برای همین است که اخیرا تجدید نظر در عادتهای سبک زندگی و پیشگیری از سرطان خیلی مهم است. این بر اساس یک پژوهش کوچک تحت تاثیر رسانهها نیست. بلکه در این تجدید نظر چکیدهای از یافتههای بیش از ۷۰۰۰ پژوهش در یک بیانیهی ۵۱۷ صفحهای گردآوری شدهاست، و برترین سازمانهای بهداشت و سلامت در سراسر دنیا، از جمله سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و سازمان بهداشت جهانی از آن حمایت کردهاند.
خوراکی، تغذیه، فعالیت فیزیکی، و پیشگیری از سرطان : چشماندازی جهانی
عنوان گزارش این تجدید نظر “خوراکی، تغذیه، فعالیت فیزیکی، و پیشگیری از سرطان : چشماندازی جهانی” است و صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا آن را مدیریت کردهاند. این تجدید نظر حاصل ۵ سال بررسی توسط یک هیات ۲۱ نفره از دانشمندان برجسته از سراسر دنیا است.
اما آنها از نقطهی اول شروع نکردند. این دومین ویرایش از نسخهای است که دکتر گیل هریسون، پژوهشگر دانشگاه یوسیالای و عضو موسسهی پزشکی، آن را کتاب مقدس پزشکی مینامد (نسخهی اول در ۱۹۹۷ چاپ شد).
این علم است. وقتی با اتکا به اسناد صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا صحبت شود، آدمها گوش میکنند.
خبرهای خوب بیشتری وجود دارد. این گزارش شامل ۱۰ توصیهی کلیدی برای سبک زندگی است که ابزاری قدرتمند برای پیشگیری از سرطان و کاهش ریسک بسیاری از سرطانها و شاید بیشتر آنها است. و این ۱۰ توصیه بسیار شبیه به چیزی است که شما از قبل آن را پیگیری میکردید: برنامهی پریتیکین (برنامهی غذایی و فعالیت فیزیکی که شخصی به نام ناتان پریتیکین آن را تدوین کردهاست).
بنابراین برای اینکه بهطور بهینه از سرطان پیشگیری کنید، نیازی نیست درگیر آخرین تناقضات در اخبار شبانگاهی شوید. لازم نیست از خودتان بپرسید آیا دارید کار درست انجام میدهید یا خیر. شما دارید کار درست را انجام میدهید.
در ادامه ۱۰ رهنمود این گزارش برای پیشگیری از سرطان آمدهاست:
در بزرگسالی وزن بدن را در دامنهی نرمال حفظ کنید.
اعضای این هیات ۲۱ نفره متشکل از دانشمندان برتر موسسات سراسر دنیا، از جمله دانشگاه پنسیلوانیا، کالج دانشگاهی لندن، دانشگاه کیوشو در ژاپن، و دانشکدهی بهداشت و سلامت عمومی هاروارد اظهار کردهاند: “شاید یکی از مهمترین روشهای ایمن بودن از سرطان حفظ وزن سلامت در طول زندگی باشد.”پیشگیری از سرطان
اگر از سن ۲۱ سالگی در دامنهی وزن نرمال و تا حد امکان لاغرتر باشید، برای پیشگیری از سرطان در شرایط بهینه هستید. ولی این هیات بیان کردهاست اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن در هر دورهای از زندگی مفید است. حتی کاهش وزن ۵ تا ۱۰ درصدی میتواند مهم باشد.
پیام کلیدی این گزارش ۵۱۷ صفحهای این است که ما برای کنترل ریسک سرطان میتوانیم کارهای زیادی بکنیم. این بسیار مهم است و تاکید زیادی روی آن شدهاست. بسیاری از آدمها میدانند قدرت کاهش ریسک بیماری قلبی را دارند، اما سرطان را غولی بزرگ و بیشاخ و دم میدانند که ناگهان سر و کلهاش پیدا میشود.
اصلا اینگونه نیست. هیات بینالمللی متخصصان به این نتیجه رسیدهاست “شواهد حاکی از آن است که فقط بخش بسیار کوچکی از سرطانها ارثی است. عوامل محیطی بیشترین اهمیت را دارند و قابل اصلاح هستند. خوراکی، تغذیه، فعالیت فیزیکی، و ترکیب بدن نقشی اساسی در پیشگیری از سرطان دارد.”
هر روز حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی داشتهباشید
در گزارش صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا نوشته شدهاست: “تمام شکلهای فعالیت فیزیکی شما را از برخی سرطانها و نیز اضافه وزن محافظت میکند.”
در این گزارش توصیه شدهاست بهتر است فعالیتهای سبک مانند پیادهروی تند را انتخاب کنید. پیادهروی تند یعنی طوری راه بروید که انگار مقصدی دارید (و کمی دیرتان شدهاست).
به مرور زمان با بهبود تناسب اندام، فعالیت فیزیکی سبک را به ۶۰ دقیقه در روز یا بیشتر برسانید – یا ۳۰ دقیقه یا بیشتر فعالیت ورزشی شدید داشتهباشید.
مصرف خوراکیهای پرکالری را محدود کنید. از نوشیدنیهای قندی پرهیز کنید.
شاید پرهیز از نوشیدنیهای سرشار از کالری و قند در پیشگیری از سرطان به شما کمک کند. اکنون در امریکا از هر ۵ کالری، ۱ کالری از نوشیدنیها جذب شدهاست (و تمام آن گراند اسپرسوها روی هم انباشته میشود)، و این مشکلی بزرگ است.
همانطور که در برنامهی پریتیکین آموختهاید، بهترین راه برای پیشگیری از اضافه وزن اجتناب از خوراکیهای پرکالری مانند فستفودهای چرب، و نیز خوراکیهای فرآوریشدهی خشک مانند چیپس و آبنبات و حتی گزینههای سالمتر مانند نان شیرینی، چوب شور، و غلات و حبوبات خشکشده است. علتاش این است که تمام این خوراکیهای فرآوریشدهی خشک حاوی کالری خیلی زیاد در یک بستهبندی خیلی کوچک است. بهطور شگفتانگیزی آسان است که خیلی قبل از اینکه گرسنگیتان رفع شود ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ کالری را ببلعید.
نتیجهی گزارش جدید سرطان
نتیجهی گزارش جدید سرطان این است که ” خوراکیهایی که عمدتا از خوراکیهای فرآوریشده تشکیل شدهاند و اغلب حاوی مقدار زیادی چربی یا قند هستند، معمولا نسبت به خوراکیهایی که حاوی مقدار زیادی خوراکیهای تازه هستند، کالری بیشتری دارد.”
برای داشتن رژیم غذایی کمکالری هر روزتان را با خوراکیهای پرآب و سرشار از فیبر مانند میوهها، سبزیجات، لوبیاها، غلات گرم، سیبزمینی و دیگر سبزیجات نشاستهای پر کنید. خوراکیهایی که آب و فیبر زیادی دارند معمولا حجم زیادی دارند که معده را پر میکند اما کالری زیادی ندارند.
از نوشیدنیهای سرشار از کالری و قند پرهیز کنید. اکنون در امریکا از هر ۵ کالری، ۱ کالری از نوشیدنیها جذب شدهاست (و تمام آن گراند اسپرسوها روی هم انباشته میشود)، و این مشکلی بزرگ است. و همانطور که در گزارش سرطان آمدهاست “نوشیدنیهای قندی کالری دارند اما به نظر نمیرسد در احساس سیری نقشی داشتهباشند یا سبب کاهش مصرف کالری در وعدههای بعدی شوند.”
به عبارت دیگر چه نوشابهی رژیمی بنوشید چه نوشابهی قندی، احتمالا همان مقدار برگر و سیبزمینی سرخکرده را میخورید. و مانند همیشه چند ساعت بعد احساس گرسنگی میکنید. بهطور خلاصه نوشابهی معمولی فقط کالری بیشتری به روزتان اضافه میکند، که میتواند خیلی آسان چند کیلوگرم به وزنتان اضافه کند.
بیشتر خوراکیهایی با منشأ گیاهی بخورید
هیات بینالمللی متخصصان سرطان توصیه میکند: هر روز حداقل ۵ وعده میوه و سبزیجات بخورید، و با هر وعدهی غذایی غلات کامل فرآورینشده و یا حبوبات (لوبیاها) بخورید. “این خوراکیها، نه خوراکیهایی با منشأ حیوانی، توصیههای اصلی برای وعدههای روزانه هستند.”
تمام این خوراکیها حاوی “مقدار زیادی فیبر خوراکی و انواع ریزمغذیها هستند، و کالری نسبتا کمی دارند.”
یک روش آسان برای اینکه مقدار زیادی سبزیجات را به روزتان اضافه کنید، همانطور که در رژیم غذایی پریتیکین نیز آموختهاید، این است که نهار و شام را با مقدار زیادی سالاد سیرکننده شروع کنید. تاکید میکنیم “مقدار زیاد”. این یک مورد استثنایی است که ”مصرف زیاد” آن خیلی خوب است.
هنگام انتخاب سالاد با یک کاسهی بزرگ پر از سبزیجات سبز شروع کنید. سپس مقدار زیادی سبزیجات رنگارنگ و، اگر دوست دارید، کمی پروتئین کمچرب مانند لوبیا، توفو، و گوشت سفید مرغ یا غذای دریایی به آن اضافه کنید. لوبیاها واقعا فیبر بالایی دارند، برای همین مدت زیادی شما را سیر نگه میدارند.
مصرف گوشت قرمز را محدود، و از گوشتهای فرآوریشده اجتناب کنید
بر اساس گزارش صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا، گوشت قرمز، از جمله گوشت گاو، خوک، و گوسفند، و نیز گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس، بیکن، هاتداگ، سالامی، و همبرگر “علت قطعی یا احتمالی برخی سرطانها” از جمله سرطان رودهی بزرگ، مری، ریه، معده و پروستات است.
از این گذشته “رژیمهای غذایی که میزان زیادی چربی حیوانی دارند اغلب نسبتا پرکالری هستند، و خطر افزایش وزن را افزایش میدهند.”
متخصصان سلامت پیشنهاد میکنند میزان مصرف گوشت برای افراد بیشتر از ۳۰۰ گرم در هفته نباشد، و اگر گوشت فرآوریشده باشد، خیلی کم باید مصرف شود.
متخصصان توصیه میکنند به جای گوشت قرمز گوشت سفید ماکیان و غذاهای دریایی را انتخاب کنید. “همچنین گوشت حیوانات وحشی، پرندگان، و ماهیهای غیرپرورشی، که نوع تغذیهشان با حیوانات خانگی و موجوداتی که بهطور صنعتی پرورش یافتهاند متفاوت است، برای خوردن بهتر است.”
مصرف نوشیدنیهای الکلی را قطع کنید.
هرچند هیات متخصصان صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا شواهدی را مبنا قرار دادهاست که مصرف متعادل نوشیدنیهای الکلی احتمالا از شما در برابر بیماری قلبی عروق کرونری محافظت میکند، اما دادههای مربوط به سرطان نشان میدهد “حتی از نوشیدن مقدار کمی نوشیدنی الکلی نیز باید اجتناب شود.”
مصرف نوشیدنیهای الکلی با سرطان دهان، حنجره، و رودهی بزرگ در ارتباط است و همچنین ممکن است سبب سرطان کبد شود.
مصرف نمک را محدود کنید
در گزارش سرطان آمدهاست: “نمک برای سلامت انسان ضروری است، اما به میزانی کمتر از آنچه عموما در بیشتر بخشهای جهان مصرف میشود.” نمک و خوراکیهای نمکسود علت احتمالی برخی سرطانها، بهویژه سرطان معده است.
این هیات توصیه میکند برای اجتناب از سرطان میزان نمک در خوراکیهای فرآوریشده با نمک افزودنی کمتر از ۲۴۰۰ میلیگرم سدیم در روز باشد (۴۰ درصد نمک سدیم، و ۶۰ درصد آن کلر است.)
نیازهای غذاییتان را فقط از طریق خوراکیها تامین کنید، نه مکملها
هیات متخصصان صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا به این نتیجه رسیدهاست که مصرف مکملها برای پیشگیری از سرطان “ممکن است اثرات مضر غیرمنتظره داشتهباشد. بهترین منبع تامین نیازهای تغذیهای خوراکیها است، نه مکملهای خوراکی.”
خوراکیهای “غنیشده” نیز مشکوک هستند، گرایشی که در ۱۹۸۸ در امریکا آغاز شد. در آن زمان تقریبا تمام خوارکیهای فرآوریشده با “سبوس جو دو سر غنی میشد”.
از قضا تنها خوراکیهایی که هرگز برچسب “غنیشده” یا “مفید برای شما” نخوردهاند واقعا سالمترین خوراکیها هستند، همانها که بیسر و صدا در بخش تولید نشستهاند، هویجها و لوبیا سبزهای فروتن و دیگر میوهها و سبزیجات. این خوراکیها بهطور طبیعی سرشار از تمام مواد مغذی مورد نیاز ما هستند، اما هرگز بهطور مصنوعی و به میزانی که احتمالا خطرناک است، غنیسازی نشدهاند.
نهایتا مایکل پولان در کتاب جذاب خود درباره صنعت خوراکی به نام معمای همهچیزخواری، استدلال میکند که بهتر است از خوراکیهایی که ادعا میشود سالم هستند اجتناب کنیم. پولان مینویسد “این خوراکیها معمولا به شدت فرآوری شدهاند و اغلب در بهترین موارد ادعاها شک برانگیز هستند.
“مارگارین را فراموش نکنید، چون یکی از نخستین خوراکیهای صنعتی است که ادعا میشد سالمتر از نمونهی سنتیای است که جایش را گرفتهاست، اما در نهایت باعث بروز سکته قلبی در آدمها شد.”
پیشنهاد تضمینی ما: خوراکیهای واقعی بخورید. خوراکیهای تازه و کامل بخورید. بله در اوضاع سردرگمی فعلی ما گفتن این حرف آسانتر از عمل به آن است. یک توصیه: خوراکیهایی را بخرید که مادر مادربزرگتان آن را به عنوان یک خوراکی تشخیص دهد. خوراکیهایی مانند میوهها، سبزیجات، لوبیاها، سیبزمینی، جو، ذرت در بلال، و برنج قهوهای. بر اساس نتیجهگیری این هیات متخصصان برتر سرطان، این خوراکیها که اکثرا منشأ گیاهی دارند بهترین منابع تامین نیازهای غذایی هستند.
توصیهی ویژه
مادران به نوزادان خود شیر دهید، نوزادان را با شیر مادر تغذیه کنید.
شواهد مربوط به سرطان حاکی از آن است اگر نوزادان منحصرا و بهطور مداوم با شیر مادر تغذیه شوند، هم مادر و هم نوزاد در برابر سرطان ایمن خواهندبود. (منحصرا یعنی فقط شیر مادر بدون هیچگونه خوراکی یا مایعات از جمله آب.)
از این رو این هیات توصیه میکند مادران نوزادان خود را تا ۶ ما منحصرا با شیر خود تغذیه کنند و پس از آن با خوراکیهای دیگر تغذیهی نوزاد را کامل کنند.
توصیهی ویژه
کسانی که از سرطان جان سالم به در بردهاند، برای پیشگیری از بازگشت بیماری این توصیهها را به کار ببندند…
در گزارش صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا توصیه شدهاست کسانی که سرطان را پشت سر گذاشتهاند (تمام سرطانیها قبل از درمان فعال، هنگام درمان، و پس از آن) رهنمودهای سبک زندگی را که در این گزارش آمدهاست به کار بگیرند.
بر اساس شواهد موجود کسانی که سرطان رودهی بزرگ دارند، اگر رژیم غذایی و سبک زندگی سالمتری در پیش بگیرند، خیلی کمتر احتمال دارد از بازگشت بیماری رنج ببرند.
در پایان در سراسر این گزارش هیات متخصصان بر اهمیت سیگار نکشیدن و قرار نگرفتن در معرض دود سیگار تاکید کردهاند.
جمع بندی
وزن کم کنید. سبزیجاتتان را بخورید. محصولات حیوانی پرچرب و کربوهیدراتهای تصفیهشده را حذف کنید. سیگار نکشید. روزانه ورزش کنید. اینگونه میتوانید از سرطان پیشگیری کنید. این خبر جدیدی نیست. تیتر جذابی نیست که تمام روزنامهها و مجلات فروش برود. اما جواب میدهد.
گزارش مرور هیات صندوق پژوهش جهانی سرطان و موسسهی پژوهش سرطان امریکا بر ۷۰۰۰ پژوهش روشنتر از همیشه تایید میکند که ما از طریق انتخابهای تغذیه و سبک زندگیمان روی خطر سرطان که هر یک از ما در زندگی با آن مواجه هستیم تاثیر مهمی میگذارد.
منبع: alimi