جراحي روباتيك سرطان دهان بدون شكافتن آرواره با شيوه ابداعي محققان

جراحي روباتيك سرطان دهان بدون شكافتن آرواره با شيوه ابداعي محققان
محققان با ابداع شيوهاي پيشگامانه موفق به جراحي روباتيك سرطـان دهان بدون نياز به شكافتن آرواره و بخيه شدند.
به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، تاكنون تنها راه براي درمان سرطان دهان، از طريق اوروفارنكس (ناحيه سخت در عقب دهان و شامل لوزهها و قاعده زبان) شكافتن آرواره، بيرون آوردن تومور و ترميم گردن با استفاده از بافت ساعد بود.
اين فرايند ده ساعته دو تيم جراحي را ميطلبد و با پيچيدگيهاي خاص همراه است. همچنين بيمار مجبور به اقامت سه هفتهيي در بيمارستان بوده و به ماهها توانبخشي براي بلعيدن و صحبت كردن دوباره نياز دارند.
به دليل ميزان بالاي تهاجمي بودن اين درمان، بسياري از جراحان از انجام آن امتناع كرده و در عوض شيميدرماني و پرتودرماني را در پيش ميگيرند. با اين حال، استفاده از اين شيوهها نيز ميتواند مشكلات بلع طولانيمدت را به دنبال داشته باشد و پس از صورت دادن آن، بالغ بر 40 درصد بيماران نيازمند لوله تغذيه هستند. همچنين جراحي اغلب بالاترين شانس درمان را به همراه دارد.
فناوري يك ساعته نوين موسوم به «جراحي روباتيك TransOral» امكان برطرف كردن سرطان را بدون شكافتن آرواره يا گرفتن بافت از ساير اندامهاي بدن فراهم ميكند.
در اين شيوه جراح از طريق دهان و با استفاده از يك نوع ماشينروباتيك طراحي شده به نام «داوينچي»(Da Vinci) به لوزهها دسترسي مييابد.
تكينيك مزبور به پزشك امكان انجام عمل را از يك ميز فرمان كنترل شده توسط رايانه كه تصاوير سه بعدي از درون دهان ارائه ميدهد، صورت ميگيرد.
دستان جراح درون بازوان روباتيك تعبيه ميشوند و اين امر دقت و مهارت را در بر طرف كردن تومور سرطاني هنگامي كه دهان كاملاً باز است موجب ميشود. به اين دليل كه تومور توسط كاترهاي روباتيك گرفته و سپس براي التيام طبيعي رها ميشود (فرايندي كه التيام با اراده ثانوي نام دارد)، نيازي به بخيه نيست.
دهان عضو بسيار كوچكي است با اين حال روبات امكان دسترسي به مكانهاي تشريح و در نتيجه انجام جراحي ميدهد.
به گفته محققان، ابزار اين عمل ميتواند 270 درجه حركت كرده و وجود بازوان روباتيك به معناي غلبه بر محدوديتهاي تشريح است؛ بنابراين بازوي چپ به اندازه بازوي راست انعطافپذير بوده و هيچ رعشهيي در عملكرد آن وجود ندارد.
سه هفته پس از عمل، بيماران دومين فرايند را كه شامل يك اقامت 24 ساعته در بيمارستان است، بر روي غدد لنفاوي واقع در گردنشان ميگذرانند. پس از خاتمه اين روند بافت گرفته شده از لوزهها و زبان با هدف بررسي نياز يا عدم نياز به شيميدرماني مورد تحليل قرار ميگيرد.
اگرچه هزينه اين عمل بالغ بر هفت هزار و 742 دلاراعلام شده، در مقايسه با جراحي معمول مقرون به صرفه بوده زيرا فقط شامل يك عمل و اقامت شش روزه در بيمارستان است.
ميزان عفونت در اين جراحي نيز كاهش مييابد كه اين امر بهبودي سريع را به دنبال دارد و بيمار قادر به بلع به شيوه نرمال در مدت زمان اندكي بوده و همچنين نياز به استفاده از هيچ نوع لوله تغذيه نيست. ابداع كنندگان اين فناوري مدعياند كه فرايند مزبور ميتواند درمان سرطان دهان را متحول كند.
منبع :
درمان سرطـان دهان_خبرگزاری ایسنا