیهای نامنظم می باشد .
گلها از خرداد تا شهریور بر روی این گیاه مشاهده میشوند و همزمان هم نر هستند و هم ماده و گرده افشانی توسط حشرات صورت می گیرد.هر گل ۴ گلبرگ دارد و ۴ کاسبرگ به رنگ سبز روشن .گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .
دانه این گیاه بیضی شکل ، قهوه ای رنگ و کمی پهن می باشد و بین مرداد تا شهریور رسیده میشوند.
شرایط نگهداری و پرورش تربچه:
خاک: خاک مناسب، خاک لومی یا شنی با ph حدود ۶٫۵ تا ۷ می باشد.( خاک باید قلیایی یا خنثی باشد.)
نور: بهترین حالت برای این گیاه قرار گیری در آفتاب کامل می باشد.(می تواند در نیمسایه نیز قرار داشته باشد.)
آبیاری: باید به طور متوسط صورت پذیرد به نحوی که خاک همیشه مرطوب باشد.
دما: ۱۳ درجه دمایی مناسب میباشد. به طور کلی نباید در معرض سرما قرار داشته باشد.
این گیاه، گیاهی مناسب برای کاشتن در کنار سایر سبزیجات می باشد زیرا آفات و حشرات به برگهای این گیاه حمله می کنند و ریشه گیاه و سایر گیاهان در امان می مانند.
خواص دارویی تربچه:
• برای کبد و معده بسیار مفید است و سمزدای بسیار خوبی است و خون را تصفیه میکند.
• یکی از بهترین درمانهای طبیعی برای از بین بردن زردی است.
• از یبوست جلوگیری میکند و سبب رفع آن میشود.
• خطر ابتلا به CVD (بیماریهای قلبی- عروقی) را کاهش میدهد.
• از بروز برخی از انواع سرطان مانند کلیه، معده، دهان، روده و سرطان کولون جلوگیری می کند.
• به عنوان یک درمان خانگی برای بیماری ویتیلیگو یا پیسی محسوب شود.
• فشار خون را کاهش میدهد. از دیابت جلوگیری میکند.
• از سرماخوردگی و تب جلوگیری میکند. سیستم ایمنی بدن را بهبود میدهد.
• به محافظت از پوست در برابر آسیب و پیری ناشی از رادیکالهای آزاد کمک کند. بدن را آبرسانی میکند.
• اختلالات کلیه را درمان میکند. میزان ادرار را افزایش میدهد.
• مشکلات تنفسی را بهبود میدهد. از آلرژی جلوگیری میکند.
• درد و تورم ناشی از نیش حشرات را کاهش میدهد.
موضوع : پرورش تربچه و خواص دارویی آن
مطالب مرتبط :
آشنایی با گل زیبای آشلانتوس یک گیاه زینتی و خواص درمانی
آشنایی با خواص چای ترخون
آشنایی با خواص ادویه پاپریکا
معرفی گل ماهور یا خرگوشک و خواص دارویی آن
معرفی درخت عناب و خواص دارویی آن
فواید و خواص کانابیدیول یا روغن شاهدانه