چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ

چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ به ترتیب شامل موارد زیر می باشند :
1 - مقاومت در برابر لکه دار شدن
2 - استحکام
3 - مقاومت در برابر ساییدگی و خراش
4 - دوام
1 - مقاومت در برابر لکه دار شدن در چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ :
سه فاکتور اصلی که مقاومت در برابر لکه پذیری سنگ را مشخص می کنند شامل موارد زیر می باشند :
الف- جذب آب
ب- ترکیب شناسی
ج- ظاهر سنگ
الف – جذب آب
برای خاصیت لکه پذیری سنگ هر سه عامل جذب آب، ترکیب شناسی و ظاهر سنگ بر روی آن تاثیر گذار است و بر اساس نوع سنگ و نحوه کابرد آن تاثیر هر یک از این عوامل متفاوت است ولی میزان جذب آب به صورت مستقیم به مقاومت سنگ در برابر لکه دار شدن تاثیر می گذارد. به زبان ساده تر، افزایش میزان جذب آب باعث ایجاد خاصیت لک پذیری سنگ با هر ترکیب و هر ظاهری می شود. جدول زیر میزان متعارف درصد جذب آب را در انواع سنگ های ساختمانی مطابق با استانداردهای بین المللی ( ای اس تی ام ) نشان می دهد.

انتخاب سنگی با جذب آب کم عاملی حیاتی برای کاهش خطر لکه دار شدن متریال نصب شده می باشد.
ب – ترکیب شناسی
ترکیب شناسی در چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ به خصوص در مورد انتخاب سنگ های آهکی و تراورتن اهمیت زیادی دارد. سنگ های آهکی در برابر لکه های اسیدی (مایعاتی همچون شربت، نوشیدنی های غیر الکلی، ادرار و حتی عرق کف دست) آسیب پذیر هستند. بنابراین استفاده از سنگهای آهکی و مرمر پرداخت شده در مکان های پر تردد و یا مکانهایی که امکان ریختن مایعات اسیدی وجود دارد انتخاب اشتباهی است که منجر به تشکیل لکه می شود که این لکه ها قابل پاک شدن نیز نمی باشند و تنها راه برای برطرف نمودن آن استفاده ازجلا دهنده های مکانیکی است. سیلرهایی در بازار وجود دارند که میتوانند از ایجاد لکه بر روی سنگ جلوگیری کنند این سیلرها صرفاً برای جلوگیری از جذب لکه ساخته شده اند و به همین دلیل از ایجاد لک های سطحی بر روی سنگ جلوگیری می کنند و باعث جلای سطح سنگ می شوند. همچنین می توان از روکش های موضعی در مناطقی که ریسک بسیار بالایی دارد و بیش از دیگر مناطق در تماس با عوامل خارجی وجود دارند استفاده نمود.
ج – ظاهر سنگ
ظاهر سنگ در چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ می تواند به عنوان بهترین امتیاز برای مشخص شدن و یا محو شدن لکه ها به حساب بیاید. سنگ های تیره، سنگ های شکل دار و یا رنگارنگ در ظاهر به صورت لکه دار دیده می شوند و به همین دلیل دارای قابلیت بالایی در مخفی کردن لکه های ایجاد شده بر روی سطح خود هستند. این پدیده را می توان با ایجاد یک لک سَس بر روی پیراهن کاملا سفید با یک پیراهن قرمز چهارخانه قیاس کرد.
2 - استحکام در چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ
شاید نیاز به استحکام امری بدیهی باشد ولی چگونه میتوان استحکام یک سنگ را سنجید؟ در صورتیکه انجام آزمایشات استحکام بر روی سنگ برایتان مقدور نیست می توانید با یک دریل بر روی نمونه های کوچکی از سنگ این آزمون را انجام دهید و میزان سهولت دریل کاری را ملاکی برای مقایسه استحکام نمونه ها قرار دهید. میزان استحکام انواع مختلف سنگ در جدول زیر با توجه به استانداردهای ای اس تی ام نشان داده شده است.

استحکام کششی مشخصه دیگری است که ارتباط زیادی با قابلیت انجام فرآیندهای تولید سنگ های ساختمانی دارد. مجموعه های تولیدی مدرن می توانند سنگ ها را در قطعات اسلب بزرگ و باریک تولید کنند، چنین سنگ هایی برای جلوگیری از خرد شدن باید دارای استحکام کششی بالایی باشند. این ویژگی سنگ باید با تست بارگذاری چهار نقطه ای در راستای مرکز قطعه انجام شود. میتوان این کار را با آزمایش ضریب گسیختگی هم انجام داد. تجربه نشان می دهد که میزان استحکام برخی سنگ ها بعد از خیس شدنشان بیش از پنجاه درصد کاهش پیدا میکند. در این صورت اندازه گیری و بررسی استحکام در حالت خشکی و استحکام در حالت خیسی هر دو امری مهم می باشند. اگر به این کاهش استحکام توجه نشود میتواند باعث تخریب سنگ در حین فرآوری و یا نصب آن شود. سطح معمولی استحکام کششی و یا ضریب گسیختگی سنگ های مختلف در جدول زیر نمایش داده شده است. نتیجه نشان می دهد که استحکام کششی چه در زمانی که متریال خیس است چه در زمانی که خشک است در مقایسه با استحکام فشاری بسیار کمتر می باشد.

3 - مقاومت در برابر ساییدگی و خراش در چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ
در طی گذشت زمان دوام سنگ در برابر ساییدگی بسیار حائز اهمیت بوده و تاثیر چشمگیری بر ظاهر سنگ می گذارد. مقاومت کم در برابر ساییدگی می تواند باعث تغییرات محسوس در ظاهر و یا حتی خرد شدن لبه های سنگ شود. سنگ هایی که دارای چنین ایرادی می باشند، هنگام راه رفتن بر روی سنگ فرش با چنین جنسی در زیر پا وجود سنگ ریزه احساس می شود. معمولاً سنگهایی که دارای مقاومت به ساییدگی بالایی دارند در برابر لغزش و سر خوردن نیز مقاوم تر بوده و سنگ هایی که دارای خاصیت مقاومت به ساییدگی کمی دارند در اثر رفت و آمد و به مرور زمان تبدیل به سطحی لیز و لغزنده می شوند.
در استرالیا مقاومت در برابر ساییدگی سنگ های ساختمانی توسط متد "تابر آبرازر" اندازه گیری می شود و با این روش عدد ایندکس ساییدگی سنگ مشخص می شود. هرچه عدد ایندکس بزرگتر باشد مقاومت بیشتری در برابر ساییدگی خواهیم داشت. میزان متوسط ایندکس ساییدگی سنگ های ساختمانی همراه با استاندارد های متداول در جدول زیر نشان داده شده است.

بنا بر تجربیات حاصله میزان حداقل ایندکس های ساییدگی مورد قبول برای استفاده از سنگ های مختلف در کاربردهای مختلف مطابق با جدول زیر توصیه می شود.

4 - دوام در چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ
سنگ ساختمانی به عنوان سنگی با دوام شناخته شده است، حتی عده ای به آن لقب "متریال ابدی" را می دهند. این موضوع تا زمانی صحت دارد که سنگ با محیط اطراف خود انطباق داشته باشد. خرابی سنگ معمولاً به واسطه یک یا تمام دلایل زیر رخ می دهد :
حمله نمکی
یخ زدن - قرار گرفتن در چرخه تولید و ذوب شدن یخ
لق بودن
دوام سنگ آیتم بسیار پیچیده ای است که مواردی همچون جذب آب ، استحکام درونی و وجود روزنه تعیین کننده میزان آن می باشد. سنگ های با دوام بالا می توانند در برابر حمله بلورهای نمک و یا نفوذ کریستال های یخ در فصل سرما مقاومت بیشتری نشان دهند همچنین میزان جذب آب پایین نیز باعث افزایش دوام سنگ می شود. هرچند روزنه ها و رگه های موجود در سنگ محلی مناسب برای نفوذ محلول های زیان آور و رشد بلورهای نمک می باشد ولی شیارها و حفره های با اندازه ی بزرگ می توانند با کاهش فشار وارده از سوی بلورهای نمکی و یا کریستال های یخ، باعث کاهش دوام سنگ نشده بلکه موجب افزایش دوام سنگ نیز شوند.
در استرالیا دوام یک سنگ ساختمانی معمولا با سنجش مقاومت آن در برابر حمله نمکی تعیین می شود. این تست با چرخه های خیس نمودن نمونه ها در محلول نمک و خشک کردن آن به وسیله ی اجاق خشک کن انجام می شود. در پایان این چرخه، میزان کاهش وزن سنگ اندازه گیری می شود و به عنوان میزان تخریب سنگ در اثر حمله نمک تشخیص داده می شود. این آزمون دید جامع و مفیدی از حالت خرابی و پوسیدگی سنگ در اثر حمله نمکی در اختیار ما می گذارد. این حمله می تواند اثر خود را به صورت ایجاد حفره در سنگ، ورقه کردن سنگ و یا از بین رفتن بخشی از سنگ نشان دهد ولی تا کنون استاندارد و معیار مشخصی برای حد مجاز تخریب سنگ در برابر حمله نمکی منتشر نشده است.
نتیجه گیری
درچهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ به توضیح تاثیر گذار بر کیفیت یک سنگ پرداخته شد. این موارد قابل تعمیم برای سنگ کابینت آشپزخانه، سنگ کف پوش، سنگ نما و دیگر انواع سنگ می باشد و هر یک از این چهار معیار اهمیت خاص خود را دارند و بسته به دلیل استفاده و موقعیت اجرای سنگ اولویت بندی این معیارها تغییر می یابند.
کسب اطمینان از مناسب بودن سنگ و انجام انتخابی آگاهانه در بازار سنگ اغلب کاری دشوار است مخصوصاً با حجم زیادی از سنگ های بی نشان و تست نشده ای که به کشور ما سرآزیر شده اند. در نهایت به عنوان مصرف کننده و یا فروشنده سنگ به شما بستگی دارد که حداقل اطلاعات پایه در شناسایی و انتخاب سنگ مناسب را آموزش ببینید. بررسی اطلاعات فنی یک سنگ شامل میزان جذب آب ،استحکام ( چه تراکمی چه کششی ) مقاومت در برابر ساییدگی و دوام این توانایی را به شما می بخشد تا سنگی مناسب را انتخاب کنید.
موضوع: چهارنکته اساسی برای انتخاب سنگ
مطالب مرتبط:
اصول دکوراسیون داخلی
آموزش بهترین روش انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
تفاوت های اصلی معماری داخلی و دکوراسیون داخلی
تاثیر کاغذ دیواری در دکوراسیون داخلی
معرفی کامل سنگ آنتیک
معرفی جامع سنگ مرمریت