۳ ویژگی خطرناکی که نشان میدهد نوجوانان به روانشناس نیاز دارند
بسیاری از نوجوانان دوران بلوغ و نوجوانی خود را به سادگی پشت سر میگذارند، اما برای برخی دیگر، بلوغ همانند بمبی منجر به انفجاری مهیب در درون آنها خواهد شد.
به عنوان یک روانشناس، همواره با والدین بسیاری مواجه بودهام که به شیوههای مختلف سعی در شکل دهی یک رابطه بین رفتار نوجوان و عوامل طبیعی بودهاند، به عنوان مثال :
فرزند من همیشه خوشحال و شاد بود.
رفتارها و کارهای او به راحتی قابل تشخیص بودند.
او تمام تلاش خودش را انجام میداد، تا شاد باشد.
برخی از والدین هم سعی میکنند تقصیرها را گردن خود بیندازند
من باید بیشتر به او توجه میکردم.
من باید وقت بیشتری را در خانه سپری میکردم.
من باید بیشتر نگران آیندهی او بودم.
یا هم همهی مشکلات را به DNA فرد ارتباط میدهند
او دقیقا مثل مادرش یا(پدرش) هست.
در فامیل ما اکثر مردان چنین مشکلی را دارند.
و …
متاسفانه، با این که موارد ذکر شده تسکیندهنده هستند، اما هیچ مشکلی را رفع نخواهند کرد. یک والدین خوب به جای فکر کردن به این موارد باید آگاهی کافی از مسائل نوجوانان داشته باشد و بداند که در شرایط غیرمعمول چه کارهایی باید انجام دهد.
سوال اساسی اینست که رفتارهای غیرطبیعی در نوجوانان کدامها هستند و از کجا باید مطمئن شویم که نوجوانمان به روانشناس نیاز دارد یا نه؟
نوجوانی با یک دورهی “آگاهی ناگهانی” همراه است، همینکه نوجوان به این مرحله از زندگیش میرسد، به صورت ناخودآگاه به مواردی همچون مرگ خودش یا عزیزانش یا مسائل مشابه فکر میکند. این بحران منجر به ناآرامیهایی در درون فرد میشود، اما فصل جدیدی را در زندگی وی رقم میزند. اکثر روانشناسان با هم توافق دارند که این ناآرامیها طبیعی و ضروری است.
برخی از ویژگیهای طبیعی که نوجوانان در این مرحله از زندگی خود دارند:
- بیثباتی حالات درونی
- احساس غم و اندوه بیش از اندازه
- از دست دادن علاقه به برخی از فعالیتهای لذتبخش
- اضطراب اجتماعی
- خستگی و بیخوابی
- فکر کردن به خودکشی یا قتل به صورت غیرمستقیم
- برخی از ویژگیهای دیگر که نیاز به روانپزشک را اجباری میکنند
همانطور که گفتیم بحران بلوغ طبیعی است و هر نوجوانی در این مرحله از زندگیش با مشکلاتی مواجه میشود. اما در زندگی برخی نوجوانان اتفاقاتی رخ میدهد که گذر از این دوران را برای وی سختتر کرده و باعث افسردگی و مشکلات غیرطبیعی میشوند.
- بیماری و آسیب
- اختلافات والدین
- مرگ یکی از عزیزان
- مشکلات مالی
- تغییر خانه یا مدرسه
- و …
برخلاف افسردگی طبیعی که نوجوان را به غم و اندوه دچار میکند، افسردگی غیرمعمول نوجوان را به ناامیدی، خشونت و تنش روانی سوق میدهد. نوجوانانی که به افسردگی غیرمعمول دچار میشوند، در یک نبرد روانی با خود قرار میگیرند و انرژی زیادی صرف میکنند تا به حالت طبیعی بازگردند. نوجوان در چنین شرایطی به طور مداوم یا خسته است یا هیجان زده.
برخی از ویژگیهای افسردگی غیرطبیعی نوجوانان در این برهه از زندگی شان
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که زمانی لذتبخش بودند
- انزوای اجتماعی، گسترش ترس، خشونت
- خستگی همیشگی و بیخوابی
- احساس ناامیدی و ناتوانی طولانیمدت
- نوسانهای شدید در خلق و خوی
- فکر کردن به خودکشی یا قتل به صورت مداوم
مشاوره کودک ونوجوان
۳ نشانه اصلی که نشان میدهد نوجوان شما به کمک یک روانشناس نوجوان نیاز دارد
گاهی اوقات با موارد ذکر شده در بالا، تشخیص اینکه آیا یک نوجوان از افسردگی غیرطبیعی رنج میبرد یا نه؟ سخت و دشوار است. در ادامه سه نشانهی اصلی که نشاندهندهی افسردگی غیرطبیعی یک نوجوان است را مشاهده میکنید.
۱) آسیب رساندن به خود
اگر یک نوجوان از رفتارهای خشونت آمیز استفاده میکند و اغلب سعی میکند به خود آسیب برساند، مثل کوبیدن سر یا دست به دیوار، کندن مو و مواردی مشابه، باید سریعا باید از یک روانشناس نوجوان کمک بگیرید.
۲) استفاده بیش از اندازه از مواد مخدر
افراد در دورهی نوجوانی علاقهی بسیاری به مواد مخدر خصوصا سیگار دارند. اگر احساس میکنید که نوجوان شما به صورت غیرطبیعی به این مواد علاقه پیدا کرده است، سریعا او را به یک روانشناس نوجوان معرفی کنید.
۳) ناامیدی و تلاش برای خودکشی
بسیاری از والدین هنگامی که از فرزندانشان راجع به خودکشی میشنوند، هیچ عکسالعملی نشان میدهند. آنها فکر میکنند که میتوانند این وضعیت را کنترل کنند، با این حال، افزایش آمار خودکشی در میان نوجوانان نشان میدهد که والدین باید نسبت به چنین اتفاقاتی با احتیاط بیشتری عکسالعمل نشان دهند. این برهه از زندگی نوجوانان به شدت سخت و بحرانی است و لحظهای غفلت ممکن است به قیمت از دست دادن آنها تمام شود.
زمانی که متوجه شدید نوجوان شما دچار بحران نوجوانی غیرطبیعی شده است، چه کار کنید؟
زمانی که فرزندان در مراحل مختلف زندگیشان مرتکب اشتباهاتی میشوند و والدین مجبور میشوند تا به شیوههای مختلف به آنها کمک کنند، اغلب این موضوع برای والدین ناراحتکننده است. این اتفاق نیز از این قاعده مستثنی نیست، با این حال، والدین باید بدانند که کمک گرفتن از یک روانشناس نوجوان نه تنها یک عمل محبتآمیز است، بلکه در جنبههای مختلف زندگی نوجوان تاثیرگذار خواهد بود.
بنابراین، همانطور که گفتیم مراجعه به روانشناس نوجوان، مهمترین و بهترین راهکار برای رفع مشکلات شدید نوجوانان بعد از بلوغ است.
اما آمارها نشان میدهد که بسیاری از نوجوانان از روانشناسی و روانشناسها بیزار هستند، آنها دوست ندارند به روانشناس مراجعه کنند و در مورد مشکل خود با او حرف بزنند. آنها ترجیح میدهند احساسات خود را به صورت غیرمستقیم ابراز کنند و از اینکه یک نفر از آنها راجع به احساساتشان صحبت کند، منزجر هستند. آنها احساس میکنند در دادگاه هستند و در حال محاکمه.
به عنوان والدین، فرزند خود را به صورت غیرمستقیم به روانشناس نوجوان معرفی کنید. سعی کنید به او بفهمانید مشکل خیلی خاصی ندارد و شما میخواهید مطمئن شوید که او سالم و سلامت به زندگی خود ادامه دهد.
و در نهایت اینکه، نوجوانان اغلب با روانشناسان آنلاین راحتتر ارتباط برقرار میکنند. اگر به دنبال یک روانشناس نوجوان آنلاین هستید، حتما فول فکر را بررسی کنید و به نوجوان خود اجازه دهید، بدون اینکه کسی را رو در رو ببینید، راحت به بیان مشکل خود بپردازد.
موضوع : ۳ ویژگی خطرناکی که نشان میدهد نوجوانان به روانشناس نیاز دارند
مطالب مرتبط :
مشاوره بلوغ - نحوه رفتار صحیح والدین با فرزندان در سن بلوغ
مشاوره کودک چیست؟
علل و روش های درمان افسردگی نوجوان
روانشناسی و مشاوره نوجوان چیست؟
نشانه های نیاز نوجوان به درمان و مشاوره