درباره چارچوب بازاریابی بدانید
تعریف بازاریابی
بازاریابی فعالیت مجموعه ای از نهاد ها و فرآیندها برای ایجاد، برقراری ارتباط ، تحویل و تبادل پیشنهاداتی است که برای مشتریان ، شرکاء و جامعه دارای ارزش است. (تعریف انجمن بازاریابی آمریکا ، ۲۰۱۳ )
مقاله بازاریابی پیشنهادی
تعاریف مختلف برای بازاریابی
در دنیای امروز بازاریابی می کوشد تا از طریق ایجاد ارزش مورد نظر مشتری، مشتریان جدید را جذب و با تأمین رضایت مشتریان فعلی به حفظ و ماندگاری آنها کمک نماید.
افراد تصور می کنند که بازاریابی همان تبلیغات و فروش است. تعریف بازاریابی بدین گونه است که بازاریابی مجموعه ای از فرآیندهایی است که به شناسایی ، جذب و حفظ مشتری می انجامد تا مهمترین هدف هر کسب و کار یعنی سودآوری را محقق سازد.
تکامل بازاریابی
برای درک بهتر چارچوب بازاریابی بایستی با فلسفه و سیر تکامل بازاریابی آشنا شد . سیر تکامل بازاریابی شامل پنج مرحله کلی است.

مرحله تولید
مرحله تولید ، که باور بر این بود که مصرف کننده به محصولی تمایل دارد که در دسترس بوده و قدرت خرید آن را دارد، در این مرحله تولید و کاهش قیمت از ارکان اساسی بودند.
مرحله محصول
مرحله محصول، که در این مرحله کیفیت و نوآوری مهمترین پارامتر انتخاب مصرف کننده قرار گرفت و صاحبان کسب و کارها معتقد بودند به جای تبلیغ و ترویج بایستی کیفیت را افزایش داد.
مرحله فروش
مرحله فروش ، زمانی به وقوع پیوست که شرکت ها با مازاد ظرفیت رو به رو بودند و رقابت افزایش یافته بود. لذا در این مرحله مشتری را تشویق به خرید محصول می نمودند. در این مرحله هدف اصلی فروش محصول بود و نه ایجاد رابطه ای بلند مدت و سودآور با مشتری.
مرحله بازاریابی
مرحله بازاریابی، که در آن بازارگرایی و توجه به شناخت نیاز و خواسته های مشتری در اولویت قرار گرفت و استفاده از برنامه های بازاریابی منسجم و یکپارچه در دستور کار قرار گرفت.
مرحله بازاریابی اجتماعی
مرحله پنجم تکامل بازاریابی ، مرحله بازاریابی اجتماعی نام گرفت. لحاظ نمودن رضایت مصرف کننده در راستای رفاه اجتماعی وی موضوع داغ این مرحله بود.
مفاهیم اصلی بازاریابی
مهمترین مفاهیم اصلی بازاریابی عبارتند از : شناسایی بخش های بازار، بخش بندی بازار، هدف گیری، جایگاه یابی ، محصول، برند، مبادله ، معامله، ارزش ، روابط و کانال ها، زنجیره ی عرضه ، رقابت، محیط بازاریابی، برنامه بازاریابی. البته مفاهیم بسیاری در بازاریابی وجود دارند امّا اینها مفاهیم اصلی بازاریابی هستند.
فرآیندهای اصلی بازاریابی
با نگاهی جامع به علم بازاریابی می توان فرآیندهای اصلی بازاریابی را شامل این موارد دانست :
کشف فرصت ها
ارائه محصولات جدید (محصولات شامل کالا ها، خدمات و ایده ها می شوند)
جذب مشتری
حفظ و ماندگاری مشتری
تحویل سفارش
اما نکته ای که در این قسمت می خواهیم توضیح دهیم در مورد حفظ و ماندگاری مشتری است. شاید در طول دوران مختلف بازاریابی بحث جذب و وفاداری مشتری مطرح بوده و هدف حفظ مادام العمر مشتری باشد. اما با توجه به تغییرات اقتصادی و دگرگونی دنیای رقابت امروزه دیگر صحبت از ماندگاری بلند مدت است و سعی بر آن است تا مصرف کننده یا مشتری را مقید به خریدهای چند باره نمود تا تمام عمر.
آمیخته بازاریابی
آمیخته بازاریابی یا آمیزه بازاریابی و یا Marketing Mix عبارت است از مجموعه ای از ابزارهای قابل کنترل بازاریابی یعنی محصول ، قیمت ، توزیع و ترفیع . آمیخته بازاریابی نقشی حیاتی در چارچوب بازاریابی ایفا می نماید.

برنامه بازاریابی

چارچوب بازاریابی
برنامه بازاریابی مهمرتین چارچوب بازاریابی است . برنامه بازاریابی (Marketing Plan) سندی است مکتوب که آنچه واحد بازاریابی در مورد بازار و برنامه ریزی شرکت برای دستیابی به اهداف بازاریابی نیاز دارد را در خود خلاصه کرده است. برنامه بازاریابی شامل دو سطح استراتژیک و تاکتیکی است. یک برنامه بازاریابی شامل موارد زیر است :
خلاصه اجرایی و فهرست موارد
آنالیز موقعیت
برنامه ها و استراتژی های بازاریابی
پیش بینی های مالی
کنترل و بازخورد
تحقیقات بازاریابی

محیط به شدت پیچیده و متغیر دنیای امروز، چالشی اساسی در تصمیم گیری مدیران ، بویژه مدیران بازاریابی، است. در صورتی که اطلاعات به روز و دست اولی از بازار هدف ، رفتار مشتری و مصرف کننده ، فعالیت رقبا ، فرآیندهای بازاریابی و فروش در دست نباشد هر برنامه بازاریابی محکوم به شکست است. مدیران بازاریابی موظف هستند سیستم تحقیقات بازاریابی متناسب با اندازه کسب و کاری که در آن فعالیت می کنند را پیاده سازی و اجرا نماید. تحقیقات بازاریابی ضامنی برای رشد و توسعه هر کسب و کاری است.
بخش بندی ، هدف گیری و جایگاه یابی در بازاریابی

مدتهاست که بازاریابی انبوه کنار گذاشته شده است و شرکت ها درصد تفکیک قسمت های مختلف بازار و ارائه محصولات ویژه هر بازار هستند.
در گذشته بخش بندی بازار بر اساس داده های جمعیت شناختی (سن، درآمد، جنسیت، تحصیلات) و جغرافیایی صورت می پذیرفت؛ اما امروزه با توجه به تحلیل داده های دست اول که از مشاهده و بررسی دقیق داده های رفتاری استخراج شده از بازار بدست می آیند صورت می پذیرد.
دیگر دوره ی انحصاری تولید کنندگان گذشته و امروزه هر برندی برای بخشی ویژه از بازار فعالیت می نماید. شرکت ها پس از تقسیم بندی بازار اقدام هدفگذاری بر روی بخش خاصی از آن بازار نموده و برای تثبیت جایگاه خود پارامتر مشخصی ، مانند نوآوری ، کیفیت، خدمات پس از فروش و … ، را در ذهن مشتری یا مصرف کننده ثبت می نمایند.
کنترل بازاریابی
افزایش هزینه های بازاریابی لزوم تعیین شاخص های مناسب عملکرد بازاریابی را به همراه دارد. هنوز هم بسیاری از شرکت از سهم بازار خود، سودآوری تک تک مشتریان، کانال های موجود بازاریابی و حتی مناطق جغرافیایی قابل نفوذ اطلاع کاملی نداشته و همین امر بر سودآوری کسب و کار تأثیرگذار خواهد بود.
کنترل فعالیت های بازاریابی می تواند بر انتخاب مناسب فعالیت های واحد بازاریابی و بکار گیری استراتژی ها و تاکتیک های درست تأثیر گذار باشد. از جمله واحدهای سازمانی که می تواند نقشی نظارتی بر فعالیت های بازاریابی داشته باشد واحد مالی است که با ارائه نسبت های مالی متناسب ارزیابی صحیحی از فعالیت های بازاریابی داشته باشند.
برخی از مهمترین معیارها برای ارزیابی عملکرد بازاریابی عبارتند از :
سهم بازار ،
آگاهی از نام برند،
رضایت مشتری ،
کیفیت محصول،
ارزش ادراکی مشتری،
ماندگاری مشتری ، و
میزان مشتریان از دست رفته
موضوع: درباره چارچوب بازاریابی بدانید
برگرفته از :Marketing Iran Talent
مطالب مرتبط:
بازاریابی شبکه ای یا بازاریابی چند سطحی(Network Marketing or Multi-Level Marketing) چیست؟
51 نوع استراتژی بازاریابی
آیا شما شرایط بازاریابی در بازار جهانی را دارید؟
با این 5 ترفند سریعتر و هوشمندانه تر بفروشید
درباره بازاریابی ابری(Cloud Marketing) بدانید.
جایگاه بازاریابی در فروش کسب وکار