فيبر در چغندر قند
فيبرهاي خوراكي برخلاف كربوهيدرات هاي مركب مثل نشاسته توسط آنريم هاي گوارشي شكسته نمي شود، بنابراين توسط بدن جذب نشده و در نتيجه ارزش كالري زايي كمي دارند، اما ارزش غذايي بالايي دارند. بي بو بودن و بي رنگي فيبر در چغندر قند آن را به ماده اي مناسب براي افزودن به بيسكويت تبديل كرده است، مدت ماندگاري در بيسكويت هايي كه در تهيه آنها از فيبر چغندر استفاده مي شود بيشتر است. فيبري كه از چغندر به دست مي آيد ۳ـ۴ برابر وزن خودداري ظرفيت نگهداري آب است از اين رو در صنايع نانوايي و تهيه محصولات گوشتي كاربرد دارد. فيبرها بالاخص فيبرهاي محلول در بدن باعث كاهش ليپيدها و كلسترول خون مي شوند، از طرفي فيبرها باعث تسهيل عمل دفع در افراد مي شوند، نكته اي كه در اينجا يادآوري آن را خالي از لطف نمي دانم، اين است كه افراد بالغ و سالم به وجود درشت مغذي هاي كربوهيدرات، پروتئين و چربي در رژيم غذايي خود اهميت مي دهند. ولي براي افراد در رده هاي سني مختلف به ويژه بزرگسالان وجود فيبرها اهميت زيادي دارد، طوري كه طبق RDA، توصيه انجمن رژيم شناسان در آمريكا ميزان فيبر مورد نياز روزانه براي زنان بالغ ۲۸ گرم در روز و براي مردان بالغ ۳۵ گرم در روز مي باشد.
لبو و ويتامين هاي گروه B
يكي از ويتامين هاي موجود در لبو ويتامين B۱ (تيامين) است كه در فعاليت نوروني نقش مهمي را ايفا مي كند. نكته قابل توجه در اينجا اين است كه هنگام خشك كردن برخي ميوه جات آنها را مي جوشانند يا بخار مي دهند، ولي در اين فرايند ويتامين B۱ حفظ مي شود. با كاهش تيامين در بدن مغز توانايي استفاده از گلوكز را از دست خواهد داد و در نتيجه توانايي فكري مغز كاهش پيدا مي كند. در هر ۱۰۰ گرم چغندر پخته شده (لبو) ۳/۰ ميلي گرم تيامين وجود دارد در حاليكه مقدار توصيه شده براي مصرف تيامين روزانه ۲/۱ ميلي گرم مي باشد، با خوردن مقداري لبو در روزهاي زمستاني علاوه بر لذت بردن از مصرف لبو مقداري از تيامين مورد نياز روزانه خود را تامين كنيم.
ريبوفلاوين
اين ويتامين در متابوليسم پروتئين ها، عملكرد سيستم عصبي و در رشد كودكان نقش دارد، اين ويتامين براي جذب و ترشح كربوهيدرات ضروري است. يكي از غددي كه در ارتباط با ريبوفلاوين (B۲) است، تيروييد مي باشد از اين رو كم كاري غده تيروئيد مي تواند باعث كمبود ويتامين B۲ شود.
ويتامين B۶ (پيريدوكسين)
اين ويتامين براي سوخت و ساز بدن ضروري است؛ پس در هنگام استرس كه سوخت و ساز بدن بيشتر است لبو مصرف كنيد. B۶ در متابوليسم پروتئين ها نقش دارد و باعث سلامت پوست و اعصاب مي شود، بنابراين دريافت لبو در طول روز كمك مي كند تا آشفتگي ايجاد شده در اثر استرس بالاخص در لوله گوارش فروكش كند. كمبود B۶ اختلال در سيستم ايمني را به همراه دارد، به ياد داشته باشيم افرادي كه جنتامايسين مصرف مي كنند ميزان جذب B۶ در اين افراد كاهش مي يابد، براي جبران اين نياز مصرف لبو توصيه مي شود.
B۶ و دردهاي دوران قاعدگي: اين ويتامين باعث كاهش دردهاي دوران قاعدگي يم شود. وجود آن نقش مهمي در تنظيم ميزان استروژن در خون دارد به طوري كه كاهش B۶ همراه با افزايش سطح استروژن در خون است.
لبو و فولات
يكي از ريزمغذي هاي توصيه شده به زنان در سنين بارداري مصرف فولات است، جالب است بدانيم مقدار زيادي فولات در لبو وجود دارد، فولات از بروز نواقص مادرزادي در جنين پيشگيري مي كند، از اين رو خوردن آن در دوران بارداري به عنوان يك عادت غذايي مناسب به حساب مي آيد. بدانيم در دوران بارداري با افزايش فعاليت متابوليك در بدن نياز به اين ويتامين چند برابر افزايش مي يابد. براي جذب بهتر فولات معده بايد خالي باشد با توجه به اين مطلب مصرف لبو به عنوان يك ميان وعده در طول روز انتخاب مناسبي است.
لبو و ويتامين A
يكي از ويتامين هاي موجود در چغندر قند ويتامين A مي باشد، جالب است بدانيد اين ويتامين در برابر حرارت و نور مقاوم است و با حرارت به كار رفته براي تهيه لبو از بين نمي رود. استرس، عفونت و جراحي نياز به ويتامين A را افزايش مي دهد، با توجه به اين موضوع كه بردن گل براي بيمار به علت آلودگي ثانويه اي كه ايجاد مي كند بهداشتي نيست، اين ماده غذايي اگر به طريق بهداشتي تهيه شود، براي اين منظور مناسب تر است. كمبود ويتامين A نيز باعث به تاخير افتادن بلوغ، كاهش ميزان درصد باروري، كاهش ميل جنسي و افزايش مرگ و مير جنين مي شود.
لبو و ويتامين K
ويتامين K ويتامين محلول در چربي است كه در لبو يافت مي شود. اين ويتامين در ساختمان استخوان هم نقش دارد. ويتامين K شكل گيري سلول هاي استخواني در استخوان را افزايش مي دهد و بروز پوكي استخوان را به تاخير مي اندازد. ويتامين K با فعال كردن استئوكلسين در استخوان رسوب كلسيم را افزايش مي دهد و در نتيجه استحكام استخوان را تقويت مي كند. در افرادي كه از داروهاي كوماريني (داروهاي ضد انعقادي) مانند وارفارين استفاده مي كنند دانسيته استخواني كاهش مي يابد. اين افراد بهتر است اين ماده غذايي حاوي ويتامين K را مدتي پس از مصرف دارو استفاده كنند.
بيماري هاي قلبي و لبو
چهار گروه از عوامل احتمال بيماري قلبي در افراد را افزايش مي دهند، در بين عوامل خطر گروه سوم كه موجب افزايش احتمال بروز بيماري هاي قلبي مي شود، افزايش استرس اكسيداتيو مي باشد و ريشه چغندر با دارا بودن بتانين مي تواند در برابر استرس اكسيداتيو نقش حفاظتي ايجاد كند، از اين رو مصرف اين ماده غذايي در كاهش احتمال وقوع بيماري هاي قلبي موثر است.
لبو و سرطان كولون
رنگ ارغواني در لبو به علت وجود تركيبي به نام بتا سيانين است كه نوعي آنتي اكسيدان محسوب مي شود و همانطور كه مي دانيم آنتي اكسيدان ها با جلوگيري از تجمع مواد زائد در بدن باعث دفع اين مواد از بدن مي شوند، بتاسيانين با دارا بودن خاصيت آنتي اكسيداني يك ماده غذايي ضد سرطان محسوب مي شود، از اين رو از بروز سرطان ها بالاخص سرطان كولون پيشگيري مي كند.
یک پژوهشگر طب سنتی گفت: لبو به دلیل داشتن انرژی زیاد و سرتونین برای مصرف ورزشکاران و افراد افسرده بسیار سومند است.
درباره خواص شگفت انگیز چغندر (لبو) اظهار داشت: لبو طبع گرم و تر داشته و حاوی فولاد، آهن، منگنر، پتاسیم، منیزیم، مس، ویتامینهای A ،B ،C و سایر املاح معدنی است.
وی بیان کرد: لبو با برخورداری از مقادیر بالایی آهن، ویتامین c و اسید فولیک برای درمان کمخونی و کمبود آهن به خصوص در خانمهای جوان برای خونسازی و افزایش گلبولهای قرمز و تامین انرژی بسیار مفید است.
عظمایی گفت: مصرف لبو به دلیل داشتن منبعی از فولاد به خانمهای باردار به خصوص در اوایل بارداری برای رشد ستون فقرات جنین توصیه میشود که استفاده از این ماده غذایی در دوران بارداری از ضایعه نقص نخاعی در جنین جلوگیری میکند.
این پژوهشگر طبسنتی با بیان اینکه لبو دارای انواع ویتامین های A، B و C است، تاکید کرد: این گیاه با آنتی اکسیدان های فراوان خاصیت ضد سرطانی دارد و از درد مفاصل نیز جلوگیری میکند.
وی عنوان کرد: لبو به دلیل داشتن منیزیم از پوکی استخوان جلوگیری میکند، ضد یبوست بوده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند که به همین دلیل مصرف آن به افراد سالخورده بسیار توصیه میشود.
عظمایی با بیان اینکه سروتونین موجود در لبو که ماده ای شادیبخشی است، برای افراد افسرده توصیه می شود، اظهار داشت: مهمترین خواص شگفت انگیز چغندر به ترتیب در برگ، ریشه و ساقه آن نهفته است و مصرف برگ لبو به صورت خام برای ورم طحال، التهاب مثانه و مصرف موضعی برای رفع انواع مشکلات پوستی از جمله ککومک، جوش، خارش توصیه میشود.
وی بیان کرد: برای درمان سنگ صفرا میتوان برگ چغندر را به همراه آبهویج مصرف کرد که البته این ترکیب برای دفع سموم بد بسیار تاثیر گذار است.
این پژوهشگر طب سنتی تاکید کرد: پختن لبو با گوشت گاو جوان(گوساله)، یکی از بهترین داروها برای رفع برص(پیسی) است که این مطلب در منابع طب سنتی اسلامی هم ذکر شده است.
عظمایی اظهار داشت: افرادی که قندخون و فشار بالایی دارند و نیز افرادی که غلظت خون بالایی دارند، در مصرف لبو نباید زیادهروی کنند.
وی گفت: برای کاهش چربی خون، مصرف لبوی رنده شده به همراه سالاد میتواند تاثیرگذار باشد، چراکه لبو فیبر بالایی داشته و از بروز چاقی هم جلوگیری میکند.
این پژوهشگر طب سنتی افزود: لبو برای بهبود عملکرد کبد و کیسه صفرا بسیار مفید است و به دلیل داشتن انرژی بالا برای مصرف ورزشکاران توصیه میشود.
منبع:دنيای سلامت