جمعه سیاه یا بلک فرایدی Black Friday بزرگترین حراجی دنیا
در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم جمعه سیاه یا بلک فرایدی چیست؟ آیا این حراجی بزرگ واقعی است؟ تاریخ جمعه سیاه یا بلک فرایدی چه روزی است؟ جمعه سیاه از چه کشوری شروع شده است و در چه کشورهایی برگزار می شود؟ و هر چیزی که از جمعه سیاه در ذهن شما باشد. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

جمعه سیاه یا بلک فرایدی چیست؟
جمعه سیاه یا بلک فرایدی یکی از مهمترین رویدادهای خرید و فروش و بزرگترین حراجی دنیاست که برای خریداران و فروشندگان محصولات مختلف بسیار حائز اهمیت می باشد. این رویداد از سال 1952 به صورت رسمی هر سال یک روز بعد از روز شکرگزاری (Thanksgiving) در ایالات متحده امریکا برگزار می شود. جمعه سیاه در واقع آخرین جمعه ماه نوامبر است که جزو اولین روزهای خرید عید سال نو میلادی برای امریکایی ها به حساب می آید. این حراجی، مردم را ساعت های طولانی در هوای سرد و صف های طولانی نگه می دارد تا این فرصت طلایی را برای خرید از دست ندهند. مردمی که سراسیمه در میان سیل عظیمی از جمعیت، پله های فروشگاه ها را دو تا یکی می کنند تا زودتر از بقیه کالای موردنظر خود را بتوانند خریداری کنند. خرده فروشان و فروشندگان نیز در این حراجی بی نصیب نمی مانند و سود کلانی می کنند.
حراج جمعه سیاه هم فروشگاه های آنلاین و هم فروشگاههای آفلاین را در بر می گیرد. طی بازه ی چند روزه ی این رویداد بسیاری از فروشگاه های آفلاین در آمریکا از ساعت 6 صبح و حتی قبل از آن باز هستند و فروش خود را از اولین ساعات روز آغاز می کنند.
آیا جمعه سیاه یا بلک فرایدی این حراجی بزرگ واقعی است؟
بیشترین خریدها در بلک فرایدی به ترتیب مختص به لباس، لوازم الکترونیکی، کفش، لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی، هدایا، محصولات کودکان، کتاب، لوازم ورزشی و لباس زیر است.
جمعه سیاه با تخفیف های قابل توجهش که به 80-90% میرسد، معروف است و اگرچه مقدار کالاهای با تخفیف 90% بسیار محدود است، شرکت کنندگان حراج جمعه سیاه می توانند تخفیفات بسیاری خوبی دریافت کنند.

آیا روز جمعه سیاه یک روز تعطیل است؟
خیر، جمعه سیاه یک روز تعطیل نیست ولی در این روز مردم به آغاز خرید برای جشن کریسمس و سال نو می پردازند. خرید در این روز برای مردم آمریکا یک سنت قدیمی است و از اهمیت بالایی برای آنها برخوردار است. با وجود تعطیل نبودن این روز، اکثر شرکت ها به کارکنان خود اجازه مرخصی می دهند تا بتوانند در بزرگترین حراجی دنیا، خرید کنند.
دلیل اهمیت خرید در حراجی جمعه سیاه چیست؟
خرید در روز بلک فرایدی شامل تخفیف بر روی تمام اجناس است و تمامی کالاها شامل تخفیف هستند؛ تخفیفی که مشتریان را تشویق می کند تا با هزینه کمتر به رفع نیازهای خود در شروع سال نو بپردازند. تخفیف در روز بلک فرایدی شامل کلیه محصولات از جمله : وسایل الکترونیکی و غیر الکترونیکی، محصولات و مواد غذایی، پوشاک، محصولات آرایشی بهداشتی و... می باشد. از نظر روانشناسی و علم بازاریابی تکنیک هایی که فروشنده ها در این روز به کار می برند باعث می شود آنها فروش فوق العاده ای را تجربه کنند.
به واسطه فروش فوری که در روز جمعه سیاه ایجاد می شود، خریداران حس می کنند که باید به سرعت خرید خود را انجام دهند در غیر اینصورت چیزی را از دست داده اند. البته این سبک از بازاریابی در بسیاری از شعارهای تبلیغاتی نیز دیده می شود که به خریداران می گویند، تنها 5 روز برای شرکت در مسابقه فرصت دارند یا تنها تعداد محدودی از یک جنس باقی مانده و فرصت کمی برای خرید آن دارند.
این سبک از بازاریابی، یک نوع هیجان در خریدار ایجاد کرده و او را تشویق به خرید محصول می کند. این ویژگی در روز Black Friday به خوبی قابل رویت است. در این روز خریداران تنها از صبح تا قبل از شب، فرصت دارند تا خرید های خود را انجام دهند در غیر اینصورت متضرر می شوند!
ساعت شروع جمعه سیاه یا بلک فرایدی ، بزرگترین حراجی سال :
با کمال تعجب شروع این حراجی زمان مشخصی ندارد! چون رقابت بین فروشگاه ها شدید است هر کسی قصد دارد تا ساعت شروع را جلو بکشد. در سال های گذشته، مغازه ها راس ساعت 12 بامداد، درب فروشگاه های خود را باز می کردند و به نوعی بازماندن مغازه ها در کل ساعات شب، روال عادی روز جمعه سیاه است.
جمعه سیاه از چه کشوری شروع شده است و در چه کشورهایی برگزار می شود؟
با وجود این که بلک فرایدی یک سنت امریکایی ست اما از آنجایی که این رویداد به طور چشمگیری باعث افزایش رشد میزان فروش شده است، بازارها در بسیاری از کشورها از جمله: کانادا، برزیل، سنگاپور، بریتانیا و حتی در کشورهایی مثل مکزیک، رومانی، هند، فرانسه، آلمان و… خود را درگیر جمعه سیاه کرده اند.
Cyber Monday یا Black Friday
از آنجایی که حراج های جمعه سیاه یا بلک فرایدی به حدی بود که مردم مجبور بودند برای خرید وسایل مورد نظر خود ساعت ها در صف های طولانی منتظر بمانند. حتی خیلی وقت ها مردم قبل از باز شدن فروشگاه ها در مقابل درب آنها صف می کشیدند. اما در این میان رفته رفته خریدهای اینترنتی جا باز کردند و البته فروشگاه های آنلاین نیز در بزرگترین حراجی سال حضور یافتند. چون بسیاری از مردم فرصت ایستادن در صف های طولانی را نداشتند و ترجیح می دادند که در کنار خانواده خود باشند، به سمت خریدهای اینترنتی بلک فرایدی روی آوردند. این فروشگاه های آنلاین، در روز دوشنبه بعد از روز شکرگزاری (پایان تعطیلات چهار روزه عید)، پیشنهادهای آنلاین جذاب خود را ارائه می دادند. کسانی که نتوانسته بودند در بلک فرایدی حضور یابند، شانسی دوباره پیدا می کردند تا در این روز که با نام دوشنبه آنلاین یا سایبر ماندی (Cyber Monday) شناخته می شود، به خرید بپردازند. در بعضی مواقع این حراجی آنلاین، یک هفته کامل طول می کشد.

بررسی برگزاری جمعه سیاه یا بلک فرایدی در بعضی از کشورها :
حراجی جمعه سیاه یا بلک فرایدی، این روزها در تمام دنیا همه گیر شده است. این روز معمولا در تمام کشورها به رسمیت شناخته شده و برگزار می شود. خریداران همواره به این روز به عنوان فرصتی طلایی برای خرید نگاه می کنند. نوع و تاریخ برگزاری این حراجی در هر یک از کشورهای دنیا با توجه به فرهنگ آن ها متفاوت است. در ادامه به بررسی بزرگترین حراجی دنیا در کشورهای مختلف می پردازیم:
بلک فرایدی در آمریکا
این کشور اصلی ترین برگزارکننده حراج جمعه سیاه یا بلک فرایدی است. تقریبا تمام فروشگاه های آفلاین و آنلاین آمریکا در این روز کالاهای خود را حراج می کنند. فروشگاه هایی که در آمریکا کالاهای خود را به حراج میگذارند معمولا سه دسته هستند:
- فروشگاه های خرده فروش و نمایندگی های برندها
- فروشگاه های زنجیره ای بزرگ
- فروشگاه های آنلاین
تقریبا تمامی این فروشگاهها در حراج شرکت می کنند.
بلک فرایدی در بریتانیا
بلک فرایدی در بریتانیا مفهومی متفاوت دارد. در بریتانیا از سوی پلیس و سرویس سلامت همگانی، آخرین جمعه پیش از کریسمس، بلک فرایدی نام گذاری شده است. در این روز نیروهای دولتی نیز خود را برای شرایط مختلف آماده می کنند که از جمله می توان به برپایی مراکز سیار اورژانس در مناطق پر رفت و آمد شهری اشاره نمود.
در سال 2013، در ابتدا شرکت آسدا (Asda) به فکر برگزاری بلک فرایدی در بریتانیا افتاد و در ادامه فروشگاه های آنلاین هم به این موج پیوستند. در این روز مشکلات مختلفی در فروشگاه ها اتفاق می افتاد که لازم بود نیروهای پلیس، اتفاقات را کنترل کنند. در سال ۲۰۱۵ میزان خرید محصولات از فروشگاه های حقیقی و آنلاین، مرز ۲ میلیون پوند را رد کرد. این مساله باعث شد تا بزرگترین حراجی دنیا در بریتانیا لقب پرمنفعت ترین روز خرید را از آن خود کند.
بلک فرایدی در روسیه
روسیه از جمله کشورهایی است که در چند سال اخیر به این حراجی بزرگ خوشامد گفته است. این کشور به دلیل تقویمی که دارد همواره یک روز پس از کشورهای دیگر به برگزاری حراج جمعه سیاه می پردازد. البته مردم روسیه تا 5 سال گذشته علاقه چندانی نداشتند تا در این روز به خرید بپردازند، اما این حراج در روسیه هم مانند سایر کشورهای دنیا کم کم رونق گرفت و وارد فرهنگ آن ها شد. در سال های 2010 میلادی بود که بسیاری از مغازه دارها مخصوصا فروشگاه های لوازم الکترونیکی، در جمعه آخر ماه نوامبر با تخفیف ویژه و تحت عنوان تخفیف پایان سال کالاهای خود را به فروش می رساندند. البته خرید بلک فرایدی در کشور روسیه در ابتدا با فرهنگی غلط رواج پیدا کرد. فروشگاههای روسیه بر روی تمام محصولات خود برچسب حراجی می زدند، اما در واقع هیچ یک از کالاهای خود را با تخفیف عرضه نمی کردند و حتی برخی فروشندگان کالاهای خود را با قیمتی بالاتر از روزهای عادی هم به فروش می رساندند! اکنون در روسیه برندها و فروشگاه های متعددی در حال فعالیت هستند اما نخستین فروشگاهی که فرهنگ حراج جمعه سیاه را در این کشور به درستی پیاده کرد، فروشگاه آنلاین Promokodabra بود. این فروشگاه کار خود را ابتدا در اتریش آغاز کرده و سپس مدل کسب و کار خود را در روسیه نیز پیاده کرد و هم اکنون در 12 کشور فعالیت دارد.
بلک فرایدی در فرانسه
فرانسه پایتخت مد جهان می باشد که از سال 2014 بلک فرایدی را در کشور خود برگزار می کند. فرانسه با تخفیف های بی نظیر و استثنایی اش، هزاران نفر از فرانسوی ها را به سمت فروشگاه های خود می کشاند. بلک فرایدی در فرانسه درست پیش از تعطیلات کریسمس برگزار می شود که بهترین زمان برای خرید هدایایی ارزان، از فروشگاه های معتبر این کشور می باشد. فرانسوی ها بر روی سایت های معتبر هم می توانند کالای مورد نظر خود را با قیمت پایین تر خریداری نمایند. شرکت های اپل و آمازون هم در سال 2014 با تخفیف های 85 درصدی مردم را به فروشگاه های خود کشاندند.
بلک فرایدی در کانادا
زمانی که ارزش دلار کانادایی از آمریکایی بیشتر بود، مردم کانادا برای خرید به آمریکا سفر می کردند. مردم کانادا نه تنها برای بزرگترین حراجی سال، بلکه برای خریدهای جزئی خود هم آمریکا را انتخاب می کردند. اما رفته رفته تفاوت ارزش این دو دلار کمتر شد و فروشگاه های کانادایی سعی کردند تا از مهاجرت مردم به آمریکا جلوگیری کنند.
البته این حراجی در کانادا بیشتر به سبک آنلاین رواج پیدا کرده است. این سنت در سال 2008 شروع شد و در 2012 به اوج خود رسید.
بلک فرایدی در چین
کشور چین بلک فرایدی ندارد اما درست یک هفته پیش از روز حراجی بزرگ جمعه ی سیاه، روز مجردها در چین همگان را به سمت فروشگاه های خود می کشاند. در روز مجردهای چین، بیشتر چینی ها کالاهای اساسی خود را از سایت ها و فروشگاه های اینترنتی خریداری می کنند.
بلک فرایدی در امارات متحده عربی
جالب است بدانید که امارات متحده ی عربی برای این حراج بزرگ از نام بلک فرایدی استفاده نکرده و نام وایت فرایدی یا جمعه سفید را جایگزین کرده است. فروشگاه های اینترنتی امارات متحده عربی در این روز بیشترین میزان فروش خود را دارند که میلیون ها کاربر را به سایت خود جذب می کنند.
بلک فرایدی در هند
تعداد فروشگاه های اینترنتی در روز بلک فرایدی هند سال به سال افزایش چشم گیری پیدا می کند و هندی ها همواره در پی گسترش این سنت جالب در میان خود هستند. شرکت هایی همچون فلیپ کارت و آمازون نیز تخفیف های هیجان انگیز و وسوسه کننده ای در این روز به مشتریان خود ارائه می کنند.
بلک فرایدی در استانبول
حراج استثنایی بلک فرایدی در استانبول از 23 نوامبر شروع می شود و به مدت یک هفته ادامه دارد و به همین دلیل خریداران زمان بیشتری را برای خرید در اختیار دارند. در این ایام اغلب فروشگاه ها و مراکز خرید شهر استانبول دارای تخفیف های ویژه ای هستند و در برخی از فروشگاه های اجناس به 50 تا 70 درصد تخفیف می رسد. این حراج استثنایی بعد از گذشت یک هفته در تمام طول ماه دسامبر نیز ادامه دارد اما قیمت ها متفاوت خواهد بود و در ماه دسامبر تخفیف اجناس حدود 20 تا 30 درصد خواهد بود.
جمعه سیاه یـا بلک فرایدی در ایران
بلک فرایدی در فروشگاه های ایران از سال 2016 با نام حراجمعه ظهور کرد و در طول چند سال به حراجی جذاب در ایران تبدیل شد. تقریبا 32 درصد ایرانیان در فروش بلک فرایدی شرکت می کنند که این میزان هر ساله 13 درصد رشد داشته است و از این میان 19 درصد خریداران، برای بلک فرایدی به مراکز خرید سنتی مراجعه می کنند.
بازارهای مختلف موجود در ایران نشان دهنده پتانسیل بالای این کشور برای جریاناتی مانند بلک فرایدی است. هر زمان که یک برند بزرگ، تخفیف های نجومی اعمال می کند، حتی در صورت کساد بودن بازار آن برند، مشاهده می شود که مردم به خوبی از تخفیف اعمال شده بهره می برند.
طی چند سال گذشته، فروشگاه های آنلاین بزرگی چون دیجی کالا، دیجی استایل، بانی مد، مدیسه، زنبیل، کالا و... جمعه سیاه را به ایران آوردند. هدف آنها از این کار بهره مند کردن مشتریان از تخفیف های بزرگی است که برای این روز در نظر گرفته شده است.

مطالب مرتبط:
افزایش فروش با موبایل در بلک فرایدی
جذابیت کمپین های بلک فرایدی برای مشتریان چیست؟