چگونه آرامش روحی پیدا کنیم؟
آیا گاهی زندگی برایتان سخت و پیچیده می شود؟ با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنید؟ این شرایط سخت ممکن است برای هر کسی به وجود آید. سوالی که در این شرایط برای اکثر ما به وجود می آید این است که” چگونه آرامش روحی پیدا کنیم؟ ” خوشبختانه روش هایی برای خلاص شدن از انرژی منفی و افزایش آرامش روحی در زندگی وجود دارد. بسیاری از افراد نمی دانند برای پیدا کردن آرامش روحی از کجا باید شروع کنند. چند مرحله برای افزایش آرامش در زندگی وجود دارد. در این مقاله راهکارهایی برای ایجاد تغییرات کوچک در رفتار و تغییراتی بزرگ در سبک زندگی وجود دارد.
نفس عمیق بکشید
نفس کشیدن غیر ارادی یک فعالیت ساده به نظر می رسد، اما یک روش فوق العاده برای افزایش آرامش روحی و روانی است. نفس کشیدن و احساسات تا حد زیادی به هم مرتبط هستند. اگر بتوانید آرام، منظم و عمیق نفس بکشید، احساسات شما هم آرام تر خواهند شد. تمرینات تنفسی، کورتیزول یا هورمون استرس را کم کرده و اعصاب پاراسمپاتیک را فعال می کند که موجب ایجاد آرامش در بدن می شود. مراحل انجام تمرینات تنفسی به این صورت هستند:
- محل راحتی را برای نشستن پیدا کنید.
- یک دست را روی شکم و دست دیگر را روی قفسه سینه قرار دهید.
- نفس عمیق بکشید، به طوری که شکم تان داخل رفته و قفسه سینه ثابت بماند.
- برای چند لحظه نفس خود را نگه داشته، سپس آن را رها کنید.
- این تمرین را آن قدر ادامه دهید تا به ریتم منظم برسید و روزانه ۱۰ دقیقه آن را انجام دهید.
ورزش کنید
یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای بدن و ذهن خود انجام دهید، ورزش منظم است. هفته ای ۳ تا ۵ بار و هر بار به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ورزش های هوازی مثل پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا و دو انجام دهید تا به نتیجه مناسب برسید. برخی از مزیت های ورزش عبارتند از:
- ذهن تان را مملو از هورمون های شادی (آندورفین و سروتونین) کرده و حال تان را بهتر می کند.
- انرژی را افزایش داده و خستگی را کاهش می دهد.
- کیفیت خواب را بالا برده و بر بی خوابی مزمن هم تاثیر می گذارد.
- ریسک بیماری های قلبی و دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد.
از نور خورشید غافل نشوید
نور خورشید باعث تولید ویتامین D شده که میزان سراتونین را افزایش می دهد. نوری که در داخل خانه به شما می رسد چنین اثری ندارد؛ پس وقت بیشتری را خارج از خانه صرف کرده و فعالیت هایی مثل ورزش در فضای باز، شنا در استخر رو باز و پیک نیک رفتن را انجام دهید.
به فعالیتی مشغول شوید
یکی از بهترین راه ها برای داشتن آرامش روحی و رضایت خاطر، انجام فعالیتی است که دوست دارید؛ یعنی خود را کاملا درگیر انجام کاری کرده و به چیز دیگری فکر نکنید. خود را مشغول به فعالیتی کنید که دوست دارید و با انجام آن توانایی های خود را به چالش بکشید.
- کاری را که دوست دارید انجام دهید، فرقی ندارد که ورزش مورد علاقه تان باشد یا کشیدن نقاشی.
سخاوتمند باشید
سخاوتمندی شما را شادتر کرده و باعث ایجاد آرامش روحی و روانی می شود. کمک مالی باعث کاهش ترشح هورمون کورتیزول شده، طول عمر و سلامت فکری را بیشتر می کند. افراد سخاوتمند، کمتر دچار افسردگی می شوند. شما می توانید سخاوتمندی خود را به هر نحوی که دوست دارید نشان دهید، اما در ادامه با چند نمونه آشنا خواهید شد:
- حضور داوطلبانه در مراکز خیریه
- کمک مالی به موسسه خیریه
- کمک مالی به اعضای خانواده و دوستان و یا انجام کارهایی برای آن ها، مثل انجام امور خانه یا نگه داری از کودکان
شکرگذار باشید
شکرگذاری برای آن چه که در زندگی دارید، یک راه مناسب برای افزایش آرامش روحی است. شاکر بودن استرس را کم کرده، و رضایت و خوش بینی را در زندگی افزایش می دهد. برای شاکر بودن نیازی نیست همه چیز داشته باشید، همیشه دلیلی برای شکرگذاری وجود دارد. چند راهکار برای افزایش شکرگذاری عبارتند از:
- روزانه در یک دفترچه دلایلی برای شکرگذاری بنویسید. افرادی که این کار را انجام می دهند در کل، زندگی بهتری خواهند داشت.
- نیمه پر لیوان را ببینید. برای مثال همسایه پر سر و صدا می تواند موجب افزایش صبر و توانایی کنترل خشم در شما شود.
فعالیت اجتماعی خود را افزایش دهید
اکثر افراد در اجتماع بودن را به تنهایی ترجیح می دهند. همچنین روابط با دیگران معمولا موجب افزایش شادی و آرامش می گردد. هرچه دغدغه های بیشتری داشته باشیم، آرامش روحی کمتری خواهیم داشت؛ البته وقت گذراندن با افراد نزدیک در این مورد استثنا است.
- برای مثال اگر فردی مذهبی باشید می توانید در کلیسا، مسجد یا معبدی حضور پیدا کنید.
- می توانید عضو یک تیم ورزشی یا کتاب خوانی شوید.
خودتان را نشان دهید
کارهای خلاقانه می توانند یک منبع خوب برای شادی و آرامش روح باشند. با نشان دادن روحیه هنرمندتان، حس بهتری نسبت به زندگی خواهید داشت. چند راهکار برای افزایش روحیه خلاقانه وجود دارد که به شرح زیر می باشند:
- نقاشی بکشید یا رنگ آمیزی کنید. قرار نیست یک هنرمند فوق العاده باشید؛ به هر حال با انجام این کار، روح خود را تزکیه و خلاقیت تان را درگیر می کنید.
- برقصید. به کلاس رقص رفته یا خودتان در خانه تمرین کنید.
- ساز بنوازید. گیتار، پیانو و یا هر ساز دیگری که به نشان دادن توانایی های شما در زمینه موسیقی کمک کند.
چالش های ذهنی خود را برطرف کنید
چالش های خود را بشناسید
اگر چیزی مانع آرامش روحی شما می شود، بهتر است آن را بشناسید. با این کار از پس موانع برآمده و به آرامش روحی خواهید رسید. یک لیست از مواردی که شما را آزار می دهند بنویسید؛ نوشتن آن ها راه خوبی برای کنترل درگیری ذهنی است.
با گذشته خود کنار بیایید
آیا اتفاقی در گذشته وجود دارد که هنوز شما را آزار می دهد؟ در کار خود شکست خورده یا به کسی نگفته اید که او را دوست دارید؟ برای فراموش کردن اتفاقات بد گذشته سعی کنید با آن کنار بیایید. درگیری با اتفاقات بد گذشته می تواند آرامش روحی و روانی موجود در حال حاضر زندگی شما را از بین ببرد.
- خودتان را ببخشید. در گذشته آگاهی و دانش امروز را نداشتید و احتمالا اتفاقاتی رخ داده اند که بهتر است آن ها را فراموش کنید.
- عصبانیت خود را تخلیه کنید. هنگام تنهایی، درباره خشم خود بنویسید. چون کسی این خشم را نمی بیند دلیلی ندارد آن را پنهان کنید؛ پس می توانید خودتان را به راحتی رها کنید. بسیار مهم است که این احساس عصبانیت را تخلیه کرده و اجازه ندهید که روی شما اثر منفی بگذارد.
- اتفاقاتی که افتاده را بپذیرید. تکرار وقایعی که برایتان رخ داده، تنها احساسات منفی را بیشتر و بیشتر می کند. پذیرفتن و گذشتن از آنچه که اتفاق افتاده، در پروسه بهبود شما تاثیر بسیار زیادی خواهد گذشت که این تاثیر در آینده شما هم نقش خواهد داشت.
روابط تان را بهبود دهید
اگر رابطه شما با والدین تان یا با کسی که دوستش دارید دچار تنش شده است، آن را درست کنید تا راحت تر بتوانید خود و زندگی تان را بپذیرید. گاهی حل کردن مسائلی که در حال حاضر دشوار است، یکی از بهترین راه ها برای به دست آوردن آرامش روحی است. روابط نزدیک یکی از مهم ترین منابع شادی و آرامش روحی هستند، پس ارزش دارند که مسائلی را فراموش کرده و روابط را بهتر کنید.
- اگر رابطه عاشقانه یا ازدواج تان در خطر است، به دنبال یک مشاور مجرب در این زمینه باشید تا به شما کمک کند.
- اگر به کسی آسیب رساندید، از او طلب بخشش کنید. حتما مسئولیت این عمل را به عهده بگیرید.
- به فردی که روابط تان با او دچار مشکل شده، پیام داده و بگویید که می خواهید ارتباط تان را با او حفظ کنید.
- یکی از مهم ترین دلایل نارضایتی در زندگی، انزوای اجتماعی است. خود را در انزوا قرار ندهید، چراکه حضور در اجتماع برای آرامش روحی ضروری است. فعالیت هایی مثل کارهای داوطلبانه، رفتن به کلاس، عضویت در گروه کتاب خوانی یا انجام ورزش های گروهی راهکار های خوبی برای شرکت در اجتماع هستند.
دیگران را ببخشید
کینه توزی کار راحتی است، اما بخشیدن کسانی که به ما آسیب زده اند برای سلامت فکری و روابط بهتر لازم و ضروری است. اگر به دنبال آرامش روحی هستید، می بایست تلخی های گذشته را فراموش کنید. نیازی نیست با کسی آشتی کنید، بخشش در درون شما اتفاق می افتد نه در ظاهر و رابطه تان با آن فرد.
- زمانی که فردی را می بخشید در واقع روح خود را با رها کردن شکایت ها و قضاوت های منفی التیام می دهید. عصبانیت در هر شرایط سخت جدید، لذت نبردن از زندگی در حال حاضر، از بین رفتن روابط اجتماعی، احساس پوچی در زندگی و افسرده یا عصبی شدن همگی از عوارض منفی کینه توزی هستند.
- اسم کسانی که از دست آن ها عصبانی هستید را با دلیل بنویسید، سپس به هرکدام از آن ها بگویید که تو را بخشیده ام؛ این کار یک تمرین مناسب برای بخشش است. عدم گذشت، بیشتر از دیگران به خودتان آسیب می زند. پس بخشش را به خاطر آرامش روحی خودتان انجام دهید.
مادی گرا نباشید
خرید کردن راه خوبی برای رسیدن به آرامش روحی نیست. در ابتدا که چیزی را می خرید ممکن است احساس شادی خوبی به شما دست دهد، اما این احساس ناپایدار تر از شادی های ناشی از روابط صمیمی است و به زودی از بین می رود. مادی گرایی حس رقابت و ریسک افسردگی را بیشتر کرده و احساس افسردگی و نارضایتی را افزایش می دهد. مراقب باشید برای رسیدن به آرامش روحی در دام مادیات گرفتار نشوید.
اگر لازم است تغییراتی در زند گی خود ایجاد کنید
برای رسیدن به آرامش، شاید لازم باشد تغییراتی اساسی در زندگی خود ایجاد کنید. برای مثال زندگی کردن در یک محله بد می تواند تاثیر فکری منفی گذاشته و باعث ایجاد افسردگی شود. اگر از شرایط فعلی مثل شغل یا محل زندگی خود راضی نیستید، بهتر است تغییراتی در محیط اطراف تان ایجاد کنید. کاری که دوستش ندارید یا محله نا امن به نظر قابل تحمل می آید، اما می تواند تاثیرات بدی روی سلامت ذهنی گذاشته و شما را از داشتن آرامش روحی و روانی منع کند. در ادامه با چند توصیه برای ایجاد تغییرات پایدار آشنا خواهید شد:
- کاری را انجام دهید که از آن مطمئن هستید. زمانی که برنامه ریزی می کنید، مطمئن شوید کاری را که دوست دارید انجام می دهید. برای مثال، قبل از رفتن به محل زندگی جدید از فرهنگ، غذا، سبک زندگی، وابستگی سیاسی و مسائل این چنینی مطمئن شوید.
- قدم های کوچک و معقول بردارید. برای مثال ناگهان تصمیم نگیرید که هفته بعد در نقطه دیگری از کشور زندگی کنید. اگر قصد جابه جایی دارید ابتدا درباره مسائلی مثل شرایط خانه، مدرسه و سایر موارد پرس و جو کنید و سپس تصمیم گیری را انجام دهید.
- زندگی و تصمیمات تان را با افراد دیگر هم در میان بگذارید. تنهایی مسئولیت تمام کارها و تصمیم گیری ها را به عهده نگیرید. از دوستان و خانواده خود هم نظر بخواهید و بگذارید شما را راهنمایی کنند. اگر قصد جابه جایی دارید، از آنها هم نظرشان را بپرسید یا بخواهید در کارهای جابه جا شدن به شما کمک کنند.
تعامل با افراد منفی را کنار بگذارید
روابط نادرست مانع از داشتن آرامش روحی در زندگی می شود. افراد منفی می توانند احساسات شما را از بین برده یا از شما سوء استفاده کنند. شاید احساس کنید در رابطه همیشه همه چیز در مورد آن هاست یا در کنار آن ها نمی توانید داحت بوده و خودتان باشید. چند نکته برای تعامل با افراد منفی در ادامه آمده است:
- احساسات خود را نادیده نگیرید. ممکن است برای بودن با افرادی که احساس می کنید در کنارشان خوش حالید دلایل زیادی داشته باشید؛ اما از خودتان بپرسید که پس از وقت گذراندن با آن ها چه احساسی پیدا می کنید؟ آیا واقعا می خواهید در کنار آن ها باشید؟ این افراد چه چیزی به شما می دهند که قبلا نداشته اید؟
- هدف خود از رابطه را مشخص کنید. حتی روابط نادرست هم ممکن است گاهی مزیت هایی برایتان داشته باشند؛ وگرنه مطمئنا در آن رابطه نمی ماندید. شاید فردی شما را آزار می دهد اما در کنار او آرامش دارید. یا شخصی رفتار های بد خود را با خرید هدیه و کارهایی مانند آن جبران می کند.
- منابع جایگزینی برای آرامش روحی و روانی پیدا کنید. احتمالا می توانید راه های دیگری پیدا کنید که این احساس نیاز را نه به شخص دیگر، بلکه تنها به خودتان داشته باشید. لازم نیست یک رابطه دوستانه یا عاشقانه نادرست را ادامه دهید؛ شما می توانید بدون ایجاد تغییرات بزرگ، شرایط مشابهی را به وجود آورید. بهتر است به سراغ افراد جدید بروید.
نکاتی برای داشتن آرامش روحی
- هر زمان که احساس ناراحتی کردید، با فردی که دوستش دارید بیرون رفته و احساسات تان را با او در میان بگذارید.
- از بیان کردن احساسات درونی تان هراس نداشته باشید.
- برای همه چیزهایی که در زندگی دارید شکر گذار باشید.
- قدر افراد زندگی تان را بدانید و تا حد ممکن به آن ها کمک کنید.
- از تغییرات نترسید و آن ها را قبول کنید.
- به یاد داشته باشید که زندگی هیچ کس کاملا فوق العاده نیست.
چگونه آرامش روحی پیدا کنیم؟
منبع: وبسایت ریموژ
مطالب مرتبط:
راهکارهایی برای خوشحال بودن
ویژگی افراد خوشحال
راههای ساده برای خوشحال بودن در زندگی روزمره
۴ چیزی که افراد خوشحال هیچ وقت به آن وابسته نمیشوند
احساس ثروتمند بودن کنید