با توجه به بنیاد چارلی، رژیم کتوژنیک در سال ۱۹۲۴ توسط دکتر راسل وایلدر در کلینیک مایو کشف شد. کاشف بهعمل آمده بود که این رژیم غذایی در کنترل صرع موثر است، اما محبوبیت آن به دلیل افزایش داروهای ضد تشنج جدید در دههی ۱۹۴۰ کاهش یافت. در سال ۱۹۹۴، خانوادهی چارلی آبراهام بعد از بهبودی کامل او از تشنج روزانه علیرغم امتحان کردن همهی داروهای ضد تشنج موجود و تن دادن بهعمل جراحی مغز، بنیاد چارلی را تاسیس کردند. بنا به گزارشها، آبراهام این رژیم را زمانی شروع کرد که یک کودک نوپا بود و به مدت پنج سال مطابق با آن پیش رفت. او درحالحاضر دانشگاه میرود و اصلا دچار تشنج نمیشود.
رژیم کتوژنیک به این صورت است:
چربی بالا، پروتئین در حد متوسط و کربوهیدرات کم. مطابق با وبگاه Ruled Me هدف رژیم کتوژنیک این است که بدن مجبور شود به حالت سوخت و ساز وارد شود. هرچند، مطابق با مطالبی که در این وبگاه منتشر شدهاست، این رژیم به معنای کم خوردن همهی غذاها و گرسنگی کشیدن نیست؛ بلکه فقط میزان کربوهیدراتها مجاز در آن بسیار کم است. در فیزیولوژی طبیعی بدن، کربوهیدراتهای موجود در مواد غذایی به گلوکز تبدیل میشوند. گلوکز سپس به تمام اندامهای بدن، به خصوص مغز میرسد. کاهش یافتن میزان کربوهیدرات در رژیم غذایی باعث میشود که کبد چربیها را به اسیدهای چرب و اجسام کتونی تبدیل کند. این بدان معنا است که به جای گلوکز معمولی، اجسام کتونی به عنوان منبع انرژی مغز عمل میکنند. اعتقاد بر این است که افزایش سطح اجسام کتونی در جریان خون، که با عنوان کتوز شناخته شده است، مسئول کاهش دفعات حملات صرعی است.
از آنجا که کربوهیدراتها در رژیم غذایی کتوژنیک محدود هستند، ضروی است که میزان مصرف مورد نیاز بسیار دقیق رعایت شود.
مطابق با وبگاه Ruled Me، کسی که قصد دارد این رژیم را بگیرد، باید حساب کربوهیدرات خالص را در این رژیم داشته باشد. کربوهیدرات خالص به کل کربوهیدرات موجود رژیم غذایی اشاره دارد و این مقدار، با کم کردن فیبر کل از مقدار کل کربوهیدرات در یک وعده غذا بهدست میآید. برای مثال، اگر در مجموع هشت گرم کربوهیدرات و دو گرم فیبر در یک فنجان سبزیجات وجود دارد، کربوهیدرات خالص شش گرم است، به این دلیل که این رقم تفاوت مقدار کربوهیدرات و فیبر است.
با توجه به وبگاه Ketogenic Diet Resource، یک برنامهی غذایی کتوژنیک مصرف مواد غذایی خاصی را ایجاب نمیکند؛ فقط “غذاهای کامل و اقعی” که نزدیک به حالت بدون تغییرشان هستند در این رژیم الزامی است. این نشان میدهد که مواد غذایی فرآوری شده، مانند غذاهای کنسرو شده، جزو گزینههای غذایی برای این نوع از رژیم نیستند. مطابق با مطالب منتشر شدهی این وبگاه، کسی که رژیم کتوژنیک را دنبال میکند میتواند شیرین کنندههای مصنوعی بخورد، چرا که آنها در مقایسه با غذاهای شیرین شده تاثیر منفی روی سلامت انسان نمیگذارند. شیرین کنندههای الکل قند نیز نباید مصرف شوند، چرا که برخی از مطالعات نشان دادهاند که آنها کتوژنیک نیستند و از تشکیل اجسام کتونی جلوگیری میکنند.
مطابق با مطالب وبگاه Ruled Me برخی از سبزیجات که به درد این رژیم غذایی میخورند عبارتند از اسفناج، کلم بوک چوی، کاهو، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، کولارد سبز، کلم کالی بخارپز، و لوبیا سبز بخارپز. علاوه بر این، سبزیجات سبز تیره و برگدار نیز در میان سایر سبزیجات بهترین انتخاب هستند.
بر اساس وبگاه گاردین، آجیلها، کره و خامه نیز گزینههای خوبی هستن در حالی که ماکارونی، غلات، قند، و نان ممنوع هستند، به این دلیل که حاوی کربوهیدرات تصفیه شده که روی تشکیل اجسام کتونی تاثیر میگذارند، هستند. سینهی مرغ در روغن زیتون و پنیر نیز ترجیح داده میشود، علاوه بر استیکی که حاوی کره و اسفناج است.
کسانی که میخواهند رژیم غذایی کتوژنیک را شروع کنند، باید از قبل برنامهریزی داشته باشند. این بدان معنا است که شخص باید یک برنامهی غذایی امکانپذیر داشته باشد، که شامل مواد غذایی و تفکیک مواد مغذی است.