عدم تحمل غذایی یک بیماری شایع است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری زمانی رخ می دهد که بدن شما در هضم انواع خاصی از غذاها دچار مشکل شود که در نهایت منجر به ایجاد علائم ناراحت کننده ای مانند نفخ، درد معده و اسهال می شود. در این مقاله، به این موضوع می پردازیم که شایع ترین موارد عدم تحمل غذایی چیست؟ و چگونه درمان می شود؟
لیست پزشکان فوق تخصص گوارش و کبد در شیراز برای رزرو نوبت تماس کلیک کنید.
شایع ترین موارد عدم تحمل غذایی چیست؟
عدم تحمل محصولات لبنی
یکی از شایع ترین علل عدم تحمل غذایی لبنیات است. این شامل شیر، پنیر و سایر غذاهای لبنی است. بسیاری از مردم در هضم لاکتوز که همان قند موجود در شیر است، مشکل دارند. هنگامی که لاکتوز به درستی هضم نشود، می تواند منجر به علائم ناراحت کننده مانند گاز، نفخ و اسهال شود. اگر مشکوک به عدم تحمل لبنیات هستید، سعی کنید آنها را برای چند هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید آیا علائم شما بهبود می یابد یا خیر.
علائم عدم تحمل لاکتوز عبارتند از:
- حالت تهوع
- نفخ
- درد شکم
- اسهال
- گاز
عدم تحمل لاکتوز بسیار شایع است.و حدود ۶۵ درصد از جمعیت جهان در هضم لاکتوز مشکل دارند.
لیست بهترین متخصص گوارش و کبد در شریعتی تهران برای رزرو نوبت تماس بگیرید.
گلوتن
یکی دیگر از علل شایع عدم تحمل غذایی گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت می شود. افرادی که به گلوتن حساسیت ندارند در هضم این پروتئین مشکل دارند که می تواند منجر به علائمی مانند نفخ، درد شکم و اسهال شود. عدم تحمل گلوتن معمولاً با بیماری سلیاک، یک اختلال خود ایمنی که به پوشش روده کوچک آسیب می رساند، مرتبط است. لازم به ذکر است که علائم حساسیت به گلوتن غیر سلیاک مشابه علائم بیماری سلیاک است:
- بثورات پوستی
- نفخ
- درد شکم
- سردرد
- اسهال
- درد مفاصل
- یبوست
- افسردگی
- خستگی
- کم خونی
- یا اضطراب
هم بیماری سلیاک و هم حساسیت به گلوتن غیر سلیاک با رژیم غذایی بدون گلوتن مدیریت می شوند.
بهترین متخصص گوارش و کبد در انقلاب تهران برای رزرو نوبت تماس بگیرید.
افزودنی های مواد غذایی
بسیاری از افراد به برخی از افزودنی های غذایی مانند شیرین کننده های مصنوعی، نگهدارنده ها و تقویت کننده های طعم نیز حساسیت ندارند. برخی از رایج ترین افزودنی های غذایی که می توانند باعث عدم تحمل شوند عبارتند از مونوسدیم گلوتامات (MSG)، تارتازین و آسپارتام. اگر پس از مصرف غذاهای حاوی این افزودنی ها علائمی مانند سردرد، کهیر یا مشکلات گوارشی را تجربه کردید، مهم است که در آینده از آنها اجتناب کنید.
هیستامین
هیستامین یک ماده شیمیایی است که به طور طبیعی توسط بدن تولید می شود و در بسیاری از انواع غذاها نیز یافت می شود. برخی افراد نسبت به هیستامین عدم تحمل دارند که می تواند منجر به علائمی مانند سردرد، برافروختگی و کهیر شود. غذاهایی که دارای هیستامین بالایی هستند عبارتند از: پنیر کهنه، غذاهای تخمیر شده و گوشت های پخته شده. اگر مشکوک به عدم تحمل هیستامین هستید، سعی کنید این غذاها را به مدت چند هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید آیا علائم شما بهبود می یابد یا خیر.
علائم عدم تحمل هیستامین عبارتند از:
- برافروختگی پوست
- سردرد
- خارش
- فشار خون پایین
- اضطراب
- گرفتگی معده
- اسهال
سالیسیلات ها
سالیسیلات ها مواد شیمیایی طبیعی هستند که توسط گیاهان به عنوان دفاعی در برابر عوامل استرس زای محیطی مانند حشرات و بیماری ها تولید می شوند. سالیسیلات در طیف وسیعی از غذاها از جمله سبزیجات میوه ها،قهوه ، چای،آجیل، ادویه جات، و عسل یافت می شوند. برخی از افراد به شدت به این ترکیبات حساس هستند و با مصرف مقادیر کم آن، دچار واکنشهای نامطلوب می شوند.
علائم عدم تحمل سالیسیلات عبارتند از:
- گرفتگی بینی
- عفونت های سینوسی
- پولیپ بینی
- آسم
- اسهال
- التهاب روده
- (کولیت)
کافئین
کافئین در بسیاری از نوشیدنی ها از جمله قهوه، نوشابه، چای و نوشیدنی های انرژی زا یافت می شود. بزرگسالان می توانند تا ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز مصرف کنند. که حدود چهار فنجان قهوه است. با این حال، برخی از افراد نسبت به کافئین حساسیت بیشتری دارند و حتی پس از مصرف مقدار کمی کافئین نیز دچار واکنش هایی می شوند.
افراد مبتلا به حساسیت کافئین ممکن است پس از مصرف حتی مقدار کمی کافئین علائم زیر را تجربه کنند:
- پریشانی
- ضربان
- قلب تند
- اضطراب
- عصبی بودن
- بی قراری
- بیخوابی
FODMAPs
FODMAPs مخفف oligo-, di-, mono-saccharides and polyols به معنای قابل تخمیر است. (الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلی ال ها) گروهی از کربوهیدرات ها هستند که هضم آنها دشوار است و در بسیاری از انواع میوه ها، سبزیجات، غلات و محصولات لبنی یافت می شود. افرادی که نسبت به FODMAP ها عدم تحمل کافی را ندارند ممکن است علائمی مانند نفخ، گاز و اسهال را تجربه کنند. اگر شک دارید که نسبت به FODMAP ها عدم تحمل کافی را دارید، سعی کنید این غذاها را برای چند هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید آیا علائم شما بهبود می یابد یا خیر.
در حالی که علائم عدم تحمل غذایی متفاوت است، اغلب دستگاه گوارش، پوست و سیستم تنفسی را درگیر می کند.
علائم عدم تحمل FODMAP عبارتند از:
سولفیت ها
سولفیت ها مواد شیمیایی هستند که عمدتاً به عنوان نگهدارنده در غذاها، نوشیدنی ها و برخی داروها استفاده می شوند و به طور طبیعی در برخی غذاها مانند انگور و پنیرهای کهنه نیز یافت می شوند.برخی افراد به این مواد شیمیایی حساس هستند.حساسیت به سولفیت در افراد مبتلا به آسم شایعتر است.
علائم رایج حساسیت به سولفیت:
- فشار خون بالا
- اسهال
- گرگرفتگی
- تورم پوست
- گرفتگی بینی
- خس خس سینه
- سرفه کردن
علایم شایع ترین موارد عدم تحمل غذایی چیست؟
- درد شکم
- حالت تهوع
- اسهال
- بثورات
- سردرد
- آبریزش بینی
- نفخ
- خستگی
- رفلاکس
- برافروختگی پوست
سخن پایانی
عدم تحمل غذایی یک بیماری شایع است که می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود. اگر بعد از خوردن انواع خاصی از غذا علائم ناراحت کننده ای را تجربه می کنید، مهم است که علت آن را شناسایی کنید تا بتوانید رژیم غذایی خود را اصلاح کنید. با حذف غذاهایی که نسبت به آنها عدم تحمل دارید، می توانید علائم خود را کاهش دهید و سلامت و تندرستی کلی خود را بهبود بخشید.
بیشتر بخوانید:
علائم عدم تحمل لاکتوز
درمان بیماری ها و آلرژی با رژیم غذایی حذفی
شایع ترین حساسیت های غذایی را بشناسید