فلوکستین یا پروزاک یک داروی تجویزی است که اغلب برای درمان مشکلات سلامت روان مانند افسردگی، پرخوری عصبی، پانیک و وسواس (OCD) استفاده دارد. معمولا این دارو به شکل کپسول خوراکی – یک بار هر روز صبح مصرف میشود. در این مقاله مجله سلامت پی جو به موارد مصرف و دوز فلوکستین در کودکان و بزرگسالان، و بهترین زمان مصرف پروزاک برای درمان انواع اختلال سلامت روان می پردازیم.
موارد تجویز (ایندیکاسیون دارو) فلوکستین در بزرگسالان و کودکان برای درمان اختلالاتی مانند:
- انواع افسردگی depression
- افسردگی مرتبط با اختلال دوقطبی نوع ۱ (depression related to bipolar I disorder)
- همراه با الانزاپین برای درمان افسردگی مقاوم در برابر دارو و درمان (treatment-resistant depression)
- پر خوری عصبی (bulimia nervosa) که نوعی اختلال تغذیه است
- اختلال وسواس فکری عملی یا OCD
- حملات پانیک (اختلال هراس یا Panic disorder)
دستورالعملهایی که درباره نحوه درست مصرف و دوز فلوکستین میخوانید توسط موسسه تحقیقات پزشکی Merative, Micromedex® تایید و بررسی شده است.
فلوکستین که ماده فعال کپسول پروزاک است از انواع داروهای ضد افسردگی مهارکننده بازجذب سروتونین (SSRI) است. ماده فعال ترکیب شیمیایی است که باعث تاثیرگذاری دارو می شود.
- فلوکستین داروی تجویزی است بنابراین نباید آنرا خودسرانه یا به توصیه دیگران مصرف کنید.
- نحوه مصرف: پروزاک (فلوکستین) فقط به شکل کپسول و شربت خوراکی موجود است. شما می توانید دارو را با شکم خالی (صبح زود) یا همراه با غذا (عصر) میل کنید.
- معمولا دوره درمان این دارو یک ماه یا بیشتر است و برای بهبود وضعیت بیماری باید به دارو فرصت بدهید تا اثر کند.
دوز مصرف فلوکستین (پروزاک) برای انواع اختلال در کودکان و بزرگسالان
دوز فلوکستین یا همان داروی پروزاک که برای هر فرد تجویز میشود با توجه به نوع بیماری و سن (کودک یا بزرگسال) متفاوت است. به همین علت باید از دستور دکتر روانپزشک یا متخصص اعصاب و روان در شیراز یا توصیه های روی جعبه دارو پیروی کنید.
فلوکستین که با نام تجاری پروزاک شناخته می شود در انواع دوزهای ۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلیگرم (mg) تولید و عرضه میشود. این مقاله فقط متوسط دوز مصرفی دارو را بررسی میکند. در صورتی که روزانه میزان دیگری از دارو را مصرف میکنید بدون مشورت با پزشک آن را تغییر ندهید.
هشدار جعبه سیاه: پروزاک از داروهای با هشدار جعبه سیاه مبنی بر افزایش خطر افکار و رفتارهای خودکشی است. این هشدار جدی توسط سازمان غذا و داروی FDA با توجه به احتمال تمایل به خودکشی در اثر مصرف SSRI ها در کودکان و بزرگسالان اعلام میشود.
مقدار داروی مصرفی شما به عوامل مختلفی قدرت یا همان دوز دارو، دفعات استفاده، فاصله بین دوزها و نوع بیماری یا وزن بدن (که در کودکان و بزرگسالان متفاوت است) بستگی دارد.
مرتبط با دارو: انواع انسولین از نظر سرعت شروع اثر و دوام برای دیابت نوع ۱ و ۲ چیست؟
۱. دوز فلوکستین برای درمان پرخوری عصبی (بولیمیا):
- بزرگسالان: در موارد پرخوری عصبی افراد بزرگسال باید پروزاک ۶۰ میلیگرم (mg)، را روزی یک بار در صبح مصرف کنند.
- کودکان: ایندیکاسیون مصرف یا دوز آن باید توسط پزشک تشخیص داده شود.
۲. دوز فلوکستین در افسردگی
- بزرگسالان: برای درمان افسردگی بزرگسالان فلوکستین با دوز ۲۰ میلی گرم روزی یک بار در صبح تجویز می شود. پزشک با توجه به عوارض جانبی و تاثیر دارو روی بدن شما تشخیص می دهد دوز پروزاک را بیشتر (۴۰mg) یا کمتر (۱۰mg) کند. اگر در حال حاضر دوز روزانه مصرفی شما بیشتر از ۲۰ میلیگرم است، ممکن است پزشک تجویز کند صبح کپسول فلوکسیتین ۴۰ یا دوز ۲۰ میلیگرم را دو بار در روز (صبح و ظهر) مصرف کنید. البته در اغلب موارد درمان افسردگی دوز پروزاک بالاتر از ۸۰mg نمیرود.
- کودکان ۸ ساله یا بزرگتر: دوز فلوکستین در افسردگی کودکان ابتدا با ۱۰ یا ۲۰ میلیگرم صبح ها و یکبار در روز شروع میشود. با توجه به واکنش کودک به دارو دکتر دوز پروزاک را تنظیم می کند.
- کودکان زیر ۸ سال: دوز مصرف دارو در کودکان دچار افسردگی باید حتما توسط دکتر متخصص اطفال مشخص شود.
شما میتوانید از بهترین و نزدیکترین داروخانه شیراز نسخه فلوکستین خود را بگیرید.
۳. برای افسردگی ناشی از اختلال دوقطبی (bipolar)
در افسردگی ناشی از اختلال دوقطبی فلوکستین همراه با قرص الانزاپین (olanzapine نوعی داروی ضد روان پریشی) تجویز و مصرف میشود.
- افراد بزرگسال: دوز مصرفی فلوکستین در افسردگی ناشی از دو قطبی برای بزرگسالان بهصورت فلوکستین ۲۰ میلیگرم و الانزاپین ۵ mg تجویز و مصرف میشود. در صورت نیاز پزشک تصمیم میگیرد که دوزهای پروزاک و الانزاپین را تغییر دهد. با این حال برای افسردگی دو قطبی معمولا دوز فلوکستین بالاتر از ۵۰ میلی گرم و دوز اولانزاپین ۱۲ میلیگرم در روز نمیرود.
- کودکان ۱۰ ساله و بزرگتر: درمان افسردگی ناشی از دوقطبی کودکان در ابتدا با فلوکستین ۲۰ mg و الانزاپین ۲.۵ میلیگرم هر روز یک بار در عصر انجام میشود. با توجه به وضعیت کودک و پاسخ به درمان پزشک تصمیم میگیرد دوز مصرف را بالاتر یا پایین ببرد. البته دوز مصرف فلوکستین کودکان در افسردگی دو قطبی بالای ۵۰ میلی گرم و دوز مجاز معمولا بیشتر از ۱۲ میلیگرم اولانزاپین در روز نمیشود.
- کودکان زیر ۱۰ سال: برای کودک زیر ۱۰ سال ایندیکاسیون تجویز و دوز مصرفی این دارو باید توسط پزشک متخصص مشخص شود.
۴. دوز فلوکستین درمان افسردگی مقاوم به دارو و درمان (در ترکیب با الانزاپین)
- بزرگسالان: درمان افسردگی مقاوم به دارو و درمان ابتدا با دوز فلوکستین ۲۰ میلیگرم و ۵ mg الانزاپین - یک بار عصر هر روز انجام می شود. در صورت نیاز تعداد دفعات مصرف و دوز دارو به صلاح دید پزشک تغییر می کند. در اغلب موارد لازم نیست بیمار دوز بالا فلوکستین ۵۰ یا بیش از ۲۰mg الانزاپین در روز دریافت کند.
- کودکان: صرفا به تشخیص و توصیه پزشک.
۵. دوز تجویز در وسواس (درمان اختلال وسواس فکری عملی OCD)
- بزرگسالان: برای وسواس OCD، درمان با کپسول پروزاک ۲۰ میلیگرم یک بار هر روز صبح شروع میشود و بسته به نظر پزشک دوز دارو افزایش یا کاهش پیدا میکند. حداکثر دوز برای درمان اختلال وسواس فکری عملی معمولا ۸۰ میلیگرم در روز است.
- کودکان ۷ ساله و بزرگتر: دوز پروزاک در وسواس کودکان ۷ سال به بالا با ۱۰ میلیگرم یکبار هر روز صبح شروع میشود و در صورت لزوم بعد از یک دوره درمان تغییر میکند. حد بالای دوز فلوکستین در وسواس OCD کودکان ۶۰ mg در روز است.
- کودکان زیر ۷ سال: برای جلوگیری از عوارض، تجویز مصرف یا دوز دارو برای وسواس کودک کوچکتر از ۷ ساله باید توسط پزشک متخصص تعیین شود.
برای راحتی بیشتر نسخه دارو را از بهترین داروخانه آنلاین شیراز تهیه کنید.
۶. میزان دوز در اختلال هراس (حملات پانیک)
- بزرگسالان: معمولا پروزاک با دوز ۱۰ میلی گرم برای کنترل و درمان اختلال هراس ناگهانی یا پنیک اتک تجویز میشود. پزشکان توصیه میکنند کپسول را هر روز صبح مصرف کنید. اگر دارو تاثیر مطلوب نداشت امکان تنظیم دوز توسط دکتر وجود دارد اما در اغلب موارد حداکثر دوز دارو که برای اختلال پانیک (هراس) تجویز می شود ۶۰ mg است.
- در کودکان: مانند موارد قبلی، تشخیص مصرف در اختلال پانیک کودک تنها توسط پزشک انجام میشود.
آلپرازولام چیست؟ انواع دوز و عوارض داروی ضد اضطراب و پانیک زاناکس
۷. دوز در اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی (PMDD یا PMS شدید)
دیسفوریای پیش از قاعدگی حالت و نوع بسیار شدیدی از سندروم PMS زنان است که باعث علائم روانی مانند خستگی نوسان خلق ناراحتی و غم یا اختلال خواب میشود. علائم فیزیکی PMS شدید شامل سر درد، بدن درد (مخصوصا درد کمر)، آکنه و تکرر ادرار می شوند. دوزهای مصرف زیر برای درمان PMDD و PMS تجویز می شوند:
- بزرگسالان: دوز فلوکستین در زنان بزرگسال از ۲۰ میلیگرم - هر روز از دوره قاعدگی یا فقط ۱۵ روز در ماه - شروع می شود و ممکن است بعد تا حداکثر۸۰ mg بالاتر برود.
- کودکان: فقط طبق دستور پزشک.
ترانگزامیک اسید چیست؟ مصرف و عوارض داروی انعقادی ضد خون ریزی در قاعدگی
علائم اوردوز فلوکستین یا پروزاک
افزایش سرخود دوز بالا یا دفعات مصرف فلوکستین باعث اوردوز میشود. علائم اوردوز پروزاک ابتدا خفیف هستند و به سرعت شدید و خطرناک میشوند. علائم اوردوز فلوکسیتین در ابتدا شامل:
- افزایش ضربان قلب
- سردرد و سرگیجه
- خواب آلودگی و خستگی مفرط
- تاری دید
- گیجی
- تب بسیار بالا
- تب و لرز
- لرزش غیر ارادی دست و پا و سایر اندام بدن
- حالت تهوع و استفراغ
علائم اوردوز شدید فلوکسیتین:
- گرفتگی عضلات
- تشنج
- اسپاسم عضلانی مداوم و شدید
- توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعاً وجود ندارند)
- گشاد شدن مردمک چشم
- مشکلات تنفسی (تنگی نفس)
- مانیا یا شیدایی (حالتی خلقی با انرژی زیاد، سراسیمگی و بیش فعالی)
- کاهش یا افزایش نرخ تپش قلب و یا آریتمی (نامنظمی ضربان)
- غش کردن
- کما
نئوتادین چیست؟ قرص و شربت ضد حساسیت آلرژی و سرماخوردگی | مجله سلامت پی جو