
۱. کار نیکو کردن از پر کردن است.
سخنرانیتان را چند هفته پیش از آن روز بزرگ تمرین کنید. از این زمان برا ی مسلط شدن بر تک تک کلماتی که از دهانتان بیرون میآیند استفاده کنید. صدای خودتان را ضبط کنید و ببینید چقدر آهسته یا سریع صحبت میکنید، به زبان بدنتان نگاه کنید و این که از دستانتان برای خطاب قرار دادن مخاطبان چگونه استفاده میکنید.
هر کلمه از سخنرانیتان را از بر باشید اما به آن شخصیت بدهید، آن را از آنِ خود کنید، آن را منحصربفرد کنید.
همین که در حال تمرین هستید ببینید اگر لحن صدایتان را در قسمتهای مشخصی عوض کنید سخنرانیتان چه اندازه متفاوت خواهد بود. موضوع سخنرانیتان را خوب بلد باشید، اعتماد به نفس هنگام خطاب قرار دادن مخاطبان حیاتی است و روی صحنه نشان خواهد داد چقدر معتمد به نفس هستید.
۲. با یک مخاطب تمرین کنید.
تا حالا چند بار سخنرانیتان را با خودتان تمرین کردهاید، اما در برابر مخاطبان چطور؟ یکی از بهترین روشهای تمرین سخنرانیتان تمرین کردن آن تحت شرایطی است که شبیه به روز سخنرانیتان باشد. در مقابل گروه کوچکی از آدمها تمرین کنید تا اعتماد به نفستان را به نحوی تقویت کنید که وقتی روی صحنه میروید از دیدن تعداد آدمها دستپاچه نشوید.
۳. توجه مخاطبانتان را جلب کنید.
پوشیده نیست که جلب توجه مخاطبانتان در همان آغاز کار یکی از نکات اساسی در سخنرانی عمومی است. شما باید یک ایده یا قضیهی بزرگ را در طول نخستین دقایق سخنرانیتان ارائه دهید. این “قلاب” شما خواهد بود. به محض آن که سخنرانیتان را شروع میکنید باید بیان تمام نکات سخنرانیتان را نیز شروع کنید. به این طریق سریعا توجه مخاطبانتان را به جلب و حفظ خواهید کرد.
۴. زبان بدنتان کلید است.
شما نخستین چیزی هستید که مخاطبان میبینند و این که چگونه خودتان را معرفی میکنید نقش مهمی در چگونگی دریافت اطلاعاتی که قرار است ارائه دهید توسط مخاطبان ایفا میکند. وقتی وارد صحنه میشوید راست ایستادن و صحبت کردن با مخاطبانتان، قدرت و اعتماد به نفس شما را نشان خواهد داد. اگر با حالت خمیده وارد صحنه شوبد و راست نایستید مخاطبان احتمالا خیلی سریعا خسته خواهند شد چون شما خسته هستید.
۵. یک جا نایستید، حرکت کنید.
از صحنه به نفع خودتان استفاده کنید، راه بروید، بدوید، بپرید یا جست و خیز کنید چون با انجام این کار و حرکت کردن چشمان مخاطبان را روی خود نگاه خواهید داشت و آنها را درگیر حفظ خواهید کرد. اگر یکی از کمدیهای کوین هارت را دیده باشید، میبینید که او از حرکت باز نمیایستد و از بدنش برای تاکید بر آنچه به مخاطبان میگوید استفاده میکند. ایستادن پشت تریبون یا میکروفن در طول تمام مدت سخنرانیتان و حرکت نکردن مخاطب مجذوب شدهی شما را به یک مخاطب خوابآلود تبدیل خواهد کرد.
۶. هدفتان را مشخص کنید.
روش دیگری برای جلب توجه مخاطبانتان در همان بدو امر اشاره کردن به تمام نکات صحبتتان برای سخنرانی است. با بیان ترتیب نکات صحبت، نگاهی اجمالی فراهم خواهید آورد از این که ارائهی شما به چه شکل خواهد بود و چه چیزی را پوشش خواهد داد. شما به مخاطبتان خواهید گفت اهداف آن روزتان چیست، و در طول سخنرانی به طور عمیق به هر یک از نکات صحبتتان خواهید پرداخت و نهایتا با خلاصه کردن هر یک از آنها جمعبندی خواهید کرد.
۷. مخاطبتان را بشناسید.
دقیقا نوع مخاطبی را که در سخنرانیتان شرکت خواهند کرد بشناسید. شما میتوانید از این اطلاعات برای هماهنگ کردن سخنرانیتان با نوع آدمهایی که حضور به هم خواهند رساند استفاده کنید. هر چه بیشتر دربارهی مخاطبتان بدانید به شما کمک خواهد کرد سطوح استرس مربوط به سخنرانیتان را کاهش دهید. به علاوه، این کار باعث میشود احساس کنید که در برابر غریبهها نایستادهاید، بلکه در برابر آدمهایی ایستادهاید که علایق یکسان و مشترکی دارند.
۸. با یک سوال یا داستان جالب شروع کنید.
سخنرانیتان را با یک سوال، داستان یا معما شروع کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد تمرکز مخاطبتان را به خود و به آن چه از آنها میخواهید به آن توجه کنند جلب کنید. تئوری نهفته در پس این امر آن است که این کار باعث میشود مخاطبان به جای قضاوت کردنتان در آن لحظات اولیه به چیز دیگری فکر کنند. این روشی برای به سهولت شروع کردن سخنرانیتان و یافتن زمینهی مشترکی با مخاطبان است.
۹. کسان دیگری را پیدا کنید که مسائل یکسانی را تجربه میکنند.
شما تنها کسی نیستید که وحشت حاصله در اثر ظهور در صحنه نمایش را تجربه میکند، میتوانید از این مورد مطمئن باشید. گروهی از آدمها را پیدا کنید که مثل شما مسائل مشترکی را تجربه میکنند و ببینید چگونه بر آن مسائل غلبه میکنند یا چگونه آنها را پشت سر میگذارند. همیشه داشتن یک تیم حامی ابزار فایدهمندی است که باید در انبار ذخایرِ سخنرانیتان داشته باشید.
۱۰. بازخورد بگیرید.
بازخورد گرفتن هیچ اشکالی ندارد، چه بازخورد مثبت باشد چه بازخورد منفی. گوش دادن به آنچه مخاطبتان میگوید یکی از مهمترین بخشهای سخنرانِ موفق بودن است. مخاطبتان ممکن است به چیزهایی اشاره کند که شما در هنگام سخنرانی انجام میدهید که قبلا هرگز متوجه آن نشدهاید. هر بازخوردی را به عنوان انتقادی سازنده بپذیرید و آن را در سخنرانیهای آتیتان به کار ببندید.
انجام سخنرانی در جمع هرگز کار راحتی نیست، بعضی از آدمها با این استعداد به دنیا میآیند، بعضی دیگر برای تمرین و مهارت پیدا کردن در آن به زمان نیاز دارند. این استراتژیها به شما کمک خواهند کرد برای هر سخنرانی در آینده بهتر آماده شوید. مهم است که هنگام آماده شدن برای سخنرانی، شخصیت خود را نشان دهید، به هر حال مخاطب آمده است که شما را ببیند.