روش کاشت و پرورش بادام زمینی در گلدان و خواص دارویی آن
نام انگلیسی : Arachis hypogaea L
خانواده : leguminosae – نخود
بومی : نواحی حاره
بادام زمينی گياهی از تيره بقولات يا لگومينوز است و حدود سه الی ۶٫۵ ماه كشت آن زمين را اشغال می كند. اين گياه دارای يك ساقه مركزی كركدار است كه دارای انشعابات جانبی فراوانی است. طول ساقه آن بين ۳۰ تا ۸۰ سانتی متر است و ساقه هاي جانبی حول ساقه اصلی منشعب می شود. بادام زمينی دارای ريشه مستقيم و اوليه است كه تا عمق ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی متر در خاك فرو می رود. سپس ريشه های جانبی آن شروع به رشد می كند. برگ ها در بادام زمينی پنجه ای و شامل دو برگچه پوشيده از كرك است. گاهی اوقات برگچه پنجمی در انتهای يك دمبرگ طويل ديده می شود. گل ها به رنگ زرد و كوچك بوده و به صورت منفرد و يا دستجات دو الی چهارتايی در زاويه داخلی برگ ها وجود دارد.
گل دهی حدود يك الی ۱٫۵ ماه پس از سبز شدن آغاز شده و تا دو الی سه ماه ادامه می يابد. تعداد گل های توليدی زياد اما كمتر از ۱۵ الی ۲۰ درصد آن به صورت غلاف و نيام رشد می كند. ريزش گل ها در آغاز زياد است و حدود يك سوم نيام ها نيز از بين می رود.
بادام زمینی احتمالاً بومی منطقه ای در آمریکای جنوبی واقع در حد فاصل بین آرژانتین و بولیوی (Gran Chaco)است. گزارش ها حاکی است که قدیمی ترین نواحی کشت بادام زمینی به جوامع بومی پرو است که در ۲ تا هزار سال قبل از میلاد و قبل از کشف آمریکا درآنجا ساکن بودند. ظاهراً در قرن شانزدهم میلادی به وسیله پرتغالی ها از برزیل به آفریقای غربی و یا از طریق ساحل غربی آمریکا به آسیا، آفریقا راه یافت. امروزه می توان آفریقا را مرکز اساسی تنوع بادام زمینی دانست. این دانه روغنی طوری در قاره آفریقا جا افتاده که بسیاری ازآفریقایی ها باور ندارند که بادام زمینی یک محصول وارداتی است. هند، چین،ایالات متحده آمریکا، سنگال، نیجریه اندونزی مهم ترین تولید کنندگان بادام زمینی در جهان به شمار می روند. از کل دانه های روغنی تولید شده درهندوستان ۴۵ درصد مربوط به بادام زمینی است. فرانسه بزرگترین وارد کننده روغن بادام زمینی است که سالانه حدود دو میلیون تن روغن خریداری می کند.
بادام زمینی گیاهی اس گرما دوست که به هوای گرم و آفتاب فراوان و یک فصل رشد بدون یخبندان ۲۰۰ روزه محتاج است . بادام زمینی نیاز فراوان به آب دارد و بخصوص از هنگام گرده افشانی تا دو هفته قبل از رسیدگی به کمبود رطوبت خاک حساس می گردد . بادام زمینی از نظر حاصلخیزی خاک بسیار کم توقع است و در خاکهای شنی فقیر با ماده آلی کم عملکردی کاملاً اقتصادی تولید می کند .
ارقام مختلف بادام زمينی به سه دسته تقسيم می شوند كه عبارتند از:
۱-بوته ای يا ايستا
۲-خزنده
۳-بوته های خرنده
روش کاشت بادام زمینی در گلدان
برای کاشت بادام زمینی در منزل اگر میخواهید آن را در باغچه بکارید بهترین زمان اواخر اسفند تا اوایل اردیبهشت است که خطر یخزدگی و سرمای زمستانه برطرف شده باشد و ی اگر قصد دارید کاشت بادام زمینی در گلدان باشد، هر زمان از سال میتوانید آن را انجام دهید.
- برای کاشت بادام زمینی شما نیاز به خاک با زهکشی بالا دارید. بهترین خاک برای این گیاه خاک شنی مخلوط با کود فراوان است.
- پس از مخلوط و زیر و رو نمودن خاک با کود، بذر بادام زمینی را در عمق ۵ تا ۷ سانتیمتری از خاک بکارید.
- اگر گیاه را در باغچه میکارید، بذر بادام زمینی را در فاصله ۱۵ تا ۱۸ سانتیمتری از هم و در ردیفهایی که ۱ متر از هم فاصله دارند در خاک بکارید. در داخل گلدان بهتر است هر بذر را در یک گلدان نسبتاً بزرگ بکارید. البته شما میتوانید ابتدا بذرها را داخل گلدان بکارید و بعد از دو هفته آن را به باغچه انتقال دهید.
- بعد از کاشت دانهها، آبیاری کامل انجام دهید. در طول مدت رشد مراقب باشید سطح خاک همیشه مرطوب باشد زیرا خاکهای شنی سریع خشک میشوند.
- از وجود سوراخهای کافی برای خروج آب اضافی از گلدان مطمئن باشید.
- توجه داشته باشید که گیاه بادام مینی به سرما بسیار حساس است. بنابراین از قرار دادن گلدان در برابر باد سرد پرهیز کنید. همچنین در باغچه، اگر دمای هوا کاهش داشت، گیاه را با پلاستیک بپوشانید تا از خطر سرما در امان بماند.
- با گذر زمان، بادامزمینیها شروع به رشد از ساقههایی میکنند که در اعماق زمین فرو می رود. طول دروه رشد این گیاه طولانی است و ۱۰۰ تا ۲۱۰ روز طول میکشد. در طول دوره رشد به گیاه کود دهید.
- گل گیاه بادام زمینی قبل از میوه دادن به سمت زمین خم میشود و دانههای جوان را در زمین دفن میکند. به همین دلیل است که به این گیاه، بادام زمینی میگویند. دانههای بادام زمینی در داخل زمین رشد کرده و میرسند.
آبیاری و نگهداری بادام زمینی
خاک این گیاه باید حاوی مواد مغذی باشد به همین دلیل باید به کود دهی آن توجه داشته باشید ترکیب مناسب کودی برای رشد این گیاه علوفه فسفر، ازت، پتاسیم و اکسید کلسیم است که موجب غنی تر شدن بستر خاک می شود.
زهکشی برای این نوع گیاه بسیار دارای اهمیت است و به همین دلیل از خاک ماسه ای برای آن استفاده می شود تا با کاشت بادام زمینی فضای کافی برای عبور آب و هوا در گیاه و ریشه آن وجود داشته باشد. زمانی که خاک این گیاه به طور کامل خشک شد باید آبیاری را مجدد انجام دهید و به دلیل وجود خاک ماسه ای این خاک خیلی زود خشک می شود و باید توجه کنید که به سرعت به گیاه آب ندهید.
گیاه بادام زمینی بسیار گرما دوست است و به آب و هوای گرم نیاز دارد. بهترین دما برای کاشت بادام زمینی ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است و گیاه تا دمای ۳۵ درجه را نیز تحمل میکند. همچنین لازم به ذکر است حداقل درجه حرارت خاک برای جوانه زدن بادام زمینی حدود ۱۰درجه سانتی گراد است.
در نگهداری و مراقبت از این گیاه باید توجه داشته باشید که علف های هرز باید از بین بروند و در صورت مشاهده آفات و مریضی ها باید از سموم مناسب برای گیاه استفاده نمایید.از آفات و امراض بادام زمينی می توان به كرم غوزه پنبه، پروانه كارادرينا، كرم مفتولی ريشه، زنجيره باقلا و بيماری لکه برگی بادام زمينی كه به وسيله قارچی به نام سرکوسپورا ايجاد می شود، بيماری فوزادريوم، پوسيدگی پايه تخمدان وساقه اشاره كرد.
عوارض و مضرات بادام زمینی
بادام زمینی می تواند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت شدید در افراد شود، بد نیست بدانید که بادام زمینی یکی از ۸ ماده ی غذایی آلرژی زا محسوب می شود که حساسیت به آن حتی می تواند باعث مرگ شود. حساسیت برخی افراد به قدری شدید است که حتی بو کردن بادام زمینی هم می تواند باعث مرگ شود.علائم آلرژی به بادام زمینی شامل تورم لب ها و زبان، قرمزی پوست، احساس خفگی، حالت تهوع، مشکل تنفس و شوک آنافیلاکسی می باشد.
بادام زمینی گاهی اوقات می تواند با آفلاتوکسین که یک ماده سمی خطرناک است، آلوده شده باشد و باعث مسمومیت با آفلاتوکسین شود، علائم مسمومیت با آفلاتوکسین از دست دادن اشتها، زردی و مشکلات کبدی و در نهایت سرطان کبد می باشد.
بادام زمینی یکی از مواد غذایی گواتروژن محسوب می شود و می تواند باعث اختلال در عملکرد تیروئید و تشدید گواتر شود.بادام زمینی شامل حاوی اسید فیتیک نیز هست که جذب آهن، روی و کلسیم را مختل میکند.
بادام زمینی یکی از دانههای گیاهی پرخاصیت است که طرفداران زیادی دارد. این دانه گیاهی منبعی غنی و سرشار از پروتئین است که از چربیهای غیر اشباع تشکیل شده و یک نوع چربی خوب برای بدن محسوب میشود.طبیعت بادام زمینی گرم و تر می باشد. بادام زمینی مقادیر بالای اسید اولئیک و اسید لینولئیک، آنمتی اکسیدان ها و پلی فنول ها، ویتامین های گروه B مانند نیاسین، ریبوفلاوین، تیامین، ویتامین B6، ویتامین B9، ویتامین C، ویتامین A، اسید پانتوتنیک، پتاسیم، منگنز، مس، کلسیم، منیزیم، آهن، سلنیوم و روی می باشد.
بادام زمینی بومی آمریکای جنوبی بوده و در واقع از خانواده ی حبوبات است اما از آنجایی که همه خواص آجیل مانند بادام و بادام هندی را دارا می باشد به عنوان آجیل طبقه بندی می شود.بادام زمینی را به صورت بادام زمینی خام یا بادام زمینی برشته و بو داده به عنوان آجیل استفاده می کنند، علاوه بر این بادام زمینی را برای تهیه آرد بادام زمینی، کره بادام زمینی، روغن بادام زمینی، انواع سالاد و سس سالاد، سوپ و خورش استفاده می کنند. در جدول زیر ارزش غذایی بادام زمینی بیان شده است.
میزان چربی بادام زمینی
بادام زمینی چربی بالایی دارد و آن را در گروه دانههای روغنی طبقهبندی میکنند و به همین دلیل بخش عمدهای از بادام زمینی کشت شده در جهان برای ساخت و تولید روغن گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد.میزان چربی آن در حدود ۶۵-۴۴ درصد است و بخش عمدهی آن از چربی تک سیر نشده و چند سیر تشکیل شدهاست، همچنین بادام زمینی حاوی اسید اولئیک (۴۰-۶۰ درصد) و اسید لینولئیک است.
میزان پروتئین بادام زمینی
بادام زمینی حاوی پروتئین بالایی است. پروتئین بادام زمینی ۳۰-۲۲ درصد کالری دارد و به همین خاطر آن را یکی از منابع بسیار غنی از پروتئین گیاهی میدانند. فراوانترین پروتئین در بادام زمینی arachin و conarachin است که میتواند با ایجاد حساسیت در برخی افراد سلامت آنها را به خطر بیندازد.
کربوهیدراتهای موجود در بادام زمینی
میزان کربوهیدرات بادام زمینی پایین است. درواقع، میزان کربوهیدرات بادام زمینی در حدود ۱۶-۱۳ درصد از حجم کل آن است. با توجه به پایینبودن میزان کربوهیدراتها و بالابودن پروتئین، چربی و فیبر در بادام زمینی شاخص گلوکز نیز در این آجیل بسیار پایین است و در نتیجه مصرف آن بعد از هر وعدهی غذایی از ورود سریع کربوهیدراتها به خون جلوگیری میکند و به همین دلیل مصرف بادام زمینی برای افراد مبتلا به دیابت مناسب است.
ویتامینها و مواد معدنی
بادام زمینی یک منبع غنی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است :
بیوتین : بادام زمینی سرشار از ویتامین بیوتین است که در تغذیه دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. این ویتامین جزو ویتامین های کاهنده استرس و اضطراب اجتماعی هم هست.
مس : این فلز از جمله مواد معدنی مورد نیاز بدن است که اغلب در رژیم غذایی غربی بسیار پایین است. کمبود مس ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامت قلب داشته باشد.
نیاسین یا ویتامین B3: عملکردهای بسیار مهمی در بدن دارد و رابطهی مستقیمی با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی دارد.
اسید فولیک یا ویتامین B9: نقش بسیار مهمی بر بسیاری از عملکردهای بدن دارد و از ویتامینهای مورد نیاز در دوران بارداری میباشد.
منگنز: از جمله عناصری است که در آب آشامیدنی و بسیاری از غذاها یافت میشود.
ویتامین E: یک آنتی اکسیدان بسیارقوی است که در اغلب غذاهای بسیارچرب به وفور یافت میشود.
تیامین: از خانواده ویتامین ب (B) است و با نام ویتامین B1 شناخته میشود. این ویتامین به سلولهای بدن کمک میکند تا کربوهیدراتها را به انرژی تبدیل کند و برای عملکرد قلب، ماهیچهها و سیستم عصبی بسیار حیاتی است.
فسفر: بادام زمینی سرشار از فسفر است و نقش مهمی در رشد و نگهداری بافتهای بدن دارد.
منیزیم: یکی از مواد معدنی بسیار ضروری است که نقش بسیار مهمی در سلامتی بدن دارد. تأثیر بسیار مهم آن را در جلوگیری از بیماریهای قلبی نمیتوان نادیدهگرفت.
خواص بادام زمینی :
کاهش وزن
علیرغم بالابودن میزان چربی و کالری، بادام زمینی در افزایش وزن تأثیر ندارد. درواقع مطالعات نشان میدهد که مصرف بادام زمینی میتواند به حفظ وزن کمک میکند و حتی در کاهش خطر ابتلا به چاقی نیز بسیار مؤثر باشد.باید توجه داشت که یکی از خواص بادام زمینی اثرات بسیار مثبت آن بر سلامت بدن و کاهش وزن است.
نتایج تحقیقات یک پژوهش کوچک نشان میدهد زنانی که در رژیم غذایی خود از بادام زمینی استفاده میکنند در یک دورهی ۶ ماهه در حدود ۳ کیلوگرم وزن کم کردند، ایندرحالی است که گفته میشد خوردن بادام زمینی باعث تثبیت وزن اولیه میشود.
بادام زمینی یک غذای مناسب برای کاهش وزن معرفی میشود:
بادام زمینی با ایجاد حس سیری میتواند از مصرف غذاهای پرکالری مانند اسنک و برنج در افراد جلوگیری کند.با توجه به میزان کالری دریافتی از مصرف بادام زمینی، افراد افزایش مصرف بادام زمینی را با کاهش مصرف دیگر مواد غذایی جبران میکنند.وقتی بادام زمینی به اندازهی کافی جویده نشود، ممکن است بخشی از آن بدون جذبشدن از طریق سیستم گوارش دفع شود.پروتئین بالای موجود در بادام زمینی و چربی اشباعشدهی آن انرژی زیادی تولید میکند.بادام زمینی یکی از منابع بسیار غنی از فیبر است که موجب کاهش ریسک ابتلا به اضافهوزن و چاقی در افراد میشود.
کاهش سطح کلسترول
بادام زمینی ها غنی از چربیهای اشباعنشده هستند و کلسترول بد شما را کاهش میدهند. در نتیجه، خطر بیماری قلبی، سکته و دیگر مشکلات قلبی و عروقی کاهش می یابد.
پوست سالمتر
اسید های چرب اشباع نشده، خواص ضد التهابی شگفتانگیزی دارند. پس اگر پوست دچار التهاب است، بادام زمینی برای آن مفید است. این چربی ها از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت میکنند و خطر چین و چروک و لکه های خورشیدی را کاهش می دهند. آن ها حتی از سلول های سازنده کلاژن که فیبروبلاست ها نامیده می شوند، محافظت می کنند. با کلاژن بیشتر، خطوط صورت کم تر قابل توجه خواهند بود.
جلوگیری از سرطان
بادام زمینی غذای مکمل خوبی در درمان انواع مختلف سرطان است. بادام زمینی شامل ترکیباتی به نام فیتوسترول ها است که خواص ضد سرطانی ای را به ویژه در برابر سرطان پستان، روده و پروستات از خود بروز می دهد. خوردن بادام زمینی یا محصولات فرآوری شده آن حتی ممکن است رشد سلولهای سرطانی در زنان مبتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
درمان آرتروز
ورم مفاصل یک بیماری التهابی مزمن است اما به لطف فواید ضد التهابی بادام زمینی، درد مفاصل می تواند کاهش یابد. نیاسین موجود در بادام زمینی علائم آرتروز را به وسیله افزایش تحرک مفاصل کاهش می دهد. بادام زمینی ها جایگزین خوبی برای داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی هستند.
مقابله با آلزایمر
بادام زمینی پخته شده یا خام می تواند به مقابله با بیماری های فاسد کننده مانند آلزایمر کمک کند و زمان بیشتری بدن و ذهن خود را در کنترل خود داشته باشید. آنها حاوی ترکیبی به نام رسوراترول هستند که ثابت شده است که این ترکیب مرگ سلولی را کاهش می دهد، از DNA محافظت می کند و از آسیب عصبی در بیماران آلزایمری جلوگیری می کند. ترجیحاً پختن یا سرخ کردن بادام زمینی بهتر است زیرا سطح این ترکیب را افزایش می دهد.
کاهش سنگ کیسه صفرا
آجیل هایی مانند بادام زمینی می تواند ابتلا به سنگ کیسه صفرا را نزدیک به ۲۵ درصد به ویژه در زنان کاهش دهد. اما برای محقق شدن این هدف باید هر هفته حداقل ۱۰۰ گرم بادام زمینی بخورید.
کنترل افسردگی
بادام زمینی حاوی ماده ای است که سطوح سروتونین را که عامل اصلی افسردگی است، کاهش می دهد. هم چنین گفته می شود که به درمان بیماری هایی مثل جنون کمک می کند. پس هنگامی که کره بادام زمینی را به عنوان میان وعده مورد علاقه خود مصرف می کنید!
موضوع : روش کاشت و پرورش بادام زمینی در گلدان
مطالب مرتبط:
نحوه پرورش و کاشت فلفل سیاه در منزل
پرورش فلفل زینتی در منزل
نحوه کاشت، داشت و برداشت گیاه جعفری
نحوه کاشت و نگهداری انبه
نحوه کاشت پیاز ارگانیک
پرورش تربچه و خواص دارویی آن
آموزش پرورش توت فرنگی در گلدان
معرفی و کاشت گوجه زیتونی
۶ روش برای سرعت بخشیدن به رشد گوجه فرنگی