چیزهایی که در مورد دوربین باید بدانید

دانستنی های دوربین
خیلی وقتها دوست داریم اتفاقات پیرامونمان را برای همیشه در جایی ثبت کنیم؛ هر وقت هم خواستیم دوباره سراغشان برویم و با دیدن همان تصاویر یادی از آنها داشته باشیم یا همان احساس و اتفاقها را با دیگران به اشتراک بگذاریم.
فيلمبرداری يكی از بهترين راههای ثبت لحظههايی است كه بعدها می توانيم بيشتر درباره شان گفتوگو كنيم يا به جزئيات همان اتفاقها پی ببريم. هرچند آشنايی با اصول فيلمبرداری برای خودش دورهای مفصل خواهد شد اما با رعايت و به كار بستن برخی نكتهها می توانيم تصوير با كيفيت تر و مناسب تری را در تاريخ زندگی مان به ثبت برسانيم.
چه جور دوربينی بخريم؟
در اين بخش بايد به 2 نكته توجه كنيد؛ اينكه دوربين تان چه اندازهای داشته باشد و چقدر می خواهيد هزينه كنيد. ميزان توانايی زوم لنز، حساسيت و نورسنجی برای فيلمبرداری در محيطهای پرنور ويا كم نور از عواملی هستند كه می توانند عيار يك هندی كم را مشخص كنند. در حال حاضر يك مدل دوربينهای بسيار كوچك وارد بازار شده كه به دوربينهای Go Pro معروف است. اين دوربينها به قدری كوچك هستند كه روی كلاه، عينك و يا مچ دست شما بسته می شوند و می توانند از موقعيتهای ويژه همچون اسكی، شنا، دويدن و هر مورد ديگری كه نياز بهدست شما نباشد فيلمبرداری كنند. البته قيمت اين دوربينها هم مثل كارايی شان بالاست!
خوب شارژ كنيد
حتی در محيط خانه كه دسترسی به برق هم داريد، بهتر است يك باتری كاملا شارژ شده كنارتان داشته باشيد اما اگر می خواهيد به تعطيلات يا طبيعت برويد و چند ساعتی فيلمبرداری كنيد، بايد يك باتری اضافه هم داشته باشيد. اين روزها فروش باتريهايي كه اصطلاحا به «بك آپ» شهرت يافته اند برای موبايلها و دوربينها معمول شده است. اين منابع انرژی، معمولا ۴ تا ۵ برابر ميزان شارژ باتري را در خود ذخيره دارند و پس از اتمام انرژی می توانند برق دوربينتان را تأمين كنند. هنگام خريد باتری شارژی اضافه هم به مدت زمان شارژ و حجم آن توجه داشته باشيد. باتری هايی كه حجم بالاتری دارند ديرتر شارژ می شوند اما در عوض می توانند عمر طولانی تری از انرژی و ولتاژ بالاتری را ضمانت كنند.
لرزش را كم كنيد
يكی از مواردی كه می تواند روی كيفيت فيلمبرداری شما تأثيرگذار باشد لرزش دست هنگام فيلمبرداری است. اين مشكل هنگامی كه شما مجبوريد حين فيلمبرداری جايتان را عوض كنيد يا حركت داشته باشيد بيشتر ديده می شود. البته دوربينهای جديد مجهز به لرزشگير اتوماتيك يا همان «استب لايرز» هستند كه تكانها را به حداقل رسانده و اين مشكل را تا حدودی حل می كنند. اگر سوژه فيلمبرداری تان در مكانی ثابت است می توانيد از پايه دوربين برای رفع لرزشهای احتمالی بهره ببريد. اگر هم مجبوريد دوربين را روی دستتان بگيريد، براي ثابت ماندن آن می توانيد دست ديگرتان را درگير كنيد و آن را بهصورت يك پايه، زير دست فيلمبرداری كننده قرار دهيد و يا اينكه دستتان را به جايی تكيه دهيد.
نور را تنظيم كنيد
هنگام فيلمبرداری يا عكاسی، يكی از مهمترين و حياتی ترين نكاتی كه بايد رعايت و تنظيم شود بحث نور و رنگ است. در بحث نور 3 عامل اصلی تأثيرگذار هستند؛ رنگ نور، شدت نور و همين طور كنتراست! هر چه تنظيم اين 3 عامل با دقت بيشتری صورت بگيرد تصويری كه ثبت می شود كيفيت بالاتری خواهد داشت. اصولا دوربينهايی كه بتوانند پهنه نور بيشتری را بگيرند و نشان بدهند، كارايی بالاتری دارند و قيمتشان هم بيشتر است؛ مثلا شما در حال فيلمبرداری از طبيعت در حالت آسمان آفتابی هستيد. اگر شما خورشيد و پرتوی نور آن را با زمين در يك كيفيت مطلوب ثبت كنيد مشخص می شود كه تنظيمات و يا توانايی دوربين شما كاملا درست و بالا بوده است. برای تنظيم ميزان ورودی نور به دوربين بايد سراغ تنظيم ديافراگم دوربين برويد.

اين كار باعث خواهد شد كه در محيطهای پرنور مثل طبيعت با هوای آفتابی يا محيطهای كم نور مثل فيلمبرداری در شب بتوانيد تصاوير باكيفيت داشته باشيد. برای اين كار، كافی است سراغ منوی دوربين رفته و در بخش تنظيمات واژه ديافراگم را پيدا كنيد. حالا اگر محيطتان كمنور است به ديافراگم بالا نياز داريد و اگر محيطتان پر نور است به ديافراگم پايين! نكته ديگر در اينباره اينكه بيشتر شركتهايی كه دوربينهای فيلمبرداری خانگی می سازند با ايجاد المانهای پيش فرض كار شما را راحت كردهاند. اين المانها بهصورت اشكالی مانند آفتاب، ابر، طبيعت و خانه نشان داده می شوند و شما با انتخاب هر كدام از اينها، دوربين تان را بهصورت خودكار تنظيم خواهيد كرد.
نحوه کادر بندی كادربندی
درباره كادربندی هم بايد چشممان را عادت بدهيم تا هميشه تصاوير را افقی ببينيم. مثلا زمانی كه ما عكاسی يا نقاشی می كنيم، می توانيم اشخاص يا اشيا را عمودی كار كنيم اما لنز دوربين همانند چشم انسان همهچيز را افقی می بيند و در اين حالت، بخشی از تصوير شما به طور طبيعی خالی می ماند. اگر می خواهيد از يك صورت كه حالتی عمودی دارد فيلمبرداري «كلوز آپ» كنيد بايد به سمت نگاه آن شخص توجه داشته باشيد و فضای خالی را در همان سو قرار دهيد. با اين كار می توانيد وزن تصوير و سوژه را به خوبی رعايت كنيد. در فيلمبرداریها به وزن سوژه هم توجه داشته باشيد؛ مثلا اگر يك نوه در كنار مادربزرگش نشسته، بايد ببينيد كه می خواهيد كانون توجه شما نوه باشد يا مادربزرگ. هر كدام كه در آن تصوير وزن بيشتری برای شما داشته باشند در نقطه طلايی كادر شما قرار می گيرند.
با دوربين زوم كنيد يا نه؟
خيلی وقتها پيش می آيد كه شما بهعنوان فيلمبردار دوست داريد روی تصوير يا سوژه خاصی زوم كنيد. زوم كردن روی سوژه در 2 حالت رخ می دهد؛ اول اينكه شما ابتدا روی سوژه زوم می كنيد و سپس دكمه فيلمبرداری را می زنيد. در حالت دوم نيز همانطور كه داريد فيلمبرداری می كنيد روی سوژه تان زوم داشته باشيد. در بخش اول كافی است كه كادربندی درستی از سوژه داشته باشيد. اما در حالت دوم بايد با زوم كردن يا از زوم درآمدن روی سوژه معنا و مفهومی را به بيننده برسانيد؛ مثلا در اجراهای تلويزيونی، روی مجری زوم می كنند و بعد می بينيد كه دوربين به تدريج از حالت زوم خارج می شود تا فرصت خداحافظی و دورشدن مجری را بهتر القا كند! هنگام زوم كردن مراقب باشيد كه دست تان زياد نلرزد. يادتان باشد زوم كردن يا از حالت زوم خارج شدن مداوم و زياد، می تواند احساس خستگی در بيننده ايجاد كند!
سراغ نرمافزارها برويد
پس از آنكه فيلمبرداریتان تمام شد می توانيد براي ويرايش تصاوير خام از نرمافزارهای ويژه استفاده كنيد. اگر فيلم را روی نوار ضبط كرده باشيد، برای ويرايش لازم است كه تصاوير را ابتدا به فايل ديجيتال تبديل كنيد. سپس فايل ديجيتال يا اصطلاحا «كپچر» شده را با استفاده از نرم افزارهای عمومی كه كار كردن با آنها چندان هم مشكل نيست، ويرايش كنيد.
فيلم گرفتن با موبایل
گوشی های تلفن همراه طی سالهای گذشته اين امكان را فراهم كردهاند كه بتوان با آنها با كيفيت نسبتا مطلوب فيلمبرداری كرد.
درست دست بگيريد: يادتان باشد دوربين را بهصورت افقی، با 2 دست و محكم توی دستتان بگيريد و كنترل انگشتانتان را هم داشته باشيد تا روی لنز قرار نگيرد.
لرزشها را كم كنيد: گاهی اوقات هنگام فيلمبرداری موبايلی، حركت دادن دست يا جابهجا شدن اجتناب ناپذير است. در اين هنگام به محيط اطرافتان توجه داشته باشيد تا به جايی نخوريد. سعی كنيد تا آنجا كه ممكن است از لرزش موبايل جلوگيری به عمل آوريد تا تصاويرتان تار يا لرزان نشود.
كيفيت را داشته باشيد: گوشی های تلفن همراه می توانند فيلم شما را در 3 حالت كيفيت پايين، متوسط و بالا ضبط كنند. اگر ميخواهيد فيلمبرداری با كيفيت بالا انجام دهيد حتما پيش از آن از ميزان حجم خالی موبايلتان مطمئن شويد تا وسط كار با پيام پر شدن حافظه مواجه نشويد.
اول تميز كنيد: قبل از فيلمبرداری با موبايل يا دوربين، از تميز بودن لنز آن مطمئن شويد. بهترين شيوه برای تميز كردن لنز، استفاده از يك دستمال نرم و مايع شيشه شور حاوی الكل است تا زود محو شود و رسوب به جا نگذارد.
موضوع : چیزهایی که در مورد دوربین باید بدانید
مطالب مرتبط :
بهترین دوربین های کنون برای فیلمبرداری
چگونه یک دوربین عکاسی مناسب بخریم؟
8 توصیه برای افزایش طول عمر دوربین عکاسی
معرفی سریعترین دوربین جهان
۱۰ تکنیک کاربردی برای عکاسی حرفه ای