تمرینات ورزشی برای تقویت بدن و جلوگیری از آسیب دیدگی
تمرینات ورزشی برای تقویت بدن و جلوگیری از آسیب دیدگی : علت اصلی بروز بسیاری از آسیب دیدگیها ضعف عضلانی و عدم تعادل آنهاست، با انجام چند تمرین ساده میتوان از این نوع آسیب دیدگیها جلوگیری کرد.
کمردرد مزمن، مچ پای پیچ خورده، شانه یخ زده و آسیبهایی اینچنین نمونههایی از عوارض آزار دهنده ورزش و تمریناتی هستند که به دلیل آماده نبودن بدن و اعمال فشار روی آن ایجاد میشوند.
در این بین بیشتر آسیبهای ورزشی قابل پیشگیری هستند و با انجام تمرینات مناسب و افزایش مقاومت بدن نه تنها میتوانید جلوی عوارض دویدنهای طولانی و تمرینهای سنگین را بگیرید، بلکه در برابر رویدادهای ناگوار روزمره نیز ایمن خواهید شد.
برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از ضعف عضلانی و عدم تعادل آنها بهتر است در کنار ورزش همیشگی و پیش از اعمال فشار بر روی عضلات، برخی تمرینات قدرتی را برای آماده سازی بدنتان انجام دهید.
این گونه تمرینات که اصطلاح آنها را تمرینات توانبخشی پیش از ورزش مینامند؛ بدن و مغز شما را در معرض وضعیتهای جدید قرار میدهند. بنابر تحقیقات انجام شده تمرینهای پیشگیرانه به میزان ۸۸ درصد از آسیبهای رباط صلیبی زانو در فوتبالیستها جلوگیری میکند؛ همچنین این تمرینها از عدم تعادل عضلانی جلوگیری کرده و وضعیت بدنی را بهتر میکند.
توجه کنید که تمرینهای پیشگیرانه را با گرمکردن و نرمشهای پیش از تمرین اشتباه نگیرید، این تمرینات اهداف بلند مدت دارند؛ ممکن است ۱۰ یا ۲۰ سال بعد نتیجه اش را ببینید، زمانی که سایر همترازهای شما آسیب دیدگی و ضرب دیدگیهای دارند، شما همچنان قوی خواهید بود.
در بیشتر افراد، 6 قسمت کلیدی در بدن وجود دارد که منجر به حرکات ایمنتر و توان و استقامت بهتر میشود و شامل کتف، لگن، عضلات سرینی و غیره میشود. اگر یکی از این نواحی ضعیف باشد، میتواند روی سایر قسمتها اثر بگذارد اما اگر روی همه این شش قسمت به خوبی کار شود، سایر قسمتهای بدن هم تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
شما میتوانید هرکدام از این 6 حرکت را قبل یا پس از تمرین همیشگیتان، بین ستهای ورزشی، حین تمرینات استقامتی یا هر زمان در طول روز انجام دهید؛ میتوانید یک یا دو حرکتی را که برای بدنتان چالش برانگیز است انتخاب کرده و ۱۰ بار در روز و هر بار ۳۰ ثانیه انجام دهید؛ حین استراحتهایی که موقع انجام کارتان دارید، و یا هنگام تماشای تلویزیون آن را تکرار کنید.
تمرینهای پیشنهادی برای افزایش مقاومت بدن و جلوگیری از آسیب
برای افزایش استقامت استخوان کتف و استقامت نیم تنه مقابل دیوار روی زمین دراز بکشید، طوری که سرتان ۱۵ سانتیمتر با دیوار فاصله داشته باشد و بدن تان در وضعیت عمود بر دیوار قرار بگیرد. کف دستها را به دیوار فشار دهید، طوری که انگشتها به سمت زمین و بازوها موازی با هم باشند. پایین کمرتان را به زمین فشار دهید.
این وضعیت را در بالا تنه تان حفظ کنید و زانوهایتان را بالا بیاورید تا با لگن تان زاویه ۹۰ درجه داشته باشد. با پایین کمرتان محکم به زمین فشار وارد کنید، به آرامی پاشنهها را به سمت زمین پایین بیاورید و به حالت اول برگردید. برای تسهیل این حرکت، میتوانید زانوها را کمتراز ۹۰ درجه خم کنید تا پاشنههایتان در فاصله کمتری از بدن تان به زمین بیایند. این حرکت را ۸ تا ۱۵ بار تکرار کنید. در ضمن میتوانید حرکت بارفیکس را جایگزین آن کنید.
برای افزایش استقامت عضلات سرینی و لگن یک باند کشی کوچک دور رانهای تان قرار دهید، درست بالای زانوها. به پشت دراز بکشید، زانوها را خم کنید و کف پاهای تان را روی زمین بگذارید، نزدیک باسن تان. شکم تان را سفت و منقبض کنید، پایین کمرتان را به زمین فشار دهید، حالا پاهایتان را تا جایی از هم باز کنید که باند کشیده شود.
باند را در حالت کشیده نگه دارید، عضلات سرینی را فشرده کنید، پاشنهها را به زمین فشار دهید و باسن را از زمین بلند کنید تا جایی که هم راستا با زانوها و شانههای تان شود. اگر در ناحیه پایین کمر احساس تنش و فشار کردید (برخلاف عضلات سرینی و همسترینگ که باید تحت فشار و تنش باشند)، باسنتان را زیاد بالا نیاورید. باسن را به زمین برگردانید و حرکت را تکرار کنید. این حرکت را ۵ تا ۱۵ بار تکرارا کنید یا در صورت تمایل حرکت اسکوات با هالتر از پشت را جایگزین آن کنید.
برای بهبود استقامت کتف، نیم تنه، عضلات سرینی و لگن روی زمین بنشینید، پاهای تان را خم کنید و کف پاها را روی زمین بگذارید و به عرض شانهها از هم باز کنید. کف دستها را پشتتان روی زمین بگذارید در حالی که انگشتها به سمت عقب باشند. عضلات سرینی و باسن را فشرده کرده و پایین کمرتان را مسطح با زمین کنید.
با دستها و کف پاها به زمین فشار وارد کنید، باسنتان را تا جایی بالا بیاورید که فرم بدنتان در خط مستقیمی با شانهها و زانوها قرار بگیرد (یا تا جایی که میتوانید باسن را در همین وضعیت بالا بیاورید). قفسه سینهتان را به سمت بالا فشار دهید. مکث کنید، عضلات سرینی، همسترینگ و بالا تنه را فشرده و منقبض کنید. به حالت اول برگردید، مکث کرده و تکرار کنید این حرکت را ۸ تا ۱۵ بار تکرار کنید کسانی که بدنسازی کار میکنند میتوانند پرس دمبل بالای سر را جایگزین آن کنند.
برای افزاش استقامت نیم تنه، باسن و کف پاروی یک جعبه یا استپ که حدوداً ۱۵ سانتیمتر یا بیشتر ازتفاع دارد بایستید. به نحوی که روی لبه آن قرار بگیرید که پای چپتان روی استپ و پای راستتان آویزان باشد. دستهای تان را در بالای استخوان لگن قرار داده و کف پای چپ را به استپ فشار دهید، استخوان لگنتان تراز با زمین باشد.
۵ تا ۱۵ بار در روز صاف بایستید و اجازه دهید باسن راستتان تا جایی که میتواند و راحت و آزاد است به سمت پایین برود؛ حالا برعکس، با پای چپ تان فشار وارد کنید و باسن راست را تا جایی که امکان دارد بالا بکشید.
بایستید و پاهایتان را کمی بیشتر از عرض شانهها باز کنید، انگشتها هم کمی به طرف بیرون باشند. بازوها را بالای سرتان ببرید.
به جلو خم شوید تا انگشتان دستهایتان زمین را لمس کند. دستها را روی زمین نگه دارید و پایین کمرتان قوس طبیعیاش را داشته باشد، باسنهای تان را به پایین بیاندازید و تا جایی که میتوانید به زمین نزدیک کنید. سر و سینهتان بالا باشد و مستقیم به جلو نگاه کنید. دستها را بالای سرتان ببرید یا روی سینه ضربدری کنید. بالاتنه را راست نگه دارید، بازوها بالا و کشیده باشند و به جلو نگاه کنید، با فشار به پاشنه ها بلند شوید.
۵ تا ۱۰ بار این حرکت را تکرار کنید تا استقامت کتف، استقامت وضعیت بدن و استقامت بالا تنه شود.
برای بهبود استقامت کتف، استقامت وضعیت بدن، استقامت بالاتنه، استقامت عضلات سرینی و استقامت لگن، روی شکم دراز کشیده و مطابق شکل در وضعیت پلانک قرار بگیرید، ساعدها و آرنجهای تان روی زمین زیر شانههای تان باشد، و عضلات پهلو، شکم و سرینی را هم درگیر کنید. بدن تان باید از سر تا پاشنه در یک خط مستقیم باشد.
بدون افت بدن، تکان یا چرخش، بازوی چپ تان را از زمین بلند کرده و زیر بدن تان و تا جایی که میتوانید پشت آرنج راستتان بکشید. به وضعیت پلانک برگشته و این حرکت را برای طرف مقابل تکرار کنید. برای سمت دیگر بدن هم این حرکت را انجام دهید؛ این حرکت را ۵ تا ۱۵ بار تکرار کنید.
مطالب مرتبط:
حرکات ورزشی ممنوعه برای افراد بالای 50 سال
روش صحیح انجام حرکت دراز و نشست
7 دقیقه ورزش بالا تنه که از نظر علمی نیز ثابت شده است
آنچه باید درباره ورزش کردن در هوای گرم بدانید
چگونه حرکت شنا را درست و کامل انجام دهیم؟
فواید یوگا
اسلک لاین ؛ هیجان در ارتفاع!
ورزش عجیب « بوکس شطرنج »!
۴ دلیل که چرا رژیم غذایی و ورزش هنوز شما را لاغر نکرده است
متوقف کردن ورزش و تاثیر آن روی بدن