روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
زمانی که اختلالات عملکرد غده تیروئیدی برای کسی بهوجود میآید حتما متابولیسم بدن او با چالشهایی مواجه میشود و ممکن است که او با اختلال خواب، کاهش وزن، افزایش وزن، خشکی پوست، مشکلات گوارشی و اختلال عادتماهانه مواجه شود. به همین دلیل هم سازمان بهداشت جهانی تصمیم گرفته یک روز در سال را به روز جهانی تیروئید اختصاص دهد تا توجه عمومی را به اهمیت عملکرد این غده کوچک، اما حیاتی جلب کند. یکی از عوامل تاثیرگذار بر بهبود یا ایجاد اختلال در عملکرد تیروئید، عوامل تغذیهای است.در این مطلب به بررسی روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی می پردازیم.
روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
خوراکیهای یددار مصرف کنید
یکی از عوامل ایجاد اختلال در عملکرد تیروئید، کاهش دریافت ید بهصورت روزانه است. به همین دلیل هم بسیاری از کشورها اقدام به یددار کردن نمک طعام کردهاند تا بتوانند کمبود دریافت ید را از این طریق جبران کنند. اگر دچار اختلالات تیروئیدی نیستید و میخواهید غده تیروئید شما بهخوبی عمل کند، بهتر است مصرف منظم خوراکیهای حاوی ید را کنار استفاده از نمک یددار در برنامه غذایی داشته باشید. خوراکیهای یددار شامل مواردی مانند انواع ماهی، میگو، ماست، شیر، جلبکهای دریایی و انواع غذاهای دریایی میشوند. اگر پزشک شما تشخیص بدهد که میزان دریافت ید در بدنتان کافی نیست، شاید نیاز باشد که از مکملهای خوراکی حاوی ید هم استفاده کنید.
خوراکیهای حاوی سلنیوم مصرف کنید
روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
از دیگر ریزمغذیهای تاثیرگذار بر بهبود عملکرد تیروئید میتوان به ماده معدنی سلنیوم اشاره کرد. سلنیوم میتواند به ترشح بهتر هورمون تیروئید در بدن کمک کند و تا حدی باعث پیشگیری از ابتلا به مشکلات تیروئیدی مانند کمکاری تیروئید، بیماری هاشیموتو یا بیماری گِرِیو شود. از اینرو، محققان توصیه میکنند که دریافت سلنیوم از طریق مواد غذایی حاوی آن را در رژیم غذایی هفتگی داشته باشید. خوراکیهایی مانند بادامزمینی، بادام درختی، گوشت مرغ، انواع گوشت قرمز و انواع گوشت پرندگان حاوی سلنیوم هستند.
منابع غذایی حاوی روی را فراموشنکنید
روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
از دیگر ترکیبات مفید برای بهبود در عملکرد تیروئید میتوان به ماده معدنی روی یا همان زینک اشاره کرد. برخی تحقیقات نشان میدهند افرادی که روی کافی در رژیم غذایی روزانهشان ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به کمکاری تیروئید قرار میگیرند. از طرف دیگر، زمانی که تیروئید شما دچار کمکاری شود، بدن بهصورت طبیعی با کمبود روی مواجه میشود. به همین دلیل هم توصیه میشود که برای بهبود در عملکرد تیروئید، مصرف منابع غذایی حاوی روی را فراموش نکنید. انواع گوشت پرندگان، گوشت قرمز، تخممرغ، شیر و لبنیات حاوی روی هستند. گوشتهای قرمز و گوشت ران مرغ میان منابع غذایی مختلف روی بیشتری دارند.
روزی یک عدد تخممرغ بخورید
روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
یک عدد تخممرغ درشت میتواند ۱۶ درصد از نیاز روزانه بدن به ید و ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن به سلنیوم را تامین کند. از طرف دیگر، تخممرغ مقادیر قابلقبولی از ماده معدنی روی را هم درون خودش گنجانده است. به همین دلیل هم متخصصان غدد، تخممرغ را یک اَبَرغذا برای حفظ سلامت تیروئید معرفی میکنند. اگر بتوانید روزانه یک عدد تخممرغ کامل و پخته مصرف کنید، کمک بزرگی به بهبود ترشح هورمون تیروئید خواهید کرد.
دور فستفودها و فراوردههای گوشتی خط بکشید
روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
فستفودها و فراوردههای گوشتی سرشار از نمک هستند، اما تقریبا هیچ کدام از صنایع تولید فراوردههای گوشتی یا رستورانها از نمک یددار برای تولید و طبخ محصولات خودشان استفاده نمیکنند بنابراین شما با مصرف فراوردههای گوشتی مختلف مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و... یا غذاهای فستفودی و رستورانی، حجم بالایی از سدیم بدون دریافت ید را وارد بدن میکنید. زمانی که میزان سدیم دریافتی در بدن بالا میرود، میزان التهابات بدنی هم افزایش پیدا میکند بنابراین هم عملکرد سیستم ایمنی بدن مختل میشود و هم ترشح هورمون تیروئید با مشکلاتی مواجه میشود. به همین دلیل هم افرادی که به مصرف مداوم فراوردههای گوشتی یا غذاهای آماده، رستورانی و فستفودی عادت دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به اختلال عملکرد تیروئید قرار میگیرند.
خانواده کلم را حذف نکنید
روز جهانی تیروئید و باید و نبایدهای خوردنی
بسیاری از افراد بر این باورند که مصرف خانواده کلم برای تیروئید مضر است. این باور از آنجا نشات میگیرد که خانواده کلم در گروه خوراکیهای گواترزا جا دارد. با اینحال، تحقیقات ثابت کردهاند که اگر شما به اختلالات عملکرد تیروئید مانند کمکاری تیروئید، پرکاری تیروئید، بیماریهاشیموتو، بیماری گریوز و... مبتلا نباشید، میتوانید انواع سبزیهای خانواده کلم را بدون دغدغه و بهصورت متعادل در برنامه غذایی هفتگی بگنجانید. نکته دیگر این است که افراد مبتلا به اختلال عملکرد تیروئید میتوانند سبزیهای خانواده کلم را بهصورت بخارپز یا آبپز و در حد متعادل مصرف کنند. جالب است بدانید که سبزیهای خانواده کلم طی فرایند پخته شدن، خاصیت گواترزا بودن خود را از دست میدهند. البته بهتر است همه بیماران مبتلا به اختلالات تیروئیدی در مورد میزان و نحوه مصرف سبزیهای خانواده کلم حتما با پزشک معالجشان مشورت کنند.
منبع: وبسایت برترین ها
مطالب بیشتر:
خواص و واقعیت های سلامتی درباره خیار
بیماری ورتیگو (سرگیجه): علل، علائم و درمان
آشنایی با سبزیجات قرمز رنگ و خواص آنها