مروری بر زندگینامه عارف فرزانه ملاصدرای شیرازی
صدرالدین محمد بن ابراهیم قوام شیرازی معروف به ملاصدرا و صدرالمتالهین روز نهم جمادی الاول سال 979 قمری (هفدهم مهر 950، 1571 میلادی)، در شیراز و در محله قوام متولد شد . نام او را محمد گذاشتند، پدر او مردی دیندار و دوستدار علم و دانش بود.محمد پسری باهوش بود که نظر هر کسی را به خود جلب می کرد .صدرالمتالهین شیرازی، از جمله فیلسوفانی است که در جریان فکر فلسفی در جهان اسلام، سخن نو و تازه گفته و مسائل جدیدی مطرح کرده است. ملاصدرا با قرآن مجید و روایات مأنوس بود و از آنها برای حل مسایل فلسفی اش کمک می گرفت. از ویژگی های ملاصدرا، ایمان راسخ وی به اصول و مبانی اعتقادی شیعه دوازده امامی است. وی در آثار خود در مواضع مختلف، اصول اعتقادات شیعه را جمع آوری کرده است.
تحصیلات ملاصدرای شیرازی
ملاصدرا تحصیلات مقدماتی خود را نزد پدر فرا گرفت. پس از فوت پدرش به اصفهان که از جهت علوم نقلی و عقلی رونق داشت رفت. ملاصدرا علوم عقلی را نزد سید محمد باقر میرداماد و علوم نقلی را از شیخ بهاء الدین عاملی فراگرفت و از این دو اجازه دریافت کرد.
پس از اصفهان، دوباره به شیراز بازگشت. وی در شیراز در مدرسه خان تدریس میکرد. در شیراز برخی از علما وی را آزار دادند و او شیراز را به سوی کهک یکی از روستاهای اطراف قم ترک کرد و سالها در انزوا به ریاضت پرداخت. پس از این دوران وی به تألیف و تأسیس مکتب فلسفی خود روی آورد و تا پایان عمر بدان مشغول بود. مطابق برخی اسناد وی بخش پایانی زندگی را در قم گذراند.
ملاصدرا دارای 5 فرزند به نام های ابراهیم، محمد رضا، ام کلثوم، زبیده، نظام الدین احمد، معصومه بود
آثار ملاصدرا
مهم ترین آثار ملاصدرای شیرازی عبارت اند از:
- أسرار الآیات
- آگاهی و گواهی
- الإلهیات من الشفاء
- الرسائل
- الحکمة المتعالیة في الأسفار العقلیة الأربعة
- الشواهد الربوبیة في المناهج السلوکیة
- المبدأ و المعاد
- المشاعر
- المظاهر الإلهیة في أسرار العلوم الکمالیة
- إیقاظ النائمین
- تفسیر القرآن الکریم
- شرح المشاعر
- شرح بر زاد المسافر
- شرح الهدایة الاثیریة
- عرفان و عارف نمایان
- کسر أصنام الجاهلیة
- مجموعه رسائل فلسفی صدر المتألهین
- مفاتیح الغیب
- منطق نوین
در گذشت ملاصدرای شیرازی
ملاصدرا حکیم وارسته در طول عمر 71 ساله اش هفت بار با پای پیاده به حج مشرف شد و در آخر نیز سر بر این راه نهاد و به هنگام آغاز سفر هفتم یا در بازگشت از آن سفر به سال 1050 هجری قمری در شهر بصره درگذشت و در بصره به خاک سپرده شد، اطلاعات دقیقی از محل دفن این عارف فرزانه در دست نیست
موضوع: مروری بر زندگینامه عارف فرزانه ملاصدرای شیرازی
مطالب مرتبط:
زندگینامه سعدی شیخ اجل ، شاعر اهل شیراز
خلاصه زندگی نامه خواجه حافظ شیرازی
آثار و زندگی نامه نویسنده ای از تبار شیراز ، سیمین دانشور