خواص شگفت انگیز آلبالو و گیلاس برای سلامتی
مواد مغذی و ترکیبات زیستفعال موجود در گیلاس و آلبالو سبب شدهاند که این دو خواص پیشگیرانه داشته باشند؛ مصرف گیلاس و آلبالو با پیشگیری از سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، بیماریهای التهابی و بیماری آلزایمر در ارتباط است. مزایای این دو میوهی قرمز رنگ به دلیل سطح بالای آنتیاکسیدان آنها است که با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند و از سلولهای ما محافظت میکنند. تحقیقات اخیر نشان میدهند که آلبالو باعث حذف چربی اضافی بدن و افزایش ملاتونین میشود، و به این ترتیب باعث ایجاد یک چرخهی خواب سالم میشود.
حقایق تغذیهای گیلاس و آلبالو
یکی از مزایای گیلاس و آلبالو این است که هر دوی آنها یک مادهی خوراکی سرشار از آنتوسیانین، کوئرستین، هیدروکسی سینامیک، پتاسیم، کاروتنوئیدها و ملاتونین هستند. علاوه بر این، آنها به میزان فراوانی فیبر دارند و منبع خوراکی فوقالعادهای برای ویتامین C هستند. گیلاس نیز شاخص قند خون پایینتر از ۲۲ دارد، که در کمال تعجب کمتر از زردآلو، انگور، هلو، بلوبری و آلو است.
یک فنجان گیلاس شامل موارد زیر است:
- – ۸۷ کالری
- – صفر گرم چربی
- – ۲۲ گرم کربوهیدرات
- – ۳ گرم فیبر در رژیم غذایی
- – ۱۸ گرم قند
- – ۱ گرم پروتئین
- – ۱۰ میلیگرم ویتامین C (۱۶ درصد از ارزش روزانه)
- – ۲.۹ میکروگرم ویتامین K (۴ درصد)
- – ۸۸ واحد بینالمللی ویتامین A (۲ درصد از ارزش روزانه)
- – ۳۰۶ میلیگرم پتاسیم (۹ درصد از ارزش روزانه)
- – ۰.۱میلیگرم منگنز (۵ درصد از ارزش روزانه)
- – ۰.۱ میلیگرم مس (۴ درصد از ارزش روزانه)
- – ۱۵.۲ میلیگرم منیزیم (۴ درصد از ارزش روزانه)
- – ۰.۱ میلیگرم ویتامین B۶ (۳ درصد از ارزش روزانه)
- – ۰.۵ میلیگرم آهن (۳ درصد از ارزش روزانه)
- – ۱۷.۹ میلیگرم کلسیم (۲ درصد از ارزش روزانه)
در ادامه ۸ فایدهای که گیلاس و آلبالو برای سلامتی دارند آمده است
۱. آلبالو به کاهش وزن کمک میکند.
در مطالعهای که در سال ۲۰۰۹ در مجلهی پزشکی غذایی (Journal of Medical Food) منتشر شد، موشهایی که به مدت ۹۰ روز پودر آلبالو را در ترکیب با یک رژیم غذایی پر چرب دریافت کردند، به اندازهی موشهایی که پودر آلبالو دریافت نکرده بودند وزن اضافه نکردند و چربی در بدنشان تشکیل نشد. مصرف آلبالو با کاهش غلظت چربی خون، درصد تودهی چربی و وزن چربی شکمی مرتبط بود.
خون موشها سطح تورم بسیار پایینتری را نشان داد. التهاب با بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی و دیابت مرتبط است. با مصرف آب آلبالو، یا یک مکمل آلبالو، التهاب و چربی را که منجر به ناراحتیهای قلبی و افزایش وزن میشود، در خونتان کاهش خواهید داد.
۲. سلامت قلب را افزایش میدهد.
تحقیقات انجام شده در دانشگاه میشیگان نشان میدهد که آلبالو مزایایی برای قلب و عروق دارد و میتواند خطر ابتلا به سکتهی مغزی را کاهش دهد. این مطالعه نشان داد که آلبالو ایزوفرم PPAR را در بسیاری از بافتهای بدن فعال میکند. PPARها ژنهایی را که در چربی و متابولیسم گلوکز شامل هستند، تنظیم میکند، و هنگامی که آنها اصلاح شوند میتوانند به کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی کمک کنند. داروهای تجویز شدهای وجود دارند که همان کار را انجام میدهند، اما آنها دارای عوارض جانبی جدی مانند حملهی قلبی و سکتهی مغزی هستند.
۳. آلبالو منبع خوبی از آنتیاکسیدان است.
آنتوسیانین و سیانیدین دو مادهی موجود در آلبالو هستند که آنتیاکسیدانهای قدرتمندی دارند، و باعث میشوند آلبالو یک مادهی خوراکی حاوی آنتیاکسیدان فراوان باشد. در واقع، مطالعهای در مجله ی محصولات طبیعی (Journal of Natural Products) منتشر شد، نشان داد که آنتوسیانین و سیانیدین جدا شده از آلبالو فعالیت ضد التهابی بهتری را در مقایسه با آسپرین به نمایش گذاشت.
ثابت شدهاست که آنتوسیانینهای آلبالو، نه تنها دارای آنتیاکسیدان قوی و ضد التهاب هستند، بلکه به مهار رشد تومور در موش و مهار رشد سلولهای سرطانی رودهی بزرگ در انسان کمک میکنند. بدن از آنتیاکسیدانها استفاده میکند تا از آسیبهای ناشی از اکسیژن که نقش عمدهای در بیماریهای امروز بازی میکنند و با اختلالاتی مانند سرطان، و همچنین بیماریهای قلبی و زوال عقل مرتبط هستند، جلوگیری میکند.
یکی دیگر از مزایای آلبالو این است که آنها با رادیکالهای آزادی که به چشم آسیب میرسانند، مبارزه میکنند. دژنراسیون ماکولا (تباهی لکهی زرد) و گلوکوم (آب سیاه) در اثر رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو ایجاد میشود. دژنراسیون ماکولا از دست دادن قوهی بینایی وابسته به سن و تاری دید مربوط به آسیب دیدن ماکولا یا مرکز چشم است. این مشکل در نهایت میتواند توانایی خواندن و انجام بسیاری از کارهای روزمره را در فرد تحت تاثیر قرار بدهد. گلوکوم یا آب سیاه توسط تجمع مایع در چشم روی میدهد و روی عصب بینایی، شبکیه چشم و عدسیها فشار وارد میکند. فشار دائمی میتواند به چشم صدمه وارد کند اگر که درمان نشود. آلبالو به عنوان یک درمان طبیعی برای دژنراسیون ماکولا و درمان طبیعی برای گلوکوم عمل میکند به دلیل آنتیاکسیدان قدرتمندش که به جلوگیری از صدمه دیدن چشم کمک میکند.
۴. نقرس را درمان میکنند.
نقرس یک اختلال دردناک ناشی از آرتروز است که عمدتا انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار میدهد. انگشت شست پا در نتیجهی وجود بیش از اندازهی اسید اوریک که منجر به تشکیل کریستال در مفاصل میشود، سفت، ملتهب و دردناک میشود. سطح بالای اسید اوریک را هیپراوریسمی مینامند و درد ناشی از واکنش ضد التهابی طبیعی بدن نسبت به کریستالها است. بالا بودن سطح اسید اوریک میتواند به مشکلات جدیتری مانند دیابت، بیماری کلیوی و بیماریهای قلبی منجر شود.
مطالعهای که در نشریهی آرتروز و روماتیسم (Arthritis & Rheumatism ) منتشر شد، ۶۳۳ فرد مبتلا به نقرس را که در طی یک دورهی دو روزه تحت درمان با عصارهی گیلاس قرار گرفتند، مورد بررسی قرار داد. این درمانِ گیلاس با پایین آمدن ۳۵ درصدی خطر حملات نقرس مرتبط بود. هنگامی که مصرف گیلاس با استفاده آلوپورینول، یک داروی تجویز شده برای نقرس و سنگ کلیه ترکیب شد، خطر ابتلا به حملات نقرس ۷۵ درصد پایین آمد. بنابراین شما میتوانید گیلاس را برای رهایی فوری به رژیم غذایی مخصوص نقرس خود اضافه کنید.
۵. التهاب را کاهش میدهند.
آلبالو و گیلاس از میوههای ضد التهابی برتر هستند. مطالعهای که در مجلهی انجمن بینالمللی تغذیهی ورزشی منتشر شد، توانایی آلبالو را در کاهش آسیبهای عضلانی و درد در طول انجام تمارین ورزشی شدید ارزیابی کرد. در این مطالعه، ۵۴ دوندهی سالم به طور متوسط ۲۵ کیلومتر را طی یک دورهی ۲۴ ساعته دویدند. شرکتکنندگان بطریهای ۳۵۵ میلیلیتری آب آلبالو یا یک نوشیدنی مصنوعی ظاهرا شبیه آلبالو را دو بار در روز و به مدت هفت روز قبل از این رویداد و در روز مسابقه نوشیدند.
هرچند هر دو گروه افزایش درد را پس از مسابقه گزارش دادند، اما افزایش درد گروهی که آب آلبالو نوشیده بودند به طور قابلتوجهی کمتر از میزان درد گروه دارونما بود. اعتقاد بر این است که این نتیجه به دلیل خواص ضد التهابی آلبالو است؛ درد عضلات پس از دویدن به حداقل رسیده بود، زیرا آلبالو توانسته بود التهاب را کاهش بدهد.
تحقیقات دیگری که در مجلهی تغذیه (Journal of Nutrition) منتشر شد، ۱۰ زن سالم را بین سنین ۲۲ تا ۴۰ سال ارزیابی کرد. این زنان دو وعده گیلاس بعد از بیدار شدن از خواب خوردند. نمونهی خون و ادراری که قبل و بعد از مصرف گیلاس گرفته شد، نشان داد که این میوه التهاب را کاهش میدهد، مسیرهای التهابی را مهار میکند و اورهی پلاسما را که نمک مشتق شده از اسید اوریک است، کاهش میدهد.
۶. پتاسیم فراوانی دارند.
یک فنجان گیلاس یا آلبالو ۹ درصد از ارزش توصیهی شدهی روزانه پتاسیم را تامین میکند. در حالی که شما این میوههای خوشمزه و سرشار از پتاسیم را به عنوان میانوعده میخورید، به بدنتان یک مادهی معدنی ضروری را برای عملکرد اندامهای متعدد از جمله قلب، کلیهها، مغز و بافتهای عضلانی میرسانید. پتاسیم خطر ابتلا به سکتهی مغزی را کاهش میدهد، فشار خون بالا را پایین میآورد، گرفتگی عضلانی را کاهش میدهد و باعث بهبود قدرت عضلانی میشود.
۷. آرتروز را درمان میکند.
رایجترین نوع آرتریت که ۳۳ میلیون امریکایی بالغ را مبتلا کردهاست استئوآرتریت (یا همان آرتروز) است. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که غضروف بین استخوانها و مفاصل فرسوده شوند و از بین بروند. این فرسودگی سبب میشود که استخوانها به هم ساییده شوند. در واقع استخوانها دیگر از حمایت غضروفها برای حرکت آسان برخوردار نیستند.
مطالعهای که در مرکز تحقیقات آرتروز انجام شد، ۵۸ بیمار غیر دیابتی مبتلا به آرتروز را مورد بررسی قرار داد. این بیماران دو بطری ۲۴۰ میلیلیتری آب آلبالو را هر روز و به مدت شش هفته نوشیدند. در نتیجهی این مطالعه، امتیاز شاخص آرتروز وسترن انتاریو مکمستر (شناخته شده به عنوان WOMAC) به طور قابلتوجهی پس از درمان آب آلبالو کاهش یافت. امتیازات حساسیتِ بالا نیز پس از درمان با آلبالو کاهش یافت- این نشان میدهد که آب آلبالو علائم را در بیماران مبتلا به استئوآرتریت تسکین میدهد.
۸. به تنظیم چرخهی خواب کمک میکند.
آب آلبالو حاوی سطح بالایی از مواد شیمیایی گیاهی، از جمله ملاتونین است، مولکولی که برای تنظیم چرخهی خواب و بیداری ما حیاتی است. در یک مطالعه که در مجلهی اروپایی تغذیه (European Journal of Nutrition) منتشر شد، ۲۰ داوطلب دارونما یا کنسانتره آب آلبالو را به مدت هفت روز مصرف کردند. در نتیجهی این درمان، میزان ملاتونین کل در گروهی که آب آلبالو مصرف کرده بودند، افزایش یافت.
ملاتونین هورمونی است که توسط غدهی پینهآل (یا صنوبری)، غدهی کوچکی در مغز، تولید میشود. این هورمون به کنترل و تنظیم چرخهی خواب و بیداری کمک میکند. درمان آلبالو نیز به افزایش قابلتوجه زمانی که فرد در بستر سپری میکند، افزایش زمان کل خواب و کیفیت خواب منجر شد. این دادهها نشان میدهند که آب آلبالو یا مکمل آن میتواند الگوی خواب را بهبود دهد و به آدمهایی که در زمینهی خواب مشکل دارند یا کسانی که نمیتوانند بخوابند، کمک میکند.
نحوه استفاده از آلبالو و گیلاس و نگهداری آنها
چندین و جند روش جالب و سالم برای استفاده از آلبالو وجود دارد. هنگامی که در فصل آلبالو هستیم، میوههای تازه را میتوان به بلغور جوی دوسر، ماست، سالاد، دسر، نوشیدنی و اسموتیها اضافه کرد. همچنین میتوانیم آنها را به تنهایی میل کنیم. خارج کردن هستهی این دو میوه آسان است، فقط با استفاده از یک چاقو آنها را به دو نیم برش بدهید – هسته به راحتی خارج خواهد شد.
فصل آلبالو و گیلاس کوتاه است، ولی خوشبختانه آنها خیلی خوب فریز میشوند. شما میتوانید آلبالو را تا یک سال در فریزر نگه دارید! وقتی فصل آلبالو تمام شده، میتوانید به عنوان میانوعده از آلبالوی خشک شده استفاده کنید، که ترکیب آنها با گرانولا (نوعی صبحانه یا میانوعده) و بلغور جوی دوسر عالی میشود. این دو میوه را همچنین میتوانید در آب، آب سیب، آب انگور سفید یا شربت کنسرو کنید.
سالمترین راه برای کنسرو کردن گیلاس استفاده از آب ساده است- البته گیلاس شیرین است، بنابراین نیازی به اضافه کردن شکر نیست. کارتان را با شستن گیلاس و درآوردن هستهی آنها شروع کنید (مجبور نیستید که قبل از کنسرو کردن گیلاسها هستهشان را خارج کنید، اما این کار باعث میشود بعدا راحتتر آنها را بخورید). نیمی از یک شیشه را با آب پر کنید، و سپس گیلاسها را داخل شیشه بریزید. به شیشه مدام ضربه بزنید تا هر چه حباب هوا هست از بین برود. سپس باقی آب را اضافه کنید. قبل از بستن درب ظرف، مطمئن شوید که گیلاس به طور کامل با آب پوشش داده شده، و چند بار دیگر به شیشه ضربه بزنید.
عوارض جانبی گیلاس و آلبالو
مصرف این دو میوه به طور کامل برای بزرگسالان و کودکان بیخطر است. البته آنها میتوانند واکنشهای آلرژیک در افراد حساس ایجاد کند. تحقیقات کافی که نشان دهند مصرف این دو میوه در دوزهای بالا برای مقاصد دارویی کاملا بدون خطر است یا نه وجود ندارد. اگر شما دوز بالایی از این میوهها یا مکمل آنها را مصرف میکنید، به پرشکتان اطلاع بدهید و واکنشهای بدن خود را قبل از ادامهی درمان پیگیری کنید.
مصرف گیلاس و آلبالو برای زنان باردار یا شیرده خطری ندارد، اما بیخطر بودن مصرف این دو میوه در دوزهای بالا، هنوز مشخص نیست چرا که تحقیقات کافی در این زمینه انجام نشدهاست.
موضوع: خواص شگفت انگیز آلبالو و گیلاس برای سلامتی
مقالات مرتبط:
۱۱ فایده آلبالو و گیلاس برای سلامتی
میوه های قرمز ، جذاب های پرخاصیت
هندوانه و فواید آن برای سلامتی
خواص شگفت انگیز چغندر قند (لبو)