طرز تهیه کمپوت آلبالو ویژه تابستان
آلبالو (فارسی شرقی:آلوبالو) نام درخت و میوهای است بومی جنوب غرب آسیا و اروپا با (نام علمی: Prunus cerasus). میوه آن ترش مزه و سرخ رنگ است. بلندی درخت آن ۳ تا ۱۰ متر است.
صد گرم آلبالو ۱۶ گرم مواد قندی، ۰/۸۵ گرم پروتئین و ۸/۶ کالری دارد. بعلاوه صد گرم آن حدود ۵۰ میلی گرم کلسیم، ۲۰ میلی گرم فسفر، ۱ میلی گرم آهن، ۴۰۰ واحد بینالمللی ویتامین آ، ۰/۱۴ میلی گرم تیامین، ۰/۱۲ میلی گرم ریبوفلاوین، ۵ میلی گرم ویتامین C و نیز مقداری سدیم، منیزیم، پتاسیم، مس، روی و املاح دیگر دارد.
برای آلبالو خواص زیادی ذکر کردهاند که از جمله میتوان به ارزش آن در درمان التهاب کلیه، سلامتی قلب، ناراحتیهای کبد، معده و روده و نیز بیماریهای تبدار اشاره کرد. دم کرده آلبالو خاصیت ادرار آور داشته و از قدیم به ارزش آن توجه داشتهاند. از آلبالو برای تهیه آلبالو پلو، اشکنه آلبالو، شربت آلبالو و ترشی آلبالو و یکی از پر طرفدارترین لیکورهای جهان ویشنوکا و موارد دیگر استفاده میشود.
از مواد استفاده آلبالو میتوان به کمپوت آلبالو اشاره نمود. کمپوت (به انگلیسی: Compote) نوعی دسر است که در قرن هفدهم بوجود آمده و منشأ آن کشور فرانسه است. کمپوت از میوهٔ کامل یا خردشده و شربت تهیه میشود. میوه درسته در آب به همراه شکر و ادویه پخته میشود (مانند کمپوت هلو و کمپوت زردآلو). مزه ترش آلبالو در کنار شیرینی شکر در کمپوت آلبالو طعم بسیار مهیج به ارمغان میآورد.
مواد لازم جهت تهیه کمپوت آلبالو
- آلبالو تازه 4 پیمانه
- شکر 1/4 پیمانه
- رزماری تازه 1 قاشق چایخوری
- سرکه بالزامیک 2 قاشق چایخوری
- نمک و فلفل به میزان کافی
دستور پخت کمپوت آلبالو
1. ابتدا آلبالو ها را به خوبی بشویید.
2. سپس چوب و هسته آن ها را جدا کنید.
3. پس از جدا کردن چوب آنها برای تمیز شدن نهایی دوباره آن را بشویید.
4. سپس مواد اولیه آلبالو، شکر، رزماری، 1 قاشق غذاخوری آب را در ظرف مخصوص بریزید و بر روی شعله با حرارت متوسط بگذارید و هم به آرامی هم بزنید.
5. اجازه دهید به مدت 12 تا 15 دقیقه بر روی شعله ملایم قرار دهید و به آرامی هم بزنید.
6. ظرف را از روی شعله بردارید و سرکه بالزامیک را به آن اضافه کنید.
7. نمک و فلفل به میران کم اضافه کنید و به آرامی هم بزنید.
8. در دمای محیط اجازه دهید سرد شود.
آماده سرو است نوش جانتان.
خواص آلبالو خوراکی
آلبالو برای اشخاصی که طبع گرم دارند و یا دچار حرارت و گرمی شده اند مفید است. ولی برای اشخاصی که سرد مزاج هستند مفید نمیباشد، مگر اینکه آن را با خوراکیهای گرم و خشک مثل ادویه جات و زعفران مصرف شود. آلبالو برای رفع حرارت و تشنگی و دفع غلظت خون و دفع صفرا مفید است. خون را صاف می کند.
هرگاه آب آن را یا مربای آن را با یک دهم رازیانه مخلوط کنند، جهت دفع سنگ مثانه و حرارت مثانه و سوزش مجاری ادرار بوسیله بول بسیار نافع است.
هرگاه مغر و دانه آن را خوب کوبیده و با پنجه مالش داده، و فتیله نرم از آن بسازند و در مجرای بول و ادرار بگذارند در صورت وجود جراحت و ناراحتی، آن را برطرف می سازد و ادرار بدون ناراحتی دفع خواهد شد، و شاش بند را برطرف میکند.
سردی آن بیشتر از گیلاس است و برعکس گیلاس خشک است. برای افراد گرم مزاج مناسب است و حرارت صفرا را فرو مینشاند. برای افرادی که در گرما حالت تهوع پیدا میکنند مناسب است و معده آنها را تقویت میکند. افرادی که سوزش ادرار بدون عفونت دارند،با مصرف آلبالو بهبود پیدا میکنند.