شغل بزازی یا پارچه فروشی در شیراز از چه زمانی رواج داشته است؟
پارچه فروشی یا بزازی جایی است که در آن کار خرده فروشی پارچه انجام می شود. به فروشندهٔ پارچه، پارچه فروش یا بزاز گفته می شود. در گذشته پارچه فروشی یکی از برجسته ترین رسته های بازار بوده و بازرگانی پارچه می توانسته دربردارندهٔ بیشترین سود برای یک بازرگان باشد.

از پارچه بافی تا بزازی و پارچه فروشی در شیراز قدیم
پارچه بافی پیشروترین صنعت ایران بوده، که بتدریج بسیار گسترده شده و حجم تولید و شمار شاغلان آن پیوسته افزایش یافته است. بخشی از صنعت نساجی که زیر نظر مقامات بالای دولت بود، پارچه و تزیینات مخصوص پوشاک خلفا و امیران، سران لشکر، مقامات بالای دولتی و همچنین انواع جامعه های اهدایی از طرف دستگاه دولت را تولید می کرد و بخش دیگر تولییدکنندگان گروه های آزاد بودند که تولید خود را به دولت یا مستقیما به بازرگانان می فروختند. در سده های چهارم و پنجم پارچه های ابریشمی در شیراز، ری، قزوین و اصفهان، و با تارهای طلا و نقره در شوشتر، شیراز، فسا، اصفهان و ری بافته می شد. در آن زمان در شیراز مُنَیّره، بُرد، پارچه های لطیف، کرباس، بلاسمه (قلمکار)، قدک، زری، گارسی، خز، دیبا، قَصَب و انواع حلّه بافته می شده است.
از دوره تیموری بسیاری از مراکز سنتی پارچه بافی ایران به دست مغولان به نابودی کشیده شدند اما در شهرهای شیراز، یزد، کاشان، هرات، و خراسان پارچه بافی و بزازی همچنان ادامه داشت.
در دوره صفوی، پارچه بافی و بزازی اهمیت بسیاری داشت. در آغاز این دوره تبریز، کاشان، یزد، اصفهان، قزوین، شیراز، کرمان و شهرهای خراسان از مراکز مهم بافندگی پارچه و بزاری بودند.
با سقوط صفویان، صنعت پارچه بافی دچار رکود شد.بعد از روی کار آمدن قاجاریان، تولید پارچه در برخی از شهرها نظیر کرمان، یزد و اصفهان رونق گرفت.اما به مرور زمان پارچه های وارداتی دولت اروپایی به رقبای بافندگان ایرانی تبدیل شدند. با این حال در کنار محصولات ماشینی داخلی و پارچه های وارداتی دولت اروپایی، کارگاه های سنتی کماکان در شهرهای مختلف ایران نظیر کرمان، اصفهان، شیراز، یزد و کاشان فعال بودند.

بازار بزازی و پارچه فروشی در شیراز امروز
این شغل تغریبا در زمره شغل های آزاد محسوب می شود که غالبا با پارچه و منسوجات مرتبط به آن سر و کار دارد.
شغل بزازی به دو نوع عمده فروشی و خرده فروشی تقسیم می شود در نوع عمده فروشی، پارچه به تولید کنندگان لباس به صورت طاقه ای فروخته می شود و عموما با تولیدکنندگان سر و کار دارد و در مکانی مانند بازار می توان این کار را انجام داد و لی در نوع خرده فروشی پارچه به صورت متری به مردم فروخته می شود و در محل زندگی شما و یا در بازار این کار انجام می شود.
از نظر سود دهی، عمده فروشی سود بیشتری دارد زیرا به جای اینکه یک متر پارچه به یک نفر بفروشند 100 متر پارچه را یک جا می فروشند که معلوم است که سود بیشتری خواهد داشت.
شیراز شهر بزرگی است با اینکه امروزه در این شهر تولیدی پارچه نداریم اما به خاطر مرکز بودن در جنوب کشور و دسترسی آسان شهرستان ها به بازار شیراز بنکداران بزرگی را به صورت فعال در بازار پارچه می شناسیم که می توانند در رابطه با تهیه انواع پارچه، بهترین پارچه ها را به صورت قواره ای یا تکه ای و در هر مقداری که مشتری مد نظر داشته باشد ارائه دهند.
از جمله مراکز و بازارهای پارچه فروشی شیراز می توان به بازار وکیل و مغازه های پارچه فروشی چهارراه سینماسعدی اشاره کرد. در خیابان قصردشت حدفاصل چهارراه سینماسعدی تا چهارراه پارامونت پاساژها و مغازه های پارچه فروشی به صورت دائمی مشغول به فروش انواع پارچه می باشند. اگر به دنبال پارچه های دست دوز و پارچه های رنگارنگ عشایر هستید در بازار وکیل از سمت چهارسوق به سمت سرای مشیر بروید و وارد بازار شمشیرگرها شوید. در اینجا با بهترین پارچه فروشی های شیراز که دارای پارچه های متنوع و زیبا می باشند مواجه می شوید.





مقالات مرتبط:
شغل دباغی از مشاغل قدیم شیراز
از صنعت مسگری تا بازار مسگری شیراز
فرش بافی و رفوگری از مشاغل سنتی شیراز