علت کبودی بدن چیست؟
علت کبودی بدن چیست؟ همه ما در برخی از شرایط با کبودشدگی و برآمدگی بدن مواجه می شویم اما به نظر می رسد برخی از افراد خیلی راحت دچار کبودشدگی می شوند. آیا کبودشدگی مکرر نشانه بیماری است؟ کبودشدگی ممکن است هر جا و هر زمانی که عروق زیر پوست می شکنند یا دچار پارگی می شوند ایجاد شود. اگرچه برخی از این کبودشدگی ها در عرض یک تا چهار هفته ناپدید می شوند اما ممکن است در برخی از افراد ظاهر همیشگی داشته باشند. سلول های ایمنی بدن به نام ماکروفاژها گلبول های قرمزی را که به بافت ها نفوذ کرده اند را هضم می کنند. زمانی که این موارد تجزیه می شوند، محصولات فرعی حاصل از آن باعث ایجاد تغییر رنگ می شود. اما چرا برخی از افراد بیشتر از دیگران با پدیده کبودشدگی مواجه می شوند؟
فاکتورهای دخیل در کبودشدگی:
سن:
رایج ترین دلیل برای کبودشدگی سریع، زیاد نگران کننده نیست. کبودشدگی سریع می تواند یکی از نشانه های پیری باشد. این موضوع بدین خاطر است که با افزایش سن ، عروق نیز پیر می شوند، پوست نازک تر می شود و آسیب ناشی از خورشید باعث تغییراتی در پوست می گردد.
آسیب ناشی از خورشید:
افرادی که به طور مداوم در معرض نور خورشید قرار می گیرند ممکن است پوستشان دچار آسیب شود. این موضوع باعث می شود بدنشان به سادگی دچار کبودشدگی گردد. بعد از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید، تقریبا هر بخشی از پوست ضعیف می شود. در حقیقت، پوست بسیار شکننده و ظریف است و حتی برآمدگی کوچک نیز می تواند باعث نشتی رگ های خون شود. در این شرایط کبودشدگی های بزرگی رخ می دهد که درمانشان به زمان طولانی نیاز دارد.
چربی بدن:
هرچقدر چربی بدن فردی بیشتر باشد، بیشتر در معرض کبودشدگی است. این موضوع نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان در معرض کبودشدگی هستند.
رقیق کننده های خون:
مواردی که وارد بدن می شود نیز می تواند بر روی این موضوع تاثیر بگذارد. داروهای رقیق کننده خون مثل اسپرین، برخی از مکمل های غذایی یا کمبود ویتامین B12، C، k و اسید فولیک می تواند باعث کبود شدن سریع پوست شود.
سطح تمرینات ورزشی:
افرادی که تمرینات ورزشی شدید انجام می دهند نیز بیشتر از دیگران در معرض کبودشدگی قرار دارند. این کبودشدگی های قابل مشاهده، پارگی های کوچکی در رگ های خونی عضلات زیر پوست به خاطر فشار و کشش زیاد هستند.
مصرف الکل:
مصرف الکل نیز نقش مهمی در این شرایط بازی می کند. مطالعات نشان می دهد الکل می تواند به عنوان رقیق کننده خون عمل کند و سطح ویتامین C را کاهش دهد. ویتامین سی برای کمک به پوست و رگ های خونی برای تحمل برخی از تاثیرات ضروری است.
ممکن است دلیل کبودشدگی بیماری دیگری در بدن باشد:
البته همیشه این احتمال وجود دارد که کبودشدگی سریع به خاطر مشکلات لخته شدن خون یا بیماری خونی، لوپوس، بیماری کبدی یا نوعی سرطان باشد. اگر کبودشدگی زیاد و دردناک است، بیشتر از چهار هفته طول کشید یا با خونریزی غیر عادی در نقاط مختلف بدن مثل بینی، لثه و غیره همراه بود بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید. برای مواردی که زیاد حاد نیستند می توانید از نکات زیر استفاده کنید تا بدنی عاری از کبودی داشته باشید:
ابتدا منطقه مورد نظر را خنک کنید و سپس گرم نگه دارید:
اگرچه بیشتر کبودشدگی ها خود به خود بهبود پیدا می کنند اما اگر دوست داشتید سریع تر از شر این مورد خلاص شوید بهتر است در ابتدا آن را خنک کنید و تکه یخی را بر روی آن بگذارید. این موضوع می تواند جریان خون را کندتر کند. سپس از پروتکل استاندارد تبعیت کنید و ناحیه مدنظر را بالا ببرید. بعد از اینکه تورم کاهش پیدا کرد، کمپرس گرم را بر روی آن اعمال کنید تا فرایند درمان تسریع شود.
از مسکن های بدون نسخه استفاده کنید:
برای کاهش درد و تورم می توانید از داروهایی همچون استامینوفن استفاده کنید. فقط به خاطر داشته باشید که نباید از اسپرین یا ایبوپروفن استفاده نمایید. این داروها رقیق کننده خون هستند و دقیقا برعکس آن کاری که شما می خواهید را انجام می دهند.
از سبزیجات و گیاهان استفاده کنید:
اطمینان حاصل نمایید که بدنتان ویتامین K کافی دریافت می کند. می توانید این ویتامین را در سبزیجاتی با برگ سبز و سایر سبزیجات همچون بروکلی، کلم بروکسل و کلم پیدا کنید.
سفید کننده دندان را امتحان کنید:
متخصصان بر این باورند که هیدروژن پراکسید می تواند ظاهر کبودشدگی را کم رنگ تر نماید. البته برای تایید این موضوع مطالعات بیشتری نیاز است. شما می توانید کمی سفید کننده دندان را بر روی ناحیه مدنظر بمالید و اثر آن را مشاهده کنید.
تمیز و مرتب باشید:
شاید بتوان گفت یکی از راحت ترین راه ها برای پیشگیری از کبود شدگی پوست تمیز و مرتب کردن اتاق خواب ، برداشتن موارد دست و پا گیر از راهروها و تمیز کردن اتاق هاست.
به خاطر داشته باشید که درمان های موضعی زیادی برای بهبود این شرایط به فروش می رسد. تقریبا هیچ کرم موضعی نمی تواند به رگ های خونی شما برسد و حتی اگر بتواند قادر نیست خون را سریع تر از محل دور سازد. بهتر است هر چه سریع تر بر روی منطقه موردنظر یخ بگذارید و سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید و اجازه دهید کار خود را انجام دهد.
مطالب دیگر:
از کوآنزیم Q10 چه میدانید؟
چه کسانی حتما باید بر علیه هپاتیت B واکسینه شوند
بیماری آمپیم ؛ علل، علائم و درمان آن
بیماری ویلسون و راه های درمان آن
خواص گیاه آروگولا یا شابانک برای سلامتی
گیاه خرنوب چیست و چه خواصی دارد؟
علل ایجاد خار پاشنه و درمان آن