برای تعیین این رتبهبندی، ما بیش از ۱۰۰ متنفذترین بازیگر صحنهی کسبوکار، سیاست، و سرگرمی را در نظر گرفتیم و میزان نفوذ آنها را با استفاده از معیارهایی در چهار حوزهی اصلی ارزیابی کردیم: قدرت اقتصادی، پیشگامی، ارزشخبری، و تاثیر- مقیاسی انتزاعی که میزان اهمیت آنها را در حوزههای مربوطه بیان میکند.
سپس، این فهرست را تنها به کسانی که در صنعت فناوری فعالیت میکنند محدود کردیم، و هشت ستارهی فناوری را که از فهرست ۵۰ نفرهمان جا مانده بودند به آن افزودیم. میتوانید روششناسی کامل آن را در اینجا بخوانید: full methodology
این فهرست را بخوانید تا ۲۰ قدرتمندترین غول فناوری را بشناسید.(ویرایش شده توسط الکس مورل به همراه انجام پژوهشهای بیشتری توسط اندیکییرز.)
۲۰. رید هاستینگز
منصب: موسس و مدیرعامل نتفلیکس
کشور: ایالات متحده
سن: ۵۶
به عنوان موسس و مدیرعامل نتفلیکس- شرکت خدمات رسانهای سیال که بیش از ۱۰۰ میلیون ساعت فیلم سینمایی و تلویزیونی در دسترس کاربران قرار داده است و گروهی از سریالهای تلویزیونی بدیع ساخته است که برندهی جایزه شدهاند- هاستینگ در ۲۰۱۵۵ تعریف دیگری از معنای تماشا و خلق مجموعههای تلویزیونی ارائه کرد.
هرچند سرمایهی نتفلیکس از وقتی در ۲۰۰۲ به شکل سهامی عام درآمد نواسانات زیادی داشته است، سهام آن در آگست رکورد ۱۲۶.۴۵ دلار را شکست- چیزی بیش از یک افزایش هشت برابری از عرضهی عمومی اولیه(آی.پی.اُ.)- و امروزه شرکت بیش از ۵۰ میلیارد دلار ارزش دارد.
هاستینگ، که ثروت خالصی بیش از ۱.۲۵۵ میلیارد دلار دارد، فقط ذائقهی بینندگان را تغییر نداده است- بلکه زندگی کارمندان خود را نیز بهبود بخشیده است. تابستان امسال، شرکت، که اخیرا مرخصیهای نامحدود میدهد، به والدین هم مرخصیهای با حقوق میدهد و مسیر را برای دنبالهروی شرکتهای دیگری که افکار مترقی دارند هموار میکند.
۱۹. رید هافمن
منصب: موسس و رییس لینکتاین
کشور: ایالات متحده
سن: ۴۹
رید هافمن با چند مورد از برجستهترین شرکتهای فناوری جهان همکاری داشته است. هافمن حرفهی خود را در ۱۹۹۴ به عنوان مدیر تولید شرکت اپل شروع کرد و بعدا عضو هیئت مدیره و نایبرییس امور اجرایی پیپل(PayPal) شد. در ۲۰۰۳۳، وی لینکتاین را تاسیس کرد، خدمات شبکهای حرفهای که بیش از ۴۰۰ میلیون عضو در بیش از ۲۰۰۰ کشور و ارزشی معادل ۳۲ میلیارد دلار دارد.
امروزه، هافمن یک از شرکای شرکت سرمایهگذاری افسانهای گریلاک پارتنرز است؛ شرکتی که او با قدرقدرتهای فناوری مثل فیسبوک و ایربیاِنبی (Airbnb) همکاری کرده است و به آنها مشاوره داده است. وی به یکی از باتجربهترین و پرارتباطترین سرمایهگذاران فناوری تبدیل شده است و کارآفرینان و مدیران جوان، چه مشاورهی مدیریتی بدهد چه درسهایی از شکستهای آغازین حرفهاش را با مردم قسمت کند، تکتک کلمات او را آویزهی گوششان میکنند.
سال گذشته، این میلیاردر خودساخته- که ثروت خالصاش- بر اساس آمار ولث ایکس- دستکم ۵ میلیارد دلار است کتاب پرفروشِ “انسجام: استعداد مدیریت در عصر شبکهای” را تالیف کرد و پاییز امسال، در فاصلهی کار بین گریلاک و لینکتاین، در دانشگاه استنفورد سیلیکون ولی، به همراه جان لیلی، آلن بلو، و کریس یِه، در کلاس واحد موفقیت نوبنیادها را تدریس میکند.
۱۸. پیتر ثییِل
منصب: موسس و رییس پالانتیر
کشور: ایالات متحده
سن:۴۹
پیتر ثییل- موسس پیپل، سرمایهگذار اولیه فیسبوک، و مولف کتاب پرفروش «صفر تا یک»- ثروتی بیش از ۲.۳۳ میلیارددلار دارد و یکی از معتبرترین سرمایهگذاران صنعت فناوری است. هرچند بیشترِ سهام فیسبوکاش را به دنبال آی.پی.اُ اولیهی شرکت در ۲۰۱۲ فروخت، این میلیاردر هنوز در سیلیکون ولی چندین پروژه در دست دارد. بهطور مشخصتر، پس از افزایش ۱۰۰ میلیون دلار در ماه اکتبر اکنون شرکت اسرارآمیزِ دادههای بزرگ، پلنتیر، ارزشی برابر با ۲۰٫۲ میلیارد دلار دارد.
به لطف ثییل و سرمایهگذاریهای صندوق موسسین شرکت سرمایهی معاملاتیاش، چندین نوبینیاد دیگر نیز از ۲۰۰۵ به ثمر رسیدهاند، ازجمله بنگاه اجارهی مسکن ایربی.اِن.بی.، خدمات آر.اند.اچ لیفت(چیزی شبیه مینیبوس که مسافر هرجا که بخواهد میتواند پیاده شود.م.)، و ابزارکی برای شنیدن موسیقی زنده؛ اسپاتیفای(Spotify).
ثییل همچنین بنیاد ثییل را اداره میکند که سالانه به ۲۰ کارآفرین جوان هریک ۱۰۰۰۰۰ دلار پاداش میدهد تا ایدههای کسبوکاری خود را دنبال کنند. همیشه (هرچند خلاف عرف)- او به خاطر نفرت از پوشیدن کتوشلوار و استخدام نکردن افراد دارای مدرک ام.بی.ای انگشتنما است- یکی از الزامات ثییل برای کارمنداناش این است که آنها باید دو سال از دانشگاه انصراف بدهند یا ترک تحصیل کنند تا بتوانند با این برنامه همگام شوند.
۱۷. جک دورسی
منصب: موسس و مدیرعامل توئیتر و اسکوئر
کشور: ایالات متحده
سن: ۴۰
جک درسی، به عنوان یک آدم زیر ۴۰ سال، به داشتن کارنامهای درخشان میبالد: او موسس و مدیرعامل دو شرکت چندین میلیارد دلاری- توئیتر و اسکوئر- است و خودش ثروتی برابر با ۲ میلیارد دلار دارد.
دورسی در ماه جولای و در میانهی همهمه و عملکرد ضعیف شرکت، به عنوان مدیرعامل موقت به توئیتر پیوست. او سریعا دست به اخراج بعضی از کاکنان زد، ولی با همان تعداد اعضای باقیمانده و بخشیدن ۲۰۰ میلیون دلار از سهام توئیترش به کارمندان مورد لطف و مهر فراوان قرار گرفت. این دومین وقفهی کاری دورسی بود- و تا ۲۰۰۸ به عنوان مدیرعامل مشغول کار بود، که به خاطر حواسپرتی حین انجام بازی و سرگرمی و پروژههای فرعی از چشمها افتاد و نهایتا از او خواسته شد استعفا بدهد.
دورسی همچنین، شرکت پرداخت خود، اسکوئر را، در نوامبر با سهامی که از ۹ دلار اولیه به ۱۴٫۷۸ دلار افزایش یافته بود به حالت سهامی عام درآورد- که بعد از آشفتگی یک هفته مانده به آی.پی.اُ.، نشانهی خوب و مثبتی بود. دورسی، با حدودا ۳۰۰ میلیون دلار درآمد روزانه، شخص موفقی هم بوده است.
۱۶. مارک آندرسِن
منصب: موسس آندرسن هاروئیتز
کشور: ایالات متحده
سن: ۴۵
همه در سیلیکون ولی مایلاند از سوی آندرسن هاروئیتز، شرکت سرمایهگذاری که در ۲۰۰۹ توسط مارک اندرسن و بن هاروئیتز تاسیس شد، سرمایهگذاری شوند. امروزه تقریبا همزمان با خودِ سیلیکون ولی، شرکت ۶ سالهای مشغول فعالیت است که پشتیبان بعضی از بزرگترین نامهای عرصهی فناوری است، از جمله بازفید، فیسبوک، پینترست، اسکیپ، اسلک، و توئیتر.
به عنوان یکی از معتبرترین نامهای این صنعت، توانایی اندرسن در ساخت یا انهدام آیندهی یک نوبنیاد درحال رشد تنها با انجام یک حرکت، او را به یکی از قدرتمندترینهای سیلیکون ولی تبدیل کرده است. او محترم و با هیبت است، ایدههای بزرگی دارد و در برابر اشتباه چندان شکیبا نیست.
آندرسن از ۱۹۹۴، درست همان زمانی که نتسکیپ کامیونیکیشنز- یک مرورگر اینترنت- را راه اندازی کرد، در خط مقدم عرصهی فناوری بوده است. او به نحو موفقیتآمیزی در ۱۹۹۵ سهام شرکت را به صورت عام عرضه کرد، و مسلما به شکوفایی فناوری در دههی ۱۹۹۰ کمک کرد و یکی از راهنمایان عصر اینترنت بود.
۱۵. تراویس کالانیک
منصب: موسس و مدیرعامل اوبر
کشور: ایالات متحده
سن:۴۰
با ثروت هنگفت ۵۱ میلیارد دلارُ خدمات آر. اند اچ. اوبر اکنون پرارزشترین شرکت فناوری است. و در راس آن مدیرعامل تراویس کالانیک نشسته است؛ میلیاردر همیشه حاضر به رقابت که ثروتی بیش از ۳٫۲ میلیارد دلار دارد.
هرچند اوبر با جنجال روبرو است و هنوز سعی میکند بر موانع نظارتی فايق آید، همچنان به رشد خود ادامه میدهد، و ویژگیهای جدیدی مثل اوبرایتز و اوبرراش ارائه میکند که علاوه بر داشتن رانندههای آماده به خدمت، خدمات پیک و تحویل غذا را هم به مجموعهی شرکت افزوده است. شرکت در ۳۱۱ شهر و ۵۸ کشور دنیا فعالیت میکند، و همچنان رقیب شرکتهای آر. اند اچ. مثل لیفت است. بحثهای زیادی بر سر زمان واگذاری عام شرکت اوبر توسط کالانیک در جریان بوده است، ولی او یقین دارد که آی.پی.او هنوز به آن افقی که باید دست نیافته است.
اوبر اولین شغل کالانیک در سیلیکون ولی نیست. او از استنفورد ترک تحصیل کرد تا روی اسکور(Scour)، موتور جستجوی اشتراکی، که در ۲۰۰۰ ورشکست شد کار کند. ولی کالانیک با تاسیس شرکت نرمافزاری شبکهای رد اسووش بلافاصله به صحنهی فناوری بازگشت که آن را هم در ۲۰۰۷ به قیمت ۲۳ میلیون دلار به آکامای فروخت، که در مقایسه با ثروتی که از زمان ساخت اوبر بههم زده بود مبلغ نسبتا ناچیزی است.
۱۴. مگ ویتمن
منصب: مدیرعامل شرکت هیولت پاکارد، رییس شرکت اچ.پی.
کشور: ایالات متحده
سن:۶۰
پس از دردست گرفتن کنترل شرکت فناوری اطلاعات هیولت پاکارد در ۲۰۱۱ و در بحبوحهی رسواییهای شرکتهای داخلی، مگ ویتمن تصمیم گرفت یک خانه تکانی اساسی در شرکت انجام دهد و کاهش سود و عایدات آن را احیا کند. کارهای بیثمر را حذف کرد، هزاران نفر را اخراج کرد، و نهایتا اچ پی را به دو شرکت مجزا تقسیم کرد که جزو فهرست ۵۰۰ برترین شرکت مجلهی فورچون قرار گرفت، تغییری که در اول نوامبر تاثیر خود را گذاشت. اکنون ویتمن مدیرعامل برند جدید شرکت نیولت پاگارد است که روی نرم افزار و خدمات فناوری تمرکز دارد، و رئیس شرکت اچ. پی است که روی کامپیوترهای شخصی و چاپگرها متمرکز خواهد بود.
ثروت خالص شخصی ویتمن، که سابقا برای مدتی طولانی مدیرعامل سایت تجارت الکترونیک ای.بی eBay بود، ۲٫۱ میلیارد دلار برآورد شده است. وقتی منصب خود را در ای.بی به عهده گرفت، ۳۰ کارمند بیشتر نداشت و عایداتاش ۴ میلیون دلار بود ولی ۱۰ سال بعد وقتی او آنجا را ترک کرد، ای.بی ۸ میلیارد دلار درآمد سالانه داشت و بیش از ۱۵۰۰۰ نفر را استخدام کرده بود.
ویتمن با سیاست هم بیگانه نیست. در ۲۰۱۰، تلاش ناموفقی داشت برای رسیدن به مقام فرمانداری کالیفرنیا، که میگفتند بیشتر پول خود را در راه مبارزهی انتخاباتیاش هزینه کرده است- حداقل ۱۱۹ میلیارد دلار- که بیشتر از هر سیاستمدار خودحامی دیگری در کل تاریخ است.
۱۳. ما هوئاتنگ
منصب: پایهگذار و مدیرعامل هولدینگ تسنت
کشور: چین
سن: ۴۵
ما هوئاتنگ، که عموما با لقب انگلیسیاش «پونی» شناخته میشود، پایهگذار و مدیرعامل هولدینگ تسنت، یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری کشور چین است. او همچنین با داشتن ثروت خالص تقریبی ۱۹ میلیارد دلار یکی از ثروتمندترین آدمها است. ولی بهرغم اعتبار و قدرت نفوذش، از زندگی خصوصی این میلیاردر مرموز اطلاعات کمی در دست است.
از طرف دیگر، شرکتاش یکی از فراگیرترین شرکتهای چین است. این غول فناوری به عنوان یک شبکهی اجتماعی «همه در یکی» فعالیت میکند، و کاری مشابه فیسبوک، توئیتر، زینگا، و مجموعهی اوبر انجام میدهد. این شرکت در بخش خدمات پیامرسانی کیو.کیو QQ خود بیشاز ۸۶۰ میلیون کاربر ماهانه دارد و از نظر بینالمللی تا جنوب شرقی آسیا و هندوستان در حال گسترش است.
تسنت در همان اوایل قرار شد شامل خدمات گوشی تلفن همراه باشد، تصمیمی که آن را یک گام از رقبایاش پیش انداخت. این شرکت ابزارک ارسال پیامک موبایل، ویکسین Weixin را در ۲۰۱۱ راهاندازی کرد و مدام در حال افزودن ویژگیهای ابتکاری جدید است، مثلا مکانیاب(لوکیتور) که به طرف میگوید چه کسی در نزدیکی او است.
۱۲. جینی رومتی
منصب: رئیس و مدیرعامل آی.بی.ام
کشور:آمریکا
سن: ۵۹
سال گذشته، مدیرعامل آی.بی.ام جینی رومتی مجبور شد خبر ناگواری را نشر دهد: شرکت فناوری تعهد یک سالهاش مبنی بر رسیدن به ۲۰ دلار درآمد به ازای هر سهم تا ۲۰۱۵ را نقض کرد. ولی مدیر ارشد شرکت طرح جدیدی درست کرد: آی.بی.ام برای رشد ۴۰ میلیون دلاری عایدات در حوزههایی مانند پردازش ابری، تلفن همراه، و دادههای بزرگ تا سال ۲۰۱۸، ۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری خواهد کرد. این طرح تقریبا کاری را که آی.بی.ام در بازار کنونی انجام میدهد دوبرابر خواهد کرد، ولی این به معنی منحرف شدن از کانون سختافزاری خواهد بود، عاملی که برای چند دهه معرف شرکت آی.بی.ام بوده است.
تعهد رومتی آن است که یکی از معتبرترین و مشهورترین شرکتهای فناوری- که ۳۸۰۰۰۰ نفر را استخدام میکند، تقریبا برابر با جمعیت نیواورلیانز- را برای مدت مدیدی مناسب و سودمند نگهدارد، حتی اگر این کار مستلزم تغییر برخی از بنیادیترین امور مربوط به شرکت باشد. پیشکسوت آی.بی.ام. برای تعدیلات صورت گرفته عذرخواهی نمیکند. او اوایل امسال در تالار گفتوگوی جهانی فورچون گفت، «معنی اختراع جدید ماندن در گذشتهی شما و حفظ آن نیست».
۱۱. روبین لی
منصب: مدیرعامل، بایدو
کشور: چین
سن: ۴۷
کشور چین سه پادشاه اینترنتی دارد، که در مجموع به آنها بت (BAT) میگویند- بایدو، علیبابا، و تسنت. روبین لی، به سهم خودش، به عنوان رییس و مدیرعامل بایدو- که گوگل چینی محسوب میشود- بر بازار جستجوی اینترنتی حکمرانی میکند.
درست مثل گوگل، بایدو لی هم برای آینده سرمایهگذاری میکند. در ماه می، بایدو شراکت خود را با دایملر، سازندهی مرسدس بنزهای چینی، اعلام کرد و گفت که قرار است در ماشینها نرمافزاری تعبیه کنند که برای راننده این امکان را فراهم میآورد تا از طریق گوشیهای هوشمند خود به اطلاعات دسترسی داشته باشند. و در رابطه با بی.ام.دابلیو، بایدو مشغول ساخت مدل اولیهی یک ماشین خود-رو است که امید است تا انتهای سال بعد به نمایش گذاشته شود.
لی، که ثروت خالصاش بالای ۱۱ میلیارد دلار است، همچنین گفت امسال شرکتاش ۳٫۲ میلیارد دلار در خدمات «برخط به غیربرخط» سرمایهگذاری میکند، که به کاربران تلفن همراه اجازه میدهد امور غیردیجیتالی مثل خرید بلیط سینما، تاکسی گرفتن، و اطلاع از قوانین رستورانها را به شکل مرسوم انجام دهند.
۱۰. ساتیا نادلا
منصب: مدیرعامل مایکروسافت
کشور: آمریکا
سن: ۴۹
از سال گذشته که سومین مدیرعامل مایکروسافت شد ساتیا نادلا مشغول کمک کردن به این شرکت فناوری بوده است تا دوباره اوضاع مناسباش را باز یابد. هرچند مایکروسافت هنوز هم یکی از غولهای سختافزای است- ۹۵ میلیارد دلار از فروش درآمد دارد- ولی از شکوه پیشین خود به عنوان رهبر خلاق و بیچونوچرای فناوری فاصله گرفته است.
ولی نادلا، پیشکسوت مایکروسافت با ۲۳ سال سابقه، یشرفت چشمگیری در جوانسازی شرکت داشته است. او با موفقیت ویندوز ۱۰ را به بازار روانه کرد، شاهکاری که ظرف سه ماه بیش از ۱۱۰ میلیون کاربر جذب کرد؛ و رقبای مایکروسافت مثل سیلزفورس و اوراکل را شریک خود کرد؛ مایکروسافت را به یک بازار امور اینترنتی در حال رشد با پایگاه دادهها، خدمات ابری، و خدمات تحلیل دادههای بزرگ جدید تبدیل کرد؛ و درحالیکه همچنان محبوبیت خود را در میان کارمندان حفظ میکند، گوشهی چشمی هم به بزرگترین تعدیل نیروی شرکت مایکروسافت دارد.پ
۹. الون ماسک
منصب: مدیرعامل تسلا و اسپیسایکس
کشور: ایالات متحده
سن: ۴۵
مردی که معتقد است «چیزی به اسم کسبوکار وجود ندارد، بلکه فقط پشتکار در پیگیری یک هدف است که اهمیت دارد»، تا به امروز ۱۸ شرکت را سرمایهگذاری، پایهگذاری، یا اداره کرده است از جمله دو تا از مبتکرانهترین شرکتهای فناوری در آمریکا: تسلا موتورز و اسپیسایکس. امسال برای هر دو شرکت سال بزرگی بود، واگذاری کراساورهای مدل ایکس فروخته شدهی تسلا در سپتامبر آغاز شد و در ماه جون موشککوتاهبرد اسپیس ایکس برای ایستگاه فضایی بینالمللی ساخته شد که البته پرتاب آن با شکست مواجه شد. اکنون انتظار برای عرضهی انبوه مدل ۳ اتومبیلهای سدان که قرار است تسلا ماه مارس آینده از آن رونمایی کند، بسیار بالا رفته است، و همچنین از محصول دیگری از اسپیسایکس که برای ماه دسامبر تدارک دیده شده است.
ماسک که در ابتدا با تاسیس پیپل در اواخر دههی ۱۹۹۰ موفقیت بزرگی کسب کرده بود، از ثروتی فزاینده و بیش از ۱۱ میلیارد دلار برخوردار است که او را قادر میسازد برای فناوری در آینده دست به آزمایشهایی بزند. در ژانویه، او از طریق توئیتر اعلام کرد که یک ابرپیست ۵ مایلی خواهد ساخت و از دانشجویان و شرکتها دعوت خواهد کرد تا سیستم حمل و نقل سریعالسیر را امتحان کنند و نظراتشان را بگویند. او همچنین امسال ۱۰ میلیون دلار به موسسهی آیندهی زندگی اهدا کرد تا هوش مصنوعی برای انسانها همچنان امن و سودمند باقی بماند.
۸. لری الیسون
منصب: موسس و رییس اجرایی، اوراکل
کشور: ایالات متحده
سن : ۷۲
موسس میلیاردر اوراکل، لری الیسون سال گذشته به سمت مدیرعاملی شرکت تنزل مقام پیدا کرد، ولی از اهمیت نقش او در شرکت کاسته نشده است. او هنوز هم به عنوان رییس و مدیر ارشد فناوری پایگاه دادههای ۳۸ میلیارد دلاری(فروش) این غول فناوری مشغول فعالیت است. الیسون امسال طرحهایاش را برای سبقت گرفتن اوراکل در زمینهی محصولات و خدمات پردازش ابری اعلام کرد، و در کنفرانس فناوری شرکت در اکتبر فاش کرد که ۲۰٪ مشتریاناش-و محاسبات- فناوری را از طریق ابری خریداری کردهاند نه به شیوهی مرسوم و سنتی.
الیسون که طبق معمول یکی از ۱۰ ثروتمندترین آدم دنیا است، ثروتی حدود ۵۰ میلیارد دلار و یک دفتر املاک و مستغلات در حال رشد جهانی دارد. آخرین پروژهی او چیست؟ احیای ورزش تنیس از طریق سرمایهگذاری در محل برگزاری پنجمین گرند اسلم در ایندینولز کالیفرنیا، و قرار گرفتن به عنوان حامی اصلی انجمن بیندانشگاهی تنیس. الیسون مصمم است تنیس را در ایالات متحده به دوران اوجاش بازگرداند و این بازی را در کل جهان به سودآوری بیشتری برساند- کاری که به تازگی با موفقیت در عرصهی فروش انجام داده است.
۷. تیم کوک
منصب: مدیرعامل اپل
کشور: ایالات متحده
سن: ۵۵
تیم کوک با ارزشترین شرکت کرهی زمین را در اپل اداره میکند، که ۶۴۵ میلیارد دلار ثروت دارد. تحت نظارت پیوستهی کوک به عنوان مدیرعامل، ۲۰۱۵ یکی از بهترین سالهای شرکت تا به امروز بوده است.
در میان موفقیتهای ۲۰۱۵ کوک عمدهترینشان ارائهی اپل موزیک، خدمات موسیقی زندهی اپل، بوده است. خدمتی که در ماه جون فعالیتاش شروع شد، و در اکتبر، ۶٫۵ میلیون مشترک دائم داشت و ۸٫۵ میلیون نفر دیگر هم از خدمات نسخهی آزمایشی استفاده میکردند. و آیفون هم از همیشه عامه پسندتر است. در همایش پاییزی سالانه، کوک از آیفون اس. ۶ و آیفون اس.۶ پلاس رونمایی کرد، که ۱۳ میلیون دستگاه در هفتهی اول فروش داشت، و رکورد قبلی را درهم شکست. اخیرا، کوک وسوسه شده است در آینده روی تغییرات عمده در صنعت خودرو سرمایهگذاری کند که به شایعاتی دامن زده است مبنی بر این که خودرو اپل در راه است. امسال جایزهی نهضت حقوق بشر به کوک تعلق گرفت.
۶. جک ما
منصب: موسس و مدیرعامل علیبابا
کشور:چین
سن: ۵۲
دومین ثروتمند کشور چین، موسس و مدیرعامل علیبابا، جک ما رکورد تجارت الکترونیک شرکت را با رقم ۲۵ میلیون دلار عرضهی عمومی اولیه در ۲۰۱۴ شکست- که بزرگترین رقم دنیا تا به امروز بوده است. ولی در دورهی بعد از آی.پی.او ثروت خوب علیبابا رو به افول گذاشت. سهام شرکت در طول سال ۲۰۱۵ افت کرد و در خلال ماه نوامبر به کمتر از ۲۵٪ رسید که به احتمال فراوان به خاطر اقتصاد در حال رکود چین و نگرانیها درمورد کالاهای تقلبی استفاده شده با سوءاستفاده از نام برنامهی شرکت بوده است.
ولی، جک ما، که ثروت خالصی بیش از ۲۵٫۶ میلیارد دلار دارد نگران نیست. علیبابا همچنان در زمرهی یکی از بزرگترین بازارهای جهانی خواهد ماند، و او میگوید: بزرگترین نگرانی رکود اقتصادی چین تنها یک «واکنش افراطی» است. در واقع، جک ما معتقد است چین در میانهی یک گذار اقتصادی است- گذاری که علیبابا بیشک به تسهیل آن کمک خواهد کرد- و نهایتا قویتر از این آزمون بیرون خواهد آمد.
۵. سرجی برین
منصب: موسس و رییس آلفابت
کشور: ایالات متحده
سن: ۴۳
سرجی برین همگام با همکار موسس خود لاری پیج آنطور که اعلام شده بود در ماه آگست به هماهنگی امور بازسازی گستردهی گوگل کمک کرد. این حرکت گوگل را متمم یک شرکت جدید به نام آلفابت کرد که برین آن را اداره میکند و مدیرعامل آن پیج است. تمام بخشهای دیگر گوگل مثل نست و گوگلایکس، حالا شرکتهای جداگانهای هستند که تحت چتر حمایتی آلفابت کار میکنند. این ترکیب فناوری ۶۶ میلیارد دلار فروش در ۲۰۱۴ به ارمغان آورد.
بازسازی صورت گرفته این شرکت دارای دو موسس را از جزییات طولانی و پیچیدهی مرتبط به شرکتهای بزرگ خلاص میکند، و در عوض به آنها اجازه میدهد روی کشف پروژهها و و ایدههای جدید ابتکاری در زمینهی پرتاب سفینه به ماه تمرکز کنند. با در اختیار داشت استعدادهای برتر و منابع فراوان، شرکت به تازگی رویای خانههای تمام خودکار و ماشینهای خود-رو را به واقعیت بدل کرده است.
برین، که در کودکی از مسکو به ایالات متحده مهاجرت کرده است، در ۱۹۹۵ در دانشگاه استنفورد، جایی که هر دو در حال گرفتن دکترا بودند، با پیج آشنا شد. آنها سه سال بعد گوگل را تاسیس کردند، و امروزه ثروت شخصی برین و پیج هر یک به ترتیب ۳۸ میلیارد و ۴۲ میلیارد دلار است.
۴. مارک زاکربرگ
منصب: موسس و مدیرعامل فیسبوک
کشور: ایالات متحده
سن: ۳۲
رهبر بزرگترین شبکهی اجتماعی جهان سال موفقیتآمیزی را پشت سر گذاشت. در ماه می، شرکت واقعیت مجازی اکولوس وی آر که مالک آن فیسبوک است به نحو توجهبرانگیزی اعلام کرد: بالاخره فروش اولین هدست خود، اکولوس ریفت، را برای استفادهی مصرفکنندگان با شروع سال نو آغاز خواهد کرد. چندماه بعد، فیسبوک برای اولین بار اعلام کرد سایتاش یک میلیارد کاربر فقط در یک روز داشته است و روزانه هشت میلیارد بازدید ویدیویی دارد، دو برابر رقمی که در آوریل اعلام کرده بود. سرمایهی شرکت در نوامبر ۲۰۱۵ حدود ۴۰ درصد است و در نتیجه ثروت خالص مارک زاکربرگ به ۴۷٫۶ میلیارد دلار افزایش یافته است.
موسس فیسبوک به سرمایهگذاری میلیونها دلار از ثروت شخصی خود در حوزهی آموزش، و بهطور عمده نوبنیادها ادامه میدهد: آموزش، موسسهای غیرانتفاعی است که او و همسرش پریسیلا در ۲۰۱۰ تاسیس کردند تا وضعیت مدارس را در بیایریا و آلتاسکول، شرکتی که آموزشهای تخصصی را ترویج میدهد، بهبود ببخشند. او همچنین ۱۰۰ میلیون دلار به شبکه، مدارس دولتی نیوجرسی، بخشید که نتایج ناامیدکنندهای به همراه داشت. پس از افشاسازی در یک پست فیسبوکی در ماه جولای مبنی بر این که منتظر رسیدن اولین فرزندشان هستند، اعلام کردند طرحهایی برای بازگشایی یک مدرسهی کی-۱۲ در پالو آلتو تا سال آینده دارند که آموزش و مراقبتهای سلامتی را برای خانواده های کمدرآمد فراهم خواهد کرد.
۳. لری پیج
منصب: موسس و مدیرعامل آلفابت
کشور: ایالات متحده
سن: ۴۳
لری پیج امسال اقدامات عمدهای انجام داد، و کار خود را با اعمال تغییرات اساسی و گسترده در ساختار کسبوکاری گوگل در آگست شروع کرد. او از طریق مطبوعات اعلام کرد گوگل متمم یک شرکت هلدینگ به نام آلفابت خواهد شد که بر تمام معاملات گوگل از جمله در نست، کالیکو، و گوگل ایکس، که همه نهادهایی مستقل هستند، نظارت خواهد کرد.
یکی از پیشکسوتان شرکت، ساندار پیچای، در پُست خود نوشت: «مدیر اجرایی سابق گوگل، پیج، به آلفابت نقلمکان کرد تا در نقش مدیرعامل آنجا را اداره کند.» این تغییر در اکتبر رسمی شد، و پیج حتی شعار معروف گوگل: «بد نباشید» را از شرکت جدیدش حذف کرد.
پیج در ۱۹۹۸ گوگل را با سرجی برین تاسیس کرد که در ادارهی آلفابت هم به عنوان رییس به او کمک خواهد کرد، و آنها امروز به ترتیب ۴۲ و ۳۸ میلیارد دلار ثروت دارند. این زوج حرفهای شرکت را از انجام پروژههای دکترا در استنفورد به یکی از بزرگترین و دستنیافتنیترین شرکتهای فناوری دنیا تبدیل کردند. علاوه بر داشتن یک موتور جستجوی جهانی، این شرکت برای افزودن به طول عمر آدمها در همهی زمینهها از خانههای خودکار گرفته تا ماشینهای خود-رو دستی بر آتش دارد.
۲. جف بزوس
منصب: مدیرعامل، آمازون دات کام
کشور: ایالات متحده
سن: ۵۲
آمازون دات کام یک ابرقدرت غیرقابلانکار در عرصهی تجارت الکترونیک است. این شرکت که ۸۹ میلیارد دلار در زمینهی فروش درآمد دارد اغلب در کسب سود شبکهای با شکست مواجه شده است، سرمایهگذاران شگفتزده در جولای از درآمد ۹۲ میلیارد دلاری ظرف سه ماه خبر دادند، که به آسانی از حد انتظارات تحلیلگران فراتر رفته بود. سرمایهی آمازون با رشد مواجه شد و برای موسس و مدیرعاملاش جف بزوس ثروتی تقریبا معادل ۵۵ میلیارد دلار به بار آورد. بهرغم گزارشات رسانههای منفی در آگست که ادعا کرده بودند انبارهای آمازون از محصولات انباشته است، و محیط کاری سمی دارد- ادعایی که بزوس با آن مخالف است- شرکت همچنان به رشد و شکوفایی خود ادامه داده است.
امسال، بزوس رشد خدمات وب آمازون، شعبهی پردازش ابری، را رهبری کرد و طرحی برای بستهبندی و تحویل سریع از طریق هواپیماهای بدون سرنشین ارائه کرد و اولین کتابفروشی «ببین و ببر» را در سیاتل بازگشایی کرد.
شرکت فضایی خصوصی بزوس، بلو اوریجین، اولین سفینهاش را امسال به فضا پرتاب کرد و برای آزمایش موتورهای موشکی و پرتاب موشکهای سرنشیندار ظرف یک دههی آینده برنامههایی دارد.
افشای یک راز: جف بزوس، از طریق سرمایهگذاریهای شرکت شخصیاش- بزوس اکسپدیشنز- یکی از سرمایهگذاران بیزنساینسایدر است.
۱. بیل گیتس
منصب: رییس و متولی بنیاد بیل و ملیندا گیتس
کشور: ایالات متحده
سن: ۶۱
گیتس مایکروسافت را در ۱۹۷۵ با رفیق دوران کودکیاش پائول آلن تاسیس کرد و در این فرایند به ثروتمندترین آدم کرهی زمین تبدیل شد، با ثروت خالصی معادل ۸۷٫۳ میلیارد دلار. هرچند او هنوز هم در هیئت مدیرهی شرکت هست، ولی دیگر فعالیت چندانی در مایکروسافت ندارد.
درعوض، گیتس روی بخشیدن ثروتاش و ادارهی یکی از قدرتمندترین خیریههای جهان به همراهی همسرش ملیندا تمرکز کرده است. آنها در ۲۰۰۰ و پس از خواندن مقالهای دربارهی بیماریهای قابل درمانی که در کشورهای در حال توسعه باعث مرگ میلیونها کودک میشود، بنیاد بیل و ملیندا گیتس را تاسیس کردند.
از آن زمان، این سازمان ۳۴٫۵ میلیارد دلار به یک سری از نهضتها کمک کرده است، از جمله تلاشهایی برای ریشهکنی ایدز، مالاریا و بسیاری دیگر از بیماریهای عفونی. آنها همچنین از توسعهی کشاورزی، کمکهای اضطراری، کتابخانههای جهانی، فقر شهری، و آموزش حمایت میکنند.
گیتس و دوست خوباش وارن بافیت برای تشویق میلیاردرها به دنبال کردن راه آنها و بخشش نیمی از ثروتشان، «معاهدهی بخشش» را بنیان نهادند که تا به امروز ۱۳۵ نفر آن را امضاء کردهاند.
منبع: .businessinsider