هر آنچه باید در مورد اندومتریوز بدانید

اندومتریوز: چه آشفتگی خونین. این وضعیتی به اندازه آسم و دیابت رایج است، اما نه آنقدر که اغلب در مورد آن صحبت می شود. تخمین زده می شود که از هر ده زن یک نفر از آندومتریوز رنج می برد. این وضعیت می تواند آنقدر ناتوان کننده باشد که زنان اغلب نیاز دارند در خانه بمانند، از کار یا سایر فعالیت های مهم غیبت کنند.
علائم اندومتریوز چیست؟
در حالی که درد شدید پریود اغلب با اندومتریوز همراه است، اما به همین جا ختم نمی شود. شایع ترین علائم عبارتند از:
کرامپ: گرفتگیهای معمول
PMS معمولاً درست قبل از پریود ظاهر میشوند. درد لگن ناشی از آندومتریوز می تواند روزها (حتی هفته ها) زودتر از ناراحتی
PMS مورد انتظار ظاهر شود.
مشکلات گوارشی یا مثانه
: گاهی اوقات دیواره رحم می تواند حرکت کند و خود را به مثانه یا روده بچسبد و باعث ایجاد مشکلات دردناکی مانند یبوست، اسهال یا احساس عفونت ادراری شود.
رابطه جنسی دردناک: اگر در حین دخول عمیق (بر خلاف قرار دادن آلت تناسلی) احساس درد میکنید، ممکن است ژنای شما مشکوک به اندومتریوز باشد.
کمردرد: غدد آندومتر می توانند در امتداد دیواره پشتی یا جلویی حفره لگن حرکت کنند که می تواند باعث کمردرد یا معده درد شود.
مشکلات باروری: وقتی اندومتریوز شدید باشد، میتواند به لولههای فالوپ آسیب برساند یا مسدود کند یا حفره لگن را مخدوش کند و شانس موفقیت باروری را کاهش دهد. حدود 70 درصد از بیماران مبتلا به اندومتریوز هیچ مشکلی در باروری ندارند. به گفته انجمن پزشکی باروری آمریکا، تا 30 درصد از زنان مبتلا به آندومتریوز برای باردار شدن تلاش میکنند، پزشکان مطمئن نیستند که آیا آندومتر آناتومی لگن را مخدوش میکند، مواد شیمیایی را که بر کیفیت تخمک تأثیر میگذارد یا محیط لانه گزینی جنین را تغییر میدهد. یا اینکه آیا عامل دیگری بر نحوه حرکت اسپرم به سمت لوله فالوپ تأثیر می گذارد.
اگر مشکوک هستید که چیزی درست نیست، به پزشک متخصص مراجعه کنید.برای دریافت نوبت به لیست متخصص زنان و زایمان در شیراز در وب سایت پی جو مراجعه نمایید
چه کسی متاثر شده است؟

زنان و دختران در سنین باروری، عمدتاً بین 15 تا 49 سال. یک عنصر ارثی وجود دارد، اما دانشمندان نمی دانند که آیا یک ژن یا خانواده ای از ژن ها، زنان را مستعد ابتلا به اندومتریوز می کند یا خیر. معادل شناخته شده ای از ژن
BRCA وجود ندارد (که نشان می دهد فردی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه است)، اما دانشمندان در تلاش هستند تا مشخص کنند که آیا وجود دارد یا خیر تا به شناسایی افرادی که برای تشخیص آندومتریوز نیاز به جراحی لاپاراسکوپی دارند کمک کنند.
چگونه رشد می کندتصور می شود که اندومتریوز با سطح استروژن مرتبط است، تحقیقات نشان می دهد که مبتلایان به پروژسترون، هورمون جنسی زنانه دیگر مقاومت نشان می دهند. این یکی از توضیح های ممکن برای ناباروری مرتبط است، زیرا پروژسترون برای ضخیم شدن پوشش رحم هر ماه ضروری است. بدون آن، رحم ممکن است یک زیستگاه نامطلوب برای رشد جنین و تشکیل حاملگی باشد.
دارواز آنجایی که دانشمندان بر این باورند که رشد ضایعات آندومتریوز توسط استروژن انجام میشود، به بیماران داروهایی برای توقف تولید هورمون توسط تخمدانها تجویز میشود که متعاقباً درد را کاهش میدهد، پیشرفت مشکل را متوقف میکند و اندازه چسبندگی را کاهش میدهد. داروهای معمولی شامل قرص های ترکیبی، پروژسترون ها، آی یو دی پروژسترون (مانند کویل
Mirena) است. یا آگونیست
GnRH (هورمون آزاد کننده گنادوتروپین) که باعث یائسگی موقت می شود.
عمل جراحی

هدف کاهش درد با از بین بردن اندومتریوز، تقسیم چسبندگی ها یا برداشتن کیست است. جراحی محافظه کارانه معمولاً از طریق لاپاراسکوپی (جراحی سوراخ کلید) انجام می شود. جراح یا چسبندگی ها را برش می دهد (که به عنوان برش شناخته می شود) یا با استفاده از حرارت یا لیزر (ابلیشن) آنها را از بین می برد. زمانی که چسبندگی اندومتریوز در چندین اندام مانند روده یا مثانه پخش شده باشد، جراحی پیچیده مورد نیاز است.
درد شدیددرد مزمن بسیاری از زنان مبتلا به اندومتریوز را تحت تاثیر قرار می دهد. این می تواند منجر به حساسیت مرکزی شود، به طوری که هر چه فرد بیشتر در معرض درد قرار گیرد، آستانه آن پایین تر می شود. مطالعات تصویربرداری مغزی نشان داده است که بیماران مبتلا به درد مزمن حجم کمتری از ماده خاکستری در ناحیه مرتبط با کنترل عضلات و ادراکات حسی مانند حافظه و خودکنترلی دارند.
هیسترکتومیهیسترکتومی یک جراحی رادیکال برای آندومتریوز است و در صورت رعایت دستورالعملها، تنها در صورتی باید مورد توجه قرار گیرد که بیمار به درمانهای دیگر پاسخ نداده باشد. اکثر متخصصان موافقند که فقط در آدنومیوز (جایی که چسبندگی به دیواره رحم رشد می کند) استفاده شود.
پزشکان فلوشیپ جراحی زنان لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی در شیراز برای اخذ نوبت با شماره های موجود در لیست تماس حاصل فرمائید