بیایید با هم تجهیزات رایج مورد استفاده در آتلیه ها را مورد بررسی قرار بدیم :
1 - اتاق یا محل عکس برداری:
برای راه اندازی یک آتلیه شما نیاز به یک فضا برای عکاسی دارید که می تونید از یک اتاق کوچک ۲ در ۳ هم استفاده کنید حالا این میتونه اتاق خواب اضافی توی خونه باشه میتونه پارکینگ یا یک انبار باشه ولی این رو در نظر داشته باشید که هرچی بزرگتر بهتر ، اندازه اتاق هم به این بستگی داره که می خواهید بصورت تمام قد از سوژتون عکس بگیرید یا نیم تنه اگه بخواهید نیم تنه بگیرید یک اتاق ۱۰ متر مربعی هم باشه کافیه ولی برای تمام قد شما حد اقل به یک اتاق ۲۰ متر مربعی نیاز دارید که اگه استدیو شما مربع باشه بهتره . یکی دیگه از عوامل موثر در اندازه اتاق یا همون آتلیه تجهیزاتی هست که در اون میخواهید استفاده کنید مثل فلاشها – فون بکگراند – دکورهای متفاوت و تجهیزاتی مثل ستون – پنجره – صندلی و مبل و … بهتره این ها رودر دسترس قرار بدین تا برای تغییر دکور زیاد زمان نگیره البته خیلی ها هم این وسایل رو در یک اتاق دیگه نگهداری میکنند. یک قفصه هم برای تجهیزاتتون داشته باشید بد نست. یکی از مزایای آتلیه بزرگتر اینه که شما فضای بیشتری برای حرکت به اطراف سوژه دارید و راحت تر میتونید قشنگترین زاویه رو پیدا کنید و دیگه چیزی توی دست و پاتون نیست. سقف بلند تر هم یک مزیته و شما میتونید نورپردازی بهتر داشته باشید. این اتاق باید پنجره ای نداشته باشه یا اگه داره میتونید با یک پرده ضخیم و یا فویل آلمینیومی اون رو بپوشونید. هر موقع هم به نور روز نیاز داشتین اون رو باز کنید. ترجیحا سقف رنگ تیره ای داشته باشه تا نور فلاش رو رفلکس نکنه البته اگه نداشت و سفید بود مثل گج یا رنگ پلاستیکی هم خیلی مهم نیست دیوارها باید سطح براقی نداشته باشه مثل کاشی و سرامیک یا رنگ روغنی ، اگه کاشی یا سرامیک بود میتونید رنگ پلاستیکی سفید با یک قلمو بزرگ بخرید و روش بزنید که در نهایت راحت با آب پاک میشه. دیوار سفید باعث میشه شما فضای بیشتری رو برای استفاده بعنوان پس زمینه دارید.
2- دوربین برای آتلیه
در این مورد توضیحات زیادی داده شده که با جستجو در سایت میتونید از راهنمایی هایی که هست استفاده کنید. در این موقعیت و با قیمتهای بازار که روز به روز بیشتر میشه اول باید به جیبتون نگاه کنید و بعد به مشخصات دوربینی که می خواهید بخرید. لازمه به این نکته اشاره کنم که عکاس خوب بودن به یک دوربین خوب نیست، یک عکاس حرفه ای بایک دوربین آنالوگ یاشیکا هم میتونه هنرشو ثابت کنه. این روبدونید که دوربین های پیشرفته تنظیمات پیشرفته تری دارند و به شرط استفاده از این امکانات برای شما مقرون به صرفه است ولی اگر می خواهید از تنظیمات اتوماتیک استفاده کنید یک دوربین ساده نیمه حرفه ای میتونه نیازتون رو برطرف کنه. چیزهایی که باید برای انتخاب دوربین در نظر بگیرید اینهاست: لنز که در دوربین های حرفه ای شما میتوانید نسبت به سلیقه آن را عوض کنید ولی اگر نیمه حرفه ای میخرید پس به آن دقت کنید- ISO یا همون حساسیت – ابعاد سنسورو کیفیت عکسبرداری- قدرت پردازش و سرعت شاتر- مشخصات فکوس اتوماتیک و خشاب فلاش سر دوربین که حتما نیازتون می شه بقیه موارد و مشخصات اولویت دوم رو دارند. سایت dpreview سایت خوبی برای تحقیق در این رابطه است.
سه پایه و کفشک
سه پایه و کفشک: شما به یک سه پایه محکم نیاز دارید و کفشک هم رابط سه پایه و دوربینه که به کف دوربین بسته میشه.
3- فون های داخل آتلیه :
برای فون نیاز به تجهیزات خاصی نیست و شما میتونید فقط از دو رنگ سیاه و سفید استفاده کنید. برای این کار هم میتونید آمادشو بخرید که رنگ های مختلفی داره و عموما رنگ های کروماکی سبز و آبی هم داخلشون هست. میتونید هم خودتون به روش خیلی ساده با دوتا پارچه سایه و سفید درست کنید . دو عدد میل پرده به سقف بزنید با فاصله ۵ سانتی متر و به یکیش پارچه سفید و به دیگری سیاه بزنید که راحت میتونید اونها رو به چپ و راست بکشید و عوضشون کنید البته اگه دیوارتون سفید هست یک میل پرده بزنید و پرده مشکی رو بهش وصل کنید. طول این پارچه ها اگه حدود دو متر زیادتر باشه که زیر پای سوژه بیاد بهتره اگه نبود می توید دوتا پارچه اضافه به همون رنگ داشته باشید که زیر پا پهن کنید باز هم اگه نبود مهم نیست فقط بعد کارتون برای حذف اون قسمت تو فتوشاپ زیاد تره .هزینه این فون دست ساز حدود ۷۰ هزار تومنه .البته فون های برقی و آماده این دنگ و فنگ ها رو نداره و فقط باید نصبش کنید و دکمه رو بزنید.می تونید یک فون برقی ۶ تایی رو حدود قیمت ۹۰۰ هزار تومن و یک زنجیری ۶ تاییشو حدود ۳۶۰ هزار تومن البته فقط خودشو بخرید و پارچه فون رو هم جدا تهیه کنید. این فون رو در انتهای عرض اتلیه قرار بدین.
4- فلاشهای آتلیه ای :
فلاشها انواع و مارک های مختلفی داره که نسبت به ابعاد آتلیه و میزان نوری که نیاز دارید اون رو میتونید انتخاب کنید. فلاشهای مجزا که روی پایه قرار میگیرند و به اصطلاح چتری گفته میشند به صورت ست (کیت) و یا تکی و با برق ثابت و یا سیار(باطری شارژی) به فروش میرسند که در ست اکثر این فلاشها یک چتر ، یک سافت باکس و یک زنبوری و پایه برای هرکدوم ارائه میشه اما فلاشهای تکی این اضافات رو نداره و باید جدا بخرید . قدرتشون رو با ژول اندازه میگیرند. یک ست فلاش از تقریبا ۳۵۰۰۰۰ تومن شروع میشه که یک ست ۲۰۰ یا ۳۰۰ ژول براتون کافیه.
فلاش چتریچتر: دقیقا مثل یک چتره و روی فلاش نصب میشه و کارش انعکاس نور و پخش کردنش به سمت مرکزش هست . این نور عکس شما رو شارپ تر میکنه و یک نور تیزی روی سطحی که میخواهید می تابونه. مثل نور خورشید.
سافت باکسسافت باکس: این وسیله که روی فلاش نصب میشه هم باعث پخش نور و تابوندن روی سطح دلخواهتون میشه و همونطوری که از اسمش پیداست نور نرمی رو میتابونه و تصویر شما رو نرم تر میکنه مثل نور هوای ابری و در شکلهای دایره – مربع – مستطیل و ۵ ضلعی می تونید اون رو تهیه کنید.
رادیو فلاشرادیو فلاش: در فلاشهای جدید سیستم همخوانی وجود داره که با استفاده از اون شما میتونید همزمان چند فلاش رو با هم بزنید. برای این کار کافیه یک وسیله به نام رادیو فلاش روی سر دوربین (خشاب فلاش) بزارید و بدون سیمی که توی دست و پاتون باشه فلاش بزنید. البته میتونید از یک کابل هم استفاده کنید که به پشت فلاش وصل میشه ولی دردسرش زیاده و همش تو دست و پاتونه. با حدود ۵۰ هزار تومن میتونید بخریدش.
فلاشهای چتر و سافت باکس مکمل هستند ولی استفاده هر دوشون در کنار هم الزامی نیست.
5- نور ثابت در آتلیه
این نورها مثل لامپ های معمولی عمل میکنند و نور ثابتی رو به سطح دلخواه می تابونند که در بیشتر آنها میزان نور قابل تغییره و سایه هایی با لبه های نرم ایجاد می کنند که رنگ های مختلفی داره و بصورت LED و معمولی به فروش میره که نورهای تیز(شارپ لایت) و نرم (سافت لایت) داره. قیمتش از ۱۵۰ تومن شروع میشه و میره بالا. البته یک چراغ مطالعه هم می تونه این کار رو بکنه فقط لبه سایه ها تیز تر میشه.
کیت فلاش سر دوربینفلاش سر دوربین: این نکته رو بگم که شما از فلاشهای سر دوربین هم میتونید استفاده کنید و وسایلی برای نورپردازی با آن در نظر گرفته شده که می تونید در عکس روبرو ببینید ولی با یک ست فلاش شما قدرت مانور خیلی بیشتری را برای نورپردازی دارید.
6- رفلکتور آتلیه :
یک وسیله برای انعکاس نور به سطح دلخواهتونه و از پارچه های براق در اون استفاده شده که رنگهای نقرا ای و طلایی داره. و بیشتر به شکل دایره و در سایزهای مختلف موجوده . بیشتر این رفلکتورها چند کاره هستند مثلا کارشون انعکاس رنگ های سفید – نقره ای – طلایی و میکس نقره ای طلایی هست که میشه ۵ کاره مثلا یک رفلکتور ۳۲ اینچی ۵ کاره رو میتونید حدود ۷۰۰۰۰ تومن بخرید. کیتش هم هست که با پایه ارائه میشه و حدود ۲۷۰ هزار تومن هست.
برای آتلیه و بعنوان تجهیزات وسایل فراوانی هست که هر کدا کارهای متفاوتی انجام می دهند که داشتنشان الزامی نیست مثل : پانتوگراف که فلاشها را به سقف آویزان میکنه و دیگه تو دست و پا نیستند- بازوهای سقفی که کار پانتو گراف را بصورت راحت تر انجام میدهند- پنکه برای مو ها و لباس که کارشو میدونید- لامپ های حبابی و خیلی از چیزهای دیگه که از حوصله خارجه.
7- دکور آتلیه :
دکور ها شامل بسیاری از وسایل میشه مثل میز- صندلی- ستون- مبل – و بسیاری از وسایل دیگه و شما میتونید با استفاده از اونها فضای عکس رو تغییر بدین. با یه جستجو توی گوگل میتونید اونها رو همراه با قیمتشون پیدا کنید.
پی جو - با فراهم کردن موارد بالا شما تقریبا یک آتلیه حرفه ای دارید و می توانید با راهنمایی هایی که در مطالب گذشته شده عکس های عالی بگیرید. این مطلب خلاصه اطلاعاتی بود که شما برای راه اندازی یک آتلیه نیاز داشتید.
برترین آتلیه های شیراز را در پی جو مشاهده نمایید.
دانشنامه پی جو Photography
عکاسی در لغت به معنای روش عکاسی و عکسبرداری است و همچنین به عمل و شغل عکاس نیز گفته میشود.. این هنر در اکثر زبانهای جهان فتوگرافی خوانده میشود که ترکیبی از دو کلمهٔ یونانی فتو به معنی نور و گرافی به معنی ثبت یانگارش است. بنابراین، فتوگرافی به معنای نقش کردن با نور است.
عکاسی یعنی ثبت و ایجاد یک تصویر؛ که در دو مرحله انجام میشود: نخست، بهدستآوردن تصویر به وسیلهٔ دوربین و ثبت آن روی نگاتیو (فیلم) یا گیرنده تصویر الکترونیکی و دوم، ظاهر کردن تصویر مخفی حاصل از دوربین عکاسی و پایدارکردن آن.
در این فرایند، دریافت و ثبت نور بر روی یک سطح حساس به نور، مانند نگاتیو یا گیرنده تصویر، باعث میشود الگوهای نوری بازتابیده شده یا ساطع شده از اشیاء بر روی سطح حساس به نور (نقره کلرید یا گیرنده) تأثیر گذارد و باعث ثبت تصاویر گردد.