ارزش غذایی و خواص جوانه شنبلیله
جوانه شنبلیله به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد به عنوان یکی از بهترین جوانه ها در طب آیورودا شناخته می شود که به افزایش شیر مادر کمک می کند، ناباروری را درمان کرده و برای سلامت پوست و مو مفید می باشد.
خواص جوانه شنبلیله برای پوست و مو و سلامتی
1. جوان سازی پوست صورت
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در جوانه شنبلیله به کاهش رادیکال های آزاد در بدن کمک کرده و با کاهش چین و چروک به جوان سازی پوست صورت کمک می کند.
2. درمان آکنه و جوش صورت
مشکلات گوارشی و یبوست یکی از علل اصلی آکنه و جوش صورت محسوب می شوند؛ جوانه شنبلیله به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و با رفع یبوست به درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.
3. درمان ریزش مو
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در جوانه شنبلیله به کاهش رادیکال های آزاد در بدن کمک کرده و با تقویت فولیکول های مو به پیشگیری و درمان ریزش مو کمک می کنند.
4. درمان شوره سر
مقادیر قابل توجه لسیتین موجود در جوانه شنبلیله به درمان شوره سر کمک می کند.
5. دیابت و قند خون
جوانه شنبلیله باعث تحریک ترشح انسولین در بدن می شود که به کاهش قند خون کمک کرده و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.
یک تحقیق نشان داده که اگر بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به مدت 24 هفته جوانه شنبلیله را به رژیم غذایی خود اضافه کنند، کاهش قابل توجهی در میزان قند خون نشان می دهند.
6. لاغری و کاهش وزن
مقادیر بالای فیبر و پلی ساکارید های موجود در جوانه شنبلیله باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن کمک می کنند.
7. درمان کم خونی
جوانه شنبلیله منبع غنی آهن است که به افزایش تولید گلبول های قرمز خون کمک کرده و باعث درمان کم خونی فقر آهن یا آنمی می شود.
8. کلسترول خون و قلب
جوانه شنبلیله حاوی مقادیر بالای فیبر است و به طور موثری به کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بالای خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
9. فشار خون
مقادیر بالای پتاسیم موجود در جوانه شنبلیله به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و ضربان قلب را منظم می کند.
10. سرما خوردگی و گلو درد
جوانـه شنبلیله به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در آن و همچنین خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی که دارد، خطر ابتلا به سرماخوردگی، آنفلونزا و گلو درد را کاهش می دهد.
11. سرطان
جوانـه شنبلیله یک منبع غنی از آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال های آزاد در بدن کمک کرده و خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش می دهد.
12. معده و دستگاه گوارش
جوانـه شنبلیله سرشار از فیبر است و به همین دلیل در طب سنتی هند از جوانـه شنبلیله برای بهبود هضم غذا، درمان نفخ و درمان سریع تر اسهال و یبوست استفاده می شود.
13. سندروم پیش از قاعدگی
جوانـه شنبلیله به تنظیم چرخه ی قاعدگی کمک می کند و ناراحتی، گرگرفتگی و نوسانات خلقی در سندروم پیش از قاعدگی را بهبود می بخشد.
14. دوران شیردهی
با مشورت پزشک متخصص مصرف شود.
در طب سنتی هند از جوانـه شنبلیله برای بهبود کیفیت و افزایش شیر مادر در مادران شیرده استفاده می شود.
15. درمان ناباروری
در طب آیورودا، از جوانـه شنبلیله برای افزایش میل جنسی و بهبود عملکرد جنسی استفاده می شود که باعث درمان ناباروری خواهد شد.
برخی تحقیقات علمی جدید این ادعا را ثابت کرده است.
عوارض و مضرات جوانه شنبلیله
دوران بارداری
جوانـه شنبلیله باعث تحریک انقباض رحم می شود به همین دلیل توصیه می شود که زنان در دوران بارداری از مصرف آن اجتناب کنند.
نوزادان و کودکان
جوانه ها و از جمله جوانـه شنبلیله به دلیل اینکه در محیط مرطوب رشد می کند، ممکن است حاوی باکتری های بیماری زا مانند E.coli باشد به همین دلیل توصیه می شود که نوزادان و کودکان از مصرف جوانه ها خودداری کنند.
طبع جوانه شنبلیله
طبیعت جوانـه شنبلیله گرم و خشک می باشد. جوانـه شنبلیله سرشار از نیاسین، ویتامین C، پتاسیم، آهن، پروتئین، فیبر و دیوسگنین می باشد.
طریقه مصرف جوانه شنبلیله
جوانـه شنبلیله را به صورت خام برای تهیه انواع ساندویچ، سالاد سبزیجات و سالاد جوانه استفاده می کنند.
جوانـه شنبلیله پخته شده را برای تهیه انواع سوپ و غذا به کار می برند.
مطالب مرتبط:
ارزش غذایی و خواص جوانه گندم
خواص روغن دانه کتان برای سلامت و زیبایی